Heidi Lemmetyinen: Näin rakennat yrityksellesi toimivan sosiaalisen strategian

13.05.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Heidi Lemmetyinen: Näin rakennat yrityksellesi toimivan sosiaalisen strategian

Arvoisa markkinointiviestinnän ammattilainen, jollet ole viettänyt viimeistä viittä vuotta tynnyrissä, lienee sinulle tässä vaiheessa selvää, että kuluttaja vietellään nykyään sisällöillä. Sisältömarkkinointi on lunastanut itseoikeutetun paikkansa palaverihuoneiden bullshit bingossa. Minua on pitkään ärsyttänyt, että pohjimmiltaan melko yksinkertaisesta viestinnän alueesta länkytetään kuin hämärästä salatieteestä.

Ilosanomani on, että homma ei ole niin vaikeaa kuin miltä se saadaan kuulostamaan. Esittelen nyt konseptin nimeltä sisältömarkkinointi rautalangasta väännettynä, jota sopii vapaasti kopioida. Seuraamalla näitä ohjeita saat rakennettua yrityksellesi sosiaalisen strategian, jonka kanssa ei pitäisi voida ryssiä ainakaan kovin pahasti.

Oma indoktrinointini alalle on tapahtunut suurten kaupallisten yritysten PR-osastoilla, joten lähestyn asiaa viestinnällisestä näkökulmasta. Joku toinen saattaisi käyttää viitekehyksenä markkinointia tai vaikkapa asiakaspalvelua. Viestinnällisessä lähestymisessä on se etu, että ymmärrys riskienhallinnasta on astetta markkinoinnin höyrypäitä parempi. Sosiaalisessa mediassa on tunnetusti mahdollista töpeksiä suuressa mittakaavassa, ja kun näin tapahtuu, joutuu PR-osasto lakaisemaan scheissen. Kokemus kriisiviestinnän hoitamisesta antaa tiettyä tervettä kunnioitusta riskejä kohtaan.

Ennen kuin aloitamme strategian luomisen, suosittelen avaamaan koneelta PowerPoint-dekin nimeltä yrityksen viestintästrategia.  Jos kyseistä dekkiä ei löydy, on nyt korkea aika luoda sellainen. Viestintästrategian tulisi olla mielessä taka-alalla koko sisältösuunnitelman luomisen ajan . Mikäli sosiaalinen strategia ei nojaa viestintästrategiaan tavoitteiden, viestien ja äänensävyn suhteen, saatat jossakin vaiheessa saada aggressiivisen sävyisen soiton viestintäjohtajaltasi, joka syyttää sinua siitä, että sekoilusi ovat nyt Kauppalehden etusivulla.

1. Määrittele tavoitteet.

Ensimmäisenä mieti tarkkaan minkä vuoksi olet sosiaaliseen mediaan menossa. Haluatko lisätä myyntiä, rakentaa brändiä vai tulla nähdyksi alasi johtajana? Minkälaista liikennettä toivot saavasi kävijämäärien ja keskustelujen suhteen? Tavoitteet kannattaa kirjata ylös ja toteutusprosessin aikana visiteerata niitä miettien onko ne saavutettu ja pitäisikö niitä kenties muokata.

Henkilökohtaisesti uskon vahvasti siihen, että sosiaalisen median pitäisi aina tukea suoraan yrityksen myyntiä. Kyllähän Facebookiin voi heitellä kuppikakkujen ja söpöjen kissanpentujen kuvia niin paljon kuin sielu sietää, mutta minkä verran ne oikeasti auttavat kuluttajaa raottamaan lompakkoaan?

2. Tee inventaario.

Tarkastele kuinka yrityksesi sosiaalinen media hoidetaan tällä hetkellä. Mitä kanavia on käytössä, kuka niitä päivittää, kuinka suosittuja ne ovat, mitä analytiikka kertoo? Katso mikä toimii ja mikä ei. Jos jokin asia tuo liikennettä, tee sitä enemmän. Jos joku toinen taktiikka ei herätä vastakaikua, älä tuhlaa siihen aikaasi. Jos se on niin tärkeää että on pakko tuhlata, mieti miten asian voisi hoitaa paremmin.

