Miksi rakensin ”Päivän Tolvasen?” Ajatukseni somesta

04.05.2013 | Sekalaiset | Ville Tolvanen

Miksi rakensin ”Päivän Tolvasen?” Ajatukseni somesta

En tiedä mitä ihmiset minusta ajattelevat. Olen luonnollisesti asiasta osittain kiinnostunut, mutta kiinnostavampaa olisi, jos mielipidettä asioista kysyttäisiin eikä vain arveltaisi. Hyväksytään sekin osana ihmisyyttä. Kukaan ei ole vielä kysynyt mitä mieltä olen sosiaalisesta mediasta. Kirjataan muutamia asioita aiheesta.

En suosittele omaa toimintamalliani suoraan kenellekään. Mutta opin kyllä nopeasti ja matkalla on kertynyt paljon ajatuksia mikä ja miten asiat toimivat verkossa. Oma ”yliaktiivinen” testini syntyi seuraavissa tunnelmissa.

Olin vuosituhannen vaihteessa töissä Radiolinjalla ja sittemmin Intervisiossa tekemisissä sisältöjen, uusien liiketoimintamallien ja ns. cross-median kanssa. Saimme aikaan hyviä juttuja aivan liian aikaisin. Internetin kipinä kuitenkin syntyi ja näimme asioita, jotka nyt, reilu vuosikymmen myöhemmin alkavat olla arkipäivää.

Näin 2007 valtavan muutoksen. Applen käyttäjäkokemus, aplikaatiot palveluina ja riittävät yhteydet alkoivat vihdoinkin toteuttamaan verkon profetiaa. Toimivien alustojen päälle syntyi nopeasti erilaisia palveluita tarjoamaan erilaisia elämyksiä ja mahdollisuuksia niin kuluttajille kuin yrityksillekin. Internetin profetiasta alkoi tulla totta. Ihmiset ja yritykset voisivat olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Mitä kaikkea rakentaisimme verkon varaan?

Olin opiskellut Yhdysvalloista integroitua markkinointiviestintää sekä suoramarkkinointia. Ajatukseni markkinoinnista ja kokemukseni medialiiketoiminnasta yhdistyivät verkossa. Siirretään yritysten funktioita verkon varaan, ollaan avoimempia ja tuikitaan isona tähtenä internetin solmukohdissa. Yritin saada yrityksiä liikkeelle vuonna 2007. Yhä aivan liian aikaisin.

On aivan yhdentekevää onko palvelun osoite Twitter, Facebook, Linkedin, Slideshare, Pinterest vai XYZ. Tärkeämpää on nähdä ja ymmärtää kuinka ja mihin käyttäjät palvelua käyttävät. Jokaisessa palvelussa on omat käyttäjänsä, kulttuurinsa ja toimintamallissa. Twitter vetää aktiiveja jotka osallistuvat ja jakavat näkemyksiä loputtomasti, Facebookissa viipyillään mutta harvoin reagoidaan lapsikuvien, musiikkipromojen ja kainalopierujen loputtomassa viidakossa. Miksiköhän muuten yritykset haluavat maksaa näkyvyydestään kuluttajien levittämän sillisalaatin keskellä?  Facebook on monille tärkeä mutta henkilökohtaisiin tarkoituksiin. En oikein ymmärrä asiaa, enkä ole ihan varma ymmärtävätkö ”asiantuntijatkaan.” Linkedinissä puhutaan asiaa ja Pinterestissä jaetaan haaveita ja ajatuksia tulevista trendeistä.

Taustalla vaikuttaa paljon isompi asia. Kaikki ihmiset ovat teoriassa yhteydessä toisiinsa. Kaikki voivat viestiä ja vaikuttaa toisiinsa. Viestin siirtokustannusten hinta on olematon. Jokainen voi olla media. Jokainen voi rakentaa oman yleisönsä, luoda yhteisöistä uusia asiakkuuksia. Mitä kaikkea keksimme verkon varaan? Kuinka uudistamme markkinointimme digiaikaan? Miten hyödynnämme mahdollisuudet kärkiyritysten joukossa? Miten nopeasti verkko tuottaa? Olemmeko me toimialamme Apple? Näistä asioista allekirjoittanut on kiinnostunut.

On naurettavaa että Suomen parhaiden brändien valinta on arpajaiset verkossa. Vaikka niiden ydintoimintaansa eivät onnenpelit kuulu, ainoa idea on tehdä verkossa kilpailu tai typerä arvonta. Onko se todella kaikki mitä yrityksestä irtoaa? Kiroan. Eikö voisi vähän pohtia mitä kaikkea on tarjolla ja ennen kaikkea miten verkosto vaikuttaa epäsuorasti liiketoimintaamme. Kannattaisiko Akateemisen pohtia Amazonin roolia kilpailukentässä eikä harmaantua kanta-asiakkaiden ja omistajien mukana?

