Aki Vänni: Itella, olet yhä kalliimpi ja kankeampi.

06.06.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Aki Vänni: Itella, olet yhä kalliimpi ja kankeampi.

Millainen olisi Pakettipalvelu 2020?

Tiistai 4.6. aamu noin kello 9. Twitterissä Minna laittaa suuntaani twiitin ja kas kummaa taas mennään. Kenellekään allekirjoittanutta tuntevalle ei liene epäselvää, että olen herkkä innostumaan ja sanomaan – Miksi ei?

Tästä se ajatus sitten lähti.

Minna siis tuumasi että itella korottaa taas hintojaan ja voisikohan tuolle asialle jotain tehdä, että saataisiin kilpailua ja aitoa palvelua. Nyt verkkokaupoilla on vaihtoehdot vähissä. Ne jotka verkkokauppoja käyttää tietää kuinka järjettömältä se tuntuu kun Euroopasta tulevan paketin rahtikustannus on halvempi, kuin vaikka Tampereelta. Ja se eurooppalainen paketti toimitetaan kuriirilla suoraan sinulle.
Siis aivan järjen vastaista.

Itellan ulkopuolella varsinkin pakettien kuljetukset ovat valtakunnan kaavassa heikoissa kantimissa. Tai ovat vielä Itellaakin kalliimpia kuriiripalveluja. Pitkäaikaisen monopolin jäljiltä syntyneelle jätille todellisen haastajan synnyttäminen, joka olisi sekä teknologinen että logistinen haastaja, kuulostaa vaikealta yhtälöltä. Vai onko se sittenkään. Pohditaanpas hetki mitä se vaatisi.

Pessimistit ja logistisen alan huippuammattilaiset haukatkaa happea syvään ja suhtautukaa avoimesti tulevaan. Ja aina kun tulee ajatus ”ei sitä noin voi tehdä”, niin kysykää itseltänne miksei?

Aloitetaan.

Logistinen runkolinja.
Keskustelussa tuli esiin heti kättelyssä Matkahuolto. Toimipisteitä on joka nimessä ja notkelmassa. Tavara liikkuu joo, mutta se kokonaispalvelu on vielä hakusessa tai ovelle palveluna karkaa hinnoissa itellan tasolle. Mutta itse runkolinja aika hyvä. Bussit kulkee ristiin rastiin ja rekkaliikennettä siihen päälle. Tietty perus infra on siis olemassa. Check.

Sitten se haasteellisempi osa. Itse järjestelmä.
Matkahuollossa on kuten mainittu, aika paljon hyvää, paketin voi noutaa lähimmästä Siwasta ja sinne sen voi myös jättää. Ainut ongelma on siis se että se tavaran lähettäminen on kohtuullisen vaivalloista varsinkin yksityishenkilölle. Siis lähettäminen ja vastaanottaminen on tehtävä helpommaksi ja palvelevammaksi.
Siis miten on mahdollista tänä aikana, kun joku pariskunta aiotaan lähettää pienelle Marsin kiertoajelulle, me yhä kirjoitetaan pakettikortteja käsin? Niin Matkahuolto kuin Posti. Haloooo-oo?

Tarjoan ratkaisuksi seuraavanlaista verkkopalvelua.
Verkkopalvelun asiakkuus hoidetaan kotimaisen Paytrail –palvelun kautta. Kun sinulla on Paytrail –tili voit tehdä palvelussa lähetyksiä ja myös maksaa ne suoraan sen kautta. Klik klik klik vastaanottajan osoitetiedot tuohon noin ja klik, pakettisi on valmiina lähtöön järjestelmän tulostaman osoitekortin kera kaikkine tarvittavine koodeineen etc. Ei kai tämän pitäisi olla ihan mahdotonta?

Ja nyt tulee sitten se niin kutsuttu kuningas ajatus.. pitäkääs peruukeistanne kiinni.
Jokainen, siis jokainen halukas Paytrail -tilin omaava voi toimia myös jakelijana. Kyllä. Matti, Maarit, Keijo, Ville, Saara. Kaikki.
Nyt siellä sitten jo kysytään, että miten seuranta ja se ja toi ja nouto ja kaikki?!