Tässä vaiheessa auttaa benchmarkkaus, eli käy vakoilemassa mitä kilpailevat yritykset tekevät. Eri toimialojen tarkastelu on vieläkin parempi idea, onhan aina hienoa jos voit erottautua.

3. Valitse kanavat.

Pohdi missä kanavissa sinun yrityksesi kannattaa olla. Mahdollisia kanavia on miljoona, eikä sinun ole pakko mellastaa jokaisessa, vaikka kaikki kirjoittaisivatkin tällä viikolla, että Tumblr tai Vine on maailman hienoin asia. Hoida mieluummin vähemmän kanavia hyvin kuin viittätoista vasemmalla kädellä. Pidä toki silmällä uusista kanavista tapahtuvaa keskustelua, sillä voihan olla että jostakin pompahtaa palvelu, joka on täydellinen juuri sinun tarpeisiisi.

Minä uskon suuresti blogeihin ja mielestäni olisi hyvä, jos yrityksellä olisi jokin hubi, jonne suurin osa sisällöistä kootaan. Blogissa julkaistu tavara voidaan jakaa Twitterissä, Facebookissa, YouTubessa, SlideSharessa tai missä huvittaa. Älä aliarvioi visuaalisuuden voimaa ja kuvallista viestintää. Blogisi tulisi olla ulkoasultaan selkeä ja hyvännäköinen, mutta rumemmallakin alustalla kyllä pärjää, jos sisältö on timanttia.

4. Suunnittele sisällöt.

Tässä tulee vaikein kohta, ja huono uutinen on, että tämä vie paljon resursseja. Lupaan kuitenkin, että tulet saamaan moninkertaisesti vastinetta panostamallesi ajalle.

Verkossa on valtavasti melua ja tauhkaa, kun kaikki yrittävät saada äänensä kuuluviin. Sinun sisältösi tulee olla mehukkaampaa ja parempaa kuin muiden ja lisäksi sen tulee tukea yrityksesi strategiaa. Opettele siis kirjoittamaan sekä olemaan hauska ja kiinnostava. Kaiken sanoman on myös nojattava tukevasti yrityksen pääviesteihin. Eikö olekin ihanan helppoa?

Sisältöjen miettimistä ei voi tehdä vain kerran, vaan siihen on panostettava jatkuvasti. Suosittelen, että laitat heti kalenteriisi vähintään kaksi sessiota kuukaudessa, joiden aikana mietit pääviestejäsi tukevia uusia aiheita.  Pakota mukaan kaikki kaverisi joita pidät vähänkään luovina, äläkä anna osallistujien räplätä kännyköitään sessioiden aikana.

Jos olet töissä isommassa talossa, ovat viestinnän ja markkinoinnin suunnittelemat aktiviteetit oiva apu. Pohdi voisitko repiä niistä jotakin mehevää irti omiin kanaviisi. Minun sisältösuunnitelmani hankkii yleensä tärkeimmät virstanpylväänsä viestinnän suunnitelmista.

Tee tuotostesi varastaminen mahdollisimman helpoksi. Ovela tavoitteesi on, että ulkoinen media ja kuluttajat voisivat mahdollisimman vähällä vaivalla napata käyttöönsä kuvia, tekstiä ja videoita, jotka tukevat sinun määrittelemääsi viestiä. Tämä vaatii tietysti sen, että sisältö on varastamisen arvoista.

5. Pistä prosessit kuntoon.

Määrittele minkälaista äänensävyä haluat käyttää. Sen pitäisi olla suurin piirtein sama kaikkialla, muuten tulee skitso vaikutelma. Luo yrityksellesi julkaisukalenteri, johon naputtelet kaiken sosiaalisessa mediassa tapahtuvan toiminnan.  Muista jakaa kalenteri viestinnän, asiakaspalvelun ja markkinoinnin kanssa sekä kuunnella samalla heidän kuulumisen.

Määrittele vastuunjako, eli kuka päivittää mitäkin kanavaa ja kuinka tieto jaetaan. Saksalaishenkisenä järjestyksen ihmisenä suosittelen sisällöntuotannon prosessin kirjoittamista ylös, koska se saattaa auttaa kollegoitasi ymmärtämään, että heidän täytyy todella tehdä muutakin kuin odottaa hommien hoituvan itsestään.

