Antti Karppinen: Näin syntyi Paytrail

07.06.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Antti Karppinen: Näin syntyi Paytrail

Toimitus: Rooman suurimpia hankkeita kevään aikana on ollut Paytrailin muotoilu kohti kansainvälistä kasvua. Imagineanything Antti Karppinen suunnitteli kasvustrategian osaksi yrityksen ilmeen ja kuvamaailman. Tässä Paytrailin tarina.
logo_png

Pääsin toteuttamaan osaltani Suomen Verkkomaksut Oy:n kansainvälistä uudistusta, Paytrailia. Osakseni tuli miettiä ja rakentaa viestiä tukeva ilme, logo, maksupainike sekä myös kuvallinen identiteetti/strategia yhteistyössä Villen ja Paytrailin porukan kanssa. Nettisivut ja muun teknisen osuuden hoitelikin läjään sitten mallikkaasti Fraktio.

Paytrailin visuaalinen identiteetti viestii uuden ajan maksujärjestelmän vahvuuksia ja tärkeimpiä ominaisuuksia: helppoutta, elämyksellisyyttä, raikkautta, luotettavuutta ja innovatiivisuutta.

Visuaalisen ilmeen brief oli suhteellisen selvä: ostaminen, maksaminen, kuluttaminen, ISO, corporate, helppous, vaivattomuus, dynaamisuus, skaalautuvuus .. monenlaisia avainsanoja ja asioita piti mahduttaa yhteen pieneen painikkeeseen tai logoon. Esimerkkeinä käytettiin esim. oivaltavia napakoita logoja kuten Evernote (norsun muisti) ja Kiosked.

Brändi-ilmeen kulmakivi on oivaltava liikemerkki. Se muodostaa tunnetasolla koskettavan ostoskassikokonaisuuden, koostuen tunnuksen sisään sijoitetusta tekstilogosta, neliömäisestä kassisymbolista sekä, hymyä kuvaavasta ostoskassin kahvasta.

Aloin toteuttamaan projektia yhteistyössä ImagineAnything verkostosta löytyvän Copywriter Pekka Nurmen kanssa keskustellen siitä, miltä yrityksen pitäisi näyttää.  Erilaisia logoja miettiessä ja pyöritellessä pinnalle nousi kohtuullisen nopeasti logon väri ja muoto: tiukka, napakka, täysin neliö muoto ja huutavan punainen tai oikeastaan magentan sävyinen väri. Sinisiä ja vihreitä logoja on maailma pullollaan, Paytrailin pitää erottua, huutaa järkäleitä vastaan, että katsokaa nyt perkele täältä tullaan ja kovaa!

Vahvan ja rohkeasti näkyvän visuaalisen identiteetin avulla Paytrail resonoi voimakkaasti markkinoilla tunnepitoisempana, nykyaikaisempana, nuorekkaampana ja riemukkaampana vaihtoehtona. Samalla se vahvistaa mielikuvaa digiaikaa ja uuden sukupolven kuluttajia ymmärtävästä kansainvälisestä brändistä.

Aika pian oli selkeää, että logon tulisi olla jonkin sorttinen kassi, laatikon sisällä kassi tai jotakin siihen viittaavaa. Tein monenlaisia versioita, yksinkertaisia ja monimutkaisempia kasseja hieman erilaisten muotojen sisällä. Tuntui, että on liian yksinkertaista laittaa vaan kassi neliön keskelle, tarvitsen oivalluksen.

