Sosiaalinen pääoma

30.05.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Sosiaalinen pääoma

Moni juoksee ainakin puolet elämästään maallisen mammonan perässä ymmärtämättä sen todellista luonnetta ollenkaan. Käärinliinoissa ei ole taskuja. Aatos Erkko on hautasmaan rikkain mies. Tarve rikastua taitaa olla ulkoisesti opittua. Markkinamiesten luoma malli menestyjästä huutaa bemaria, venettä ja kivitaloa. Mitä muuta pääomaa elämän taseseen voisi sisällyttää? Mistä löytää täyttymystä levoton mieli? 

Henkinen pääoma on lukutoukkien Suomessa suosittua. Jos olet väitellyt kerran asiasta tohtoriksi, olet asian tuntija eli asiantuntija loppuelämäsi. Ihan sama mitä itse asialle tapahtuu. Kerran saavutettu arvostus on lähes ikiaikaista. Eiköhän Himastakin vielä ymmärrä vuosikymmenen päästä paremmin. Harva on profeetta omalla maallaan tai omana aikanaan.

Mitä muuta voi hankkia kuin henkistä tai fyysistä kapitaalia? Tietenkin sosiaalista. Levikkiä, seuraajia, faneja, kavereita ja ystäviä. Sosiaalisesta pääomasta, sen puutteesta tai syntymisestä mm. lehdistö revittelee joka ikinen päivä. Mainetta. Mammonaa joka on kauneuden lailla katoavaista. Mikä on sosiaalisen pääoman arvo elämän kokonaisuudessa?

Näen joka päivä miten suosittuja tai julkisuudessa näkyviä ihmisiä arvostellaan. Kivitetään kuin suurempiakin rikollisia. Menestymistä ei vain kestetä. Maineikas on saatava alas valokeilasta. Kateus kanavoituu vihaksi. Kirjailijoita, muusikoita, poliitikkoja tai liikemiehiä. Jopa säätietojen kertoja televisiossa saa osansa.

En ole koskaan kuullut julkisuudessa viihtyvän ihmisen arvostelevan sosiaalisen pääoman merkitystä. Aika moni onnistuu vaikkapa Jaana Pelkosen tavoin hyödyntämään näkyvyyttä ja kasvattamaan senkin avulla niin henkistä kuin fyysistäkin pääomaa. Toki Jaana on osaava ihminen joka tekee valtavasti töitä. Ei mikään taida elämässä ilmaiseksi. Ne jotka tekevät, saavuttavat. Moni jättää tekemättä ja sekin on aivan oikein. Samalle nurmikentälle tässä matkataan.

Takaisin asiaan. Sosiaalista pääoma ei arvosteta. Oma aktiivisuuteni blogaajana on antanut minulle aivan uusia arvokkaita ihmissuhteita. Mittaamattoman arvokkaita hetkiä ja erinomaisen hyvää jengiä jolla näyttää myöskin olevan valtavan hyvä meininki. En arvannut tälläistä syntyvän, mutta taidankin olla siitä kiitollisempi kuin mistään muusta. Moni kysyi alussa miksi kirjoitat ilmaiseksi? Mitä meinaat medialla tehdä? Miksi? Jakamisen, välittämisen ja yrittämisen takia. Toki siinä syntyy hyvää liiketoimintaakin matkalla. Olisin toivottavasti viimeinen yrittäjä yrittämistä kieltämään.

Kun henkisen pääoman synnyttämisestä  syntyy kassavirtoja palkkioiden muodossa, olisiko sosiaalinen pääoma siltikin suurempaa? Bändi muuttaa fanikuntansa yleiseksi arvostukseksi ja eläkerahastoiksi tuleville sukupolville. Halutuin taiteilija maalaa taulut mammonamiesten takkahuoneisiin, Sofi Oksanen saa julkaista melkein mitä tahansa. Sosiaalinen arvostus kulkee henkisen ja fyysisen pääoman edellä.

Olen aina sanonut rahan olevan hyvä sivutuote erinomaisen tekemisen rinnalla. Yrittää voi ilman taloudellisia onnistumisiakin. Ilman rahaa pärjää vallan mainiosti. Sosiaalisen pääoman arvoa en ymmärtänyt ennen kuin sain sitä pikkuriikkisen itse maistella.

