Minna Timo: Jeesus tulee, sisältömarkkinointi ei!

11.06.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Minna Timo: Jeesus tulee, sisältömarkkinointi ei!

Sisältömarkkinointi is out of date. Tiedän. Provosoin. Mutta lukekaa ensin loppuun. Intoilin sisältömarkkinoinnista minäkin. Mutta se nyt ei vain näytä lähtevän lentoon. Miksei? Jussi Ylävaaran mukaan ”Patruunat eivät ole vielä valmiita kertomaan. Ja sisällöt tarvitsevat aina kertojan”. Totta, Jussi! Olen samaa mieltä. Kertojia tarvitaan.

Mutta kapasiteettini rajoittamana olen antanut itselleni ymmärtää, etteivät patruunat koskaan tulekaan ulos kaapista, out to the public. Harva pystyy samaan kuin Jari Sarasvuo. Ovet pidetään kiinni ja palaverit neukkarissa, omien keskellä. Ulos tullaan vasta, kun ollaan varmoja että viestintä on hiottu sellaiseksi timantiksi, ettei kuulija saa siitä oikein kiinni mistään. Liukkaaksi kuin saippua. Ei oteta kantaa mihinkään, ei loukata ketään, mutta pyritään tuomaan omia hyviä puolia esiin. Eli ollaan oman porukan keskellä luotu täydellinen markkinointijargonipläjäys!

Ongelma on siinä, ettei sitä hyvät ihmiset usko kukaan! Varsinkaan kuluttajat tai potentiaaliset asiakkaat. Jos toimitusjohtaja on rehellinen itselleen, ei hänkään usko moista bull shittiä. Tähänkö sitten ratkaisuna on sisältömarkkinointi? Kyllä ja ei. Kyllä niiden yritysten kohdalla, joilla ei ole mitään salattavaa. Tai jotka ainakin tekevät businesta arvopohjaisesti. Olivatpa ne arvot sitten mitä tahansa, mutta aina viimekädessä löytyy se henkilö, joka voi allekirjoittaa kaiken ja seisoa kaiken sanotun takana.

Nyt päästään asian ytimeen. Löytyykö näitä henkilöitä pörssiyrityksistä? Mieti hiljaa mielessäsi vastausta tähän kysymykseen. Minä vain kysyn, en väitä ettei löydy tai että kylläpäs sittenkin. Esitän vain kysymyksen.

Tiedän kyllä, mistä tällaisia ihmisiä löytyy nyt, on aina löytynyt ja löytyy myös tulevaisuudessa. Yrittäjistä tietenkin! Yrittäjät eivät ole homogeenistä sakkia. Eri yrittäjien toiminnan taustalla on hyvinkin erilaiset arvomaailmat. Toiset tykkää rahasta enemmän kuin toiset. Kaikkien on pakko saada homma kannattamaan, jos mielii jatkaa yrittäjänä ja saada ostettua leipää kaupasta.

Haloo yrittäjät! Juuri te nappaatte nyt isoimman potin! Juuri se kasvollinen johtaminen, mitä Juho Jokinenkin peräänkuuluttaa Skandaalin videolla http://vimeo.com/67554124, on sitä mitä te, hyvät yrittäjät, edustatte! Onko millään muulla yrityksellä tässä maassa (ja maailmalla) näkyvämpiä kasvoja kuin teillä, hyvät yrittäjät? Te ette pahanakaan päivänä pääse pakoon sanomisianne, tekemisiänne, tai tekemättä jättämisiänne. Ja toisaalta taas juuri teitä, hyvät yrittäjät, ei pakoonjuokseminen ole alun perin kiinnostuneitakaan. Joten, olkaahan nyt hereillä!

Visioni tulevaisuudesta on, että yrittäjävetoiset businekset pärjäävät. Miksi? Koska maailma muuttuu, ihmiset tekevät omia (myös kulutus-) valintojaan arvopohjaisesti. Itse ostan pelkästään luomuruokaa. En vain siksi, että se on puhtaampaa ja terveellisempää. Vaan myös siksi, että haluan kannattaa pienviljelijöitä, pienyrittäjiä siis. Toivon, että valinnoillani voin vaikuttaa siihen, mihin kuntoon tämä maapallo jää maallisen elämäni jälkeen. Jo omien ja muidenkin lapsien takia. Ostan mieluusti ruuan suoraan tuottajilta, ilman välikäsiä. Nään vaivaa sen eteen, että tuottajalle jää millä mällätä. Tähän ruokapiirit ovat oiva ratkaisu. Toki käyn Prismassa ja Cittarissakin. Myös siellä on huomattu, että luomua haluaa ostaa moni muukin.

