Riikka Hytönen: Verkoston voima – Oravanpyörästä Umpihankeen 3

29.04.2013 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Riikka Hytönen: Verkoston voima – Oravanpyörästä Umpihankeen 3

Kyllä ottaa pattiin tänään. Mietin, pitäisikö tämän kirjoituksen otsikko olla ennemminkin ‘Kymmenen Kehoitusta Konsultille’, mutta menisi ihan aiheen vierestä. Siitä ehkä myöhemmin (tuleekohan tästä sellainen jatkokertomus tänne Villen blogiin? Ehkä).

No mutta siis – miksi ottaa pattiin? Tässä viime päivinä on ollut sellainen myöhäisheränneen olo. Alkaa pikkuhiljaa ymmärtämään, mitä konkreettisesti, ei ainoastaan teoreettisella tasolla, pitäisi tehdä, ja olisi pitänyt tehdä jo kauan. Tekisi mieli laittaa pillit pussiin ja aloittaa alusta. No ei. Mutta vähän kuitenkin.

Mutta kahta en vaihda – toinen on nimi Weranna’s Warehouse (googlatkaa huviksenne, ja katsokaa kuvahaku…aika tärkeä tuo nimi tuolla verkossa!) ja toinen on toimiva, mieletön verkosto, jonka kanssa saan tehdä töitä. Joka päivä. Weranna’s Web. 

Kerroin viime kirjoituksessa

https://www.villetolvanen.com/2013/03/20/verkkokaupan-perustaminen-oravanpyorasta-umpihankeen-2/, miten halusin alkaa rakentamaan Werannasia mahdollisimman kevyellä rakenteella. Don’t get me wrong – halusin alusta alkaen rakentaa oikeaa liiketoimintaa, mutta siten, että  (virtuaali)organisaatio olisi mahdollisimman kevyt ja joustava. Yhtenä tärkeimpänä asiana tässä toimintamallissa näin sen, että kaikki tekevät myös muiden organisaatioiden, isojen ja pienten, kanssa töitä. Ja jotain aina tarttuu mukaan, do’s ja don’t’s, jota voidaan peilata myös Werannasin toimintaan. Ei jämähdetä, vaan seurataan aktiivisesti, mitä tuolla ulkopuolella näyttää.  Toki teen itse paljon joka saralla, mutta toisaalta lähes joka asiassa on ulkoinen apu tarpeen, osaamisen JA ajanpuutteen vuoksi.

Näiden etujen lisäksi emme ole millään lailla paikkaan sidottuja – verkon suomien työkalujen avulla asumme kaikki missä ‘sattuu’ – yksi Espanjassa, yksi Hollannissa, pari Ruotsissa ja muutama Suomessa. Onnistuu ilman mitään ongelmaa. Luulen, että meillä kellään ei ole erityisempää ‘toimistoa’ – tehdään töitä missä milloinkin – kotona ja kahviloissa, lentokentillä ja ehkä satunnaisesti jonkun toimiston kokoushuoneessa ;). Toki tämä vaatii aika intohimoista suhtautumista työhön, mutta eipä sitä kauheesti puutu niiltä yleensä, jotka yksityisyrittäjäksi ryhtyvät.

 Introducing Weranna’s Web – tältä se yksinkertaisuudessaan näyttää (eikö tullut kiva kukka, life needs some flower, you know):

Dia1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.      Liiketoimintasuunnittelu (ja kurinpito) – outsourced 50 %

 

Rome Advisors (http://www.romeadvisors.com ). Hirveän vastarinnan ja selittelyn ristitulessa yrittää pitää tämän toiminnan jotenkuten fokusoituna. Puss o Kram.

 

2.  Weranna’s core – in-house 100%

 

–       Asiakaspalvelu –ihan käytännön syistä. Tämä on se tärkein, ja siinä pitää olla jatkuvuus. Tähän luen mukaan lähetysten valmistelun, sitä ei ole ulkoistettu.

–       Työn koordinointi

–       Suunnittelu (= luova höröily) – sesongit ja toimenpiteet, tuotteet ym.

–       Ostot

 3.      Logistiikka – outsourced 100%

Ainoa alue, jossa on peruskuvio suurimpien ja kauneimpien kanssa.  Olen itse asiassa yrittänyt saada aikaiseksi jotain pienempien yritystenkin kanssa, mutta nuo isot kyllä ovat poispilanneet meidät nopeudella ja kansainvälisillä tracking –toiminnoilla. 

