Digitsunami

29.05.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Digitsunami

Suurin osa digitalisoitumisen jarruttelijoista ja hyssytelijöistä on yli 50 vuotiaita yritysjohtajia, joilla on paljon hävittävää ja helvetillinen muutoksen savotta edessä. Innoikkaimmat omaksujat ja hypettäjät lienevät kolmenkympin molemmin puolin. Heitä nuoremmille kaikki on vaan ihan luontevaa. Elämää. Tätä tarkoitin Skandaalin videossa kahtiajakaantumisella. Osa ei ymmärrä tai halua ymmärtää ja toisille muutos tulee luontevana osana elämää. Verkosta tietenkin.

Kaikki mikä voi digitalisoituu. Se ei tarkoita sitä että kaikki muu kuolee. Se ei tarkoita sitä etteikö kaikkea muutakin voisi olla. Kaikki ei mene verkkoon mutta verkkoversio tulee rinnalle. Siirrymme rikkaaseen, avoimeen ja interaktiiviseen viestintäkulttuuriin. Kauppa seuraa perässä.

Älkää Tolvasta uskoko. Mutta lukekaa tämä presentaatio huolella. Se on yksi monista todistajista. Voi olla väärässä. Mutta voi myöskin olla oikeassa. Herätys.

http://www.slideshare.net/kleinerperkins/kpcb-internet-trends-2013

#sharingiscaring

V

ps. Hesarin päätoimittaja sai potkut. Lehti kapeni, tuli maksumuuria ja näköisversiota. Oliko ymmärrys muutoksesta ja sen nopeudesta riittävä? Missä viipyilee YLE Areenan kaltainen holistinen Sanoma Areena? Alman Sanomat ei varmaankaan olisi huono idea verkossa.

ps400. Tolvasen esihistoriallinen digitsunamista https://www.villetolvanen.com/2011/09/16/talouskriisi-ruokkii-digitsunamia/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Susanna Paloheimo
2013-05-29 22:21:09

Kyllä! Just selasin läpi ja pysähtelin mielenkiintoisimpiin kohtiin. Huikeita lukuja. Laitoin ihan meilillä linkkiä jakoon muutamille (ei-päivittäin-somessa) ihmisille.
Android. Kiina. Jakaminen. QR.
Ei me olla nähty vielä mitään, vaikka niin luullaankin.
Just tänään näytin työkaverille vuodelta 1997 olevia faksisaatteita, jotka olin designannut Sairaan Kaunis Maailma -leffan tiedotteiden kanneksi. Ja muistelin aikoja ennen Cisionia...
Olen 44. Nainen. Ja silti ihan hirveen innostunut.
Notta se niistä kolmekymppisistä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-29 22:25:32

SP tekee ihanan poikkeuksen ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri Huru
2013-05-30 03:56:55

Sain aikoinaan iPad 1:n kuukausi USA-lanseerauksen jälkeen ja viikossa tajusin, että monet asiat mullistuvat ja itse olen ollut koukussa siitä lähtien. Jos ihan juurille mennään, inhosin tekniikkaa, koska koko ikäni kokemus perustui alati takkuavaan ja kaatuilevaan PC:hen ja Windowsiin ja sama pätee valtaosaan yritysjohtoa, joka saa vastaavat laitteet työsuhde-etuna. Nyt johtajillakin alkaa olla iPadit työn puolesta tai perheen painostuksesta ja ne on käytössä työmatkoilla, viikonloppuna ja joululomalla eli valaistuminen etenee.

Heavy datapaketti, joissa monet käppyrät on niin vahvasti kaakkoon, että ateistinkin on pakko uskoa. Kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-30 06:19:52

Digitalisoitumisen polku on aina ollut haastava ennakkoon ;) Kännyköitä ei tutkimusten mukaan tarvittu, sms-oli vahinko, ipad muka Applen seuraava iso moka.

Tarpeiden ja käyttäytymisen muutosta on ollut vaikea ennustaa. GSM, SMS, SOME menestys perustuu mielestäni ihmisen omaan haluun viihdyttää itseään sosiaalisesti ja omilla sisällöillä... omat jutut ova aina rakkaita ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-30 06:28:38

Täytyy vielä dokumentoida tähän tuo Jonas Bonnierin lähtö tällä viikolla.... Nyt tapahtuu. Hienoa 2013!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-05-30 06:28:44

Luojan kiitos mulla on vielä toista vuotta 50-vuotissynttäreihin, koska elämä on sitten ohi :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-30 06:38:15

Ei se ohi ole mutta pääset vallankäytön establishmentiin ja henkiseen norsunluutorniin josta voit huudella nuorille missä mennään. Naputat kepillä tuvan lattiaan tahtia....

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Alkava yrittäjä
2013-05-30 08:22:57

Voi pojat! Digitalisoitumisen ymmärtäminen ja sisäistäminen ei ole ikä- tai sukupuolisidonnainen asia. Terveisin innostunut nainen, 62v, muotoilija, opettaja ja ensi vuoden alusta start up -yrittäjä.

