Janne Nyyssönen: Miten menestyt verkossa?

06.05.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Janne Nyyssönen: Miten menestyt verkossa?

Jokaisessa markkinointia tekevässä yrityksessä mietitään, miten saataisiin tuotettua asiakkaalle verkossa lisäarvoa, jotta asiakas pysyisi uskollisena ja ostaisi uudestaan ja uudestaan.

Useimmat yritykset ovat kuitenkin menneisyytensä vankeja, eläen menneen mainosmaailman kampanjataloudessa. Tehdään yksittäisiä projekteja, ideoita, kampanjoita ja tempauksia eri kanaviin. Facebook -sivustoja, mainontaa Googlessa, asiakaspalvelua Twitterissä, jokunen vanha video Youtubessa. Harva yritys on luonut itselleen uskottavaa ja kattavaa sisältöstrategiaa, jolla yritys viestii yhtenäisesti jokaisessa kanavassa. Pirstaloitunutta, epäjohdonmukaista viestintää satunnaisissa kanavissa. Ei ihme, että on vaikeaa todistaa, että investoiminen sisältöön verkossa on kannattavaa!

Väitän, että Tolvanen, jonka sisältö ja toiminta kanavasta toiseen on hyvin johdonmukaista, on Suomen toimivin sisältöstrategia. Kaksi vuotta, yli 400 blogikirjoitusta, yli 200000 lukijaa, 10000 twiittiä, lukemattomia Facebook päivityksiä. Sharing is caring, kuten Ville aina sanoo.

Pilkomme siis  Tolvasen ”menestysreseptin” paloiksi ja tarjoamme sen ilmaiseksi.

Hyvä sisältö + säännöllisyys + aktiivinen markkinointi + transmedia + yhteisön luominen + yhteisön nostaminen ylemmäs + työ = menestys verkossa.

1. Hyvä sisältö

Hyvä sisältö. Voidaan olla monta mieltä mitä on hyvä sisältö. Hyvä sisältö tuo uusia ajatuksia, kyseenalaistaa vallalla olevia toimintamalleja, muistuttaa vanhoista perusasioista. Tolvasen hyvän sisällön paras puoli on, että lukija ei koskaan ennalta tiedä mitä seuraavan päivän Tolvasessa julkaistaan. Monesta asiasta on kirjoitettu useamman kirjan, mutta kukaan ei varmasti ole lukenut kaikkia tekstejä. Lisäksi aina tuntuu löytyvän uusia näkökulmia niihin aiheisiin, joista on jo aikaisemmin kirjoitettu.

2. Säännöllisyys

Päivän Tolvanen, tarjoaa säännöllisesti mielenkiintoisen kirjoituksen joka aamuun. Säännöllisyys luo ihmiselle käyttäytymismalleja. Säännöllisesti päivän Tolvasta lukevat ovat oppineet odottamaan joka aamu kuuden maissa ilmestyvän tekstin. yli 400 kirjoitusta kahteen vuoteen on valtava määrä. Se on ollut tarpeeksi, että teksti on saanut lempinimen päivän Tolvanen.

3. Aktiivinen markkinointi

Verkkoon tuotetaan enemmän sisältöä vuorokaudessa, kuin koko ihmiskunta tuotti ensimmäisestä kirjoitetusta viestistä vuoteen 2003 mennessä. Siis vuorokaudessa enemmän sisältöä, kuin maailman historian aikana ”tähän mennessä”. Miten sinun viestisi näkyy tässä viestien ja ärsykkeiden tulvassa? Kuinka useasti markkinoit kaikilla käyttämilläsi alustoilla tuoretta sisältöä? Verkossa viestin elinikä on todella lyhyt. Älä laita vain kerran viestiä verkkoon ja toivo, että kaikki näkevät sen.

