Ilkka O. Lavas: Suomalaisia sammakkoja hitaasti kiehuvassa vedessä?

22.05.2013 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Ilkka O. Lavas: Suomalaisia sammakkoja hitaasti kiehuvassa vedessä?

Tottumus on oppimisen pahin vihollinen. Totutut rakenteet, toimintamallit ja rutiinit auttavat meitä selviytymään arjessa ja niistä on paljon hyötyä silloin kun ympäristö on ennustettavissa eikä mikään muutu.

Kerron teille salaisuuden: Tulevaisuudessa varmaa on vain se, että se on erilainen kuin mitä me ikinä arvaamme ja aivan toisenlainen kuin mitä ennustamme. Halusimme tai emme, muutosta tulee varmasti.

Mitä tottumukset ovat? Heräämme joka aamu kellon soittoon. Suoritamme aamun rutiinit. Menemme töihin. Avaamme sähköpostin. Menemme palaveriin. Syömme. Menemme palaveriin. Palaamme kotiin. Suoritamme iltarutiinit. Tottumukset ovat rutiineja, joita toteutamme niin sokeasti, että monesti emme edes havaitse olevamme arkielämän robotteja vailla innovointikykyä.

Rutiinit tekevät arjesta helppoa ja sujuvaa. Menemme aivan shokkiin, jos lapsi on kerran kipeä tai jos julkinen liikenne ei toimi ja meidän vakio bussivuoron onkin peruttu lakon vuoksi. Menemme aivan shokkiin jos pomo tulee ja sanoo, että meidän pitää uudistaa organisaatiota.

Me luotamme aivan liikaa siihen että kaikki toimii. Luotamme siihen, että mikään ei muutu. Tottumus estää meitä oppimasta, koska meidän ei tarvitse. Suojelemme viimeisiä tottumuksen linnakkeita, jotta voisimme elää turvallista robotin elämäämme.

Muutoksesta opetettaessa kerrotaan yleensä tarina sammakosta joka keitetään elävältä niin, ettei se ymmärrä paeta astiastansa vaikka siinä olisi matala reuna. Robottimaisesti toimiva ihminen tai organisaatio on kuin sammakko, joka ei huomaa keitinliemen lämpenemistä.

Meille ihmisille käy liian usein niin, että olemme tyytyväisiä saavutettuihin etuihin keitinliemessämme, emmekä tajua hypätä astiasta ulos ennenkuin polttaa niin paljon, ettemme enää itse pysty liikkumaan. Silloin tarvitaan joku ulkopuolinen, joka nostaa meidät pois astiasta. Toivottavasti ennen kuin on liian myöhäistä.

Suomessa on käynnissä monta sammakon keittämistä. Kuntarakennemurros, sote -uudistus, telakkatyöläisten kriisi. Paperiteollisuus on oman osansa lämpenemisestä jo saanut. Merimiesten työpaikoista on ulkomaisten lippujen alle siirtynyt melkein kaikki. Kiehui yli.

Mediakentällä meitä lämmittää mediamurros, jossa ensimmäisiä lämpenemisen merkkejä on se, että jo muutama paperinen lehti on lakkautettu. Osaa mediataloista on hyvinkin kartalla keitinveden lämpötilasta ja oma rakas CITY -lehteni on hypännyt suoraan mediamurroksen painokonekeskeisestä maailmasta lukijakeskeiseen lähestymistapaan.

CITY –lehti on hyvä esimerkki siitä, kuinka yritys ajautui 2011 vuonna kriisiin ja yhtäkkiä ulkopuolelta tulee järjestelijä, joka saa tappiollisen yrityksen muutettua kannattavaksi liiketoiminnaksi. Ulkopuolinen, joka näyttää tottumuspaikat ja saa organisaation oivaltamaan bisneksen uudella tavalla. Lopputuloksena asiakkaita paremmin palveleva ekologisempi ja digitaalisempi tapa toimia, joka kohtaa lukijansa uudella tavalla niin kuin lukijat CITYn haluavat kohdata.

Miksi meidän pitää aina odottaa, että joku ulkopuolelta tulee ja nostaa meidät  helikopteriperspektiiviin, jotta vihdoin itse tajuamme missä liemessä olemme. Miksi me suomalaiset aina odotamme kriisin kärjistymistä kiehumispisteeseen ennenkuin alamme toimia?