Kiitos Villelle innostavista blogiteksteistä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 04:33:54

Kiitos! Ei tehdä tästä ikäkysymystä. Ei tietenkään. Ikä on hengentila. Toiv. minäkin aloitan jotain 62v! Tsemppiä! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-05-30 19:00:57

Juuri tähän on pyrkimys

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio (@sakariatwhat)
2013-05-30 07:04:38

Kyllähän Suomessa suunniteltiin mobiiliin ja verkkoon vaikka mitä jo kauan sitten, ne tekijät olivat aikaansa edellä, kuten Mato ja kumppanit, kesti vaan aika kauan ennenkuin kaistanopeudet muuttuivat sellaisiksi että homma mahdollistui oikeasti ja silloin suomalaiset oli jo todenneet että ei tästä mitään tule.... Istuin muuten juuri eilen tilaisuudessa, jossa reilu kuusvitonen hallituskonkari kertoi digitalisoitumisen aiheuttamasta murroksesta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 04:35:18

Hienoa! Olin itse radiolinjan senior partner manager ja Wapitin (Mato & co) asiakas...Riot Entertainment! Hyvää profetiaa silloin tehtiin mutta otti vuosikymmenen että saatiin mainitsemasi päätelaitteet ja kanavat kuntoon. Nyt ne toimivat ja muutoksen vauhti on valtava.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-05-30 08:23:29

Ei maailma voi olla sellainen, että jos et hyppää johonkin junaan niin vastustat sitä.Jossakin digitalisoituminen on ok, ja jossakin ei. Omasta mielestä yhdistely on kova juttu. Eli vaikka etanaposti+e-mail+youtube+DVD+lehtimainos+vaikka ja mitä.
.
Verkossa on kyllä voimaa. Esimerkkinä taivas+helvetti joka ilman verkkoa, olisi varmaan ihan toisennäköinen tarina

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-30 08:24:12

Heips! Tarkoitus ei ollut tehdä ikäkysymystä! Ajatus vaan oli että pelko, valta ja vastahanka asuvat samoissa osoitteissa ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio (@MikkoMarsio)
2013-05-30 08:53:45

Hyvä että laitoit tämän jokavuotisen klassikon jakoon - pitäisi olla jokaisella hallussa. Mary tykittää vuodesta toiseen ja on joskus ollut väärässäkin. Ongelmana on vain ihmismieli: haemme maailmasta datapisteitä jotka tukevat omaa maailmankuvaamme vaikka se olisi kuinka vääristynyt. Tukija ja vastustaja löytävät samasta materiaalista itselleen mieluisan tiedon.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-05-30 09:29:20

Hei kiitos tästä! Mielenkiintoinen esitys!

Löysin siitä hakusanoja, joilla löysin tämän: http://www.newmediatrendwatch.com/markets-by-country/10-europe/48-finland

Siinä älypuhelimien ja tablettien käytön luvut olivat vanhaa tietoa ja pienemmät kuin ne ovat tämän tuoreen tutkimuksen mukaan: http://www.tns-gallup.fi/uutiset.php?aid=14935&k=14320

Mä en nyt ihan niele tätä kahtiakautumisväittämää. 

Väitän että väitteesi kumpuaa paristakin ihmismielen vääristymästä (http://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases), jotka saavat meidät kokemaan että se mihin törmäämme useammin elämässämme ja mihin kiinnitämme enemmän huomiota on yleisempää kuin se on.

Katsotaan ensin faktoja:

Noin 90 % suomalaisista käyttää nettiä. 61 % 16-60-vuotiaista suomalaisista omistaa älypuhelimen.

Arviolta 55 % 13-64-vuotiaista suomalaisista on Facebookissa. (Lähde: http://harto.wordpress.com/2013/02/27/arvio-suomalaisten-facebook-kayttajien-todellisesta-maarasta-ikapyramidi/)

82 % suomalaisista käyttää verkkopankkia.

Epäilen vahvasti että yrittäessäsi saada muutamia kymmeniä tai korkeintaan joitakin satoja tapaamiasi 50-vuotiaita yritysjohtajia innostumaan nettimarkkinoinnista, somesta ja palveluiden digitalisoimisesta sinulle on jäänyt fiilis että "kansa on jakautunut kahtia". 

Samalla missaat sen, miten paljon ja kauan hekin ovat käyttäneet digitaalisia palveluita kuten nettipankkia, matkojen varaamista, lennoille tsekkautumista, televisio-ohjelma-aikatauluja, säätietoja ja urheilutulospalveluita. Kenties he ovat jopa lukeneet uutisia netistä, katsoneet lasten tai lastenlasten kuvia Facebookista (vaikka vaimon tililtä), ehkä jopa nähneet joskus jonkun YouTube videon.

Jos he eivät ole ostaneet mitään netistä, heidän vaimonsa melko varmasti on.

Sähköpostia he ovat varmasti käyttäneet jo viime vuosituhannelta, todennäköisesti myös sähköistä kalenteria (jo aikanaan communicatorissaan) ja muita yrityksensä viestintäpalveluita.

Voi olla että he ovat jopa olleet joskus videokonferenssissa.