4. Transmedia

Transmedia, tarinan kerrontaa useilla digitaalisilla alustoilla. Jokainen alusta tuo oman lisänsä yhtälöön. Yhtälö on suurempi kuin sen palojen summa. Tarkoituksena on siirtää kuluttajia alustoilta toiselle, niin että he kokevat saavansa lisäarvoa paremman, kokonaisvaltaisen tarinan muodossa. Youtube, LinkedIn, Twitter, Facebook, Pinterest ja blogi. Tolvasen alustastrategian voi ajatella suppilon muotoiseksi. Merkityksellisin osa-alue on blogi, joka on suppilon pohjalla. Sieltä viestit kohoavat ylös ja ulospäin eri sosiaalisten alustojen kautta. Primäärisinä viestintäkanavina toimivat Facebook ja Twitter, joiden kautta viestit saavuttavat mahdollisimman paljon ihmisiä, joita päivän Tolvanen voi kiinnostaa. Samaa reittiä vastakkaiseen suuntaan kiinnostuneet ihmiset saadaan löytämään blogi. Oman lisänsä kokonaisuuteen tuo Pinterest, joka toimii visuaalisena referenssikirjastona. Kannattaa käydä tutustumassa siihen.

5. Yhteisön luominen

Mitä päivän Tolvanen olisi ilman yhteisöä? Yhden miehen päiväkirja tuskastumisesta muutoksen keskeltä? Yhteisö tekee blogista yhden Suomen suosituimmista businessblogeista. Yhteisö loppujen lopulta antaa oikeutuksen. Kuinka luodaan yhteisö? Keskustelemalla, keskustelemalla, jakamalla, välittämällä. Tekemällä pyyteetöntä työtä. Yhteisön luominen on ollut varmasti työteliäämpää kuin tekstien tuottaminen. Kahden vuoden työn jälkeen yhteisö on voimakkaassa kasvussa. Pyyteetön työ kantaa hedelmää.

6. Yhteisön nostaminen

Yksi parhaista asioista yhteisön ja näkyvyyden kannalta on ollut vierailevien kirjoittajien tuominen mukaan. Vierailevat kirjoittajat ovat laajentaneet aihevalikoimaa, sekä tuoneet lisää yllätyksellisyyttä päivän Tolvaseen. Koskaan ei tiedä ennalta kuka kirjoittaa ja mistä aiheesta. Vierailevat kirjoittajat tuovat mukanaan Tolvaseen oman lukijakuntansa. Näin Tolvasessa julkaistu teksti saavuttaa lukijoita, joita se muuten ei välttämättä olisi tavoittanut. Lisäksi Tolvanen assosioi itsensä myös muihin oman alansa huippuosaajiin, kuten Jari Sarasvuo, Marko Kulmala ja Mika Aittamäki vain muutamia mainitakseni. Blogi ei ole enää Tolvasen, vaan sen omistajuus on kollektiivisella pohjalla kirjoittajien, kommentoijien, jakajien ja lukijoiden kesken.

7. Sweat Equity

Tärkein osa yhtälöä. Lukemattomia käytettyjä tunteja. Valtavaa vaivan näköä. Miksi? Blogi ja muu presenssi ei ole suoraan tuottanut eurokaan liikevaihtoa. Toisaalta olen varma, että uusia asiakkuuksia on tullut blogin seurauksena. Mikä sitten saa kiireisen ihmisen käyttämään valtavasti aikaa johonkin joka välttämättä ei tuota mitään? Intohimo ja halu muuttaa asioita. Ilman niitä tuskin koko blogia olisi olemassa. Tekemistä arvostetaan liian vähän. Vain tekemällä ja menemällä pois omalta mukavuusalueelta, voidaan tehdä jotain hienoa. Tolvanen vie itsensä ja lukijat pois mukavuusalueelta päivästä toiseen. Menestys ei tule yllättäen. Menestys tulee tekemällä valtavasti työtä.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Riikka
2013-05-06 05:47:54