Ihmiset voivat auttaa nyt toisiaan helposti. Havahduin pari vuotta sitten internetin tietomäärään. Pohdin ensinnäkin ymmärrystä verkosta ja toiseksi ihmisten toimintamallia. Luin hyvä artikkeleita Amerikkalaisista lehdistä. Miksi kukaan ei jaa näkemäänsä? Saku Tuominen kysyi joskus ”hyvää seminaaria jossakin?” Kiirehdin huutamaan perään että kertokaa mullekin. Ei kerrottu. En tiedä löytyikö seminaaria eikä sillä väliä. Heräsin pohtimaan että kaiken hyvän jakaminen olisi kyllä toisesta ihmisestä välittämistä. ”Sharing is caring.” Eihän hyvän jakaminen ole itseltä pois? Eihän kaikki voi millään saada samaa tietoa. Ei kaikkien tarvitse kaikkea tietää tai olla kiinnostunut, mutta verkon viidakossa jokainen voi päättääkö seuratako linkkiä vai eikö. Samoin Tolvasen seuraamisesta pääsee helposti eroon.

Päätin esimerkin vuoksi toimia täysin päinvastoin. Luopua häpeästä. Ei ajatusteni jakaminen minusta huonmpaa tee. Päätin jakaa kaiken hyvän näkemäni itselleni merkittävissä palveluissa. Pitää huolta että mahdollisimman monella on aikaa ja mahdollisuus tutustua asiaan. Koska tviitit vanhenevat nopeasti ja Facebookin etusivulla useimmat katsovat vain uusimmat asiat, on Amerikkalaisten esikuvien mukaan syytä jakaa useamman kerran päivässä. Näin useampi ”sattuu” kanavalle ja saa mahdollisuuden nauttia linkistä, artikkelista tai muusta sisällöstä. Ne jotka eivät innostu voivat ohittaa tai sulkea kanavan. En minäkään montakaa TV-kanavaa katso. En silti närkästy siitä että joku lähettää ohjelmaa ruotsiksi.

Minulle verkko on mahdollisuus parempaan, tehokkaampaan ja kiinnostavampaan liiketoimintamalleihin. ”Päivän Tolvanen” on työnäyte. Olen yrittänyt pitää sisältöjen laadusta huolta. Toivottavasti ”pyrkyryys” ei ole ohittanut itse aihetta. Verkko on ennen kaikkea liiketoimintamallien ja käyttäytymisen muutos. Verkko on jo ”kaikilla.” Verkko alkaa olla kaikkialla, missä sinä lymyilet? Mitä järkeä on piilotella metsässä?

Sosiaalinen media luo toreja ja markkinapaikkoja jossa yritys voi toteuttaa missiotaan. Harva vuokraa kauppatorilta teltan ja rakentaa sinne arvontakojun. En muista yhtään nähneeni vuosikymmeniin. Jostain syystä näin toimitaan verkossa. Olen kysynyt mihin mainoksia tarvitaan näissä verkostoissa? Eikö yritys voi olla oma itsensä ja palvella asiakkaita? Tieto tuotteesta, hyödystä ja yrityksen ajatukset tulevasta ovat hyvää palvelua. Miksi hyvää palvelua ei saa verkosta?

On typerää lähetellä yksisuuntaisia mainoksia ja kaataa yritystietoa eri kanaviin kun voisi toimia verkon tavalla. Jakaa laatua, vuorovaikuttaa ja käydä kauppaa verkossa. Lähes jokainen kuluttaja on jo etsinyt tietoa, vertaillut palveluita tai ostanut verkon kautta. Verkko on tullut jäädäkseen. Kuinka kauan ajattelit harhailla hukkapoluilla? Aika kyllä hoitaa homman. Joku oli juuri kysynyt vanhemmiltaan, että miksi nämä katsovat uutiset televisiosta kun ne on puhelimessakin.

