Susanna Paloheimo: Rakas Marimekko, tule keskustelemaan kanssamme!

31.05.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Susanna Paloheimo:  Rakas Marimekko, tule keskustelemaan kanssamme!

”Miksi sä tulit tänne baariin yöpuvussa?”, kysy ystäväni minulta Turussa Springsteenin keikan jatkoilla kolme viikkoa sitten. Siihen aikaan yöstä oli parempi olla aloittamatta tunteikasta fanituskertomusta Armi Ratiasta, Maija Isolasta, Risto-Matti Ratiasta, Kirsti Paakkasesta – ja Mika Ihamuotilasta. Ylläni oli Marimekon mustavalkoinen raitamekko. Design from Finland.

Olen hämilläni. Fanitan sydämeni pohjasta Marimekkoa. Yritykseen liittyy kaksi adjektiivia ylitse muiden: tunteisiin vetoava ja rohkea. Armi. Kirsti. Mika. Jatkumo on ilmiselvä. Jokaisen henkilökohtainen elämäntarina on ollut merkittävä osa Marimekon brändiä. He ovat osanneet hyödyntää tarinankerrontaa, mediajulkisuutta ja fanien rakkautta brändiä kohtaan jo silloin, kun meistä kukaan ei vielä ollut paasannut suu vaahdossa tästä aiheesta.

Mitä sinulle nyt kuuluu, rakas Marimekkoni? Miksi olet vaiti? Sinua on kohdannut henkilökohtainen kriisi, joka on varmasti vienyt kaikki voimasi. Ymmärrän, että olet halunnut vetäytyä pimeään suremaan, sulkea ikkunaluukut ja ovet. Ymmärrän, että me sivulliset aiheutamme kysymyksillämme lisää kipua. Mutta silti. Älä muutu! Älä sulkeudu! Me haluamme auttaa sinua, sillä mehän rakastamme sinua!

Olemme kuulleet vain lyhyesti yhdellä twiitillä, että olet järkyttynyt. Voi kultaseni, ymmärrän! Mutta miksi Facebookissa yrität edelleen näyttää, että olet ihan kunnossa? Että iloitset viime viikonlopun mahtavasta showsta Espalla? Verkkosivuillasi lupaat meille, että ”Marimekko-design keskustelee, mutta ei kosiskele.” YouTubessakaan emme näe MariMikaa kertomassa, miten pahalta sinusta tuntuu. Ei sinun tarvitse yrittää tsempata juuri nyt!

Tule keskustelemaan kanssamme! Me haluamme tukea ja auttaa. Me haluamme ainakin yrittää antaa anteeksi hänelle, joka teki virheen, sillä niinhän sinäkin annoit.

Kriisiviestintä on taiteen laji, sanotaan. Oikeasti se perustuu pirun kovaan työhön ja kokemukseen. Ennakointiin ja tilannetajuun. Nopeuteen, harkintakykyyn ja toimiviin prosesseihin ja suhteisiin. Kriisiviestintää varten on todellakin syytä harjoitella. Sillä kriisi iskee silloin, kun sitä vähiten odottaa – ja juuri siltä suunnalta, jolta sitä ei koskaan odottanut. Kriisi on kuin hyökyaalto. Kaikki on aivan sekaisin, yö ja päivä sekoittuvat. Puheluita, meilejä, kirjeitä ja kortteja puskee kaikista kanavista. On pidettävä pää kylmänä ja oltava uskollinen brändille.

 1970-luvulla alkanut boikotti on jo miltei unohtunut sana: aiemmin se oli kuluttajien ainoa keino ilmaista mielipiteensä. Nyt me olemme täällä verkossa globaalisti ympäri vuorokauden ilmaisemassa mielipiteitämme. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, sinun vetäytymisesi hiljaisuuteen herättää vain valtavan paljon lisäkysymyksiä, salaliittoteorioita ja kääntyy vähitellen kiukuksi sinua kohtaan. En haluaisi nähdä sen tapahtuvan. Haluaisin, että me fanit pääsisimme puolustamaan sinua ja vaikuttamaan hakukoneen tuloksiin sympatian ja empatian osoituksillamme. Nyt sivuillanne käy jatkuvasti ihmisiä ihmettelemässä, miksi olet hiljaa. Jotkut ovat pahuuttaan jopa jakaneet kuvakaappauksia sivuitasi, joilla ei kerrota kriisistäsi mitään.