Oletteko kuulleet älypuhelimesta? Kansanomaisesti siis kännykästä?
Tsadaa? Joko leikkaa? Ytimessä siis mobiilisovellus joka tekee meistä kaikista Posti Paten. Älypuhelimissa on kamera, 3G/4G datasiirto ja paikannus. Kaveriksi pieni kiva sovellus, joka hyödyntää näitä ominaisuuksia. Kutsutaan applikaatioksi. Valjastetaan siis itse kunkin kännykkä osaksi logistiikan hallintaa. Verkko kertoo missä on paketti noudettavana ja mihin se pitäisi vielä. Menet paikalle ja skannaat koodin verkkoon, niin Voila! lähettäjä voi alkaa seurailemaan. Kuski kiikuttaa paketin matkahuoltoon, jossa se lähtee kohti määränpäätään. Kun se saapuu vastaanottajaa lähimpään Matkahuollon toimipisteeseen, joku toinen saa applikaatioonsa ilmoituksen että olisi toimitettavaa. Henkilö menee noutopisteeseen, soitto/viesti vastaanottajalle milloin saa tuoda ja mihin. Hienoa, nähdään kohta, piip skannaus, otetaan kuljetettavaksi ja vien perille. Ja vastaanottaja kuittaa omalla puhelimellaan vastaanotetuksi.

Nyt siellä taas kysellään. Entä se tavaran kuljettajan korvaus? No, ne pennit menee tietenkin sen Paytrail –palvelun kautta.

Näinhän tällainen toimisi käytännössä. Pete ja Tomi ovat kirkolla harrastusten parissa ja ennen lähtöään kirkolta he tarkistavat puhelimensa applikaatiosta olisiko samaan suuntaan menossa jotain paketteja mitä he voisivat kuljettaa. Ping. Siellähän on nurkille menossa Viljasille laatikko, jonka he voisi hyvin napata matkaan. Näin nuoret saisi pikkuisen bensarahaa, oppisivat samalla hoitamaan pieniä askareita sekä ottamaan vastuuta. Sitä arvokasta vastuuta, joka heille uskotaan. Heihin luotetaan. Se auttaa kasvamaan vastuulliseksi kansalaiseksi. Yhtälailla se myös opettaisi ihmisiä ylipäänsä avoimemmiksi toisiaan kohtaan ja kukapa tietää vaikka he alkaisivat tervehtiä toisiaan sekä kyselemään silloin tällöin jopa kuulumisia. Rauha maassa ja kaikilla hyvä tahto? Niin ja Viljaset saivat pakettinsa kotiovelle.

Näin voisi syntyä Matkis 2.0 jossa Matkahuolto paiskaa kättä KaLoPa – Kansalaisten Logistiikka Palvelun kanssa.

Kaikki tämä luonnollisesti vaati paljon koodia ja kehittelyä, mutta silti uskallan kysyä.

Voisiko tässä olla vuosituhannen logistinen keksintö toimituskulujen alentamiseksi?

Kiitos taas aamun parituntisesta ajatusjumpasta kumppanuus twiittajat.
Minna Timo, Pekka Ryhänen, Kimmo Alamartimo, Tero Pänttönen, Tero Helenius ja Sonja-Sofia Thure.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Markus
2013-06-06 06:46:33

Kaunis ajatus. Noista kansalaisten penneistä lisää täältä: http://qz.com/91036/the-sharing-econ-isnt-sharing-its-wealth-with-you/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lauri Toivonen
2013-06-06 06:46:38

Toi ovelle viennin crowdsoursaus on ihan järjettömän hyvä idea. Hyötyliikuntaa, jossa saa ihmiset iloisiksi ja vielä jonkun euron korvaukseksi. Toimii.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Mononen
2013-06-06 07:32:09

Itella on jäykkä ja monopolistinen kolossi. Matkahuollolla on runkolinjat hanskassa. KaLoPa on ideana kiehtova, mutta se kohdannee vastustusta sekä kauppiailta että kuluttajilta. Moisen järjestelmän luotettavuutta, täsmällisyyttä ja luottamuksellisuutta epäiltäisiin, ainakin aluksi.

Viimeisen mailin voisi hoitaa myös toisella tavalla: takseilla. Suomessa on yli 10.000 taksia, joiden käyttöpiikit osunevat (en tarkistanut, arvaan) aamuruuhkiin, iltaruuhkiin, tapahtumiin ja ravintoloiden sulkemisaikoihin. Näistä takseista 4.500 on muualla kuin kaupungeissa, joten palvelu toimisi myös haja-asutusalueella.