Ja ylivoimaisesti paras kuvaus internetistä ja sen merkityksestä löytyy tästä.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Seppo Alaruikka
2013-05-04 07:36:40

Arvontojen ja kilpailujen lisäksi sosiaalisen median toinen "suuri oivallus" on asiakkaiden houkutteleminen alennusten kautta. "Klikkaa tästä 20 % alennus!" Idean ensimmäinen käyttäjä voi onnistuakin lisäämään asiakaskuntaa, mutta kilpailijoilta ei vaadita suurta mielikuvitusta, jotta nekin lähtevät alennusten tielle. Hinnoista tinkiminen ei myöskään edusta mitään uutta eikä innovatiivista liiketoimintatapaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Nella Samu
2013-05-04 07:55:53

Seppo: Arvonnat ja hinnoista tinkiminen myös keräävät ihan vääriä tykkääjiä, seuraajia tai faneja. Aika harva heistä oikeasti sijoittaa rahaa kyseiseen yritykseen. Juoksevat voittojen ja suurimpien alennusten perässä - ja hyppäävät kilpailijan kelkkaan, heti kun saavat halvemmalla.

Ville: Taas tuli monta kohtaa, joista tekisi mieli sanoa yhtä jos toista, mutta nyt en ehdi. Yritän muistaa palata asiaan paremmalla ajalla.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-04 08:14:05

Nella, jään odottamaan viisauksiasi. Toivottavasti muut rohkenevat keskustelemaan odotellessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marika Pitkänen (@MarikaJohannaP)
2013-05-04 09:17:17

Tässä on päästy asian ytimeen. Kun jäjestetään alennuksia ja arpajaisia saadaan paljon tykkääjiä, koska seuraajien kerjäystähän ne ovat. Siinä vaiheessa ollaan unohdettu kysyä miksi me niitä tykkääjiä halutaan, ja mitä muuta me voidaan niille tarjota kun alennusta. Laadukkaan sisällön luonti koetaan vaikeana ja siihen ei käytetä aikaa, vaikka se on juuri se syy, miksi ihmiset seuraavat ja jakavat juttuja. Esim. itse urheilusta kiinnostuneena seuraan Nikea jo siksi että he tarjoavat ilmaiseksi loistava appin juoksuharrastukseeni, ja lisäksi treeniohjelmia toisella appillä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Ylävaara
2013-05-04 09:25:49

Mä olen Ville kanssasi eri mieltä. Minä nimenomaan suosittelisin toimimaan kuten Tolvanen. Rakentaa oma kanava (vt.com), jonne luoda säännöllistä sisältöä. Jakaa sitä suuren yleisön tietoisuuteen toreilla ja turuilla ja jatkaa keskustelua siellä, missä siihen tartutaan. Se tapahtuuko dialogi täällä vai twitterissä on toisarvoista; tärkeintä, että olet paikalla vastaamassa ja ottamassa vastaan. Ilman "yliaktiivista" jakamista vt.com olisi kuin hotelli Saharassa. Varmasti ok, mutta tuskin tänne kukaan olisi koskaan löytänyt.

Yksityisyrittäjän, pienyrittäjän ja mainosmiehenkin on kuitenkin paljon helpompi huudella miten pitäisi tehdä, kuin valion, finnairin tai keskon markkina/viestintäihmisen. (Yritykset randomilla, älkää tarttuko niihin). Korporaatioissa kun asia (some) liippaa liian monen ihmisen tonttia (taas heittona vaikkapa 1) tuotekehitys, 2) hr 3) markkinointi 4) sijoittajaviestintä 5) jakelutie), joten ennen kuin voidaan tehdä muuta kuin arpoa jopoja, aika monen ihmisen täytyy olla ajatuksiensa kanssa yksissä. Ei riitä, jos 2/5 ymmärtää aikaa ja kanavaa. Kaikkien pitäisi sitoutua. Ja taas peräänkuulutetaan sitä ylintä johtoa. Niin kuin jo vuosi kymmenen ajan on kuuluteltu.

Kun päättäjiä on vain yksi, ei tarvitse tapella tuulimyllyjen kanssa. Laboratoria on helppo rakentaa.

Silti. Väitän, että päivän tolvanen avaa paljon silmiä ja ovia. Jatka samaa rataa. Haasta, kasvata minunkin maha haavaa, mutta myös kuuntele. Tämä saattaa olla se foorumi joka muuttaa maailman :)

jussi

Ainiin, miksi Facebookiin. Minun mielestä siksi, että se on 2010-luvun Yle ykkönen. 2,2 miljoonaa suomalaista kokoontuu sillä torilla, joten olisi silkkaa hulluttaa olla edes yrittämättä viestiä siellä. Vanhempi mediakonsultti tuumasi aikoinaan, että huutamalla ikkunasta Helsingin keskustassa tavoittaa enemmän ihmisiä kuin Twitterissä. En tiedä onko tilanne vielä se, olen aika noviisi. Linkedin, Pinterest taitaa myös olla vielä aika spesifin porukan leikkikenttä. Instagram? Katsoisin seuraavaksi sinne.