Tule, me autamme sinua! Pyydä meidät apuun Twitterissä ja Facebookissa. Anna Mikan kertoa meille videolla se, minkä hän on nostanut sinun verkkosivujesi sijoittajasuhdeosiossa vahvasti esiin: ”Brändit ovat kuin ihmisiä, rehellisyys ja omintakeisuus kiinnostavat.”
Anna Mikan puhua kanssamme suoraan, älä odota paikkaa perinteisen median foorumeilla. Annathan? Ja muista, me olemme puolellasi. Sillä mehän rakastamme sinua, me miljoonat fanit ympäri maailman. 

Tänään perjantaina puen tukeni merkiksi sen mustavalkoraidallisen kolmiomekkoni ylleni töihin.

Susanna Paloheimo
fanisi
kriisiviestinnän ammattilainen
somelainen somemuija @spaloheimo
Taitomylly Oy

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2013-05-31 05:00:10

Olisikohan se niin yksinkertaista, että kun riittävästi hävettää niin suomalalaisella johtajalla menee pupu pöksyyn? Vai eikö tehtaanjohtaja kommentoi "hörhöosaston" mokailuja?! Kirjoitin aikanaan https://www.villetolvanen.com/2012/10/13/vaikeneminen-ei-ole-vaihtoehto/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-05-31 05:55:14

Oi kun ihanan kannustava kirjoitus, Susanna! Siellä saatetaan kyllä olla aika eksyksissä - ei ehkä uskalleta sanoa oikein mitään, ettei se tee asiaa pahemmaksi. Media kun haluaa revitellä uusia otsikoita ja paisuttaa juttua - 'ja nyt se meni vielä sanomaan tolleen'. Ymmärretään tahallaan väärin, vääristellään, oletetaan ja tehdään uusia otsikoita. Tsemppiä Marimekolle - tiplu tuli, mutta eteenpäin!!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-05-31 06:01:11

Kiitos Riikka! Ennen olikin niin, että perinteisen median valta kriisitilanteessa oli suurin. Nyt meillä kuluttajilla on yhä enemmän valtaa. Mikä mahdollisuus! Saada keskustella meidän kanssamme suoraan täällä verkossa! Saat viestisi läpi juuri sellaisena kuin haluat. Saat fanit puolellesi tekemään osan töistäsi. Mutta kyllä, uhka on täälläkin sanomattoman suuri. Jos jää pönöttämään liituraidan antaman roolisuojan taa. "Koska emme ole tähänkään asti olleet somessa, emme me sinne nytkään lähde kommentoimaan", on ihan vasta kuultu lause kriisin keskellä pyristelevästä yrityksestä. Asenne. Ja ajoissa enne kriisiä rakennetut omat mediat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-05-31 07:25:07

Kyllä - tästä kävin vähän kiivastakin keskustelua tässä heti aamusta erään korporaatioihmisen kanssa :). 'Ei kai sinne nyt voi mennä kertomaan, mitä siellä firman sisällä tapahtuu. Ei isot firmat toimi niin'. Niin, ehkä se on lapsellista tai jotain, mutta samalla annetaan tilaa yksipuoliselle viestinnälle, johon ei itse vaikuteta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 07:40:53

Kyllä. Mielikuvat ja muiden arviot vahingoittavat yhtiötä totuutta enemmän. Totuus on hyvä strategia! sitä kannattaa viljellä naaman kanssa. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Christoffer Nordberg
2013-05-31 05:50:39

Niin. Eikö tämä ole kovn suomalainen tapa hoitaa asia kuntoon. Poliitikot esim näyttävät hyvää esimerkkiä. Ennenhän se varsin hyvin onnistui. Somen aikaan vaan on kiusallista että kaikki tieto leviää salaman nopeasti ja pakoon ei pääse...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 05:53:56

Jotenkin kuvitellaan että vaikeneminen on vaihtoehto ja asia unohtuu... eikö ne muista "Verimekko" opetusta? Ei muuten ihan heti unohtunut...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-05-31 05:54:24

Mainoi teksti Susanna, sinulta ei duunit lopu. Ollaan me suomalaiset yritykset sen verran hyviä tässä kriisiviestinnässä. Miksei jo peruskoulussa opeteta epäonnistumaan ja itsensä kokoamiseen sen jälkeen. Olisi sellainen taito että oksat pois. Ei tarvitsi yhden tai kahden mokan takia haudata 50 tai 100 vuotta vanhoja työntuloksia. Jaksamista vaan Marimekolle, tosin ei sääliä tule täältä jos ei kuluttajien mielipiteet kiinnosta. Ugh

