Sokeri on seuraava tupakka

22.04.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Sokeri on seuraava tupakka

Olen keskivartaloltani lihava. Syön mielestäni liikaa hiilihydraatteja. Lähes kahden vuosikymmenen ”ammatikseen” syöminen ravintoloissa näkyy. Samoin rakkaus ohrapirtelöön. Turvotus laskee nopeasti hiilihydraatteja vähentämällä. Toisinaan onnistuu ja sitten taas ei.

Suomessa eletään vielä aikaa jolloin juhlitaan kauppoihin syntyviä valikoimia. Kauppa laittaa sitä hyllyyn, mikä myy, ja sokeri käy kaupaksi. Olen joskus miettinyt mikä on paremmin varustellun ruokakaupan sokeriprosentti?

Suomessa parempi on valmiimpaa. Eineksiä, herkkuja ja sokeria. Kuvitellaan että sokeroitu, suolattu ja prosessoitu on parempaa. Kansa kulkee ymmärryksen aamuhämärässä. Jopa Ruotsissa ruokakaupan valikoima näyttää aivan toisenlaiselta.

Amerikassa taistelu sokeria vastaan näkyy jo.  Juomateollisuus puolustautuu heittämällä brändin fanien ja käyttäjien ohjattavaksi. Vaihtoehtojen määrä lisääntyy ja vanhemmat pyrkivät vieroittamaan lapsia sokerista. Asiasta puhutaan avoimesti.

En ole törmännyt Suomessa viestintään ”sokeristrategiaan liittyen.” Mielestäni huippubrändit Valio, Fazer tai Raisio voisivat aivan hyvin kertoa ajatuksistaan suhteessa hiilihydraatteihin. ”Tarjoamme herkkuja arkeen ja juhlaan. Samalla työstämme entistäkin maistuvampia ja tervellisiä vaihtoehtoja perinteisten makeisten rinnalle. Tavoitteemme on tarjota vaihtoehtoisia tapoja nauttia kaikissa eri tilanteissa- voisi lausua vaikkapa Fazer.”

On täysin selvää, että keskustelu sokerista tulee kasvamaan. Moderni ja hyvin johdettu yritys viestii omasta sokeristrategiastaan proaktiivisesti. Turha odottaa milloin tulee leimatuksi ”myrkky-yhtiöksi” ja negatiivisen julkisuuden runtelemaksi. Odotuksia on hallittava. Millainen on yrityksesi sokeripolitiikka 2015? Millainen on herkutteluvisiosi 2020? Miksi et tekisi tikusta asiaa ja ottaisi asiaa haltuun? Mitä voitat vaikenemalla?

Olisiko aika porukalla luopua sokerista?

Saatat ajatella, että nyt on Ville metsässä. Tästähän puhutaan ”joka paikassa.” Ajatus herättää kysymyksen missä, kenelle ja miten viestit? Onko kuluttajan vastuulla etsiä kaikki julkaisemasi asiat? Oletko tyytyväinen tiedottamiseen vai haluatko viestin perille?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jari Sutinen
2013-04-22 06:03:56

T2D:n omaavana tulee luettua tuoteselosteita. Puhdasta sokeria enemmän pomppaa esille glukoosifruktoosisiirappi. Sitä tungetaan elintarvikkeissa mitä ihmeellisempiin paikkoihin. Muistaakseni puolet halvempaa kuin sokeri ja tuplasti makeampaa. Eikä yhtään sen terveellisempää, päinvastoin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-22 06:05:50

Kiitos viestistä. Varmasti juuri näin. Yritin pitää tiukkana joten yleistin "sokerit." Mukavaa päivää! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-22 06:06:13

Osaatko sanoa kuinka paljon Suomessa lisätään "turhaan" sokeria elintarvikkeisiin?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jari Sutinen
2013-04-22 06:25:46