Ja anteeksi jäsentymättömyys, toivottavasti edes jokin virke oli ymmärrettävä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marika Pitkänen (@MarikaJohannaP)
2013-05-04 09:35:16

Pinterestiin ja LinkedIniin kannattaisi tutustua jos ne tuntuvat spesifin porukan paikoilta. Pinterest tarjoaa jo nyt hyviä työkaluja sisällönanalysointiin http://business.pinterest.com/analytics/ ja ohjaa liikennettä yrityksen nettisivuille tehokkaasti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-04 09:44:22

Jes! Itsekin tykkään pinnaila tosi paljon ja infograafit toimivat!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Ylävaara
2013-05-04 09:51:32

Will do! Väitän silti rohkeasti, että suurten kotimaisten yritysten suuren kohderyhmän (perus suomalaiset) tavoittaa laajemmin fb:stä. Tukitulesta ei tietystikään ole koskaan varsinaista haittaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-04 15:18:57

Ville pinnit tästä http://pinterest.com/villetolvanen/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-04 15:18:06

Hyviä ajatuksia... vähän jäi epäselväksi mistä ollaan eri mieltä mutta tärkeintä on osallistuminen. Hyvä meininki!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio (@sakariatwhat)
2013-05-04 09:30:20

Tämähän on yhtä oppimatkaa kun yrittää löytää ne hyvät ja tuottavat tavat toimia verkossa.
Interaktiivisuus ja verkostoituminen ovat internetissä yhtä kovan työn takana takana kuin yrityksen menestyminen liiketoiminnassa. Mutta ilmoitusten siirtäminen internettiin ei aiheuta kovin paljon työtä ja on helpommin perusteltavissa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-04 15:19:42

Hyvin perusteltu. tämä "helppous" toistuu Suomessa aika usein. Meneekö meillä liian hyvin? eikö aidosti osta tai haluta kilpailla?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-05-04 10:16:18

Tästä tulee mieleen kolme juttua.

YKSI

1998 opiskelin käsikirjoittamista Taideteollisen korkeakoulun Elokuvataiteen osastolla. Aleksi Bardy piti meille kurssin ryhmäkäsikirjoittamisesta.

En muista miten aihe ajautui oman tiedon jakamisesta muille, mutta ainoa asia minkä muistan kurssilta on se, kuinka Aleksi kehotti meitä jakamaan omaa tietouttamme käsikirjoittamisesta (eli miten käsikirjoitetaan) vapaasti muille.

Kun ihmettelin että eikö oman kilpailukyvyn takia olisi parempi pitää käsikirjoitusopit omana tietonaan, jolloin voisi menestyä paremmin kuin tietämättömät tyypit, Aleksi vakuutti että ei.

TIETO ei ole se pointti vaan mitä sillä tekee. (Tai yhden valmennusopettajani sanoin: "Information vs. transformation")

Sen koommin en ole pihtaillut tai salaillut omaa käsikirjoitustietouttani, vaan jakanut sitä vapaasti ja jopa tehnyt aiheesta kurssinkin, jossa kerron KAIKEN mitä tiedän käsikirjoittaisesta.

KAKSI

Mieti kiinnostuksen kohdettasi, johon liittyy harrastusvälineiden tai kurssien ostaista. Esim. ratsastusta. Jos saat kyseisen alan yrittäjältä postia, miltä se tuntuu? Esim. kaikki tuntemani ratsastajat rakastavat saada Hööksin kuvaston ja lukevat sen kannesta kanteen.

Tai itse suorastaan suutuin kun en saanut Ikean kuvastoa.

Nämä ovat puhdasta markkinointia ja silti haluan ne ja ilahdun niistä. Samoin tilaan paria pelkkään myymiseen erikoistunutta uutiskirjettä (mm. Fab.com) ja ilahdun nähdessäni ne sähköpostissa.

Entä jos kyse on muustakin kuin puhtaasta markkinoinnista? Aina parempi! Siis olettaen että pidän siitä mitä "mainostetaan".

Minua ei ärsytä että seuraamani twitter-tilit twiittaavat omia blogikirjoituksiaan -- tilaan heitä juuri siksi että he ovat kiinnostavia ja jaan kirjoituksia, jotka kolahtavat. Toisaalta en jaa kenenkään kirjoituksia vain siksi että tykkään ko. tyypistä.