Hieno Tolvasen reseptin avaus, Janne! Olen miettinyt tosi paljon viime päivinä, 'mihin tää maailma on oikein menossa'. Verkkoon tietty, mutta verkossa se on menossa sinne, että ne, jotka osaavat viestiä, ovat voittajia. SIKSI se tuntuu niin vaikealta tavalliselle tallaajalle! Se sanoma on tärkeä, mutta vielä tärkeämpää verkossa on aluksi se, että osaat kertoa sen oikealla tavalla ja oikeissa kanavissa. Itse kipuilen valtavasti asian kanssa, koska itselläni ei ole viestinnästä tai markkinoinnista minkään valtakunnan kokemusta, saatikka koulutusta. Ja se todella olisi se tärkein osaaminen kaikista, kun verkossa toimii. Niinkuin Villekin tuossa tokaisi: 'sun ajattelu on tuotantolähtöistä, ja olet markkinointibisneksessä'. Niin. Tämä identiteettikriisin kanssa painiskelija toivottaa kaikille mukavaa tynkätyöviikkoa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2013-05-06 19:51:22

Kiitos Riikka! En usko, että Suomessa on montaa yrittäjää, joka olisi luonnostaan valmiita sisältömarkkinoijia. Rohkeasti vaan yrittämään ja kokeilemaan! Virheitä tulee varmasti, mutta mitä väliä sillä on? Ei kukaan ole täydellinen. Werannaksen sisällön jakaminen ja markkinointi kaikissa kanavissa pitää kymmenkertaistaa! Silloin kun alkas tulla kommenttia, että jaat liikaa olet puolessa välissä. Jokainen yritys verkossa on kokemusbisneksessä. Miten voi rakentaa paremman kokemuksen? Tuotteista viis!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-05-06 06:31:09

Janne, olet asian ytimessä. Haluan nostaa yhden tärkeimmistä menestyksen salaisuuksista jonka mainitsit:
INTOHIMO JA HALU MUUTTAA ASIOITA. Muuta ei tarvita, paitsi lehmän hermot, koska intohimoisilla ihmisillä ei oikein tahdo olla aikaa odotella muutoksia vaan tuloksia halutaan heti. Tunnistan taudinkuvan oikein hyvin. Menestystä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2013-05-06 19:52:41

Intohimo korvaa monta puutetta. Kiitos piirimyyjä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-05-06 06:43:33

Yes, tässä hyvää ja ....ööh.. vähemmän hyvää, Tolvasen työ itse asiassa on todellakin mielekäs esimerkki siitä kuinka pärjätä verkossa. Kaikki nuo Jannen antamat kohdat ovat kohdallaan, ja tärkeitä. Jos ajatellaan sellaista yleispätevää ajatusta Tolvasen kokonaisuudesta niin se on todellakin oikeassa suunnassa, ja siinä tehdään todellakin sellaisia toimia mistä kannattaa ottaa mallia. Ja siihen tavallaan se mun vähemmän huono pointti liittyykin, vaikka Tolvanen - verkotus - onkin ok, niin missä viipyy loppukansa? Ainoa asia minkä voin sanoa että on saanut jonkulaista kehitystä, on tietysti websivut ylipäätään, ja toisaalta sitten SoMe kehitys, mutta sekin on täysin henkilökohtaisen viestinnän varassa.

Joten, vaikka Tolvanen saakin hyvät pisteet, niin kyllä Suomi tasolla ollaan aivan omituisen hitaita asian kehityksessä. Tosiasiassa en ole tutustunut kovin hyvin esim., naapurimaihin, mutta vertaan kyllä omaan toimintaani rapakon toisella puolella, ja sitä kautta kokonaistilanteen kehitykseen, niin siitä ollaan reilusti jäljessä. Mielenkiintoisekseksi tekeen asian sekin fakta, että hyvin suuri osa tästä tekemisestä on joko ilmaista tai hyvinkin edullista, joten se vain lisää ihmetystäni. On kyllä myönnettävä se seikka, että edelleenkin, tällaiset palvelut Suomessa ovat aika kalliita, ja tiedoksi kaikille, niille löytyy hyviä vaihtoehtoja englannin kielellä. Jos joku kaipaa asiassa neuvoa/apua, niin pistä mulle viesti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2013-05-06 20:10:49

Harri, toi Suomen hitaus on täysin totta! Internet on täynnä mahdollisuuksia! Tekisi mieli huutaa, että yrittäkää edes! Tekijöiden määrä kasvaa vähitellen. Suomalaiset yritykset ylpeilevät reaktiokyvyllä ja muutosvalmiudella. Markkinoinnissa ja somessa samanlaista uskallusta ja valmiutta ei ole?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-05-06 08:39:31