Tämä on hyvä hetki verestää mielessään aihetta SEO, eli kuinka Googlelle kirjoitetaan. Haluathan luonnollisesti mahdollisimman monen potentiaalisen asiakkaan päätyvän myyntipuheesi äärelle hakukoneen kautta. Säännöllisin väliajoin joku julistaa SEO:n kuolevan Googlen seuraavan päivityksen myötä, mutta tähän saakka huhut kuolemasta ovat osoittautuneet perättömiksi.

6. Huolehdi mittaamisesta.

Sinun on helpompaa pyytää pomoltasi fyrkkaa sosiaalisia kampanjoitasi varten, jos pystyt perustelemaan miksi Facebookissa olosi tukee liiketoimintaa. Varmista siis, että voit mitata onnistumistasi. Työkaluja tähän on tusinoittain Site Catalystista Radian 6:n kautta Spredfastiin. Shoppaile ympäriinsä ja katso mikä sopii oman firmasi tarkoituksiin parhaiten. Ilmaisella Google Analyticsillakin pääsee jo pitkälle.

Suosittelen tuottamaan viikoittaisia raportteja liikenteestä ja keskusteluista. Raporttien osoittamiin trendeihin tulee reagoida ja muokata toimintaa tulosten mukaan. Jos ja kun haluat glooriaa pomosi silmissä, jaa raportit hänen sekä kaikkien mahdollisten kollegoittesi kanssa. Muista pyytää palkankorotusta.

7. Älä hölmöile.

Kuten alussa huomautin, on sosiaalisessa mediassa mahdollista töppäillä rankasti. Jos homma lähtee käsistä, on vaarassa lumipalloefekti, jollaisesta PR-henkilöt eivät perinteisen median vallassaoloaikana tajunneet edes nähdä painajaisia. Varmista siis heti alussa, että yrityksessäsi on kaikkien tiedossa olevat sosiaalisen median ohjeet ja kriisiviestintäsuunnitelmasi on kasassa.

Eräs tärkeimpiä osia paletissa on vastuunjako, eli kenellä on valta ja vastuu tehdä viimeiset päätökset silloin kun mopo on karannut käsistä. Sosiaalisen median lynkkausjoukko on sekunnissa valmis kivittämään sinut hengiltä, jos et reagoi vaaran merkkeihin heti.

Kiva juttu on, että vaikeudet on joskus mahdollista kääntää yllättävillä tavoilla voitoksi.  Hölmöilyä on helpompi välttää, jos kaikki aiemmin luettelemani kohdat ovat kunnossa. Mieti tarkkaan kenelle annat tunnukset kanaviin. Kaltoinkohdelluksi itsensä tuntevan työntekijän harkintakyky voi pettää, eikä jälki ole silloin kaunista.

Hölmöilyyn lasken typerän sisällön lisäksi myös fanimäärien liian tuijottelun tai ostamisen, trafiikin ostamisen, yleisön älykkyyden aliarvioinnin sekä tykkäämisten ja jakamisen kerjäämisen. Kaikki tuo on noloa, eikä oikeasti tue yrityksesi myyntiä, joten ole sen yläpuolella. Älä myöskään ruoki trolleja, eli panosta liikaa aikaa provoiluihin vastaamiseen, äläkä missään nimessä itse provosoidu mistään. Internetissä liikkuu paljon typerää ja ärsyttävää porukkaa joiden kanssa et muuten tulisi ikinä törmäämään, mutta et voi voittaa heitä väittelyssä. 10% porukasta vihaa sinua vaikka tekisit mitä, hyväksy se ja kasvata paksu nahka.

Tekevälle sattuu, eli kun kuitenkin jossakin vaiheessa väistämättä vähän hölmöilet, selvitä nopeasti mitä on tapahtunut, anna vastineesi mahdollisimman pikaisesti mutta silti harkitusti, myönnä mokailu ja jos tarpeen pyydä anteeksi. Osallistu jatkokeskusteluun ja pyydä palautetta, sekä ennen kaikkea ota opiksesi äläkä toista samaa virhettä enää koskaan.

8. Osallistu keskusteluun.

Jos huudat viestiäsi verkkoon ja poistut sen jälkeen paikalta keskustelematta yhteisösi kanssa, pitävät kaikki sinua dorkana, eikä tweeteistäsi tai statuksistasi ole mitään hyötyä.