Kärsin aika pahasta äitiysdementiasta enkä esim. muista/jaksa tulla erikseen Tolvasen sivuille lukemaan blogikirjoituksia (mistä tuli mieleen että pitääkin tilata ne sähköpostiin). Monta kertaa hyvä Päivän Tolvanen olisi mennyt ohi ellei joko Ville tai joku muu olisi tweetannut siitä.

KOLME

Kävin pari päivää sitten jonkun kanssa keskustelun tästä sharing is caring -ilmiöstä. Luulin hänen ensin ärsyytyneen siitä, että esim. minä pyydän joskus jakamaan omia kirjoituksiani eteenpäin. Jäin miettimään onko kehoitus ylipäätään tarpeen -- jos itse tykkään jostain, jaan sen eteenpäin.

Hetkellisesti väsyneenä jopa mietin että onko jakamisen pyytäminen sama juttu kuin pyytäisi kumppania sanomaan että hän rakastaa minua. Eihän se tietenkään tunnu samalta. Pirteämpänä muistin että "ai niin, eihän tässä jakamisessa ole kyse MINUSTA" vaan siitä että ihminen, joka etsii tietoa saa sitä.

Eli Steve Chandlerin termein: pleasing vs. caring -- eka on itsekeskeistä "kuka tykkää minusta" -ajattelua, toinen "kuinka voin palvella muita/maailmaa" a-ajattelua.

Esim. Marie Forleo, jota pidetään nettiyrittämisen ja markkinoinnin asiantuntijana ja jonka erinomaista RHH B-Schoolia käyn (http://www.rhhb-school.com), on sitä mieltä että ihmisiä pitää aktiivisesti muistuttaa jakamisesta, koska he eivät muuten tule ajatelleeksi sitä.

No, Twitter-keskustelukumppani kertoi ärsyyntyneensä siitä, että "nettikonsultit" kirjoittavat kirjoituksia, jonka tärkein pointti tuntuu olevan "minulla on salaista tietoa, jonka jaan jos kaivat kuvetta".

En tiedä mistä hän sillä puhuu, koska tällaiseen ilmiöön en muista törmäneeni.

Ainoastaan kahteen ilmiöön, joissa suoraan tai rivien välissä sanotaan:

1. "Tässä on tietoni. Jos haluat ihmetellä tarkemmin kanssani miten se soveltuu juuri sinun elämääsi, kaiva kuvettasi". Katson Villen lukeutuvan tähän, vaikkei hän palveluitaan tyrkytä, koska hän kuitenkin puhuu palveluistaan.

tai

2"Tässä on tietoa, jos haluat saada lisää samanlaista tietoa, kaiva kuvetta" (= minun mallini)

Ensimmäinen malli vertautuu mielestäni Ikeaan, joka antaa katsoa ja koeistua huonekalujaan sisustetuissa ympäristöissä. Toinen juustokauppiaaseen, joka tarjoaa maistiaisia juustoista. Kenelläkään ei liene mitään ongelmaa kummankaan kanssa.

NELJÄ

Mm. Seth Godin, Marie Forleo ja monet muut puhuvat sähköpostilistan puolesta SoMea tärkeämpänä markkinointi- ja tiedonjakamisväylänä. Sen jälkeen kun Facebook vaihtoi asetuksiaan niin, että ihmisten pitää erikseen tilata uusimmat päivitykseni, ymmärrän hyvin miksi.

Tämä lähestymistapa vaatii tietenkin vieläkin parempaa antia, että ihmiset ovat valmiita pyytämään dataa sähköpostiisi, mutta on henkilökohtaisempi ja suorempi, eivätkä viestit katoa kuohuvaan SoMe-virtaan.

Mitä mieltä olet itse sähköpostilistoista/uutiskirjeistä, Ville?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-05-04 10:19:01

Niin ja jos saa pyytää, niin voisiko kommenttiosion tyylimäärittelyihin laittaa tagiin eli paragrapheihin vähän väliä, jolloin noi kappaleet eivät ole yhdessä?

Kiitos kaunis!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Juho Jokinen (@juhojokinen)
2013-05-04 11:54:30

Tämä olisi äärettömän tärkeää.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-04 15:23:20

Jes @nettinorppa lle töitä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-05-04 10:45:07

Niin ja sun uusien kirjoitusten tilaamista sähköpostitse ei kyllä ole tehty turhan helpoksi *mutinaajupinaa*... Piti kirjoittaa tämä kommentti että saatoin tilata ne.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-04 15:22:32

Kiitos vaivannäöstä, ajatuksista ja hyvistä kommenteista! Olemme samalla aaltopituudella..