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-05-31 05:55:25

En halua uskoa, että nyt olisi kysymys vain suomalaisesta menneen maailman tavasta. Sellainen ei ole minun Marimekolleni ominaista. Hiljaisuuden takana on oltava jotain, minkä saamme kuulla myöhemmin. En usko syyttelyyn, en paheksumiseen. Uskon, että vain keskustelemalla voi syntyä yhteinen todellisuus. Kunpa maailman muuttuminen vain etenisi kulmahuoneisiin asti...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 06:21:19

Epäilen että ovat niin "verillä" tuskasta että eivä t huomaan vaikenemisen syventävän... Tottuneet viestimään hyviä juttua?! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-05-31 06:29:33

Yksi parhaista teksteistä Susanna, kuten Twitterin puolella jo kehuin!

Mitä olisi tapahtunut, jos Ihamuotila olisi hetkeksi istunut alas, miettinyt mitä sanoo. Ottanut kännykän käteen ja nauhoittanut vlogin, jossa käy tilannetta läpi. Rehellisesti ja avoimesti. Laittanut vlogin tiedotteena medioille ja yhtä aikaa kaikkialta ulos. Front page news anyone? Miksi laittaa tiedote ulos, jota leikkaillaan miten halutaan? Miksi jättää tänä päivänä omaa brändiä pedon käsiin, kun sen voi viedä itse asiakkaiden arvioitavaksi?

Stipluja sattuu kaikille. Se on elämää. Kuten oikeassakin elämässä, parhaiten virheistä pääsee yli kohtaamalla ne rehellisesti ja avoimesti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-05-31 06:52:08

Janne, just noin. Kriisin keskellä viestinnän pitäisi saada top3 paikka johtajan agendalla. Juristit, rahoitus ja tuotanto menee kai kuitenkin aika usein edelle.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-05-31 07:19:44

Aina kun joku yritys ajautuu viestinnän kriisiin, niin alkaa keskustelu että miten kriisiläisen viestintä olisi PITÄNYT hoitaa. Mulle tulee aina mieleen kysymys, että miksei nämä jälkiviisaat tarjoa kriisiviestintä-palvelujaan yrityksille ETUKÄTEEN.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-05-31 08:00:11

Ne tilanteet on varmasti usein sellaisia, että niitä on mahdoton nähdä etukäteen. Esimerkiksi tuollaista? On siitä varmasti siellä keskusteltu, mutta todella I feel for them. Ja someen on ihan mahdotonta tulla kylmiltään kriisin keskellä, jos ei ole siellä ollut aikaisemmin aktiivinen. Sinne on mahdoton tulla toisille ilman kriisiäkin. Mä nyt kävelen tätä lankkua pitkin tässä side silmillä...Mitä täällä tehdään? Miten tää toimii? Apua. Puhutaanko firman äänellä vai toimarin äänellä?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio (@MikkoMarsio)
2013-05-31 08:21:11

Samalla tästä havaitsee miten pieni hiekkalaatikko Suomi taas on. Marimekko on kaikkien huulilla, ainakin tuntuu olevan. Tulee pilkkaa, hyvää huumoria (mm. Tampereen Vappulehti Tampilta https://www.facebook.com/WappulehtiTamppi), arvailuja, syytöksiä, pohdintaa vaihtoehdoista (mitä jos Finnair käyttäisi Nanson trikoo -muotia koneissaan (harva kehtaa ja haluaa käyttää niitä edes nukkuessaan), yms.

Suomessa vaietaan kun on vaikeaa, lapsuudessa laskettiin kymmeneen ja perään dyfät ja ei oltu enää leikissä mukana ja muut jatkoivat. Nyt jatkuu leikki esim. täällä Ville Tolvasessa mutta yksi on poissa pelistä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lauri Törhönen
2013-05-31 08:52:24

Anteeksi mutta... Kirjoittaja fanittaa Ratian ja Paakkasen rohkeutta, ei Marimekkoa. Ihamuotila hoiti jo kriisiviestinnän: Marmekkohan ilmoitti ettei ole estettä Isolan jatkaa brandin palveluksessa. Minä ymmärrän että Marimekko ilmoitti, ettei plagioinnista kiinni jäänyt ole esteellinen jatkamaan brandin... Odotammeko siis Picasso-kuosia osaksi brandia?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 09:41:56

Lauri, juridiikka, talous ja hallinto tuli hoidettua - entäs imagohaava! "verimekko" varjosti yhtiötä ainakin vuosikymmenen, eikö? vaikeneminen ei ole vaihtoehto. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