Sinun on pakko olla mukana keskustelussa silloinkin, kun et varsinaisesti ”tarvitse” fanejasi, koska muutoin he eivät kuuntele sinua sillä hetkellä kun heidän huomiotaan kaipaat. Selvitä ketkä ovat oman alasi tärkeimmät verkkovaikuttajat ja keskustele jatkuvasti ainakin heidän kanssaan, jos et taviksista välitäkään.

Tällä hetkellä konsultit laulavat yrityksille Twitterin ilosanomaa ja minä liityn samaan kuoroon. Twitter on ollut monissa maissa yksi tärkeimpiä viestintäkanavia jo useamman vuoden, mutta kuulemani mukaan se on rantautunut härmäläisten yleiseen tietoisuuteen varsin hiljattain. Twitterissä on muita kanavia helpompaa käydä rakentavaa keskustelua sidosryhmiensä kanssa.

Muista myös jakaa rakkautta seuraajillesi esimerkiksi seuraamalla heitä takaisin ja retweettaamalla heidän ajatustensa Tonavaa silloin tällöin. Vastapalkkioksi saat parhaassa tapauksessa ikuista uskollisuutta sekä puolustajan sille hetkelle kun olet kusessa.

Seuraa mitä sinusta sanotaan muiden ylläpitämissä kanavissa ja jos tarpeen, käy kertomassa oma kantasi.  Poikkeus keskusteluvaatimukseen ovat verkon avohoitolat eli keskustelupalstat; mieti kaksi kertaa ennen kuin lähdet ottamaan yrityksen nimissä turpaasi Suomi24:lle tai Vauva.fi-palstalle.

Tässä tiedon kultajyväseni pähkinänkuoressa. En ole sisältömarkkinoinnin messias ja tiedän, että muunkinlaisia lähestymistapoja on. Monet kenties miettivät, ettei tähän kaikkeen ole pienissä yrityksissä resursseja. Väitän, että yksikin ihminen pystyy tämän kaiken hoitamaan. Tiedän, koska olen hoitanut ja saanut ihan mukavia tuloksia aikaan.

Mielelläni kuulisin palautetta siitä unohdinko listastani jotakin olennaista tai oletteko kenties jostakin dogmastani täysin eri mieltä.

 

 

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-05-13 07:51:02

Piru vie Ville, hyvää shittii. Tällä selviää Somen valtameressä kohtuullisen kovassakin myrskyssä. Vielä kun yritykset kopioisivat tämän kokouksiinsa a vot!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-05-13 07:52:16

Piru vie Ville, se kunni kuuluukin Heidille eikä sulle:)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2013-05-13 08:53:16

Kiitos, mukava kuulla ettei menty metsään!

(Kielioppinatsi muuten huomasi, että juttuun oli jäänyt yksi typo: kohdan 5 ekan kappaleen lopussa kuulumisenSA.)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marko Tukiainen
2013-05-13 09:28:56

Hyvä kun huomasit, olinkin jo lähettämässä palautetta asiasta. ;) No sen verran pitää toki huomauttaa, että "luomisen ajan" jälkeistä pistettä edeltää välilyönti.

Nyt kun oleelliseen on saatu keskityttyä, itse juttu oli varsin toimiva.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Ylävaara
2013-05-13 11:14:59

Erinomainen tiivistys aiheesta, josta voisi kirjoittaa kirjoja. Ja vaikka Tolvasessa on pari vuoden ajan mietitty, että kuka Kauppalehteä enää lukee, olisi tämä juttu arvossaan juuri siellä - kohderyhmän keskuudessa ;)

Some-strategioiden kanssa painineena haluaisin kuitenkin vähän hälventään pelkoja epäonnistumisista. Koska kanavat on "nopeita", tilanteet muuttuu ja asioihin pitää reagoida vauhdilla, liiallinen strategian tuijottaminen saattaa viedä monelta hyvältä jutulta momentin. Tai strategiaan tulisi kirjata ohjeet "yllätyshelteiden / sadepäivän varalle". Satunnaiset tone-of-voicesta tai yrityksen kuvamaailmasta poikkeamiset tekee brändistä inhimillisempiä ja siten helpommin lähestyttäviä. ..Eli välillä on hyvä ja syytäkin poiketa sisältösuunnitelmasta.