Olen pohtinyt viikkokirjettä tms... tekisin sen varmasti mikäli myisin suoraan tuotetta, kursseja, konsultointia tms. Luulen sen olevan aidosti paras mittari maksullisten palveluiden kiinnostavuudesta. Suositeltavaa siis, mutta erinomaisen hyvin suunniteltuna. Senkin tulisi olla palvelua eikä pelkkää viestintää..

Juttelemme lisää kun kohtaamme.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Rainio
2013-05-04 11:02:10

Tuossa somen sillisalaatissa suhatessa yksi hyvä peruste joskus hajanaisellekin tekemisille on vanha ehkä jo vähän kliseekin siitä että "myynti on luottamuksen rakentamista". Oman tiedon, tekemisen ja osaamisen esille tuomiseen verkko tarjoaa oivan paikan ja koko ajan sitä kai enemmän ja enemmän kaivataan ja myös ostetaan. Se kuinka tuo luottamus onnistutaan konkretisoimaan tuottavaksi toiminnaksi onkin sitten perinteisempää osaamista, jota voi yhtä hyvin harrastaa "oikeassa" maailmassa ja verkossa ja mielellään näitä sulavasti yhdistellen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-04 15:24:22

Mietin vain kuinka vastenmielisen tökeröltä mainokset näyttävät. usein vielä tarjouksina... en ole ihan varma onko FB otolline maaperän vaikuttamiselle vaikka siellä paljon käyttäjiä onkin... Kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Juho Jokinen (@juhojokinen)
2013-05-04 11:53:44

Hei Ville, Tähän ilmeisesti halusit että kommentoisin?

Onnea! Taitosi, intosi ja osaamisesi kautta olet luonut Suomen suurimman talousblogin. Oman käsitykseni mukaan tavoitat päivittäin keskimäärin enemmän lukijoita kuin yksikään toinen bisnes-bloggaaja (tai edes blogi?) Tavoittamiesi ihmisten laatu on upea! Tietenkin. :) Olet luonut median. Tyhjästä. Se on upea saavutus.

Rakensit Suomen suurimman talousblogin ilman pääomia, toimitustiimiä, mahtisukuja tai edes ammattiliittoja. Se tekee saavutuksestasi suuremmoisen. Soisin muidenkin bloggaajien ottavan tästä mallia. Suomalainen bloggauserikoisuus on halu mennä sateenvarjon alle. Kun maailmalla kovat blogit toimivat itsenäisinä wordpressin tai tumblr:n päällä, meillä Suomessa väliin on ängennyt Indiedays, ja perinteisten medioiden "blogi-alustat". Tämä lienee ohimenevä muoti-ilmiö, jonka murskauksessa villetolvanen.com on näyttänyt suuntaa.

Ville, miten aiot nyt mediaasi käyttää?

Sitten ajatuksiisi somesta:

En voisi olla kanssasi enempää samaa mieltä siitä että verkon murros on valtava, ja koskee koko liiketoimintaa. Olen niin varma asiasta, että rakensin sitä palvelemaan yrityksen, Dinglen. Tämä on se murros, joka nyt on käynnissä: "Siirretään yritysten funktioita verkon varaan, ollaan avoimempia ja tuikitaan isona tähtenä internetin solmukohdissa."

Facebook-kommenttiasi ihmettelen. Tottakai kuluttajabrändin on järkevä maksaa viestistään kuluttajalle relevantissa ympäristössä. Muistaminen tuo ostoja. Tutkittu juttu. Facebook on maksullinen media. (siis oikeasti, unohdetaan se some-hömppä nyt hetkeksi: Facebookin toiminta rahoitetaan kolmansien osapuolien mainostuloilla.) Facebook on myös ainoa kattava digimedia Suomessa. Se on ikävä tosiasia, josta Suomi24 voi olla eri mieltä kanssani. Ehkä syystäkin.

Olemme toteuttaneet Dinglen olemassaoloaikana lähes tuhat arpajaista tai kilpailua Facebookissa, ja voin vakuuttaa että ne eivät kertaakaan ole ollut "kaikki mitä yrityksestä irtoaa", tai itse tarkoitus tekemiselle. Toisin kuin sanot, esim hs.fi pitää käsittääkseni ihan jatkuvaa arpajais-kojua lentokentällä. Syynsä siihenkin on.

Tällaiset nopeat arpajaiset ja kilpailut ovat tehokas tapa saavuttaa muita tavoitteita, joiden avulla taas saavutetaan seuraavia. Kommenteissa puhuttiin seuraajien keräämisestä. Joillekin seuraajamäärä on ihan aito kilpailuetu. Esim. tolvanen.com:lle se olisi. Tämä on simppeliä matematiikkaa täsmälleen samalla logiikalla kuin Villen mainitsema tapa twiittata samasta asiasta yli kerran päivässä.

