Tuija Riekkinen: Missä on sinkkujen nettiraivo?

25.05.2013 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Tuija Riekkinen: Missä on sinkkujen nettiraivo?

“Pekka Tampereelta odottaa viestiäsi” vinkkaa nettideittipalvelun Facebook-mainos kuvassaan mies, joka ei ole koskaan nähnyt Pekkaa eikä Tamperetta, Shutterstock-kuvanpankin kylläkin. Myöhemmin sivupalkissa houkutellaan toiseen palveluun kristityillä poikaystävillä. Postilaatikko on kuulema heitä pullollaan.

Helsinkiläinen, kirkosta ajat sitten eronnut sinkkunainen on armollinen ja antaa anteeksi detaljeiltaan hiukan metsään menneen mainoksen kohdistamisen, mutta alkaa miettimään suurempia linjoja; miksi sinkkuja kohdellaan verkkopalvelubisneksen asiakkaina kuin he olisivat vähä-älyisiä ja täysin medialukutaidottomia hölmöjä?

Suomen väestöstä noin puolet on sinkkuja. Se on paljon ihmisiä, joista osa on hyvinkin maksukykyistä porukkaa. Meillä on myös selkeästi lokeroitava tarve, joka esiintyy Maslowin tarvehierarkian alaosassa. Eipä ihme, että olemme verkkopalveluille houkuttelevaa kohderyhmää.

Mutta tästä huolimatta tai kenties juuri tästä syystä, en keksi mitään muuta kohderyhmää, joille on rakennettu niin paljon luokattomia verkkopalveluita.

Käyttäjät houkutellaan näihin palveluihin sisään lupaamalla “ilmaista rekisteröintiä” ja sitten se onkin se ainoa asia, mikä on ilmaista. Profiilin poistaminen on tietysti tehty mahdollisimman hankalaksi, joten “Kissatyttö74” ja kumppanit jäävät palveluun ns. kuolleina profiileina nostamaan palvelun käyttäjämäärää ja luomaan illuusiota siitä, että tästä valtavasta joukosta sinkkuja minäkin löydän itselleni rakkaan. Mitäpä väliä on sillä, että nämä ”kuolleet profiilit” aiheuttavat sitten pettymyksiä maksaville jäsenille, jotka lähestyvät heitä viesteillä saamatta koskaan vastausta.

Totta kai palvelutarjoaja myös pidättää oikeuden käyttää kuvaasi mainonnassaan, jos kokee, että se toimii kuvapankkikuvaa paremmin vaikkapa bannerissa jossain suositussa portaalissa kaiken kansan nähtävänä. Kappas, ei sentään tarvitse taata palvelutarjoajan lainoja siitä hyvästä, että pääsee palveluun, jossa meno on kuin iltapäivälehden keskustelupalstalla; nimimerkit ovat yhtä mielikuvituksellisia, usein myös henkilöt niiden taustalla.

Ylen Kuningaskuluttaja toi hiljattain esille muitakin epäkohtia, kuten se, että palvelut tarjoavat edullista tutustumishintaa, joka osoittautuukin pakolliseksi kestotilaukseksi. Käsittääkseni aikakauslehtiäkään ei ole saanut vuosikausiin enää myydä tällä taktiikalla.

Sinkuille tarkoitetuissa verkkopalveluissa sana palvelu on lähinnä vitsi. Verkkohyväksikäyttö kuulostaa oikeammalta termiltä.

Huvittavinta tilanteessa on se, ettei kukaan tee mitään. Jos äideille tarkoitetut verkkopalvelut sortuisivat kategorisesti samanhenkiseen toimintaan, olisi Vauva.fi –palvelun ylläpitäjällä hikipisarat otsalla, kun äitien nettiraivo velloisi keskustelupalstalla. Entäs jos kaikki Audien omistajien verkkopalvelut olisi koodailtu 90-luvun lopussa ja edustaisivat sen aikakauden ”käytettävyyttä”. Kyllä harmittaisi!

Onko sinkkuus ja rakkaan etsiminen netistä sitten jotenkin niin hävettävä asia, ettei epäkohtiin reagoiminen rajoittuu palvelusta poistumiseen? Missä on sinkkujen nettiraivo?

