Erkki Hilden: Luovuus, tuo yhteiskuntamme pelastaja.

15.05.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Erkki Hilden: Luovuus, tuo yhteiskuntamme pelastaja.

Kuinka monen yrityksen strategiassa lukee sana ”luova”, ”luovuus” tai jokin muu synonyymi kyseiselle sanalle? Aika monessa. Tämä 2000- luvun muotisana on levinnyt kulovalkean tavoin yritysten strategioihin ja työntekijöiden cv:den vakio ”argumentiksi”. Sinänsä asiahan on vallan mahtava – totta kai pitää olla luova ja innovatiivinen nykypäivän työelämässä, jotta pääsee eteenpäin ja pystyy tekemään jotain uutta ja mullistavaa. Onko asia kuitenkaan aina näin? Ajattelin pohtia hiukan näkökulmaa myynnin näkökulmasta, josta minulla on jonkinmoinen näkemys myyjän roolista, kuten myös myynnin valmentajan näkövinkkelistä.

Luovuus on myynnissä elinehto, tätä tuskin kukaan kiistää. On jatkuvasti kehitettävä uusia ja tuoreita lähestymiskulmia, argumenttejä ja tuotteistuksia lähes joka päivä, jotta saa myytyä enemmän, pääsee tavoitteisiin ja kehityy myyjänä. Monesti myynnin valmentamisessa olen törmännyt tilanteisiin, jossa myynti junnaa paikallaan ja jopa näyttää laskevaa trendiä, vaikka luovitaan ja innovoidaan niin maan jumalattomasti! Vertauskuvana urheilumäenmiehille (ja naisille), niin pidetään mailasta hiukan liian kovaa kiinni. Tätä ilmiötä myynnissä näkee TODELLA usein. Kokeillaan uusia juttuja, joogataan, meditoidaa ja mitä näitä nyt tämän päivän trendikkäitä työelämäjuttuja nyt onkaan. Kaikesta huolimatta mikään ei tahdo onnistua ja trendi on edelleen laskeva. Voisiko sanoa, että liian usein on kyse perusasioista, jotka ovat unohtuneet kaiken mahtavan luomisen ja innovoinnin alta. Myynnin alkeet, myynnin portaat, myynnin kulmakivet ynnämuut termistöt, mitä nyt mikäkin yritys käyttää, on unohtunut ja palaaminen alkuun tuokin ratkaisun uuden ja hienon sijaan. Onko käynyt koskaan näin? Aivan varmasti!

Monesti kyse luovuudessa onkin taito mennä taaksepäin, eikä niinkään eteenpäin. Perusasiat ovat missä tahansa liiketoiminnassa ne perustukset, jotka luovat edellytykset kasvuun. Ilman hyvää perustusta on vaikea tehdä hyvä terassi (oma viime viikonloppuni – ei siitä sen enempää), talo, yritys, myyntikohtaaminen yms. Otetaan vielä yksi väkinäinen esimerkki ”miinus merkkisestä” luovuudesta, jolla on tehty massiivinen kasa rahaa ja huipputuote, jota kaikki haluavat.

Tämä esimerkki on suoraan pöllitty Alf Rehnin kirjasta Vaaralliset Ideat. GoPro videokamerat (http://gopro.com/). Naurettavan yksinkertainen ja simppeli tuote verrattuna kilpailijoiden kameroihin, jotka argementoivat tuotteitaan niin mahtavasti, että tällainen pullamössömies ymmärtää, lähinnä ei mitään! Ja miten on GoPro kameroiden myynti? GoPro kamerat pyyhkivät lattiaa muilla valmistajilla, varsinkin kun puhutaan kuvaamisesta, mihin liittyy extreme, vauhti, vaaralliset tilanteet yms. Joskus luovuus on hyvin yksinkertaista ja jo keksittyä – repikää siitä.”

@ehilden

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-05-15 07:42:14

Hyvä Erkki, taas pääsemme perusajatusten äärelle. Me niin kovasti tykätään mennä aallonharjalla, joka on ok, kunhan ei unohdeta perusasioita. Monesti uusien ajatusten virta vie niin kovasti mennessään että unohdetaan tuote ja asiakaskin.
Myynnissä on vain kysymys kahden ihmisen kohtaamisesta, ei sen enempää. Toisen huomioiminen ja hänen ongelmansa selvittäminen ovat perusasioita, jos näitä ei osata, on sama vaikka olisi juonut gurun kanssa vuorella laaman kusta.

Myös kehitettäessä tuotteita ja palveluita unohdetaan mitä käyttäjä haluaa, laihdutusmössö voisi vaikka maistua hyvältä, puhelin voisi olla helppo käyttää, puhelinpalveluun voisi joku vastata, yhteystiedot pitäisi olla helposti löydettävissä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Erkki Hilden
2013-05-15 09:10:55

Kiitos kommentista. Monen palvelun/tuotteen ongelmat piilevät juuri juurissa, eikä niinkään innovaatioissa tai itse tuotteessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-05-15 09:24:36

Mitä myyntiin tulee, niin perusjutut on pysyneet yli 100 vuotta samana. Ainoastaan medioita on tullut lisää.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-15 11:36:10

Myynti on staattista mutta onko ostaminen? Miten ostajan käyttäytyminen muuttuu? ostajalla aivan erilainen kyky hallita prosessia kuin ennen? ja tietoa vaihtoehdoista rajattomasti? Miten myynti reagoi tähän?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Erkki Hilden
2013-05-15 12:00:32

Ostaja todella hallitsee prosessia nykypäivänä (mielin määrin). Olisiko tässä markkinoinnin hypättävä kehiin ja yritettävä vaikuttaa mahdollisimman hyvin tuohon prosessiin ja haasteeseen - toki näin varmasti on, mutta entistä voimakkaammin/asiakaslähtöisemmin. Tässä korostuu se, että myyjän ja koko markkinoinnin pitää olla siellä missä ostajatkin - 100%:sti. Ei pitämässä sisäisiä palavereja, vaan keskustelemassa asiakkaiden kanssa ja luomassa heidän kanssa jotain uutta. Tai vanhaa :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.