Meillä on siis jo valmiina liikenteessä 10.000 jakeluautoa, joiden käyttöaste normaaleina jakeluaikoina on varsin matala...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aki Vänni
2013-06-06 07:51:55

Takseja käytetään jo nyt kulketuksissa, mutta ne tuppaa myös laskuttamaan. Eikä kovin herkästi ole suostuvaisia "hyväntekeväisyyteen" ainakaan kaupungeissa. Maaseudulla taksikuskit ovat herkemmin osa yhteisöä ja helpommin tekemässä yhteistä hyvää.
Ennemmin katsoisin kuljetusyrittäjien suuntaan. Maa on täynnä pakettiautoja jotka liikkuvat enemmän tai vähemmän pitkiäkin matkoja yhdellä asialla.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Nisula/Piirimyyja
2013-06-06 07:33:40

Jeejee mindflow at it's best.
Eläkeläisille lisätienestiä myös runkolinjaan, kun ollaan mökille tai sukulaisiin menossa

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Tuominen
2013-06-06 08:04:51

Huikea idea! Paketit kulkee, komissiot "kuskeille", hyötyliikuntaa, kansanterveys nousee, ympäristöä ei kuormiteta liikaa, yhteisöllisyys kasvaa, ihmisten fyysiset kohtaamiset lisääntyy. Mahtavaa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-06-06 08:10:54

Matkahuolto tosiaan on hyvä. Mutta luulen että isossa kuvassa firma ei näytä pakettien toimittajalta. Nimikin on Matkahuolto? Sen voisi kyllä muuttaa .Pakettihuolto lienee helppo muutos nimelle. Pieni uudistus ilmeessä voisi olla muutenkin paikallaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pecuman
2013-06-06 08:48:26

Myö Matkahuollon kannalta idea on loistava. Todennäköisesti lisäisi heidän bisnestään, koska pystyisivät tarjoamaan aidon vaihtoehdon Itellalle.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lari Pakkanen
2013-06-06 10:08:32

Hyvä setti! Yksi ongelma, tai pikemminkin haaste raivattava on kuitenkin olemassa:
Millä todennamme luotettavat kansalaiset? Varkauksien riski on olemassa. Mahdollinen ratkaisu: Sama riski on minimoitu nyk logistiikan maailmassa kuriirien suht kattavalla taustatsekkauksella.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aki Vänni
2013-06-06 12:12:26

Olen huolestunut. Onko ihmisen luottamus toiseen ihmiseen todellaki tällä tasolla? Se että ihmisen oletetaan olevan epäluotettava opettaa ihmisen epäluotettavaksi. Jos sanotaan että sä kuitenkin varastat voi saada ajattelemaan että mitä sitten jos otan tämän. Eihän minuun luotettu muutenkaan. Jos taas luotetaan se saa pyrkimään olemaan luotettava. Halu olla luottamuksen arvoinen. Luottamus luo luottamusta. Eikö se näin pitäisi olla myös jokaisella työpaikalla?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-06-06 13:04:24

Meinaat että ovista lukot pois, ja luottamusta kehiin?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kati Nevalainen
2013-06-06 12:12:38

Tää liippaa vähän sun nykyisiä haasteita :)Vai onkohan tää ennemminkin Andersin juttu?

t.kati

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2013-06-06 13:45:56

Hyvää pohdintaa ja olisi todella tervetullutta, jos Itella saisi varteenotettavan kilpailijan kuluttajamarkkinoille. Matkahuollon toiminta on siitä fiksuja, että se hyödyntää olemassa olevaa infaa oman palvelun selkärankana. Samaa toiminta-ajatusta edelleen jalostaen olisi järkevintä käyttää takseja hyödyksi jakelussa, kuten Jussi Mononen jo ehdotti. Tuskin kukaan taksari niin paksua tiliä tekee, etteikö ylimääräinen raha kiinnostaisi. Monella paikalla taksit kuljettavat jo ruokapalveluiden annoksia vanhuksille. Siitä vain idea jatkojalostukseen ja toivottavasti näemme uuden kilpailijan Itellan palveluille ja hinnoille.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Arto Sunila
2013-06-06 14:29:47

Tuossa systeemissä paketti täytyy kuitata ulos, jolloin noudosta jää jälki. Hävinnyttä pakettia voi kysellä sitten edelliseltä kuittaajalta.