NiinaMaria
2013-06-01 10:21:08

Ilmoitti vai? Se että he eivät näe syytä, ei tarkoita etteikö syytä olisi. John Galliano voitiin potkaista ulos sen omalta merkiltä yhdestä kännissä, lääkkeissä ja masennuksessa tehdystä kommentista, Kristina Isola voidaan potkaista ulos varastamisesta. Jos olet kaupan kassalla töissä ja sinua edes epäillään yhden suklaapatukan varastamisesta, työt loppuu siihen. Suomi on täynnä lahjakkaita ja originelleja suunnittelijoita joten tekijöistä ei pitäisi olla pula. Se vain että sittenhän luovan johtajan pitäisi tehdä töitä...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-05-31 11:23:04

Susannan kirjoitus on luovaa, hauskaa ja oikeellista. Marimekko voisi tehdä viisasti ja ottaa Susannan hoitamaan kriisiviestintäänsä, uskon että saisivat rahan edestä. Toisaalta on myönnettävä, että jotenkin tuntuu kuin kärpäsestä on tehty härkänen. Joo, joo, ymmärrän, on se iso juttu, mutta kuitenkin.....onkohan se vähän niin että koko asia on kääntynyt vastaanottajan piikkiin? Nyt me kansalaiset siis häpeämme Marimekon ja oman suomalaisuutemme vuoksi, niin että tulipas tehtyä oikein emämoka! Mitäs nyt kaikki maailmalla sanovat? Varsinkin nuo ruotsalaiset, tästä kyllä saamme varmaan kuulla ikuisesti ja vähän senkin jälkeenkin! Sorry about that folks, nyt vain tilanne on sellainen että niin Marimekko kuin myös muut sijaiskärsijätkin, eihän tuo asia ole niin ihmeellinen, ja jos Marimekko ei tuota kestä, niin ollaanpa heikoissa kantimissa. Yksilönkin kannalta se menee lähinnä niin että uskotko itseesi tai sitten et. Jos todella uskot, ja tiedät oikeasti osaavasi, olet tehnyt tulosta, ja saat aikaan muutosta, ym., niin ei muuta kuin kerrot että tuli töpättyä, mutta so what, se on takanapäin, ja sitten kerrot kuinka aiot tulevaisuudessa toimia niin että tuollainen asia ei tapahtuisi uudelleen. Ja sitten, pää pystyyn ja tuulta vasten. Mielestäni tämä asia on suht pikku juttu ottaen Marimekon taustat huomioon, mutta selvästi asia mikä pitää rekisteröidä, mutta ei sen kummempaa. Ja oli miten oli, jurirdisesti tai muuten, tällaisia asioita ei kannata jäädä märehtimään, se vasta sitä sisäistä tuhoa saakin aikaan. Että sillee.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-05-31 12:22:49

Hyvä kirjoitus noin yleensä ottaen. Kiitos tästä!

Joskus voi olla vaikea arvioida ulkoapäin mikä on paras toimintatapa.

Joskus selittely johtaa vain pahempiin ongelmiin, varsinkin jos totuus on tarua paljon karumpaa.

Tällöin valittu "väärin tein perkele" -henkinen linja voi olla yksinkertaisin ja elegantein tapa ulos tilanteesta, jossa paskaa tulee niskaan joka tapauksessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio (@sakariatwhat)
2013-05-31 16:23:10

Katri, olen täsmälleen samaa mieltä. Tällähän herkutellaan ja iltapäivälehtien lööpit ovat toivottavasti taas myyneet enemmän klikkauksia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 16:40:13

Hei,

Täytyy puolustaa Susannan hyvää kirjoitusta ja asian käsittelyä.

Yritysviestintä on murroksessa. Tällä foorumilla on käsitelty ainakin Fazerin, Alma Median, Sanomien, VR.n tapaa kommunikoida strategiaa, haasteita jne...

Media ja median kulutus on murroksessa. Mediapäivä on muuttunut ja olemme nopeassa, avoimessa ja interaktiivisessa viestintäkulttuurissa. Tämä foorumi on jälleen esimerkki asiasta.

Mielestäni on äärettömän tärkeää käydä avointa dialogia asioiden kehittämisestä - kukaan ei toivo pahaa Marimekolle, ei tuomaroi eikä viisastele. Mutta jokaisella on oikeus kommentoida asiaa, esittää mielipiteitä ja osallistua keskuteluun. Ammattilaisille melkein velvollisuus.