Toinen huomionarvoinen, ja huomioonotettava asia on, että tötöily harvoin tapahtuu suoraan Somessa, vaan jossain muualla yrityksen toiminnassa (palvelutilanne, tuotevirhe jne.). Mokan käsittely tapahtuu kuitenkin poikkeuksetta ja aina some-kanavissa.

Ja kuten on nähty, ilmiöt - myös negatiiviset elää FB:ssä, Twitterissä ym. korkeintaan sen vuorokauden. Yhdet lööpit revitää, jotka tietysti harmittaa, mutta asiat tuppaa unohtumaan yhtä nopeasti kuin ovat syntyneetkin. Siksi #failfast ja äläkä anna epäonnistumisen pelon hillitä onnistumisen tahtoa.

Kijroitus- ja kielioppi virheet pitää yleisön hereillä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2013-05-13 11:30:56

Joo, ihan totta ettei strategiakalvoja tarvitse kaiket päivät tuijotella, joskus on tehtävä myös oikeita töitä. Takavasemmalta tulee yleensä vastaan sellaisia tilanteita, ettei niiden hoitamisessa strategiasta jauhaminen paljon auta. Mielestäni on kuitenkin hyvä, jos on etukäteen mietittynä jonkinlainen yhteisymmärrys ja rakenne sille kuinka näitä asioita hoidetaan, pelkällä ad hoc -säheltämisellä ei voi tukea bisnestä yhtä hyvin. Sosiaalisen median ammattilaisilla on joskus ikävä hörhömaine ja minä haluaisin pyrkiä tästä pois osoittamalla, että me voimme omalla työllämme tukea suoraan sitä, että taloon tulee lisää kassavirtaa.

Ydinviestinnästä poikkeamisesta ja lähestyttävyydestä puheen ollen, yksi suosituimpia koskaan tekemiäni juttuja oli stoori, jonka väänsin siitä minkälaiselta Nokia-talon sisälmys näyttää. Ei sillä varmaan yhtäkään kilkatinta myyty, mutta jostakin syystä jengi rakasti sitä: http://conversations.nokia.com/2011/04/07/a-sneak-peek-into-the-depths-of-nokia-hq-photos/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Ylävaara
2013-05-13 11:34:06

Täsmälleen tuota tarkoitan. Tottakai tekemisellä täytyy olla selkeä suunnitelma ja viitekehys johon toiminta tukeutuu, mutta satunnainen poikkeaminen tekee hyvää.

Ja vaikkei tuolla 'sneak peakilla' varmaan suoraan yhtään vehjettä myyty, se varmasti sitoutti niitä, jotka sellainen edellisellä viikolla epäröiden osti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Joni Kukkohovi (@jonikukkohovi)
2013-05-13 11:26:20

"markkinoinnin höyrypäät"??

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2013-05-13 11:33:20

Täältä viestinnän norsunluutornistani huutelen, ei kannata ottaa liian vakavasti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-13 11:53:00

Heidin kirjoituksessa kuvastuu hyvien ohjeiden ohella suomalaisen markkinointi ja viestintäosaamisen koko kirjo. Meillä on puhtaita mainostajia ja toisessa päässä kehittyneitä verkotojen valtiaita. Ja kaikkea siltä väliltä.

Kyllä ostajia käy sääliksi, kuinka oikeasti kirkastaa mitä pitäisi tehdä?

Ehkäpä jonkun kannattaa ensimmäisenä kotiuttaa tämä lahjakas nuori nainen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2013-05-13 12:09:11

Ostajan kannattaa miettiä sitä mihin tarkoitukseen hän haluaa sosiaalista mediaa käyttää. Viestinnän ammattilaiselta onnistuu maineenhallinta, brändin rakentaminen ja tarinoiden kertominen. Jos taas haluaa saada aikaan myyntiä vieläkin suoremmin, kannattaa ennemmin palkata joku eCommerce-osaaja. Omat tietoni verkkomainontapuolesta ovat hatarat, sitä varten ovat olemassa markkinoinnin kollegat. Voi olla, että löytyy myös tyyppejä, jotka hallitsevat koko paletin, mutta uskoakseni he ovat harvassa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petra Louhimies
2013-05-13 12:18:45