Kaikki sokerit (niinkuin kaikki muukin) on pahasta liialllisena annoksena. En osaa sanoa turhan sokerin määrää. Mutta välillä tuoteselosteet kummastuttavat. En esim. ihan heti keksi miksi HK:n Sinisessä on glukoosia. Mukavaa päivää sinnekin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anon
2013-04-22 07:16:40

Glukoosi sitoo nestettä. Enemmän vettä makkarassa > vähemmän kalliimpia ainesosia > halvemmat valmistuskustannukset.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-22 07:03:12

Hyvä pointti, sokeri ei vain ole seuraava tupakka vaan on jo nyt addiktoinut meidät. Länsimaissa kuluttajat on opetettu vaatimaan sokerihumalaa, koska keholle tulee jatkuva tarve saada lisää sokeria, joka merkitsee lisää myyntiä. Samanlaista on rasvan ja suolan kanssa. Tasapainottelen tämän asian kanssa ammatikseni. Kouvolan Lakussa on sokeria, mutta vähemmän kuin monissa perinteisissä makeisissa, toisella yrityksellä myymme Mistralsnacks kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä jotka ainakin Suomalaisten olisi syytä ottaa paljon suuremmassa määrin ruokavalioonsa makeisten ja sipsien tilalle. Popsimalla pähkinöitä saataisiin välimerellinen vartalo sinullekin Ville!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-22 08:20:11

Hienoa! Tehdään musta pähkinämannekiini! saanko myös Sandelsia samalla? ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-22 08:23:07

aina sitä nyt Sandelsia miehen pitää saada.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-04-22 07:41:40

Hello Ville! Osuitpahan mehiläispesään. Asia on myös sikäli hauska että kun mulla on eräs Facebook kaveri joka jostain syystä onnistuu aina laittamaan erilaisia aforismejä tai hyvien elämäntapojen vinkkejä viesteihinsä - jään aina miettimään, että hei - juuri tuon olisin itse halunnut sanoa, mutta hän ehti ennen! :) No nyt kävi taas sama asia. Olen itse asiassa vannoutunut sokeria vastaan taisteleva henkilö, olen jo ollut aika pitkään. Se alkoi vain siitä että näin maalikkona, ynnäsin vain tosiasiat yhteen, ja homma alkoi selvitä. Tämä tapahtui jo joitain vuosia sitten. Tosin alku oli aika vaimeata, sokerin syöntini väheni, kyllä, mutta ei missään tapauksessa loppunut. Olen edelleenkin hieman heikko mitä tulee jäätelöön ja suklaaseen. Itse
asiassa saan välillä sellaisia todellisia "sokerihyökkäyksiä" jolloin on tosi vaikeaa olla ostamatta jotain sokeripitoista. Ja tietty, aina silloin tällöin, donitsi siellä ja cookie täällä, on myöskin ollut tosiasia. Kokoinaisuus kuitenkin on se että tänä päivänä elän hyvin tietoisena siitä että sokeri periaatteessa voi olla hyvinkin vaarallista, ja että teen aika paljon erilaisia asioita vähentääkseni sitä niin paljon kuin mahdollista.

Toinen asia on, että mikä sokeri sitten on pahasta? Tai pahin? Nimittäin sokeria on sitten todella monenmoista. Ja sitä on eri muodoissa kulkeutunut tai on osana eri ruokia ja kasveja, joista taas useat merkitään hyvinkin terveellisiksi. Joten tämä juttu ei suinkaan ole niin yksinkertainen kuin haluaisi uskoa. Samoin kun kuuntelee/lukee erilaisia tutkimustuloksia, niin on pakko myöntää että useasti jää ihmettelemään missä mennään, hyvinkin merkittävät tutkijat saattavat olla täysin eri mieltä joidenkin sokerien vaikutuksesta. Tätä keskustelua ei mielestäni kuitenkaan kannata ottaa aivan kirjaimellisesti tässä vaiheessa, vaan paremminkin hyväksyä se että kaikki ei ole hyvin Tanskanmaassa. Sokerissa on todellisia haittavaikutuksia, ja siitä ei pääse mihinkään, kaikki tulokset viittaavat siihen, tavalla tai toisella.