Herkullista viikonloppua! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-05-31 12:25:50

Niin, vielä se unohtui sanoa, että sääliä ei tule tippaakaan, mutta empatiaa kyllä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jukka Laikari
2013-05-31 20:56:53

Ehkäpä tämä ei ole ensisijaisesti kriisiviestintäcase vaan taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna ensisijaisesti juridinen case? Voisiko olla niin, että asianajaja on ohjeistanut yrityksen johtoa - imagovahingon huomioidenkin - malttamaan ja hyväksymään mahdollisen imagovahingon?

Jotta kantani saisi hiukan perspektiiviä, mainittakoon että kirjoitan tätä kommentia Ukrainasta, jossa olen vetänyt viestintätoimistoamme 4 vuotta (fi.linkedin.com/in/jukkalaikari) ja saan eteeni myös kaiken täällä kirjoitetun aiheesta.

Mutta kaikesta huolimatta - mukava ja lämmin kirjoitus aidolta Marimekko-fanilta. Hyvä Susanna!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-01 03:39:41

Hyvä Kommentti Jukka! On totta, että mahdollisia näkökulmia on paljon.

Itse kannatan sellaista ajattelua jossa hieman amerikkalaisittainkin yrityksen johto tai pääministeri tulee aina kameran eteen. Sanoo sitten asiasta tai asian vierestä mutta ottaa viestit ja viestinnän haltuunsa. Vaikeneminen siirtää viestinnän vallan toisaalle - jättää liikaa tilaa spekulaatioille.

Kiinnostavia kommentteja, vieläkö löytyy näkökulmia?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio (@sakariatwhat)
2013-06-01 09:42:33

Yrityskriisejä on niin paljon lehtien verkkosivuilla kaiken aikaa että "kriisi" pitää määritellä uudelleen. Puhuisin kohusta. Kohu syntyy mediassa. Yritys on enemmän kuin toimitusjohtajansa, siksi on hyvä että on laajemmat hartiat ja ne tiedottavat jotka asiat parhaiten tuntevat. On myös kriisejä joita kommentoi toimitusjohtaja tai hallituksen puheenjohtaja. Eri ihmisillä on eri vastuut.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-01 09:54:26

mielestäni itse kohu/kriisi mikä tahansa on sinänsä aika mitätön. mielenkiintoista on miten viestintä velloo sen ympärillä... kehitys kehittyy. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-06-01 10:11:31