Hehe, mulle taas tuo markkinoinnin höyrypäät osui ja upposi! Sellaisiahan me taidetaan välillä olla ;)

Hyvä kirjoitus, paljon asiaa. Kohta 7 on mun suosikki!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2013-05-13 12:28:02

Markkinoinnin höyrypäät ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita ja taitavat paljon sellaisia asioita, joista minulla ei PR-sätkynukkena ole hajuakaan. Mutta riskienhallinnan suhteen väittäisin edelleen viestintäosaston seisovan enemmän jalat maassa. Olemme korjanneet rytäkän jälkiä myrskyn silmässä sen verran monta kertaa, että meistä on tullut (joskus ehkä liiankin?) varovaisia ylilyöntien suhteen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Johanna Koskela
2013-05-13 15:48:11

Itse olen huomannut, että asiantuntijaorganisaatiossa ehdottomasti paras tulos saadaan, kun sisällöntuottajiksi saadaan valjastettua myös substanssin asiantuntijoita. Viestinnän tehtävänä on sitten ennen muuta luotsata näitä asiantuntijoita ja kannustaa heitä kertomaan työstään somessa sekä luoda yleiset suuntalinjat somessa toimimiseen - toimia tavallaan sisäisenä konsulttina avustamassa asiantuntijoita viestimään ja vahtimassa, että homma toimii kuten pitää.

Ainakin meidän somekokemuksistamme voi vetää johtopäätöksen, että yksin viestintäihminen tai edes viestintäosasto tuskin kovin hedelmällisiä tuloksia saa aikaan, tai ainakin se vaatisi pirun paljon töitä. Parhaimmillaan somessa toimiminen innostaa asiantuntijoita uudenlaiseen ja avoimempaan viestintään ja jopa parantaa työtyytyväisyyttä. Mielestäni yksi oleellinen vaatimus ainakin asiantuntijaorganisaation onnistumiseen somessa onkin, että organisaatiosta myös muilta kuin viestintä/markkinointiosastolta löytyy aitoa halua toimia siellä. Näin saadaan kanaviin arvokasta ja aitoa sisältöä, joka todennäköisesti kiinnostaa seuraajia enemmän kuin viestintäosaston piipitykset.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2013-05-13 16:20:58

Naulan kantaan, Johanna, erittäin hyvä lisäys! Organisaatiosta riippuen näitä substanssiasiantuntijoita saattaa joskus olla vaikea saada suostuteltua kommunikoimaan ulospäin, mutta silloin kun he siihen ryhtyvät ovat tuotokset ja tulokset tosiaan jotain aivan muuta kuin viestintäosaston diipadaapa. Osa sisäisen konsultin roolia onkin rohkaista näitä oman alansa starboja näkemään sosiaalisten areenojen arvo ja mahdollisuudet sekä oman uransa kannalta että bisneksen kasvattajina.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-05-13 20:33:53

Hyvä kirjoitus Heidi!

Asia, jota jäin kaipaamaan omana pointtina oli johtaminen. Posti ninjat case oli hyvä oppitunti jokaiselle kokeneelle ja kokemattomalle some-organisaatiolle kuinka tärkeää hyvä johtaminen on siinä vaiheessa, kun kakka osuu tuulettimeen. Hyvä johtajuus toki on paljon muutakin kuin pelkästään kriisitilanteiden hoitaminen ja jälkien siivoaminen. Some on suuri muutos yrityksille, joista harvat ovat tottuneet olemaan avoimia. Siksi some managerilta tai directorilta vaaditaan paljon sisäistä johtajuutta, jotta ajatus somesta saadaan hyväksyttyä organisaation sisällä sekä pystytään inspiroimaan niitä asiantuntijoita ja muita työntekijöitä, kuten Johanna hyvin jo kirjoitti. Johtajan tehtävä on palkata sisältä tai ulkoa niin fiksua väkeä, että yrityksen sometunnukset voidaan luovuttaa heidän hoidettavaksi. Miljoonia euroja brändin luomiseen. Kannattaa siis, käyttää harkintaa kenen käsiin ne 'urheiluauton avaimet annetaan'.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2013-05-13 20:57:36