Sisältömarkkinoinnin sijaan uskon yhteisömarkkinointiin. Tai yhteisöllisyysmarkkinointiin. Mitä se on? En tiedä, keksin termin juuri itse. (Tai ainakin luulen niin, voi olla että joku muu on sen jo lanseerannut ennen minua. Mutta sillä ei ole mitään merkitystä). Näkemykseni mukaan, arvomaailmaltaan lähellä toisiaan olevat ihmiset löytävät toisensa helposti. He muodostavat yhteisöjä ja tätä prosessia sosiaalinen media helpottaa huomattavasti. Yhteisön sisällä alkaa sitten kuhina: tietoa jaetaan kaverilta toiselle. Osta täältä, minä löysin sieltä. Tuo yritys tekee näin, he ajattelevat asioista noin. Ja kun tieto tulee kaverilta, johon luotan; a’vot marssin suoraan tekemään samoja ostopäätöksiä! Kun tähän maailmaan yrittää mennä mukaan neukkarissa askarreltujen viestikärkien kanssa, niin selkään tulee että rytisee!

En toivo kenellekään pahaa. En vihaa suuryrityksiä. En ole sen kummemmin aktivisti tai viherpiiperö. Ihan tavallinen tallaaja vain, joka uskoo että näin maailma jo makaa. Halusimmepa sitä tai emme. Ja huomasimmepa sitä tai emme. Mutta yrittäjät huomio! Tämä kirjoituksen on tarkoituskin toimia herätyksenä teille! Juuri te, voitte nyt hyödyntää sisältömarkkinoinnin tai yhteisömarkkinoinnin mahdollistamat edut. Jos arvomaailmassasi ei ole peiteltävää ja voit seistä sanojesi takana, niin otapa yhteyttä omaan mainostoimistoosi. He auttavat sinua saamaan viestisi perille ja hyödyntämään yhteisöjä markkinoinnissasi!

Lopuksi vielä haluan sanoa mielipiteeni nyt niin kuumasta ”Big Datasta” markkinoinnissa. Jees, kyllähän se on hieno juttu kun dataa on enemmän kuin koskaan. Mutta myös kuluttajat ovat kompleksisempia kuin koskaan. Sillä ihmiset ovat ihmisiä, sehän on elämän rikkaus! Datan hyödyntäminen on melkoisen vaivalloista, koska väitän, että suuria massoja ei enää ole olemassakaan. On vain meitä ihmisiä ja me muodostamme keskenämme yhteisöjä. Joitain yhteisöjä yhdistää ehkä vain yksi yhteinen arvo, kiinnostuksen kohde jne. Ja se joka haluaa edelleen nähdä kuluttajat massana (koska se olisi niin paljon helpompaa…) kurkottaa kuuseen ja lopulta kapsahtaa katajaan. Ei ”Big Datassa” sinänsä mitään vikaa ole. Ja kyllä sitä voi, saa ja pitääkin hyödyntää. Mutta yksinkertaistettuna lakki on otettava kouraan, työhanskat on vedettävä käsiin ja on paneuduttava siihen mitä yhteisöissä tapahtuu. Osallistuttava, kuunneltava ja niin edespäin. Loput osaattekin jo ulkoa, sillä sisältömarkkinoinnista on ehditty kirjoittaakin enemmän kuin tarpeeksi… Siispä google vain raksuttamaan.