Se mitä minä näen digitalisaation tilasta Suomalaisissa brändeissä on että haasteet tunnetaan ja tiedostetaan jo ihan hyvin. Ihan kaikkiin mahdollisuuksiin ei vieläkään uskota (riittävästi), ja tahdonkin kiittää Ville työstäsi tämän muuttamiseksi! Ratkaistavia asioita on todella paljon samoin kuin käännytettäviä päitä.

Kaivataan tekijöitä. Otetaan kuvitteellinen esimerkki:
Yritys vie betonia keskiaasiaan. Päätoiminto on neuvotella keski-aasialaisten korkea-arvoisten delegaatioiden kanssa tavaran laadusta ja rekkalastien toimittamisesta ajallaan. Miten tämä toiminta siirretään verkkoon?

Aloitetaan vaikka siitä, että koko Internet tietää tämän tavaran laadun olevan parempaa kuin muilla. Näin jo ennen delegaation varsinaista vierailua, he ovat huomanneet että kehuttu on. Miten tämä saadaan aikaan: Ensiksi katsotaan ketä kiinnostaa, toiseksi analysoidaan mistä heidät tavoittaa, kolmanneksi avaudutaan dialogille heidän kanssan, neljänneksi tuotetaan hyvää sisältöä kuten he haluavat sitä kuluttaa jne.

Vuosi jo mennyt, ja vieläkin päätoiminto on delegaation tapaaminen. Työ ei ole ollut turhaa, mutta muutos on hidasta. Pohjan luominen on välttämätöntä, jotta joskus tavara vaan tilataan klik-klik-verkosta. Tarvitsemme ihmisiä, jotka lapioivat tämän homman kasaan. Ryhtyisitkö sinä Ville hommiin?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-04 15:25:38

Hyvä Juho! Nostinkin tämän jo FB -puolelle. Hyvää analyysiä, olisipa jokaisessa tolvasessa tälläisiä! Olen onnekas mies kun saan teitä näkijöitä näin paljon liikkeelle.

Pidetään tätä alkukertomuksena 12.6. 2013 kohtaamiselle. Siitä maanataina lisää. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jukka Lepola
2013-05-04 18:56:46

Hei, kiitokset Villelle hyvästä blogista!

Ihmettelen tässä kirjoituksia, joissa ajatellaan, että FB-tykkäysten maksimoiminen sinänsä olisi jotenkin itsetarkoitus. Eikös kyse ole (, tai ainakin pitäisi olla,) siitä, että osallistumalla FB-kanpanjaan, saat alennuskupongin tms. vastineeksi siitä, että luovutat profiilitietosi yritykselle analyyttisiä käyttötarpeita varten.

Itselläni ei ole juurikaan osaamista markkinoinnin osa-alueelta, mutta olen ymmärtänyt, että monella tämän blogin seuraajalla on. Kysynkin, että eikö sillä ole arvoa, jos tiedetään millaisia tykkääjät / alennusten metsästäjät, siis tuotteista kiinnostuneet, ovat vaikkapa demografiselta tai geografiselta jakaumaltaan? Entä jos tätä dataa rikastetaan yrityksen omilla asiakasrekistereillä ja vaikkapa asiakkaan ostoshistorialla?

Mitä jos tiedetään, että tykkäjät Pohjanmaalla ovat tyystin erilaisia kuin PK-seudulla? Näkyykö tämä mitenkään markkinoinnin kohdentamisessa tai vaikkapa kivijalkakauppojen esillepanossa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aki Järvilehto
2013-05-04 11:55:52

Hyvä ja kiinnostava kirjoitus Ville! Kiitos kun jaat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-04 15:26:46

Kiitos Aki! näen pelialalla pelkästään mahdollisuuksia ja lukemattomia eri tapoja vaikuttaa pelilanseerauksissa, myynnin aikana, yhteisöissä ja arkistoissa. Tässä on pelkästään kiinnostavia mahdollisuuksia! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Nella Samu
2013-05-04 19:21:44

Sähköt on vihdoin saatu takaisin Turun Länsikeskuksen alueelle. Sain samalla hyvän muistutuksen siitä, että sähköinen (liike)toiminta verkossa jatkuu vain tasan niin pitkään kuin akkua riittää läppärissä ja/tai puhelimessa. Puhelimen kautta työskentely on kuitenkin melko rajoitettua. Harkitsen siis vakavasti hankkivani vara-akun kannettavaani ja pitäväni molemmat akut ladattuina. Eihän sitä koskaan tiedä. Olisi nimittäin ollut töitäkin tehtäväksi. Mutta asioihin, joihin aamulla olisin tarttunut, jos siihen olisi ollut aikaa.