Ihan totta, erinomainen lisäys tämäkin. Johtajan roolissa saa kokemukseni mukaan tällä hetkellä tehdä paljon työtä sen eteen, että saa sisäiset sidosryhmät puolelleen ja ymmärtämään sosiaalisen median hyödyt (niin ainakin täällä Lontoossa). Tässä auttaa diplomatian lisäksi se, jos pystyy iskemään dataa pöytään aiheesta ROI, eli millä tavalla somessa häröily auttaa maineenhallinnassa ja tukee bisnestä.
Viime ajoilta on muuten useitakin karuja keissejä siitä kuinka työntekijöiden harkintakyky on pettänyt, esim. case HMV: http://giraffesocialmedia.co.uk/hmv-social-media-fail/
Herrasiunaa, ettei ikinä itse joutuisi tuollaisia sotkuja siivoamaan!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Viikari (@pviikari)
2013-05-14 09:08:33

Ainakin täällä "savupiippu" puolella noiden ylimpien johtajien/hallinnon mukaan saaminen tuntuu olevan kaikkein vaikeinta. Ja juuri tähän tarvittaisiin työvälineitä joilla osoitetaan ROI. Kun ylimmän johdon tuki on takana on myös asiantuntijoiden ja muiden saaminen mukaan huomattavasti helpompaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Vennonen
2013-05-14 07:34:01

Hyvää pohdintaa ja erityisesti pidin siitä, että sisältömarkkinointi on nostettu neukkaribingoon. Näin b2b-näkökulmasta pidän sisältömarkkinointia erityisesti liidien hankintakeinona sekä tapana hoitaa syntynyt kontakti kauppaan. Kuluttajapuolella varmasti fanittamisella yms. on suurempi merkitys.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2013-05-14 12:58:02

B2B-aiheesta olisi itse asiassa kiva oppia joskus lisää, itse olen sen suhteen noviisi. Jos olette saaneet sisältömarkkinoinnilla liidejä, olette selvästi tehneet jotain oikein.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Vennonen
2013-05-14 13:32:40

Joo, kyllä b2b:ssä sisältömarkkinoinnilla nimenomaan haetaan kontakteja ja pyritään ohjaamaan heitä syvemmälle myyntisuppiloon. Avainasioina siinä on asiakastarpeen ymmärtäminen ja arvon tuottaminen heitä puhuttelevan sisällön avulla. Viestinviejinä mm. blogitekstit, white paperit, webinaarit, demot yms.

Mieluusti vaihdan ajatuksia b2b-sisältömarkkinoinnista, minä kun taasen en juurikaan ole perehtynyt sisältömarkkinointiin kuluttajille (vaikka harkittujen ostopäätösten tuotteet/tarjoomat lähestyvätkin b2b:tä).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio (@sakariatwhat)
2013-05-14 08:21:12

Substanssiasioista tulee aina mieleen yksi yritys, jonka toimarin kanssa keskusteltuani soitin aina tuotantopäällikölle, jotta tiesin missä mennään :) On vaikea saada substanssin asiantuntijoita kirjoittamaan, mutta kun he innostuvat, siitä tulee aivan loistavaa usein.
Se substanssi nimenomaan on se mikä eniten kiinnostaa. Länkytystyä maailmasta löytyy. Viimeisessä Finnairin blogikirjoituksessa, Finnairin pilotin juttu on mahtava.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2013-05-14 12:56:36

Finnairin blogikirjoitukset ovat tosiaan olleet välillä mainioita. Toivoisin, että tekisivät niitä lisää!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Laura
2013-05-14 19:19:31

Tykkäsin erityisesti tästä aina ajankohtaisesta muistutuksesta: "Älä myöskään ruoki trolleja, eli panosta liikaa aikaa provoiluihin vastaamiseen, äläkä missään nimessä itse provosoidu mistään. Internetissä liikkuu paljon typerää ja ärsyttävää porukkaa joiden kanssa et muuten tulisi ikinä törmäämään, mutta et voi voittaa heitä väittelyssä. 10% porukasta vihaa sinua vaikka tekisit mitä, hyväksy se ja kasvata paksu nahka."

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sanna
2014-04-07 11:40:55

Hei! Sinulla on paljon hyviä juttuja blogissasi ja voin iloksesi kertoa, että hyödynnän jakamaasi tietoa opinnäytetyössäni :) Kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.