Aurinkoisin terveisin ja Jumalan siunausta toivottaen,

Minna Timo, Partner MillieMallie Oy

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-06-11 07:14:01

Noniin, jopas Minna pläjäytit silmät ja korvat täyteen asiaa. Minä en pidä mistään keksityistä trendeistä, ei ne kanna kovin pitkään, etenkin kun kaikki huutavat niitä yhteen ääneen aikansa ja sitten huudetaan jotain muuta, ja perusasiat eivät muutu.
Kyllä minäkin pörssiyhtiön johtajana olisin varovainen tekemisieni kanssa jos perheen 1,5 milj. ruokakassa (palkka) olisi vaarassa liian suurten muutosten takia. Olen tosin Jukka Hienosen fani, siinä on herra joka ei pelkää sanoa ääneen asioita jotka mättää, tosin ei hänkään voinut muuttaa Finnairia.
Sitten me yrittäjät, meillä on todellakin valta ja mahdollisuus tehdä mitä me haluamme, mutta vaikka vasemmisto ei uskokaan, me yrittäjät olemme samanlaisia paskahousuja kuin kaikki muutkin ihmiset.
Ei yrittäjä keskimäärin ole muita viisaampi, ehkä hieman rohkeampi ja kyllä yrittäjä haluaa kehittää bisnestään ottamatta kuitenkaan niin pitkiä askeleita että housunpersaukset repeää.
Uskon että sosiaalinen yhteisöllisyys muuttaa maailmaa, sitä ei voi yrittäjä muuttaa. Yrittäjän on oltava siinä mukana antamalla kasvonsa ja tarinansa yhteisön vietäväksi ja antaa yhteisön nostaa itsensä saaren kuninkaaksi.
Elättelen toiveita että yhteisöllisyydellä voitaisiin rakentaa PT-kauppaan vastavoima isoille ketjuille, tässä linkki ajatuksistani: http://piirimyyja.wordpress.com/2013/04/08/ruokakaupat-roskakoriin/

Jösses, mäkään en saanut tällä kertaa tiivistettyä asiaani, sukunimikaima vei mukanaan, mahtavaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

merjaheinonen
2013-06-11 08:42:59

Tämähän kolahti myös virkamieheen! Yhteisöllisyysmarkkinointi on takuulla sitä, mitä on tulossa. Mehän suorastaan vaadimme sitä. Kiitti!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-11 17:18:51

Olet Minna oikeilla jäljillä. Itsekin inhoan kun puhutaan somesta, sisältömarkkinoinnista, SEOstai, SEMistä jne. eikä avoimuudesta, palvelemmisesta, markkinointumisetsta ja asiakassuhteista. Tulee varmasti kaikennäköisiä muoteja mutta ennenkaikkea toivon yksinkertaisesti paremmin rakennettuja ja johdettuja yrityksiä. Niihin ei "vippaskonsteja" tarvita - äärimmäisen hyvää tekemistä kylläkin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Timo
2013-06-13 14:02:28

Niin, kyllä kaikki lähtee siitä että asiakkaalla on tuotteet, johon he itse uskovat, ovat sitoutuneita liiketoimintaansa ja että prosessit, toimintatavat ja yleinen habitus firmassa on siinä kuosissa että sitä kehtaa esitellä avoimesti kaikille. Ei tarvi salailla mitään, vaan tullaan rehellisesti omana itsenä/firmana esiin. Tuollaisten firmojen kanssa on ilo tehdä hommia ja homma pelittää somessa parhaiten! Toivoisi, että juuri yrittäjät osaisivat hyödyntää somea nykyistä paremmin. Kuten postauksessa viittaan, mielestäni yrittäjillä olisi eniten stooreja kerrottavana =)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ilkka Olander (@olanderil)
2013-06-11 22:33:14

Sisältömarkkinointi ottaa kyllä terminä vähän omaankin korvaani. "Sisällöstä" tulee mieleen makkaratehdas, jossa tuotetaan jotain pötköä, jota sitten erilaisin vippaskontein yritetään tyrkyttää ("markkinointi") ihmisille. Olen koittanut hakea vähän eri kulmaa aiheeseen, ja tuo yhteisöllisyyden korostaminen on paljon tenhoavampaa omaankin korvaani.

Sattuipa vielä tähdet niin, että bloggasin tänään samoista aiheista:

http://sometek.fi/kotisivut-kuolivat-yritysblogi-keraa-kavijat/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Timo
2013-06-13 14:09:23

Luin juttusi, asiaa! Tämä lause on se mistä tykkään so much: "Yleensä ottaen kuluttajat ovat fiksumpia kuin yritykset kuvittelevat"! Juuri näin se on!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Matti
2013-06-12 10:45:35