Tuija Riekkinen

Sinkku

CPO, fouder – Trustability Inc – Creator of the first real identity online dating service Audrey.fi

Senior Designer, Valve Branding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2013-05-25 08:03:33

Todella mielenkiintoinen postaus. Aloin itse miettimään kuinka paljon yritykset ja niiden tuotteistus ja markkinointi ovat perinteisten ihmiskuvien varassa. AIna on mielessä se nelihenkinen perhe joka laskettelee, lomailee ja hymyilee aamiasipöydässä. En tiedä pitää sinkkuja sinkutella mutta markkinarakoa kyllä riittää niin tapahtumissa, kulttuurissa ja kuluttamisessa. Olisivatko sinkut ne joita on helpoin saada liikkeelle ja maksamaan uusista asioista?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aki Vänni
2013-05-25 17:49:26

Todellakin on merkillistä miksi sinkkuja ei nähdä erillisenä asiakasryhmänä, jota kannattaisi erityisesti palvella. Onko sinkkuus kohderyhmäkaavioissa lokeroitu tilaan yksinäinen henkilö, erakkoitunut, vailla kulutustottumuksia.
Kaikkihan haluavat mainostaa kuitenkin kohderyhmälle, nainen 25-45v. Aika lavea ryhmä. Miten olis sinkut 25-35?
Sinkut ovat vapaita tulemaan, menemään ja kuluttamaan palveluita. Ja nimenomaan kuluttavat palveluita ryhminä. Ystävien kanssa. Kertovat onnistuneista kohtaamisista ystäville ja tuttaville. Sinkut ovat sosiaalisin ja eniten palveluita käyttävä osa kansakuntia.

Monet markkinoijat ovat kyllä huomioineet homot aktiivisina kuluttajina ja pareina, jotka käyttävät rahaa matkailuun ja palveluihin. Esim. monet euroopan kaupungit markkinoivat itseään erityisen homo myönteisinä. Miksei sinkuille ole omaa viestiä samassa kategoriassa? Harva sinkku todella liikkuu tai matkustaa yksin. Kun palveun käyttäjinä on sinkkuja mukana tulee aina sinkun perhe, ystävät.
Se voi olla suurperhe. Vaikkapa 8 henkeä. Ja kaikilla on yhtä paljon rahaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tuija Riekkinen (@TuijaR)
2013-05-27 06:25:04

Se vauhti, millä Audrey.fi on otettu sinkkujen keskuudessa vastaan, todistaa sen, että sinkuissa löytyy ennakkoluulottomuutta ja intoa kokeilla uutta, vaikka konsepti onkin jotain mihin markkinoilla ei ole totuttu.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Raisa
2013-11-21 18:34:08

Meillä on deittailuun uutta ideaa: http://loppukiri.wordpress.com/2013/11/08/uusi-nettideitti-palvelu/
Ja olen myös kokeillut Audreyta, Winha kasvu on syksyllä 2013 ollut sitä, että todella laajoilla hakukriteereillä löytyy alle 30 miestä.

Sinkut/yksin asuvat ovat kasvava kohderyhmä ja selkeästi unohdettu usein markkinoinnista. Ja kuten Aki laittoikin, eivät kaikki sinkut ole yksinäisiä erakoita. Meitä löytyy keskituloisia, lapsettomia, melkein nelikymppisiä naisia pk-seudultakin ihan hurja määrä ja melkein yhtä paljon miehiäkin. Me päätämme itse mihin rahamme käytämme ja olemme valmiita uusille ideoille. Ravintomaailmaa moni tämän ikäinen nähnyt kyllästymiseen asti, muutakin voisi vapaalla tehdä esim. viikonloppuna. Perhealennusten sijaan sinkku-alennuskin olisi joskus kiva tyyliin: "Tuo itsesi ja kolme ystävääsi" Kuluttaisimme varmasti enemmän kuin neljän hengen perhe.Toki kalliita yksittäispakattuja pikkuelintarvikkeita löytyy, mutta kaivataan me muutakin :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.