Suurella todennäköisyydellä he käyttävät ajaessaan navigaattoria eivätkä paperikarttaa.

Jos he ottavat valokuvan tai videon se tallennetaan erittäin todennäköisesti digitaalisesti eikä filmille. 

Toisin sanoen väitän, että myös ne 50-vuotiaat yritysjohtajat -- samoin kuin 60-vuotiaat yritysjohtajat -- ovat käyttäneet digitaalisia palveluita vuosikausia - muusta Suomesta puhumattakaan.

Voi olla etteivät he ole ensimmäisenä innostumassa uusimmista palveluista - niin kuin valtaosa ihmisistä ei ole. 

Se ei tarkoita että he olisivat kategorisesti niitä vastaan. He eivät välttämättä vain vielä näe miten sinun visiosi soveltuu heidän yritykseensä ja sen tarpeisiin.

Ja aina voi kysyä onko suuryritysten ihan aidosti tarpeen olla ensimmäisenä omaksumassa uusimpia palveluita. En tiedä.

Tilastojen mukaan suurin osa suomalaisista on jo tukevasti digitaalisen elämäntavan polulla. 

Faktojen valossa Suomi ei ole tässä suhteessa kahtiajakautunut.

Sen väittäminen on myös psykologisesti huono veto. Puhun tästä lisää jos joskus tapaamme, mutta ydinpointti on tämä:

Muutos on ihmisille henkisesti helpompaa hyväksyä, kun kiinnitämme huomiota siihen, miten pitkällä olemme jo muutosprosessissa kuin jos kauhistelemme miten olemme ihan alkumetreillä tai suorastaan jälkijunassa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio (@MikkoMarsio)
2013-05-30 09:58:14

Katri, mihin viittaat kirjoituksessasi tuli hyvin selvästi esiin Verkkoteollisuuden (Aalto -yliopiston toteuttamana) "Internetin tila Suomessa" selvityksessä julkaistu 2012. Usea ihminen unohtaa oman vapaa-ajan käyttäytymisen astuessaan työpaikan ovista sisään. Eihän juuri meidän yritystä koske tämä digitaalisuus ja sen tuoma käyttäytymismuutos vaikka itse olenkin vaihtanut tapojani ja ajatteluani

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-05-30 11:00:56

Mä luulen että yksi ongelma on se, että asiasta puhutaan ainakin näissä blogeissa niin suurin viivoin, liian pitkälle tulevaisuuteen kurkoittaen, lennokkailla ilmaisuilla ja digislangilla niin, että Iso Johtaja ei oikeasti ymmärrä mistä puhutaan, muttei kehtaa tunnustaa sitä, joten mieluummin varmuuden vuoksi torjuu kaiken mitä ei ymmärrä.

Kunka moni digiapostoli osaa selittää ajatuksensa niin yksinkertaisesti, konkreettisesti ja kansantajuisesti, ihan vain suomen kielen yleissanastoa käyttäen, niin että "Mökin mummokin" sen tajuaa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 04:48:28

Ja vieläki ;) tästä ASML seminaarin matskusta löytynee jollain tavalla se mitä mun mielestä pitäis olla tekemässä.. ja osa tekeekin... Terkut! https://www.villetolvanen.com/2012/10/13/vaikeneminen-ei-ole-vaihtoehto/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 04:31:00

Kiitos Mikko! Minua kovasti askarruttaa tämä "internetin tila nyt" eli meillä on ATK-3.0 porukkaa ja tuntuu että "kaikki" näkevät asian hyvin eri tavalla - luonnollisesti omasta näkökulmastaan. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 04:27:35

Hieno viesti! Kiitos siitä... Kuten usein tälläisissä lyhyissä kirjoituksissa varsinaiset pointit jäävät vähän hämärään... Tarkoitin kahtiajakautumisella juuri tuollaista perinteisen sähköisen kanavan käyttöä ( jota kuvasit ansiokkaasti) ja kokonaan uusien mahdollisuuksien etsimistä omaan liiketoimintaan (siitä litaniat menestyvistä palveluista). En sanonut että minulla on ongelmia myydä asiaa ;)

JA kyllä, useita kertoja viikossa kerron näistä asioista hyvin analogisesti ja perinteisin termein. Ehkäpä tämä oma päiväkirja rokkaa vähän enemmän ja Skandaalin videossa irroteltiin. Muistetaan myös että se oli varsin tarkoitushakuisesti leikattu - tiiseri jonka pitääkin puhuttaa.

Suurkiitos paneutumisestasi ja palaamme, toiv. nähdään hyvinkin pian! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-31 04:32:59

Ja vielä... Hyvä Katri! puhutat. Arvioni +50 johtajien asenteista ei ollut subjektiivinen vaan provokatiivinen. Viittasin lähinnä perinteisten mediayhtiöiden, ICT ja teleoperaattorien arviointiin verkosta ja muutoksesta. Epäilen kaikkien olevan pielessä.

JA sattumalta isoja mediapoikia onkin sitten siirtynyt tällä viikolla sivuun...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.