Jukka Niemelä: Riittävän hyvä on parempi kuin täydellinen

14.05.2013 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Jukka Niemelä: Riittävän hyvä on parempi kuin täydellinen

Sain helmikuussa 2011 päähänpiston. Hankin Trainers’ Housen asiakkaakseni. Pörssiyhtiö yksinyrittäjän asiakkaana? Tuskinpa. Niin hullu idea, että sitä kannatti jo kokeilla. Helmikuun 9. päivänä rustasin Jari Sarasvuolle kirjeen ja tuuppasin sen postiin. Emme olleet aiemmin olleet missään tekemisissä.

Tiistaina 13.2 puhelimeni soi. Kappas vain, sehän oli Sarasvuo itse. ”Hyvä kirje.” Rupattelimme tovin. Sarasvuo kutsui käymään. Seuraavan viikon perjantaina istuinkin jo hänen kanssaan neukkarissa ahmimassa arvokasta oppia.

Olen kuin vanha Volvo; yksinkertainen ja syö paljon. Sarasvuon opit eivät kolahtaneet juuri sillä hetkellä. Jotkut asiat kirkastuivat viikoissa, osaan on mennyt useita kuukausia. Sarasvuo sai minut oivaltamaan yhden asian: usein riittävän hyvä on parempi kuin täydellinen.

Tapaamisemme jälkeen olen miettinyt lähes jokaista tekemistäni niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Suomalaisen perisynti on suunnitella ja hioa viimeisetkin yksityiskohdat täydellisiksi. Ettei kukaan vain löytäisi pienintäkään virhettä.

Käytän tarkistuslistoja. Se on hyvä rutiini, jonka olen oppinut arvostamalta kollegaltani Jari Parantaiselta yhteisten projektiemme aikana. Tarkistuslista auttaa minua määrittelemään, milloin joku asia on riittävän hyvä ollakseen valmis koeponnistukseen. Jos on kyse työprojektista, viimeistelystä vastaa asiakkaani. Tai asiakkaani asiakkaat.

Kuinka saat riittävän hyvästä täydellisen? Palvelulla, palvelulla ja palvelulla. Sillä, että myönnät jo etukäteen, että tuotoksesi ei ole täydellinen. Se on kuitenkin markkinoilla ensimmäisenä tai ensimmäisten joukossa. Siis siinä vaiheessa, kun pelkuripaskahousut vielä tuskailevat suunnittelupöytiensä ääressä.

Riittävän hyvä ei tarkoita sitä, että asiakkaasi täytyisi tyytyä keskinkertaiseen. Vaikka tekisit kuinka täydellisen tuotteen, joudut todennäköisesti muuttamaan sitä sen jälkeen, kun se on ollut asiakkaidesi käytössä. Keskity tärkeimpiin asioihin. Todellinen ammattilainen ymmärtää, milloin oma tuote on omalle asiakkaalle riittävän hyvä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Harri K
2013-05-14 05:17:35

Niin taas kerran, en osaa ottaa kommenttia Sarasvuon tilanteeseen, sen enempää kuin Trainer's House'iinkaan, mutta yhdestä asiasta olen varma ja täysin samaa mieltä, liika hiominen tekee juuri niinkuin sanot Jukka, saa aikaan vain ikuisen pikkuasioiden näpertelyn. Siinä menee ikä ja terveys, se on selvä, kaiken keskellä on se iso kuva "big picture" ja on hyvä saada se ensiksi asetettua paikalleen ja hyväksytyksi, siitä voi aloittaa. Toisaalta on muistettava vanha sanonta "the devil is in the details" nimittäin asioiden todellinen loppunvieminen vaatii sen että t-kirjaimessa on viiva ja piste on i-kirjaimen päällä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-05-14 06:28:17

Hyvä Jukka, sähän olet oppinut jotain:) Helvetin hyvä on paljon parempi kuin täydellinen, täydellistä ei nimittäin ole olemassa, se helvetin hyvä on, koska se on toteutettu.Hyväkin on ihan hyvä koska sekin on aloitettu. Täydellisyyteen pyrkijät eivät saa mitään aikaiseksi koska he nykertävät pikkuaioiden parissa eivätkä näe kokonaisuutta. Enemmän näkemystä, vähemmän pikkuasioita, enemmän tekemistä,enemmän uskallusta. Tee, älä pelkää epäonnnistumista, pikkuasioita ehtii aina ja loputtomasti säätämään.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jukka Niemelä
2013-05-14 06:34:40

Nii, pohojalaasilla on sanonta "hyvää ku yrittää, priimaa pukkaa tulemahan." Siinä ei puhuta suunnittelusta ja mitättömien detaljien hieromisesta mitään.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-05-14 06:58:30

:)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-05-14 08:08:33

Tartun toki tuohon kirjeeseen..Uskon että se oli iso "syyllinen" asiakassuhteen syntyyn. Ei siis twitterstrategiaa, ei verkkonäkyvyysanalyysiä, ei avainsanapilviä, ei myyntisuppiloita, ei facebook-arvontaa, ei laskeutumissivustohässäkkää, ei sitä eikä tota dingeldangelia.
.
Eli se hiominen/viilaaminen/säätäminen oli jätetty tuoltakin osin tekemättä. Kerrottiin vain asia, ja vieläpä ihan räätälöidysti yhdelle yritykselle, ja sen päällikölle.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-05-14 08:49:54

JiiKoo on niin oikeassa. Arvo ei koskaan ole työkaluissa vaan ihmisissä ja inhimillisyydessä. Suunnittelemalla pääsee vaan just niin pitkälle, kun päässään uskaltaa kuvitella. Tekemällä selviää pitääkö suunnitelmissa mikään paikkansa. Itseä huvittaa aina liiketoimintasuunnitelmat ja niihin liittyvät laskelmat. Miten uusi, alkava yrittäjä tietää miten kaikki lopulta tulee toteutumaan jo etukäteen? Ei mitenkään. Jossain vaiheessa pitää todeta, että mä en tiedä ja ottaa siitä selvää tekemällä.

Itsellä paljon opittavaa tässä, että lopettaa viilaamisen ja tekee! Tekemises on aina se riski, että voi myös onnistua!

Hyvä Jukka!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio (@sakariatwhat)
2013-05-14 08:09:05

Suomalaisen tech startupin tarina :) tuotetta ei voi päästää markkinoille kun se ei ole valmis. Ja sitten aika menikin jo.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-05-14 09:16:27

Hyvä kirjoitus! Toi pätee elämään yleensä - oivalsin samansuuntaista pari viikkoa sitten (elämästä): http://kutri.net/blog/2013/05/02/ovatko-asiasi-tarpeeksi-hyvin/

Sitä paitsi täydellinen visio päässämme on seurausta ihmismielen kognitiivisesta optimismivääristymästä. Kun kuvittelemme tulevaisuuden mielessämme näemme sen aina parempana kuin voisi realistisesti olettaa sen olevan.

Optimismivääristymästä ei voi eikä tarvitse päästä eroon. Sitä voi käyttää inspiraationa ja majakkana ilman että olettaa että sen luo on päästävä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-14 16:09:33

Hyviä kommentteja! Jes. Terkut, v

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.