Niinpä niin, olen jo kommentoinutkin tähän, mutta nyt vain on niin että hermo ei enää anna periksi, kun katsoin taas uutisia, (mitä aina sanon että älä tee niin, mutta taas lipsahti) niin kertoma on aivan sairasta. Ensinnäkin, hallituksen toimet säästävät tämän maan hengiltä, ja olipas se kiva kuulla että RKP on kuitenkin tyytyväinen siitä että kotihoidon määrärahaa ei pienennetty. Yeps, kaikki kunnia sille, mutta se ei nyt kyllä Suomea pelasta, vai, olisko aika ryhtyä kotihoitajaksi? Samanaikaisesti, myös EU:n kokonaistilanne ei ole kovin ihailtava ja euron tilanne myös arveluttava.

Summa Summaruum; jos olen tästä asiasta jo aiemminkin puhunut pääni punaiseksi, niin nyt sitten viimeistään hyvät ystävät, uskokaa huviksenne, on sitten kysymys Suomen tilanteesta tai sitten oman yrityksenne tulevaisuudesta, niin mikään muu ei enää pelasta meitä kuin vain myynti. Myynnin kehittämiseen löytyy monia eri kanavia mutta kaikista parhain on edelleenkin face to face tapaaminen. Tietenkin se on rajoittava, koska resurssit tulevat vastaan, ja niinpä on otettava myös muut keinot käyttöön.

Tämän viestitän siksi, että olen seurannut paikallista kehtitystä jo vuosien verran, ja oma arvosanani ei ole kovinkaan hyvä, kuitenkin olen mielessäni päätynyt siihen että "kyllä se siitä" jotenkin sitten, mutta mielestäni tilanne on nyt jotain muuta. Niin sanottu automaattinen, tai vanhoihin yhteyksiin nojaaminen ei tule tilannetta pelastamaan, tulette huomaamaan että sieltä ei, yllätys yllätys, löydykään enää apua.

Joku voi nyt ajatella, että jaahas, Harri se siinä maalailee pirun kuvia seinälle ja toivoo että siitä pelästyneenä otatte yhteyttä ja ostatte palveluksiani, mutta sanon nyt siihen tyhjentävästi; ei mitään väliä, keksikää oma polkunne, käyttäkää ketä haluatte, tai tehkää työ aivan omin päin tai vaikka näin yhteisinkin voimin, TÄRKEINTÄ ON ETTÄ TEETTE JOTAIN! Koska voin vakuuttaa, että olen ollut tässä paikassa ennenkin, ja sieltä et nouse ellet myy.

No, joo, dramattisuus sikseen, mutta jotenkin vain halusin sanoa tämän, vaikka vain siksi, että ei kukaan pääse sanomaan että en olisi kertonut.......have a nice day you all!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-05-06 12:22:12

Harri K, mistä osoitteesta sut löytää? Tuo sun nimimerkki on täällä sellainen, että sitä ei pysty klikkaamaan auki?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-05-06 12:24:33

info@menestymyynnissa.fi

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pasi
2013-05-07 09:11:01

Loistavasti pilkottu Janne! Asiat ovat varmaan kuten sanoit. Nostaisin ja boostaisin omalle "short-listalle" numero uno ja sex. Kohderyhmää puhutteleva ja ajatuksia herättävä loistava sisältö on kaiken a ja o. Yhteisö voisi pitää pyörän pyörimässä vaikka kuningas kaatuisikin, vai voisiko?

Kaikesta huolimatta, (jos tämä teksti elää yli yhden päivän) suosittelen ehdottomasti aiheesta kiinnostuneille luettavaksi Chris Broganin ja Julien Smithin kirjoittamaa The Impact Equation -kirjaa ( http://amzn.com/1591844908 ). Kirjassa annetaan käytännön tasolla todella hyviä ohjeita tämän sisältömarkkinointi ja yhteisö -aiheen toteuttamiseen.

Aurinkoa :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.