4.   Markkinointi – outsourced 20%, käytännössä kaikki työ mikä näkyy ulospäin, pl. ylläoleva.

–       Sisällöntuotanto

–       Kuvasuunnittelu ja valokuvaus Tässä on ollut korvaamattomana apuna ensin Keksi (http://keksit.fi ). Joka mietti kanssani, miltä kaikki pitää näyttää kuvilla ja miten viestin saisi mahdollisimman hyvin kuvilla läpi.

–       AD-hommat Iiro Törmä ja Paulina Arcklin (http://www.paulinaarcklin.nl/picturethis/ )

–       Yritysilme, brändi-ilme ym. Iiro Törmä, joka on tehnyt kaiken alunperäisen työn sekä Weranna’s Warehouselle, Cottonhutille että Knithitkit:ille.

–       SEO

Viime vuonna aloin tekemään tiiviimpää yhteistyötä  idolini Paulina Arcklinin kanssa, joka valokuvaajana ja stylistinä, ja sen lisäksi ehtymättömänä ideapankkina, ymmärtää jotenkin täydellisesti kummallista horinaani siitä, mitä haluan.

 5.   Tuotanto – outsourced 50%

–       Verkkokaupan rakentaminen

–       SEO

–       Verkkokauppa-alustan ja liittymien ylläpito

–       Tekniset kehitysprojektit, joita tällä hetkellä meneillään 2 isompaa

Kun lähettelin tarjouspyyntöjä ihan alussa verkkokaupan rakentamisesta, Into Group (http://www.intogroup.fi)  vakuutti minut ammattitaidollaan. Tompalle ei voi tämä yrittäjä sanoa mitään muuta kuin klassisen: Kiitos ja Anteeksi. Mutta jatketaan.

6. Talous- ja palkkahallinto – outsourced 100%

Tämän mainitsen vain siksi, että itse olen tämän alan ammattilainen alunperin, ja olisin vallan mainiosti pystynyt hoitamaan hallinnon kokonaan itsenäisesti, mutta itseni ja rakkauteni lukuihin tuntien tiedän, että sitten olisi fokus ollut jossain ihan väärissä asioissa. Lisäksi, kun on tuontia EU:n ulkopuolelta ym., on todella hyvä, että on apuna tilitoimisto, jossa on lakimiehet ym. apuna tarvittaessa. T&H Palvelut (http://www.thpalvelut.fi ) – suosittelen!

Ja tiedättekö, mikä on kaikkein tärkeintä? Se, että kaikki tässä Werannan Webissä ovat yksityisyrittäjiä. Ymmärrämme toistemme satunnaiset esteet, elämän rajoitteet ja hetkelliset heikot hetket. Ja juhlimme toistemme onnistumista, vinkkaamme ehkä uusista projekteista ja niin edelleen.

Muuten tällaisesta kuviosta ei tule yhtään mitään. Kaiken pitää loppujen lopuksi kasassa hillitön määrä innostusta, keskinäistä tsemppaamista ja hyvää mieltä!

@WerannasRiikka

 

 

 

 

 

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jukka Niemelä
2013-04-29 06:18:20

Riikan vuorisaarna kiteytyy toiseksi viimeisessä kappaleessa: "Ja tiedättekö, mikä on kaikkein tärkeintä? Se, että kaikki tässä Werannan Webissä ovat yksityisyrittäjiä. Ymmärrämme toistemme satunnaiset esteet, elämän rajoitteet ja hetkelliset heikot hetket. Ja juhlimme toistemme onnistumista, vinkkaamme ehkä uusista projekteista ja niin edelleen."

Vuosia sitten sanoin (vahingossa ääneen), että ison firman työntekijänkin pitäisi ensin olla yksinyrittäjä työnantajansa alihankkijana. Oppisi tuottavuuden. Kauhea huutohan siitä nousi. "Kapitalistisika!" Työnantaja voisi sitten päättää, ottaisiko henkilön palvelukseensa vai ei.

