Kumppanin valinta

01.06.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Kumppanin valinta

Tällä viikolla pohdimme ja keskustelimme kumppanuuksista. Eräs ystäväni viittasi pörssiyhtiön toimintaan sanoen: ”On se ihme, kun niillä on kuitenkin käytössään parhaista parhaimmat ekspertit, konsultit ja asiantuntijat.” Sain spontaanin vastareaktion: ”Eihän se niin mene?” Eihän suurimmat yleensä onnistu hankkimaan parhaita kumppaneita, toimittajia tai tekijöitä. Pohditaanpa asiaa ääneen.

Kenen mielestä suurimmat It-toimittajat ovat alan parhaita? Inhoan määrittelyä alan johtava ratkaisutoimittaja. Suurin? Kaunein? Kilpailukykyisin? Lupaus jätetään avaamatta koska se on yrityksen haavelähtöinen toivetila. Vastustan myöskin omaa positioimista paikalle ”suurin.” Kannattaako olla norsu ja antaa niin paljon tilaa kaiken maailman jaguaareille? Harvemmin. Haastaminen on paljon markkinan johtamista helpompaa. Terveiset alan entisille suuruuksille.

Kumpi saa helpommin alan parhaita tekijöitä Tieto vai Reaktor? Onko SEKissä suomen mainnonnan parhaat ajattelijat? Onko suurimpien lakiasiaintoimistojen tekijät tehokkaimpia? Vieläkö Milton on yhtä iskukykyinen kuin kolme vuotta sitten? Koko, laatu ja osaaminen tuppaavat menemään eri suuntaan. Näin sen näen. Pieni on kaunista ja kasvattaminen synnyttää ongelmia.

Eräs toinen miljardiyrityksen johtaja oli ryhtymässä mainostoimiston kilpailutukseen. Halusi selvästi ulkoistaa markkinoinnin ongelmat jollekin suunnittelutoimistolle. Sanoin mainostoimistojen kärsivän markkinoinnin murroksesta vähintään yhtä paljon jos ei enemmänkin kuin asiakkaat ja tehokkaan ostamisen olevan lähes painajaismaista. Selvästi valuivat ajatukset kuuroille korville asiakkaan rynnätessä helpottamaan tuskaansa bränditalon laskutusluukulle. Tulee olemaan tuskien taival.

Isot ostavat lähes aina isoilta. Pienen on lähes mahdotonta vakuuttaa suurta toimituskyvystään. Toisaalta pienistä kasvaa juuri niitä suuria isojen asiakkaiden turvottaessa yritykset toimialojen kärkeen. Aika harva asiantuntijafirma pystyy vastustamaan kasvun houkutuksia. Kolikon toisella puolella kärsii asiakas. Laatu, hinnoittelu ja ”pakkomyynti” ovat itseään kasvattavan toimittajan varjopuolia. Tahtoo tulla jäykkää, kallista ja keskinkertaista. Kenen intressissä sellainen on?

Jouduin tietenkin pohtimaan omaa suhdettani asiakkaisiini. Ystävyyshän se sieltä pilkistää. Ei siten, että vanhat kaverit mitään ostaisivat, vaan yhteinen polku. Tekeminen herättää tunteita ja intohimoja. Yhteistä riemua, onnistumista, tuskaa, väsymystä ja loputtomia haasteita. Levätään haudassa, nyt mennään tähtiin tai maailmalle. Olen vaativa itselleni ja asiakkailleni saavutusten suhteen. Oma intohimoni tehdä ainutkertaista kertautuu nopeasti äänekkäille huulilleni. Harmittomuus ei ole minua varten.

Aloin pohtimaan pitäisikö kumppanin valinnassa seurata sittenkin henkilöä yli organisaatioiden? Suomessa vihaamme ja rakastamme hyvävelikerhoja. Siis sitä että ostetaan tutulta, tunnetulta ihmiseltä josta myös välitetään ihan aidosti. Sehän on ainoastaan ja vain inhimillistä. Valitaan se ihminen rinnalle, johon eniten luotetaan, jonka kanssa halutaan menestyä ja jonka heikkoudetkin ovat jatkuvasti tuulilasissa. Täytyykin itse pohtia ketkä ovat ne näkijät ja tekijät joiden iholle on päästävä. Onnistuneet kumppanivalinnat tuovat taatusti parhaat kokemukset omaankin elämään.  Saadan ehkä rakennettua jotakin mitä voi välittää jälkipolville.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Mika Aittamäki (@Aittamaki)
2013-06-01 07:11:24

Mitä enemmän näkee elämää ja tuntee ihmisiä sekä yrityksiä, sitä suurempaan arvoon nousevat ne, jotka ovat jo osoittautuneet luottamuksen arvoiseksi tai jopa ylittäneet odotuksesi. Jos ja kun minä tarvitsen jotain; tuotetta, palvelua, työntekijää jne... katson aina ensiksi tämän luottamuksen kehän sisälle. Elämä on vain niin paljon helpompaa, kun voi luottaa. Ja kun voi luottaa, niin voi keskittyä oikeisiin riskeihin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-01 07:20:44

Näin se on. Elämässä on ihan riittävästi murheita muutenkin. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Koivusaari
2013-06-01 07:54:18

Onko suuruuden ongelmaan ratkaisu verkostossa? Paljon pieniä toimijoita, jotka verkostona pystyvät vastaamaan suurtenkin asiakkaiden kiivaisiin toimitusaikavaatimuksiin. Kirjoitetaanko tulevaisuuden yrityksen DNA aivan uudella tavalla? Siirrytään joko tai oletuksesta sekä että toteutukseen. HÄ?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-01 07:56:53

Kyllä! Juuri tästä keskutellaan paraikaa twitterissä... verkostot ohittavat tehtaat joustavuudella, tehokkuudella jne...

huomattava myös että mm. Outotec jo nyt verkostomallissa.. toimii isoille ja pienille.