Satuin olemaan sopivasti 39 asteen kuumeessa kun pyörittelin logon vaiheita koneella. Tuijotin räväkän punaista neliötä ruudulla ja ihmettelin, että miten ihmeessä yksinkertaistan nyt tuon ostoskassin logoon. Epäilys alkoi hiipimään mieleeni, noinkohan tästä tulee mitään… Tarvittiin vielä muutama napakka motivointipotku Tolvaselta ja luominen jatkui uudella uskolla. Laatikon sivulla oli läjä erinäisiä kasseja ja niiden ripoja. Siirsin yhden ostoskassin rivan laatikon päälle ja tuijotin hämmentyneenä edessäni olevaa kuvaa. Lamppu syttyi .. oivallus .. siinä se on, itse neliö on se kassi! Tämän yksinkertaisemmin tuota ei voi kuvata. Olin varma, että tämä ajatus uppoaa myös asiakkaaseen, ja niin se teki. Paytrail oli syntynyt. Napakan punainen hymyilevä ostoskassi joka sisältää oivalluksen. Oivalluksen jälkeen loppuviilaaminen olikin sitten helppoa, ja valmiin logon kanssa voitiin jatkaa suoraan brändimateriaalin tekemiseen.

Identiteetin kulmakivenä on hyvän huomioarvon omaava liikemerkki, joka liittää brändin toimialaansa globaalisti yksiselitteisellä, mutta oivaltavalla tavalla. Liikemerkki myös kiteyttää Paytrailin kuluttajalle tarjoamat ydinarvot: ostamisen vaivattomuuden, mutkattoman käyttäjäkokemuksen sekä kuluttajaa arvostavan hyväntuulisuuden.

Paytrailin brändimateriaali jakautuu kahteen osaan, Corporate look ja ”Making a Point” -osioihin. Corporate lookista halusin yksinkertaisen ja simppelin; paljon valkeaa, logolla tilaa hengittää, ilmava, kevyt, asiallinen, tyylikäs. Making a point -materiaalin on taas tarkoitus herättää huomiota, minkä Paytrail logo tekee taipumalla vaikka jättiläismäiseksi rollupiksi tai tarraksi. Hymyilevä ostoskassi tulee vastaan takuulla sinua pian!

Kun mietimme Paytrailin visuaalista ja kuvallista viestiä, nousi kantavana ajatuksena esiin #shoppinganywhere. Ostamista, maksamista, elämistä missä vaan. Halusimme viestiä kuvilla erilaisia kontrasteja ostamisessa ja maksamisessa. Istanbul, ostamisen mekka. Täynnä huippuhienoja maailman suurimpia ostareita, kulttuuria, yksinkertaisempaa ostamista ja kaupankäyntiä bazaareissa, elämää, turismia, valoa, lomaa, merta, aurinkoa.

Paytrailin kuvamaailma hyödyntää globaalia ostamiseen ja kaupankäyntiin liittyvää kuvastoa värikkäästi, raikkaasti ja humanistisesti. Kuvamaailma kuvastaa ostamiseen liittyvää positiivista tunnekokemusta, mielihyvää ja houkuttelevaa tarjontaa. Paytrail-kuvien visuaalisuus on olemukseltaan kiehtovaa ja oivaltavaa, poiketen edukseen yleisimmin alalla käytetystä kuvastosta.

Tarkoitus ei ollut missään nimessä mennä kuvaamaan kuin turistit Istanbulia, vaan kuvaamaan IstanbuliSSA. Katsoen maailmaa täysin eri silmin. Nähden yksityiskohtia, ihmisiä ostamassa, kuluttamassa, nauttimassa. Värejä, kontrasteja, valoja, elämää.

Olimme Istanbulissa kaksi kokonaista päivää yrityksen edustajan Heikki Sivosen kanssa. Kaksi pitkää kuvauspäivää, tallentaen kaiken mahdollisen mitä näimme, mutta tietenkin selkeästi rajatusta aiheesta. Kelit oli kohdillaan, valoa riitti. Oli hieno nähdä miten yhtenäisen käsittelyn jälkeen reilun 200 kuvan kuvapankki nivoutui yhteen yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi, josta voi ammentaa inspiraatiota niin websivuille, blogeihin, presentaatioihin, esitteisiin ja mainoksiin. Mihin vaan.