En ole mikään kreditoitunut tutkija, mutta periaatteellinen ongelma on glukoosin ja fruktoosin merkitys, eli glukoosi on milllä homma pyörii, ilman sitä ei elämä kulje. Siinä vain on tapahtunut muutos, ihmiset ovat enenemässä määrin siirtyneet käyttämään fruktoosia ja näissä kahdessa on moniakin eroavaisuuksia mutta ehkä se tärkein on se että fruktoosin metabolisointi menee täysin maksan piikkiin. Fruktoosihan ei ole perustasolla kovinkaan vaarallinen asia, mutta nykyään ihmiset nauttivat sitä aivan TAJUTTOMIA määriä. Niistä ehkä pahin syyllinen on paljon puhuttu HFCS, eli High Fructose Corn Syrup, suomeksi korkea fruktoosinen maissi siirappi. Tämä siirappi on erittäin edullista valmistaa, ja tietysti limun valmistajat ovat sen täysin hyväksyneet, se on siis halpaa, sitä on halpa kuljettaa ja halpa käsitellä. On vain selvästi tullut esille että esim., USAn ylipainoisuus tilanne on juuri tämän siirapin aiheuttamaa. Tehkää koe, menkää vaikka johonkin isompaan K-Kauppaan, useimmiten niissä on tarjolla Amerikasta tuotuja limuja, ja maistakaa. Ero tuntuu selvästi, jo aiemmin tottuneellekkin, nyt ne on niin imeliä että en voi edes juoda niitä.

Ok, tää on loppujen lopuksi iso juttu. Ja siinä on monia, hyvinkin erilaisia faktoja ja seikkoja joita on syytä ottaa huomioon, samoin tämä on myös yksilöllistä, mutta mielestäni asia on periaatteessa aivan selvä, irtautuminen sokerista ja myös huom. - valkoisesta vehnästä, on takuu varmasti terveellinen vaihtoehto.

Ja että mitä minä käytän makeuttajana, no Steviaa tietenkin, ja luonnollista sellaista.

Terveellistä kevättä, kesää!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-22 08:24:44

Pitäisikö Pepsin luopua Pepsistä? http://qz.com/75844/pepsi/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-22 08:31:58

Kiinnostavaa nähdä vastaavatko nämä "keskustelevat" yritykset tähän asiaan. .. Tolvanen pohtii enemmänkin viestintää. Jos yritys ei viesti avoimesti... valta siirtyy sille joka haluaa puhua? Kaiken maailman tolvasille.... Ja sit todetaan "et ei sillä ole mitään väliä" Vai? Tuo Ameriikasta leviävä viestintä ei kyllä tunne rajoja...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-22 08:33:28

JA sit varmaan todetaan että "siellä, tuolla ja jossain" on asiaa tästä asiasta. Pitääkö kuluttajan kaivaa kaikki tieto? Vai pitäisikö yrityksen arvot, strategia ja tavoitteet olla selkeästi näkyvissä kaikessa tekemisessä?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-04-22 08:47:27

Ville, vaikea joskus antaa lopullista ja täydentävää vastausta, mitä tulee viestintään, markkinointiin ja myyntiin, mutta onhan se näin, valitettavasti tai ei, populistinen viesti vie eteenpäin, massat saadaan mukaan jne. joskus valitettavasti joku saa oman kriminallisen ideansa läpi tätä kautta, ja saamme kaikki kärsiä siitä, mutta joskus taas, hyväkin idea nousee pinnalle ja kaikki hyödymme siitä. Joo, väittäisin että tämä asia on eräs niistä hyvistä, ja laskisin että ainakin selvä tietoisuus, ja sen selvä viestittäminen ei olisi haitaksi. En tiedä milloin siirtyä seuraavalle asteelle, mutta ainakin alustava hyväksyntä sokerin haitoista voisi olla yrityksen eduksi. (siis jos ei ole karkkikauppias, tai hmmm.....vai juuri toisinpäin?)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Rafael
2013-04-22 08:51:01