Kirjoitin vastikään kirjan, jotta itse pysähtyisin ajattelemaan, mitä oikeasti ajattelen ja mikä oikeasti on tärkeää. Kirjoittaminen on minulle tapa jäsentää omia ajatuksia. Kirjoittaminen ja jälkianalysointi paljastaa myös itselle sen todellisuuden, missä lämmössä kattilan vesi juuri nyt on. Koska rakastan viitata omiin teksteihini, niin nostan pari otsikkoa kirjasta:

1) Kappale #27 Katso eri näkökulmista

”Otan esimerkiksi kaksi taloa. Maasta katsottuna 50-kerroksinen
talo vaikuttaa korkealta. Kun kiipesin Shanghaissa satakerroksisen talon ylimpään kerrokseen, näin asiat uudesta näkökulmasta. Lentokoneesta katsottuna kummatkin
talot näyttävät pieniltä.”..
..”Etäisyys asioihin palauttaa ne oikeaan mittakaavaan. Katso asioita eri näkökulmasta. Kokeile aina myös asiakkaasi näkökulmaa.”

2) Kappale #31 Tarkkaile kehitystä ja muita, jotta pysyisit nopeana


  ..”Olin matkallani Kiinassa. Yllätyksekseni havaitsin, kuinka nopeasti maailma muuttuu. Kiinalaiset ovat nopeita. He ovat niin nopeita, että Kiinan ennustetaan menevän talousmahtina pian USA:n ohi maailman ykköseksi.

Kiinassa kilpailu on kovempaa kuin Suomessa. Kiinalaiset ovat nopeita ja haluavat kehittyä. Kaikki suomalaiset eivät ole läheskään niin nopeita. Meidän täytyy benchmarkata
itseämme muihin maihin. Meidän täytyy ottaa mallia esimerkiksi kiinalaisesta kilpailukulttuurista ja imettävä sieltä hyviä asioita.
Moni toimiala kilpailee globaalisti. Meidän täytyy havaita ulkomaiset kilpailijamme ja huomata, jos he ovat paremmassa kunnossa kuin me.”..
Pysähdy siis miettimään, mitä voisit tehdä toisin. Pysähdy miettimään voisiko jotain olemassaolevia rakenteita, johtamisjärjestelmiä, organisaatioita purkaa ja rakentaa uudestaan, jotta oppimista ja tehostumista voisi tapahtua.

Tee jotain rutiineistasi poikkeavaa tänään. Mene hissin sijaan rappusia. Kävele rappuset takaperin. Aja autolla eri reittiä. Kokkaa illalla herkkuruokaa kynttilänvalossa. Soita jollekin ystävällesi, jolle et ole
soittanut pitkään aikaan.

Riko rutiineja, riko toimialan normeja. Rakenna tulevaisuutta ja ole valmis muutokseen. Ota muutos vastaan mahdollisuutena. Rakenna dynaamisempi, muutosvalmiimpi Suomi. Tunnista omat tottumuksesi ja organisaatiosi robottimaisuudet, jotta osaat tarvittaessa muuttaa niitä.

Reipasta rajoja rikkovaa päivää!

@lavas
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä

Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas
Tilaa kirja: Pysäyttämätön yrittäjyys 2013 [http://www.suomikauppa.fi/product_info.php?products_id=7215 ]
tai lataa tästä
[https://dl.dropboxusercontent.com/u/10574767/pysayttamaton_yrittajyys_w_naytekappale_free.pdf] ilmaiset maistiaiset yrittäjyyskirjasta.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Aki Vänni
2013-05-22 05:54:39

"Suomalainen on niin tyhmä että se tajuaa vasta kun rahat on loppu."
-Wahlroos, se Nallen faija

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ilkka O. Lavas
2013-05-22 06:15:16

Juuri näin. En ymmärrä miksi meidän pitää aina synnyttää äärimmäinen kriisi, ennenkuin tajuamme herätä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville
2013-05-22 06:38:12

Loistava kommentti! Ja suurin ihme lienee se että toistuu vuoskymmenestä toiseen. Nyt alan ymmärtämään niitä vanhoja jotka jaksavat purnata "ihminen ei opi"

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Nisula
2013-05-22 06:14:35

Jess, puhetta jota rakastan. Riko rutiineja, kyseenalaista oma toimintasi, älä usko itseäsi, kysy miksi ja mihin? Älä tee asioita tänään kuten eilen.
Toisaalta jos muutumme roboteiksi, eikö se nyt olekin se tulevaisuuden kuva : robotit tekevät työt?:)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-05-22 06:42:30