Lähtökohtaisesti pidän Brian Solisin väittämää, että sosiaalisessa mediassa on enemmän kyse sosiaalisista tieteistä (yhteiskunta ja käyttäytymistieteet) kuin teknologiasta (Brian avaa ajatuksiaan hyvin tässä bloggauksessa http://www.briansolis.com/2012/03/social-media-is-about-social-science-not-technology/). Menestyäksemme sosiaalisen median kautta meille on paljon tärkeämpää ymmärtää ihmisten käyttäytymistä kuin teknologiaa. Eli olen samaa mieltä siitä, että palvelulla/kanavalla ei sinänsä ole merkitystä. Sillä on merkitystä, että tiedämme mistä kohderyhmämme tavoitamme ja kuinka saamme heidän huomionsa. Ei siis mitään, mitä ei olisi tehty aina. Uusi teknologia vaan tuntuu sekoittavan ajatuksiamme.

Tästä päästään siihen, että jos tavoittelemamme ihmiset ovat Facebookissa, niin totta kai yritysten kuuluu olla siellä, missä heidän asiakkaansa nykyiset ja tulevat jo ovat. Kuluttajamarkkinoilla Facebook on siis ehdoton. Ei Facebookiinkaan tarvitse eikä edes pidä suoranaisia mainoksia tunkea, koska sinnekin on mahdollista tuottaa sisältöjä, jotka oikeasti ihmisiä kiinnostavat. Esimerkiksi tämänpäiväisen sähkökatkon ilmaantuessa ensireaktioni oli etsiä Turku Energiaa Facebookista, ja katsoa mistä on kyse. Loistavat poissaolollaan myös Twitterissä. Joka tapauksessa en saanut etsimääni informaatiota sieltä, mistä sitä olen oppinut ensisijaisesti etsimään. Ehkä seuraavaa sähköyhtiötäni valitessa kiinnitän huomiota siihen, kuinka he viestivät häiriötilanteista ja mistä kanavista asiakaspalvelun oikeasti tavoittaa. Sosiaalisessa mediassakin parasta mainosta olisi hyvä palvelu.

Olet muistaakseni maininnut usein siitä, että Facebook ei indeksoidu esimerkiksi Googleen ja on siksi huono. Ei se kuitenkaan niin ole. Uusia asiakkaita sinne ei varmasti Googlen kautta tulvi, mutta itse ainakin seuraan helpolla ystävieni jalanjälkiä, jos he ovat jostakin tykänneet. Ystävien tykkäyksethän ilmaantuvat uutisvirtaani. Tiedäthän sinä, mikä merkitys ystävän suosituksella on Googlen suositukseen verrattuna. Vaikka se olisikin vain nopea hiirenklikkaus jonkin brändin Facebook-sivulla, niin se saa ainakin uteliaisuudesta katsomaan, mistä on kysymys. Itsekin ajattelen, että Facebook on sitä kavereiden kesken omissa ympyröissä pysymistä, mutta se juuri on sen vahvuus, koska - kuten jo sanoin - ystävän suositus olipa se pelkkä klikkaus tai saatesanoin varusteltu linkitys - on luotettavampi kuin mikään mainospuhe.

Nyt lukemaan muiden kommentteja aiheesta. Jätin niiden lukemisen tarkoituksella myöhemmäksi, etten ajaudu tilanteeseen, jossa vaan nyökyttelen, että kaikkihan tuli jo sanottua tai ala itse rönsyilemään sinne tänne.

Ai niin, mitä mieltä olen Tolvasesta. Ihan mieletön media, jonka olet sitkeällä työllä saanut kasattua. Todellakin suosittelisin toimintatapaasi myös muille. Tai no olenhan sen jo kertaalleen tehnytkin asiantuntijan bloggaamisen tiimoilta. :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Terhi Majasalmi (@TerhiMajasalmi)
2013-05-05 13:00:51

Jäin pitkäksi aikaa miettimään yhtä lausetta: "Luopua häpeästä." Minunkin pitäisi ja varmasti monen muunkin suomalaisen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-05 13:05:04

Kyllä. Turha hävetä omia ajatuksia. Ei ole mitään menetettävää. Eikä jokainen ajatus voi eikä tarvitse olla täydellinen.

Rohkeutta! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.