Suomi, ja koko maailma menee kohti yksinyrittäjä/pienyrittäjätaloutta. Se on vain hyvä asia. Tänään voin tehdä jotain työtä jollekin asiakkaalle. Jos huomenna tuntuu erilaiselta, tai samaa työtä ei juuri sillä hetkellä ole, teen jotain muuta. Elän tilanteen mukaan ja tuotan veroeuroja karhun kassaan tavalla tai toisella. Jokainen, joka toimii samalla tavalla, oppii koko ajan jotain uutta, pitää silmänsä auki ja on avoin uusille mahdollisuuksille.

Keep on rockin', folks!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-04-29 06:29:59

Huomenta Juke Espoosta, ja kiitos kommentista! Joskus joo, siltä tuntuisi. Mutta toisaalta itse olen onnistunut tekemään varmasti lähes kaikki virheet aloittava yrittäjä nyt yleensä voi tehdä, vaikka olen ollut vuosia vuosia 'oikeiden' yhtiöiden palveluksessa, pienten ja isojen sellaisten, ja nähnyt, miten asioita voi hyvin ja toimivasti hoitaa. Ehkä joku kombo on suotavaa? Nostan hattua niille todella, jotka lähtevät heti yrittäjäksi koulun penkiltä, itselläni ei olisi ollut uskallusta eikä minkäänlaista osaamista. Tosin tämä viimeinen 1,5 vuotta on osoittanut sen, miksi siellä palkkatyössäkin on tullut huhkittua duunia lähes rajatta ja vähän erilaisella asenteella, kuin ylensä: olen yrittäjä sielultani. En laske tunteja, vaan hommat pitää saada tehtyä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jukka Niemelä
2013-04-29 06:34:31

Kerron pitämissäni koulutuksissa ja valmennuksissa, että ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa. Tai hyvää tai huonoa. Joku vain toimii paremmin kuin toinen, ja sen näkee vasta kun tekee. Kannustan eksperimentaaliseen yrittäjyyteen omien kykyjen ja tiedostettujen riskien kautta. Tsemiä Riikka! :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-04-29 06:39:34

Kiitos! Tämä todella on experimentaalista yrittämistä :)! Hieno termi!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-29 06:51:52

Moi Riikka, en oikein päässyt kärryille mikä sinua oikein ottaa pattiin. Yrityksesi on järkevästi rakennettu ja hajautettu. Ihmiset ovat motivoituneita ja ammattilaiset hoitavat ne asiat jotka heille kuuluvat ja te olette keskittyneet hoitamaan sitä asiaa joka kuuluu yrityksen ytimeen. Sinun pitää olla onnellinen, ja niin taidatkin olla ja tämä pattiin ottaminen taitaa tulla seuraavassa jaksossa? Ei minuakaan oikeastaan oma bisnes ota koskaan pattiin, vaan enemmänkin toimintaympäristössä mukana oleva apinalauma/byrokratia joiden kanssa joutuu olla tekemissä vaikka ei haluaisi. Tsemppiä, sinulla on hyvää meininkiä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-04-29 07:04:53

Hymyillen lähden minäkin aina seuraavaan päivään. Lähinnä sapetti viime viikon lopulla, kuin vihdoin Villen saarna ja Jannen kirjoitus https://www.villetolvanen.com/2013/04/21/janne-nyyssonen-digituristit/ alkoi saamaan vähän enemmän kaikupohjaa omasta pääkopasta. Että mitä tämä kaikki tarkoittaa Werannasille? Niinkuin asiaa kuvasin perjantaina eräälle, toimintani on ollut verkossa lähinnä sellaista, että 'Odottakaas kun mä eka laitan tän kaupan tänne Kajaaniin, sitten tonne Skåneen, ehkä välillä johki autiolle saarelle Turkuun....Miksi ne asiakkaat ei seuraa mua?? Mikä mussa on vikana??' Huh-huh. Sen pitää olla NIIN tiukkaa. Alusta alkaen. Konsistentisti niissä verkon 'kadunkulmissa', joissa haluat olla.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-29 07:18:08

Ymmärrän, niin paljon ideoita ja asiaa eikä tahdo saada fokuksen langasta kiinni. Pitäisi saada kaikki valmiiksi heti. Kyllä asioilla on taipumus mennä oikeaan suuntaan, kunhan se vain on itsellä kristallinkirkkaana päässä. Sitten tarvitaan lehmän hermot, koska bisneksen kehittäminen vie aikaa ja tarvitsee muutaman kuhmun kuten lasten pyörälläajon harjoittelu.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-04-29 09:34:41