Vääjäämättä synteesi on yksinkertainen, mutta yksinkertaisuudessaan puhutteleva. Yritä niin kovasti että yrityksesi huomataan. Varmista että osaat mitä yrität, tee paljon hyvää pyyteettömästi, anna enemmän kuin laskutat. Huomio, yrittäminen, osaaminen tuottavat myös fyysistä hyvää. Saat luvan yrittää vieläkin enemmän.

Mitä enemmän itseäni ja ajatuksiani pohdin sitä enemmän tarve itseilmaisulle kasvaa. Haluaisin vihamiehistä ja paskan puhujista huolimatta tallentaa ajatuksiani kuvina, teksteinä, videoina ja ohjelmina. En maineen tai mammonan takia vaan synnyttämisen arvon ja ilon takia. On kivaa kun on verkossa kohta oma pieni kirjasto. Voisihan sitä seuraavaksi vaikka valokuvata maailman murheita. Tai puhua muutoksesta siitä kiinnostuneille. Tai… Kesä tulee ja kertoo mitä seuraavaksi. Tuskin maltan odottaa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jani Muhonen
2013-05-30 08:18:59

Ytimessä. Kiitos Ville. Voisinpa vielä vaikka todeta, että rahalla ei ole mitään arvoa. Ei ennen kuin sen käyttää. Eli toisin sanoen, rahalla ei tee mitään jos ei sillä tee mitään.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-05-30 08:23:15

Ville, perskules, nyt olet menestyksen jäljillä. Kuten Hra Vänni kirjoitti meidän eilisen Taivas ja helvetti tempauksesta jotenkin näin: Mitä sä oikein sait kun kulutit puoli päivää myymässä toisten kirjaa? Helvetin hyvän mielen ja viisi ystävää. Siinä se!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-30 08:25:01

Meno on hyvä ja uudet ystävät elämää arvokkaampia! Lisää! #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-05-30 09:01:42

Puhut vähän, mutta puhut asiaa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

1baltic1bullet
2013-05-30 09:24:33

Kyllä, näin(kin) on. Näkökulma on vain tässä "minä". Sillä kulmalla on yhteiskunnan toimijatkin ohjattu näkemään maailmaa. Tämä on kuitenkin väistymässä (onneksi!) ja toivottavasti globaali nuoriso hiffaa sen "Me" sanan ja siihen sitten vielä "Planeetta". Sosiaalinen pääoma valitettavasti jo mainostajien ja markkinoiden oivaltama, ja siten julkkiksista ja sos.pääoman omaavista tullut mainos ja brändi-alustoja. Koko ajan nähdään tätä "omg, Bieberillä X.n aurinkolasit ja Y.n rannekello...!" sälää ja esim. Belieber-ilmiö.

Mutta näin ajat muuttuvat. Raha on uskomus-järjestelmä ja ateismi hiipii sinnekin... :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Taina Ahti (@Ahtit)
2013-05-30 10:58:15

Ville, yrityksesi on huomattu, osaat mitä yrität ja annat enemmän kuin laskutat. Olen samoilla linjoilla - tuskin maltan odottaa seuraavaa sosiaalisen pääomasi tuotosta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 04:29:58

Kiitos! olipa lämmittävä viesti - näillä jaksaa jatkaa. Yritetään pysyä kanavalla. Tosin kesäbreikki tulee tarpeeseen. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katrin-K.Ronkainen (@katrinkristiina)
2013-05-30 15:27:11

"Tarve rikastua taitaa olla ulkoisesti opittua" - pätee ehkä median myymän kollektiivisen kulutusjuhlalobotomian läpikäyneille. Onneksi counter-shopping -kulttuuri nostaa vahvasti päätä ja hyvä niin. Vaarana nimittäin on, että kuluttamme sekä ihmiskunnan että planeettamme tuhon partaalle.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 04:28:58

Hm... tuostapa heräsi hyvä ajatus siitä mitä hyvän rakentamisella ja rikastumisella sekä kerskakuluttamisella on eroa. Tarvitsemme kestävää rakentamista ja uudistumista, paljon muurahaisia. Kertäkäyttökulutus on liian kuormittavaa. Kiitos! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.