Itse näen suurimpana murheena halukkaiden jakelijoiden löytymisen ja mahdolliset kiistatilanteet yksityishenkilöiden välillä, sekä verotuksen. Taipuuko vero- ja vakuutuslainsäädäntö tällaiseen ja millä viiveellä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mika Martikainen (@mikamartikainen)
2013-06-06 17:11:33

Samankaltaisia ajatuksia on käynyt mielessä viime vuoden lopulta lähtien, kun tajusin, että lähipiiristänikin löytyy paljon henkilöitä, jotka ajaa töihin päivittäin useita (kymmeniä, jopa satoja) kilometrejä autossaan tai repussaan (pyörällä) täynnä tyhjää tilaa. Miksi sitä ei siis voisi käyttää hyödykseen ja kiikuttaa pakettia tai vaikka pelkkää kirjettä kohteesta toiseen. Tai miksei toista henkilöäkin, ns. kimppakyytihengessä.

Järjestelmän olisin ajatellut toimivan niin, että palvelun käyttäjä syöttäisi omat tulevat reittinsä, kulkuvälineensä, maksimipoikkeamisen reitiltä (tai lisähinnan poikkeamisille), kuljetuskapasiteettinsa ja yksityiskohtaisen tai liukuvan aikataulunsa. Eli miten paljon, milloin, mistä ja minne. Petoselta keskustaan joka arkipäivä klo 8 ja 16. Kuopiosta Joensuuhun kaksi kertaa viikossa. Kertaluonteinen käynti ensi keskiviikkona "joskus aamulla ja illalla takaisin" Tampereelle Kuopiosta. Näin esimerkkinä.

Kuljetusta tarvitseva henkilö voi katsoa löytyykö hänen kuljetustarpeelleen vastaavia kuljettajaa tästä palvelusta ja jos löytyy (tai löytyy lähellä olevaa), voi klikkauksella "ostaa" kuljetuksen tai neuvotella tarkemmin.

En tarkalleen lainsäädäntöä tunne, mutta arvelisin, kuten joku jo kommenteissa ilmaisikin jollain tasolla, niin nämä sopimukset tulisi tehdä yksityishenkilöiden välillä. Itse palvelun kanssa ei siis tehtäisi sopimusta vaan palvelu toimisi vain alustana yksityishenkilöiden sopimukselle (kuljettaa asia x paikasta a paikkaan b aikana y). Kuljettajien ja kuljetusta tarvitsevien luottamusta mitattaisiin huuto.net-tyylisellä järjestelmällä. Pisteitä saisi onnistuneesta kuljetuksesta tai onnistuneesta kuljetustilauksesta. Onnistuneeksi kuljetukseksi katsottaisiin se, kun kuljetus on saapunut perille ja tilaaja(+vastaanottaja ellei sama) sekä kuljettaja ovat hyväksyneet kuljetuksen onnistuneeksi (esim. täppäys älyluurissa luovutuksen yhteydessä). Luottamusta voisi parantaa myös sekin, että huuto.net-tyyliin voisi tunnistautua verkkopankkitunnusten tmv. kautta tietyksi henkilöksi.

Ongelmana on hinnoittelu. Ei saisi maksaa enempää kuin Itella/Matkahuolto/kuljetuspalvelut eikä niinkään vähää, ettei ns. maksa vaivaa lähteä sovittelemaan aikatauluja ja reittejä toisen henkilön kanssa yksiin. Ratkaisuksi ehdottaisin eräänlaista pistesysteemiä. "Sisäistä valuuttaa", pelillistämistäköhän tämä sitten olisi? Ja samassa olisi myös palvelun ansaintalogiikkakin. Kuljettamisesta saisi jonkin, vielä-suunnittelemattoman, mittapuun mukaan pisteitä tililleen, jolla voisi ostaa muilta kuljetuksia. Palvelu ottaisi välistä vaikka prosentin tai pari pisteistä. Tai pisteitä voisi ostaa suoraan rahalla. Jotakuinkin pitäisi homma saada järjestettyä niin, että esim. pyörällä suoritettua kahden kilometrin kirjekuljetuksesta ei saisi niin paljon krediittejä, että sillä voisi "maksaa" sadan kilometrin pakettikuljetuksen autolla. Tienaamaan kuljettamisella ei pitäisi pystyä ellei halua (sitten ollaankin jo lähellä taksia).