Hienoa kertomaa, tämäkin puhevuoro selvästi osoittaa sen että ihmiset ovat vihdoinkin saaneet tarpeeksi. Olin eilen siinä Taivas+ Helvetti tilaisuusuudessa, ja koin paljon samansuuntaista kehitystä. Sammakko esimerkki on varsin hyvä, kuten myös tuo, että "suomalaiset on niin tyhmiä että huomaavat vasta kun rahat on loppu" on varsin osuva. Mutta toisaalta, kuten huomasin eilenkin em tilaisuudessa, ollaan täynnä ideoita ja ajatuksia miten tulevaisuutta voi rakentaa, mutta haluan korostaa yhtä asiaa - nyt on konkreettisesti tehtävä joitain. NYT, HETI! Siis ihan oikeesti, nyt heti. Ota puhelin käteesi, sovi tapaaminen, ja tänään myyt vähintään yhden kappaleen sitä mitä hyllyltäsi löytyy. Pystytkö siihen? Ja edelleen, kun olette päässeet tästä sammakko analogian tuomasta huumasta, niin todetkaa se että tämän todellisuuden tajuaminen on vain lyhytaikainen orgasmi, ja seuraava toteamus odottaa vuoroaan; mikä yksi asia on kaikista oleellisin ratkaisemaan tämän tilanteen, mikä pelastaa sammakon varmalta kuolemalta? Pohtikaa sitä, siihen löytyy monta erilaista vastausta mutta vain yksi joka on kaiken kattava. Oikeastaan vastatkaa itse siihen, ken haluaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ilkka O. Lavas
2013-05-22 06:53:14

Timo: Robotit voi ohjelmoida kehittämään itse toimintaansa. Ihmisen täytyy itse ohjelmoida itsensä (jollei pomo tsemppaa), mutta kuka ohjelmoisi pomon tai hallituksen?

Meidän täytyy tunnistaa ja tunnustaa muutos. Tekoälyssä Robotille ohjelmoidaan pelistrategia. Robotti voi toteuttaa strategiaa, muttei osaa sitä kirjoitta. Ihminen osaa kirjoittaa strategian ja muuttaa sitä.

Ihminen on fiksumpi kuin robotti, mutta voi tottumuksenomaisesti toimia kuin robotti. Irrottautukaamme robottimoodista juuri noin kuin Harri K sanoo: TEE JOTAIN.

Harri: Tekeminen on tärkeää. Olet niiiiiin oikeassa! Samoin tekemisen jälkeinen pohdinta. Aristoteles summasi tämän hyödyllisesti: viisaus tulee tekemisen jälkeisestä pohdinnasta. Viisaus ei synny pelkästä pohdinnasta. Eikä viisaus varsinkaan löydy pelkästä tekemisestä.

Organisaation totutut rutiinit ovat vaikeimpia hahmottaa. Montaa työtä voisi tehdä tehokkaammin, jos vain uskaltaisimme ja tajuaisimme että voi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Nisula
2013-05-22 07:16:39

tekemisestä eikä vain puhumisesta oli pakko kirjoittaa heti kun heräsin http://piirimyyja.wordpress.com/2013/05/22/hei-lammas-haluaisitko-olla-karhu-tai-susi/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-05-22 08:06:30

Toinen suuntaus, kyseenalaistakaa auktoriteetit, tarkoitan kaikkia sellaisia, en vain politiikkoja ja virkamiehiä, vaan kuka tahansa joka jollain lailla pääsee selittämään jotain julkisuudessa, kaikilla näyttää olevan agenda tulla jonkun ajatuksen herraksi, saada kaikki nyökyttelemään tahdissa, ja sanomaan - joo, näin se on! Sille tajuamiselle kaikki kunnia, mutta todelliset arvot, eli mitä se kaikki ihan oikeasti tarkoittaa, ja miten siihen on suhtauduttava ja mitä sen eteen on tehtävä on useimmiten vähintään yhtä tärkeää kuin koko asian tajuaminen! Huvittaa esimerkiksi tuo politiikkojen/veroviranomaisten suuri kampanjointi vero rahojen pimittämisestä, sitä varmaan on, en edes aio kieltää sitä, mutta takaan että sitä on todella paljon vähemmän kuin miltä annetaan näyttää, ja varsinkin Suomen osalta hyvin pientä puuhaa. Mutta tässä juuri otetaan kansalaisen katse pois siitä mitä auktoriteetit puuhastelevat ja käännetään katse ovelasti takaisin siihen kansalaiseen, siihen huijaavaan naapuriiin joka ajelee BMW:llä, - mistähän sekin on siihen saanut rahat - varmaan huijannut verottajaa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-22 10:20:41

Hyvä Timo! hyvä kirjoitus. Kannattaa lukea.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jari Sutinen
2013-05-22 07:46:20

Itsessään rutiini on hyvä renki monessa tapauksessa. Häviäjiä ovat ne, jotka eivät jalosta niitä olosuhteiden muuttuessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pecuman
2013-05-22 17:06:49

Hyvä kirjoitus Ilkka. Kun rutiinit ja kyllästyminen koskivat työelämää, niin oma ratkaisuni hypätä keitinliemestä oli yrittäjäksi ryhtyminen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-22 17:36:52

Hyvä päätös! suosittelen. ollaan siirtymässä prosesseista ihmisten aikaan ja p to p verkostoihin!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri
2013-05-27 13:16:40

Osuva kirjoitus mutta - se sammakko kyllä karkaa:
http://www.snopes.com/critters/wild/frogboil.asp

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.