:) Juuri näin, piirimyyjä! Ja mullahan on tunnetusti lehmän hermot ;). Ja vakavasti ottaen, sitähän jotenkin tekee sellaista aika ison aikaa ajasta, mikä tuntuu luontevalta ja on tiukasti omalla mukavuusalueella, vaikka tietää, että pitäisi tehdä jotain ihan muuta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-04-29 07:42:19

Kun olen itse tällainen aloitteleva - tai toisaalta jopa jo vuosiakin toiminut - web näpertelijä, niin luin artikkelin suurella mielenkiinnolla. En kuitenkaan oikein ymmärrä mikä idea koko jutulla on, siis viestin lopullinen tarkoitus, tosin osaan kyllä itsekin tässä navigoida tän kanssa, so, no hätä.

Ensikisi tulee mieleen että hyvä Riikka, suuntasi on mielestäni oikea, ja yksi mikä paistaa kaiken läpi on yrittämisen tahtotila, ja se tuntuu olevan korkealla, annan sulle kyllä 10 pistettä siitä. Näin sitä pitää. Kaiken tuon keskellä jaksat keskittyä ja pitää langat käsissäs, aivan esimerkillistä.Ja oletan kyllä että asia on vain niin "sun juttus" että sun ei tarvitse päivittäin yrittää motivoida itseäs sen suhteen, toisin sanoen olet intohimoiseesti omistautunut tälle asialle. Siitä seuraa se että monet asiat toimii aivan automaattisesti, ei tarvitse aina seurata jotain listaa. Blogisi on hyvä, ja se että vaan kirjoitat ja viestität on tärkeää, maailmalta löytyy sit niitä jotka valittaa esim., kieliopillisia virheistä, älä vaan missään nimessä välitä niistä, sisällön laatu ja viestin sielullisuus on tasan tarkkaan tärkeämpää. Samoin kuin se että pidät kiinni siitä minkä lupaat. Ja tietenkin edistät meidän kaikkien osaamista omasta valitusta asiastasi ja vakaumuksestasi. Osta oikein ja tarjoa hyvät hinnat!!!

Omasta puolestani kaikkea hyvää - and of course, Good Luck!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-04-29 09:52:07

Hei Harri, 'En kuitenkaan oikein ymmärrä mikä idea koko jutulla on, siis viestin lopullinen tarkoitus, tosin osaan kyllä itsekin tässä navigoida tän kanssa, so, no hätä' - mitä tarkoitat? Siis tällä blogikirjoitusella vai Weranna'sin toiminnalla? Itse blogikirjoituksella ei varmasti ollut mitään muuta tarkoitusta kuin jakamalla oma kuvio esimerkkinä, halusin sanoa, että vaikka itse on kovinkin vajavainen ja keskinkertainen monella osa-alueella, ei yrittäjäksi ryhtymistä tarvitse niin pelätä, koska ulkoistamalla niitä heikompia osa-alueita homma hoituu. Tässähän sitä oppii. Keskustelen aika paljon vieläkin aloittelevampien kanssa (jos mahdollista), ja se tuntuu olevan monelle iso kynnys. Toisekseen - saan aika paljon kiitosta ja kehuja, toki myös kritiikkiä. Kritiikin kohdistan itseeni, koska suurimmaksi osaksi päätökset teen itse, mutta en osaa ottaa kunniaa vastaan siitä työstä, jonka aivan muut ovat tehneet ja tekevät edelleen. Siksi nuo maininnat kirjoituksen lomassa. Hyvää jatkoa myös sinne :)!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-04-29 10:31:12

No, aivan, eli tuo minkä nyt sanoit, selvensi asiaa pitkälle, tosin näen sut kyllä jo aika kyvykkäänä, teit sitten asiat itse tai annat jonkun muun tehdä, niin päätökset ovat sinun, näin ollen olisin varsin halukas antamaan sinulle runsaasti kehuja ja poisteitä. Toki, muiden panos on aina tärkeää, ja se on myös tunnustettava. Ja lopuksi, annat kyllä toivoa minullekkin, ehkä saan tuon web näpertelyni siihen pisteeseen että se joskus tuottaisi tulostakin!!! :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.