Edellinen lienee suurin ongelma yhdessä lainsäädännön kanssa. Niin ja miten se verottajakin suhtautuu.. Yhteistyö Matkahuollon tai muun toimijan kanssa olisi myös mielenkiintoinen, mutta vieläkin hankalampi selvitettävä, kuin yksityinen-yksityinen-sopimus? Toisaalta, suurin osa paketeista taitaa lähteä yrityksistä yksityisille (verkkokauppa), kuin p2p, joten yrityksenkin pitäisi ainakin pystyä ostamaan kuljetusta. Lain ja muiden takia en tiedä, miten tämä onnistuisi tai siis miten vaikeaa se tulisi olemaan.

Toivottavasti saitte ajatuksesta kiinni ja jos joku tätä lähtee viemään eteenpäin, niin olen mielelläni mukana ainakin ajatusten vaihdon tasolla. :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki (@timo_ruohomaki)
2013-06-06 19:16:26

Näissä perinteisissä postikuvioissa hankaluus on siinä, ettei niitä voi kehittää markkinatalouden periaattein koska postilaitosta säätelee laki joka mm. edellyttää, että kaikki Sotkamolaiset postilaatikot pitää käydä tyhjentämässä joka arkipäivä ja jos siellä sattuu olemaan jotain vietävää, se pitää saada perille Hankoon seuraavaksi päiväksi. Kun katsoo Suomen karttaa, tällainen vaatimus on aika hurja. Toki huonomminkin voisi olla: Yhdysvalloissa liittovaltio edellyttää, että postilaatikot tyhjennetään kuutena päivänä viikosta. Yhdysvaltain postilaitoksen surkea tuloskunto kertoo siitä, ettei mikään postimaksukorotus enää riitä kattamaan kustannuksia.

Jos siis haluaisi nopeasti isoja tuloksia ja alempia postimaksuja, kannattaisi miettiä olisiko se nyt katastrofi jos syrjäseuduilta postia ei haettaisikaan kuin vaikka joka toinen arkipäivä. Tai jotain.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marjo Virtanen
2013-06-06 21:55:43

jotakin vastaavaa on kai Ameriikoissa viritteilläkin: http://m.cnet.com/news/walmart-to-tap-in-store-customers-to-deliver-to-your-home/57576747

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aki Vänni
2013-06-07 08:08:34

Hahaa. Jos kerran suuressa ja mahtavassa Ameriikassa, niin miksei meilläkin? Kiitos linkistä Marjo!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-07 09:53:19

Kiitos Marjo! #V #sharingiscaring

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kimmo Linkama
2013-06-08 18:57:26

Tässä kaavailtu systeemi on nerokas keksintö, mutta ostihan Itella jo äskettäin vuodesta 2008 toimineen virolaisen SmartPostin. Sen idea on pakettiautomaatti ostoskeskuksissa, marketeissa ym. paikoissa, joissa ihmiset lähes päivittäin muutenkin käyvät. http://www.posti.fi/smartpost/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aki Vänni (@VnniTwt)
2013-06-11 08:36:02

Tai sitten kerran pari viikossa. Jos sitäkään. Monet käy pienissä kaupoissa ja se hirvitys ei sellaisiin mahdu millään sisään. Isoihin kauppakeskuksiin sellaiselle paikka löytynee. Mutta eihän tällainen pakettiautomaatti sekään paranna ovelta-ovelle palvelua. Päin vastoin antaa perusteen hintojen nostolle taas kerran.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marko
2018-12-19 13:19:23

Moi, onhan meillä jo Eezery. Kohta vieläkin parempi, toimittaa saman päivän toimitukset kotiin kaksi kertaa päivässä toivottuna ajankohtana. Ei pelkkää pikaa tunnissa. Kohta saat paketin kotiin pikkurahalla, ja milloin sen sinne haluat. Kurkatkaapa. www.eezery.com

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marko Romppanen
2018-12-19 15:04:19

Hei, onhan meillä jo Eezery. Toimittaa jo nopeasti ja haluttuna ajankohtana. Vaatikaa kauppiailtanne parasta. :-)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.