Suurkiitos kaikille hyvästä keskustelusta! Hyvää kriitiikkiä mukana. Kannustuksesta kumarran syvään! Loimme eilen mini-ilmiön somessa ja teimme Marimekolle yhdessä ihan ilmaista markkinointia. Twitterissä ihmiset jakoivat kuvia Marimekoistaan, kannustivat toisiaan käymään ostoksilla, jonka johdosta "täytyykin mennä lounastunnilla Sellon Marimekkoon" ja kertoivat ostaneensa uusia tuotteita.
Kutsuuni vastattiin. Facebookissa alkoi klo 15 livechat, jossa kysyttiin paljon muustakin kuin tästä aiheesta. Vastaukset tulivat hieman kömpelösti ja hitaasti, mikä harmitti ainakin minua. Ehdin lukea koko kommenttiketjun vasta myöhään illalla, ja nyt olen hetken haudutellut lukemaani.
Ajatuksia on paljon. Päällimäiseksi nousee pönötyksen tuhoaminen yritysviestinnästä. Olen koko urani kutsunut asiakkaitani pois näiden pönöttävistä yritysjohtajien rooleista lähemmäs toimittajia ja muita sidosryhnmien edustajia. Joskus olen onnistunut paremmin, joskus huonommin. Olen kuullut usein perusteluksi sen, että ei ison yrityksen johtaja, etenkään pörssiyhtiön - luoja paratkoon - voi relata. Olen kuitenkin saanut olla mukana seuraamassa riemastuttavaa tulosjulkistusta, jossa tuore toimari selasi edellisen vuoden katsauksen powerista siihen vauhtiin, että yleisö ei tahtonut pysyä mukana. Hänen viestinsä oli, että maailma muuttuu. Vanhoja ei tässä vaiheessa enää kannata tonkia. Hän oli tullut taloon muuttamaan asiat, ja oli syystäkin kiinnostuneempi tulevaisuudesta kuin menneisyydestä. Istuin takarivissä aistimassa salin tunnelmaa. Nauratti ja riemastutti. Yleisö oli ensin hämillään, mutta relasi sitten itsekin. Lopputuloksena salista lähti ulos rentoa ja hyväntuulista porukkaa, joka oli kuin valokuva yhtiön sen hetkisestä brändistä. Toivoa täynnä.
Markkinat ovat pelottava taho monelle pörssiyhtiön johtajalle. IR-viestintään kuuluu paljon sellaisia sääntöjä, joita en tunnusta ulkoa osaavani, eli en voi sanoa olevani sen puolen ammattilainen. Väitän silti, että maailma muuttuu tälläkin sektorilla. Miksi markkinat palkitsisivat vaitiolon, vetäytymisen ja pään puskaan panemisen? Miksi markkinat luottaisivat johtajaan, joka ei tule puolustamaan yhtiötään, kun tilanne on päällä?
Maineriski on nykyisin yksi yrityksen suurimmista riskeistä, mutta silti sitä ei mainita edes vakuutusyhtiön tekemässä riskikartoituksessa. Ei kriisin tarvitse olla valtava muuttuakseen suureksi. Pienestä kohusta vain syntyy nykyisin - verkon ansiosta - paljon helpommin aaltoja, jotka myös tyyntyvät nopeammin kuin ennen. Niistä jää silti jälki verkkoon. Ja sen jäljen hakukone löytää. Enää negatiiviset asiat eivät päädy kalan kääreeksi.
Menneen maailman opit eivät enää päde. Tunnen lievää turhautumista toistaessani päivittäin useaan kertaan, että maailma muuttuu. Yritän käyttää vertauskuvana teknologista kehitystä: emmehän me enää kuuntele c-kasettejakaan. Paasaamalla ja saarnaamalla ja sivusta tökkimällä muutos ei etene. Se ajaa vastaanottajat tilaan, jossa korvat sulkeutuvat ja puolustuspiikit nousevat esiin. Uskon yhdessä keskustelemiseen, hyviin ja kannustaviin esimerkkeihin ja yrittämisen rohkeuteen. Niistä syntyy oivallus, joka on välttämätön muutoksen etenemiseksi.
Avoin ja rento keskusteleminen, vuorovaikutus, dialogi. Ei megafoniin huutaminen. Sitä some on. Silti some on monelle yritykselle ainakin tähän asti ollut vain uusi kanava mainoksille, arvonnoille ja kilpailuille. Viestini somea arasteleville yritysjohtajille on, että olkaa ihmisiä, älkääkä pönöttäkö.
Kurkatkaa vaikka miten Sauli Niinistö viestii kansalaisten kanssa Facebookissa. Tänä kesänä hänellä on meneillään kasvien tunnistusprojekti. Sympaattista, inhimillistä ja presidentin perinteisen roolin murtavaa viestintää.
Ehkä seuraavaksi on jonkun pörssiyhtiön toimitusjohtajan vuoro astua alas tornistaan?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-06-01 10:50:30

Mistähän toi pönötys tulee? Sitä on pisneksessä ihan yleisesti. Opetetaanko sitä jossain, vai tuleeko se vaan äidinmaidossa?
.
Soittelen itse asiakkaille silloin tällöin. Pönötystä on melkeen AINA. Se katoaa kun sanon ensimmäisen kerran perkele.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-06-01 10:56:52

Sitä minäkin ihmettelen. Vanha totuus teekkarin muuttumisesta insinööriksi? Mokaamisen pelko? Bisnesnäytelmän perinteinen kässäri? Se on vaan jotenkn niin epäsuomalaista: eihän me metsätöissä, metsästämässä tai saunassakaan pönötetä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-01 16:55:18

Mua on hymyilyttänyt koko päivän ajatus suomen renzo rossosta, suomen ainoasta kunnon muotibrändin omistajasta joka nyhjöttää piilossa ja viestintädit peesailee et juu kyllä tyypillisesti ollaan ihan hissukseen näin...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Peter Fredman
2013-06-01 13:45:09

Perheyrittäjänä uskon että kasvollinen omistajuus erottuu edukseen tällaisissa kriiseissä. Ei vaan ole yksinkertaisesti mahdollisuutta olla hiljaa, vastaat omalla persoonallasi kaikesta. Ihamuotila kyllä edustaa tietynlaista "kasvollista omistajuutta", siksi vaikeneminen tuntuu erittäin kummalliselta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-06-01 14:49:08