Paytrailin kuvastossa ihmisellä on vahva rooli. Kuvat tukevat ajatusta Paytrailista henkilökohtaisena mahdollistajana – kanavana, jota kautta saavuttaa suuria ja pieniä elämyksiä. Kuvien henki on dokumentaarinen ja spontaani, mutta sisällöltään harkittu. Kuvasisällöllä pyritään tuomaan uusia kulmia tuttuihinkin aiheisiin sekä avaamaan kokonaan uudenlaisia, tunnelatautuneita ajatusyhteyksiä ostamiseen liittyen. Kuvien kirkas ja riittävän kontrastinen värimaailma nivoo ne yhteen muun visuaalisen ilmeen kanssa.

Oli syntynyt siis strategia, ei pelkästään logo ja läjä kuvia, vaan yhtenäinen mietitty linja tukemaan Paytrailin maailmanvalloitusta. Paytrailin porukka on ottanut uuden identiteetin upeasti vastaan, ”tunnustavat väriä” ja logoa uljaasti ja ylpeänä joka paikkaan minne menevätkin.

1 2 3 4

Paytrail on matkalla menestykseen, uskon sen. #Sharingiscaring Ville Tolvanen on löytänyt tähänkin projektiin oikeat henkilöt oikeisiin rooleihin ja saanut puhallettua sellaisen hengen,  että lopputulos on sellainen mistä jokainen tiimin jäsen voi olla ylpeä. Suuret kiitokset luottamuksesta, että sain olla mukana näin huimassa projektissa! Matka on alussa!

Ohessa kuvausfiiliksiä Istanbulista videomuodossa!
http://www.youtube.com/watch?&v=4K1HJYz1YLE

_Antti #imagineanything

www.imagineanything.fi

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Harri K
2013-06-07 07:59:44

En tiedä mitä tapahtui! Koko lähetys tilttasi?! Eiku uudestaan kirjoittamaan, lukekaa, siinä olis jotain syvällistä, tulee pian!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Nisula/Piirimyyja
2013-06-07 09:33:38

mullakin on samanlaisia ongelmia,lähetys tilttaa. ei tosin tekninen ongelma:)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Nisula/Piirimyyja
2013-06-07 09:38:12

sitten tämä asiaosuus. On heinoa että suomalaisissakin yrityksissä asiat mietitään loppuun asti ennekuin lähdetään autotallista maailmalle. On hyvin tärkeää, etenkin lähdettäessä kotiporttia kauemmas että yritysilme on harkittu ja antaa luotettavan kansainvälisen kuvan yrityksestä joka on sen arvoinen että yhteistyötä halutaan tehdä. Go for it pojatja tytöt, uskon teidän menestykseen, konseptilla on todella lisäarvoa ja pohjalle on tehty hyvää työtä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jorma Lehtinen (@Notium)
2013-06-07 11:20:38

Ei lainkaan paha ;-> http://bit.ly/125cnhx

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-06-07 11:35:34

Lukiessani artikkelia, piti ihan ottaa happea, ja hengittää syvään, koska siinä asiaa miettiessäni jotain ehkä aivan suurellistakin tuli esiin. Ei mitään uudesti syntynyttä mutta useasti monet asiat puhuttaa erikseen, niistä käydään keskustelua ja niitä pohditaan. Nyt kuitenkin mielessäni jotain klikkasi joka yhdisti monta asiaa, ja liittyy tietenkin tähän Suomen tilanteeseen ja kuinka sieltä voimme ponnistaa ulos ja parempaan. Kun katsoo hieman historiaan niin voi todeta että on joitain selviä menestystekijöitä millä Suomi on useasti itsensä suosta kaivanut, ja kuten olen ehkä liiankin monta kertaa jo maininnut niin myynti tai markkinointi eivät ole niitä. Näistä kuitenkin markkinointi on hieman tulkinnallinen koska jos suomalainen markkinointi henkilö saa tehdä asian alusta asti, on markkinointi projekteilla selvästi parempia tuloksia. No niin, kun ajattelee esimerkiksi Roviota tai Supercelliä, ne ovat varsin hyviä esimerkkejä, mutta niin on myös Nokia. Ja sitten, eipä unohdeta - suomalainen metsäteollisuus. Ja on tietysti muitakin, mutta eipä aleta nyt kaikkia listaamaan koska se ei ole tämän artikkelin juju.