Kiitos Jussi! voimia. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jorma Lehtinen (@Notium)
2013-06-01 10:33:42

Suunta on varmasti hyvä, mutta verkostojen, yhteisöjen ja ekosysteemien 2.0-tason johtamisosaamisessa on vielä rutkasti vajetta.

Menneen ajan "parhaat käytännöt" eivät toimi enää, eikä tilalle ole vielä rakentunut kunnon otetta ja osaamista. Puhumattakaan välinepuolen viidaskosta someineen.kaikkineen...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-06-01 12:46:35

Viiltävän hyvää ajattelua. Suurin ei ole kaunein, eikä paras. Pienen on oltava erittäin hyvä jotta pärjää. Tästä välistä puuttuu malli jossa pienikin voisi palvella isoa. Verkosto jossa yksi osa-alue koordinoi ja kerää parhaat aivot yhteen ja ojentaa ne hopealautasella organisaatioiden käyttöön vähän siten että persoonat ovat shop in shoppeja joilla on yhdet kasvot. Tässä on menestyksen avaimet isojen synergiat, pienten edut yhdessä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jari Sutinen
2013-06-01 19:16:30

Sinänsä ihan mielenkiintoinen ajatus. Mutta pohdipas esimerkiksi tätä. Millä resursseilla pieni IT-yritys (niin hyvä ja kyvykäs se onkin) hoitaa ison yrityksen vuosittaiset PC-toimitukset, ohjelmistojen asennukset, käyttötuen jne.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-06-01 22:01:57

Voihan pienikin ostaa palveluja isommalta toimijalta. Kyse onkin toimijan ja asiakkaan suhteesta ja toimijan tehtävänä on pitää yllä luotettavaa ja tehokasta yhteistyöverkostoa.

Ei YIT:kään itse kaikkia taloja rakenna vaan hoitaa keskitetysti ja työllistää satoja aliurakoitsijoita.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jari Sutinen
2013-06-02 06:03:30

Rakentaako YIT (tai muu iso urakoitsija) enää itse?. Eikös niillä ole henkilöstöä vain urakanjohtoa varten. Käytännön työn hoitaa aliurakoitsijaketju.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-06-02 11:47:34

Juuri näin kuten YIT:kin on tehnyt ja muutkin isot rakennusliikkeet, pitäisi olla hyvä myynti- ja suunnittelutiimi jolla on hallinnassa iso liuta pieniä/keskikokoisia asiantuntijayrityksiä joka mahdollistaa näiden työllistymisen ja yleensäkin mukanaolon isommissa kuvioissa. Ei tällainen orkesteri nyt varmaankaan aloita Nordean toimintajärjestelmän muutoksesta, mutta monta isompaa projektia voisi ottaa hoitaakseen kuin monella pienellä nykyään on edes mahdollisuus haaveilla

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ari Huttunen
2013-06-02 09:23:53

Näinhän se menee. Maine ja luottamus kulkee edellä. Kaikki haluavat olla ensimmäisten joukossa kokeilemassa uutta, mutta kukaan ei ensimmäisenä.
"onko sinulla näyttää tuloksia?
Tule uudeelleen kun on case"

Entä jos olisi rohkeutta pysähtyä myös ostajan puolella? Aikaa kuunnella näkemys ja idea. Tahtoa kertoa aidosti ja rahellisesti omista ongelmista, haasteista ja toiveista = tarpeista, jotta tuleva yhteistyökumppani tai sellaiseksi pyrkivä voisi esittää ratkaisun.

Entäs jos tekisi toisin, tuottaisiko tämän jotain, joka on ratkaisu oikean tarpeeseen ja tuottaako tämä mahdollisesti riittävästi arvoa niillä mittareilla, jotka ovat oikeita liiketoiminnan mittareita ?

Tulisiko näin tyytyväisiä asiakkaita ?
Toisaalta "näky taustapeilissä on aina kirkkaampi kuin tuulilasissa."
Sumuisessa tulevaisuudessa on kuitenkin ne mahdollisuudet ja ne voi hyödyntää kun valitsee kumppanit, joilla on näkemystä, intohimoa ja rohkeutta tekemiseen. Tekeminen ratkaisee lopulta kaiken ja sen tulee pohjautua asiakasymmärykseen ja asiakkaan tarpeiden ratkaisemiseen.

Markkinoinnin tehtävä on varmistaa kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen, se onnistuu asiakasymmärryksen kautta. Tehdään ja myydään tarpeeseen - avataan markkinoita, synnytetään tarpeita.
Focus mahdollisuuksiin, oikeat kumppanisi auttavat niiden hyödyntämisessä. Yhdessä eteenpäin. Urheilua ja musiikkia, tiedettä ja taidetta, kulttuuria ja elämää - rakkaudesta lajiin.

"Muutos ei tule, jos odotamme jotain muuta ihmistä tai jotain muuta aikaa.
Me olemme niitä, joita olemme odottaneet. Me olemme muutos, jota etsimme."
-Barack Obama astuessaan Yhdysvaltain presidentiksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.