Pakko lisätä tähän, Peter, toit varsin konkreettisen kulman asiaan, "kasvollisuus" eli yhtä kuin luottamus. Omien kauppojeni osalta toimin aina "kasvollisena" voit soittaa vaikka keskellä yötä jos tarvitsee-ja tosiasia on, kun luotamme johonkin henkilöön, yhteisöön tai yritykseen, niin se että kerromme rehellisesti että moka on tapahtunut, harvemmin johtaa mihinkään kovin dramaattiseen tilanteeseen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-06-01 15:02:47

Henkilön antamat "selitykset" menee paremmin "läpi" kuin puskista viestejä tuikkivan korporaation.
.
Ihminen on ihminen, ja sitä ymmärretään helpommin. Yritys on yritys ja sitä voi potkia päähän kuinka paljon vaan, eikä potkijan tee pahaa ollenkaan.

Mutta kun omistajayrittäjä tilittää tuntojaan kriisin keskellä tippa linssissä, niin ainoastaan tunteettomat jää haaskalle luita nuoleskelemaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio (@sakariatwhat)
2013-06-01 16:49:50

Perheyrityksiä on tutkittu paljon. Perheyritykseen liittyy paljon asioita, jotka tehdään eri tavalla ja paremmin kuin pörssiyhtiöissä. Sanonta "perheyhtion kvartaali on neljännesvuosisata" ei ole ollenkaan vailla pohjaa. Pörssiyhtiön tiedottamista taas rajaavat jossain määrin säännökset. Kasvollinen omistajuus on perheomistusta jota pörssiyhtiöön on mahdotonta ajaa sisään, koska omistajuus on hajautunuttta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-06-01 20:16:09

Hyvä Peter!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ari huttunen
2013-06-01 20:08:47

"Vittu. Mä en usko markkinointiin,prään, sponsorointiin tai viestintään... myynti se on, joka tekee bisneksen."

Tarinan mukaan näin sanoi pörssiyhtiön toimistusjohtaja, joka heräsi aamulla sveitsiläisen herätykellon ääneen ruotsalaisessa laatusängyssään, joka oli pedattu suomalaisin untuvapeitoin ja tyynyin, joita päällysti unikkokuosi.

Sängystä noustessaan toimitusjohtaja laittoi jalkaansa suomalaiset raidalliset aamutossut ja raidallisen kylpytakin ja käveli arvokorttelissa olevansa asuntonsa eteiseen poimien valta- sanomalehden ja kaupallisen btob julkaisun. "Nykyään hän avaa Tolvasen blogin ja surffaa omenatabletillaan ..."

Päästyään keittiöön hän poimi hyllystä suomalaisen kahvinvalnistajan tummapaahtoisen ranskalaistyyppisen kahvin ja latasi siitä ja maidosta huippudesignillä varustettuun saksalaista automerkkiä muistuttavaan kahvinkeittimeensä aamulatten.

Laten valmistuttua mies meni parvekkeelle kotimaisen designkupin, kahvin ja sanomalehden kanssa. "Nykyään omenatuotteen tabletin"

Kotimainen merkkipatonki ja tuoremehu sekä jugurtti täydensivät aamuhetkeä.

Aamiaisen jälkeen mies meni suihkuun, suomalainen designhana hieronnalla, suihkusaippuana saksalainen luxusbrändi. Lopuksi kotimainen raitapyyhe.... Merkkihammasharja ja tahna, deodorantti ja partavesi, brändejä tietty.

Pukeutuminen arkisesti: italialaiset alusvatteet, saksalaiset merkkikengät, italialainen kauluspaita, solmio ja puku. Sveitsiläinen arvokello ja lopuksi ranskalainen lompakko shakkiruudulla sekä tähtikeulaisen avoauton avaimet...

Matka töihin taittui ruuhkassa madellen.... Mitä matkalla tapahtui.... Nyt palaverissa hän väittää-vittu, en usko markkinointiin, prään,sponsorointiin, viestintään...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-06-01 20:18:16

Go Ari! Tää oli kova.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-06-02 08:11:06