Näitä kaikkia yhdistää eräät piirteet mitkä ovat selviä menestystekijöitä suomalaisessa teollisuudessa, ja ne ovat; tarkka mietiskely ja pohdinta, insinööripohjainen suunnittelu ja tuotannon toteutus, ja erittäin luovien ihmisten suunnittelema visuaalinen kohtaaminen. Eli summa summaarum, tekninen ja taiteellinen kokonaisuus ovat selvästi se selkäranka minkä varassa Suomi lepää. Ne ovat aseita ja kilpailuvälineitä jotka ovat Suomessa kehittyneet jo vuosisatoja. Jokainen suomalainen saa osansa tästä jo äidinmaidossa, Nämä alueet ovat jokaiselle suomalaiselle tuttuja jo lapsesta pitäen. Ja vaikka kuinka yrittäisit, tällaista etumatkaa on vaikea yrittää saada kiinni vaikka kuinka koulutat ihmisiä, ja onnistuessaankin, se vie vuosia. Toisaalta, ongelma on sama myös Suomessa mitä tulee myyntiin. Tosiasia on, myynnin osaaminen ei ole suomalaisten menestystekijä. Se vaan ei ole. Ongelmaa lisää se että myynnin tekijät ja myynnin kouluttajat pyörivät ympyrää tämän saman asian kanssa, ja se ei kehity. Miksi? Siksi että niin myyjät kuin heidän valmentajansakin, ovat kasvaneet tässä samassa kulttuurissa, ja ammentavat oppinsa siitä. Se on itse asiassa miltei surkuhupaisaa, ja nauraisinkin, ellei se olisi niin vakavaa.

Kun nyt olen seurannut Paytrailin syntyä, näen aivan samat menestystekijät. Tuotteessa on kaikki se mistä voidaan leipoa maailmanluokan tuote. Ok, tuote itsessään ei ole orginaali, on PayPal ja on muitakin, mutta tilaa on markkinoilla ja mielestäni Payrtrail'in kokonaisuus on juuri sellainen millä voisi pompata ykköspaikallekkin, vaikka helppoa se ei tule olemaan. Sillä se taas onkin sitten se Suomen heikompi puoli. On muistettava ja hyväksyttävä eräs asia. Kun myyntikoneisto paukuttaa hyvää tulosta siellä 10% huippualueella, sen onnistuminen perustuu enimmäkseen tunnetasolla tapahtuvaan päätöksen tekoon. Siis uskokaa tai älkää, mutta ydinvoimalat myydään tunnetasolla. Toisin sanoen tuote on tärkeä, mutta ei lopullisesti määrävä tekijä. Paras esimerkki lähiajalta; Nokia. Ja jos Rovio ja Supercell luottavat vain tuotteisiinsa, niin kohtalo on sama. Erittäin hyvällä tuotteella pääsee hienosti liikkeelle, mutta jossain vaiheessa tuotteen ja myynnin strategian on yhdyttävä, sen jälkeen tuotteen omavoimaisuus laskee ja myynnin ote nousee ja tämä kaikki perustuu vain siihen faktaan että totaalista monopoli asemaa läntisellä maapallon puoliskolla on aika mahdoton saada aikaan. Mutta hei, sovitaan että se on toinen asia. Nämä menestystekijät ovat niitä mihin Suomen tulisi satsata, ja satsata lujaa. Kaikki esteet pitäisi ottaa pois, tilaa uusille Paytrail'eille, Supercell'eille ja Rovio'ille!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.