Itseäni ehkä eniten huvittaa tämän päivän sisältömarkkinointi"gurujen", eli kellokkaiden, postaukset eri some-palveluihin, joissa puhutaan julistamisesta ja/tai saarnaamisesta. Julistetaan ilosanomaa ja vaikka mitä. Minä kun olen ollut siinä uskossa, että somen vahvuus on nimenomaan dialogissa, jossa ei saarnata vaan kohdataan ihmisiä avoimin mielin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Hanna Takala (@hannatakala)
2013-06-12 14:27:55

Sisältömarkkinointi schmisältömarkkinointi, sama sen väliä millä nimellä tätä ah niin rakasta lasta kulloinkin nimitetään. Pointti on siinä, että jos ei ole jotain kouriin tuntuvan konkreettista hyötyä yleisölleen tarjota, kasautuu sen termin taa pelkkää pashaa enemmän tai vähemmän koreissa paketeissa. Minä esimerkiksi tähtään siihen, että jokainen blogaukseni opettaa lukijalleen jotain, mieluusti konkreettista sosiaalisesta mediasta.

Jos se yhteisö on yhteisö vain yhteisöllisyyden ilosta, eikä tuota hyödyllistä sisältöä ja siten dialogia keskenään, ei sekään ole mitenkään tarpeellista. Keskusteluja availlessani yhteisöissä pyrin siihen, että sekä yleisö että minä opimme jotain, saamme uusia näkökulmia jne.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-13 06:30:07

Juuri näin. Jostain syystä joku on ymmärtänyt väärin. Luullaan että nyt kun tehdään blogeja ja jatketaan itsestäpuhumista niin siitä vain homma onnistuu. Eihän se ihan näin taida mennä... Kiitos loistavasta kommentista! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lena Halén
2013-06-13 13:31:27

Enpä olisi osannut tuota sanoa paremmin itse! Konkreettinen hyöty asiakkaalle - siitä se kaikki lähtee. Ja on aina lähtenyt. Sen luominen ja siitä viestiminen kuitenkin on kovaa työtä - se joka sen tekee, pystyy varmasti keräämään hedelmät.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Timo
2013-06-13 14:13:58

Jees, ei mitään lisättävää. Yhdyn edellisiin kommentteihin!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sini
2013-09-20 10:28:34

Monista pointeista samaa mieltä. Kuitenkin: miellän sisältömarkkinoinnin enemmänkin hyvän, ja ennen kaikkea asiakkaiden toivoman, sisällön tuottamiseksi, en itsekorostamiseksi tai omasta napanöyhtästä bloggaamiseksi.

Mm. Redbull tekee tämän hyvin, ikään kuin toimii sponsorina tempauksille, videoille ja tapahtumille, joista kohderyhmä on kiinnostunut. Ei saarnaamista, ei oman agendan ylikorostamista, ainoastaan laadukkaasti tuotettua sisältöä. Toki toisenkilaista lähestymistä löytyy, joka putoaa 'sisältömarkkinoinnin' laariin, kuten lankavalmistajan neulontaohjeet tai elintarvikevalmistajan ruokavinkit.

Mutta kuten jo viime kesänä jouduin toteamaan, tämä on vain yksi näkemys monien joukossa. Siksi kysyin noin sadalta muulta, mistä sisältömarkkinoinnissa oikein on kyse:
http://www.konteksti.fi/sisallontuottajan-blogi/sisaltomarkkinointi-tutkimuksen-tuloksia

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-10-09 07:31:32

Niin, Minnan suoraa kirjoitusta ja mielipidettä on mukava ja turvallinenkin lukea, tulee fiilis että Minnalla on selkeä käsitys homman perusasioista. Ja siihenhän me aina tullaan, kaikki tämä hössotys on vain ihmisten aikaansaamaa, ihmisten tunteiden kakofoniaa. Ei sitä ensinnäkään kannata ottaa liaan vakavasti, mutta kun ymmärtää tai paremminkin hyväksyy sen tosiasian että ei oikeastaan ole kysymys kovin monimutkaisesta asiasta, niin hyvää tulee. Sisältömarkkinointi - whatever - on vain ihmisen viestintää toiselle. Sen voi tehdä huonosti, tai olla tekemättä kokonaan, mutta sillä on seurauksensa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-10-10 05:02:42

Hyvin kiteytetty! olen asiasta täysin samaa mieltä. Tarvitsemme termejä "johonkin" mutta parempi olisi käyttää perusmuotoja viesti, viestintä, vaikuttaminen, kommunikaatio, myynti jne...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.