Ari! Aivan yes! Itse asiassa fantastinen kertomus/kuvaus. Saanen ehkä pyytää apuasi tuossa sanan käytössä, osaat sen varsin mainiosti. Tämä pörssiyhtiön veturi on todellakin se ilmettyvä joka siis on täysin pr:n, markkinoinnin, viestinnän ja sponsoroinnin vanki. Hän ei näe mitään muuta kuin "olla" juuri niinkuin tuo median kuvaama ja tarkentama tyyppi, ja tuntisi olonsa erittäin vaikeaksi jos mikään Arin mainitsemista brändeistä puuttuisi hänen elämästään. Hän on se sama tyyppi jonka luokse olen saapunut, ja kyselen hieman tuosta myynnistä. Yep, hän toistaa samat asiat....."myynti on se mikä tekee bisneksen".....ja samalla kuintenkin harmittelee että myynti ei aivan ole sillä tasolla kuin pitäisi, ja kysynkin että kuinkas noin, mikäs siinä mättää.......? No kun nuo myyntimiehet ovat niin laiskoja eikä osaa klousata, pitäis saada ne ahkeroimaan enemmän, niin siitä se paranisi!.....Ja kun kysyn sitten myyntimiehiltä, no mikäs se ongelma on, ilmeisesti myynti ei ole aivan kohdallaan.......? Johon myyjät vastaavat, joo, minkäs tekee, johtaja juoksee täällä ja hokee koko ajan että "myykää pojat ja tytöt enemmän", myykää nyt enemmän....mutta ei kerro oikein miten hän meinaa että se pitäisi tehdä, ja vielä vähemmän, näyttäisi esimerkkiä.....!!

Niin että näin. Myynnistä se on todellakin kiinni. Jos haluatte että yrityksenne on vielä hengissä seuraavienkin vuosien aikana, se todellakin on myynnistä kiinni. Ja tietenkin, hoidatte markkinoinnin, sponsoroinnin ja muut asiat, tukemaan sitä toimintaa - ei toisinpäin kuten esim. Arin esimerkissä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ari huttunen
2013-06-02 09:20:14

Kiitos Susanna, kiitos Harri.

Kyse on monesta asiasta ja ei ehkä vähiten kulttuurista ja perinteistä. Mitä voi, saa, uskaltaa - tehdä tai sanoa. Onneksi uusi aika tuo uudenlaista ajattelua ja tekemistä brändejä ja kasvollisia johtajia kuten vaikkapa Taivas + Helvetti kirjan tähdet - tarinoissa esiintyvät ihmiset.

Kirjoitin tämän alla olevan eilen kumppanin valintaan https://www.villetolvanen.com/2013/06/01/kumppanin-valinta/
mutta en saanut sitä maalta liitettyä niin tulkoon sitten tähän.

Näinhän se menee. Maine ja luottamus kulkee edellä. Kaikki haluavat olla ensimmäisten joukossa kokeilemassa uutta, mutta kukaan ei ensimmäisenä.
"onko sinulla näyttää tuloksia?
Tule uudeelleen kun on case"

Entä jos olisi rohkeutta pysähtyä myös ostajan puolella? Aikaa kuunnella näkemys ja idea. Tahtoa kertoa aidosti ja rahellisesti omista ongelmista, haasteista ja toiveista = tarpeista, jotta tuleva yhteistyökumppani tai sellaiseksi pyrkivä voisi esittää ratkaisun.

Entäs jos tekisi toisin, tuottaisiko tämän jotain, joka on ratkaisu oikean tarpeeseen ja tuottaako tämä mahdollisesti riittävästi arvoa niillä mittareilla, jotka ovat oikeita liiketoiminnan mittareita ?

Tulisiko näin tyytyväisiä asiakkaita ?
Toisaalta "näky taustapeilissä on aina kirkkaampi kuin tuulilasissa."
Sumuisessa tulevaisuudessa on kuitenkin ne mahdollisuudet ja ne voi hyödyntää kun valitsee kumppanit, joilla on näkemystä, intohimoa ja rohkeutta tekemiseen. Tekeminen ratkaisee lopulta kaiken ja sen tulee pohjautua asiakasymmärykseen ja asiakkaan tarpeiden ratkaisemiseen.

Markkinoinnin tehtävä on varmistaa kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen, se onnistuu asiakasymmärryksen kautta. Tehdään ja myydään tarpeeseen - avataan markkinoita, synnytetään tarpeita.
Focus mahdollisuuksiin, oikeat kumppanisi auttavat niiden hyödyntämisessä. Yhdessä eteenpäin. Urheilua ja musiikkia, tiedettä ja taidetta, kulttuuria ja elämää - rakkaudesta lajiin.

"Muutos ei tule, jos odotamme jotain muuta ihmistä tai jotain muuta aikaa.
Me olemme niitä, joita olemme odottaneet. Me olemme muutos, jota etsimme."
-Barack Obama astuessaan Yhdysvaltain presidentiksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.