Fazer, Fazer, Fazer... Melkein voisi kuvitella, että johtaja Ville Tolvanen pyrkii pääsemään Fazerin konsultiksi, muista jatkuvasti twiiteissä ja blogiteksteissä esiintyvistä suomibrändeistä puhumattakaan. :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-22 09:53:53

Heips! Hyvä huomio - käytän paljon Fazeria ja Valiota koska he ovat "suomalaisen brändimaailman" valtiaita. Fazer tutkitusti ykkönen ja Valio iso toimija. Kumpaankaan ei ole mitään vastaan eikä minkäänlaista taloudellista suhdetta. TErkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Niko L.
2013-04-22 09:13:55

Ei se ruotsalaisen ruokakaupan valikoima nyt niin erilainen ole, jos johonkin ihan tavalliseen ICAan menee. Vähän eri tuotemerkit, mutta aika samaa tavaraa (mitä nyt kylmähyllyssä hapansilakkaa).

Mutta sokeri tosiaan on uusi tupakka - siinäkin mielessä, että minä ainakin tuon nykyisin aina Tallinnassa käydessäni mukana myös muovikassillisen makeisia. Suklaa ihan peruslevymuodossa ei jostakin syystä ole Virossa juuri Suomea halvempaa, mutta konvehdit ja hedelmäkarkit ovat. Paitsi säästöä, niin Viron-tuonti on myös mielenosoitus Suomen veropolitiikkaa kohtaan. Tupakkaa en tuo, kun en polta, ja naapurin mummokin siirtyi jo autuaammille savuttelumaille.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Hanna Immonen
2013-04-22 10:14:28

Onko sokeri vaarallisempaa kuin esimerkiksi kokaiini? Pitäisikö sille asettaa samanlaisia annostelurajoituksia kuin huumaaville aineille?
http://www.rd.fi/sokeri-herkku-vai-myrkky

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-04-22 10:19:54

Mun mielestä voisi ajatella, että kaikki asiat joiden hallinta on itseltä kadonnut, voivat olla jopa vaarallisia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Antti virtanen
2013-04-22 11:43:29

Sokeri on nyt pahiksen roolissa vaikka kaikki hiilarit muuttuvat sokeriksi elimistössä. Sokeri on ainoastaan hivenaineköyhää ravintoa, ei se mitään myrkkyä ole. Arvo Ylppö oli satavuotiaana huippukunnossa ja laittoi kahvikuppiin 10 palaa sokeria.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-22 15:29:22

oli myös aika fyysinen ja vähän ylipainoa? mutta kiitos tästäkin näkökulmasta! terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pia Partanen
2013-04-22 19:19:56

Hmm. Uskaltaisin kyllä väittää, että sokeri addiktoi, (http://www.kuntohuoltamo.fi/kesaloma-kilot-ja-hiilihydraattiaddiktio/) ja myös liiallisesti käytettynä meillä ei-arvo-ylpön-geeniperimällä-varustetuilla aiheuttaa ongelmia mm. lisätessään kortisolituotantoa, jos verensokeri pysyy jatkuvasti koholla.

Tällaisena entisenä namu-ja limpparitätinä (liki 10vuotta makeiden herkkujen markkinoinnissa) ja nykyisenä hyvinvointisaarnaajana uskaltaisin väittää, että proaktiivinen tuotekehitys terveellisemmäksi ja siitä viestiminen (siis jo tavoitteista viestiminen, tuloksista puhumattakaan) toisi nykypäivänä jo melkoisesti goodwilliä. Ja nyt en tarkoita näitä -30%vähemmän sokeria-claimejä, vaan aitoja yrityksiä tehdä tuotevalikoimaa terveellisemmin.
Ja jos ajatus tuntuu nikotuttavan, voi liikkeellelähtöä testata "turvallisesti" yhdellä brändillä. Korkeampi laatu antaisi mahdollisuuden ottaa sen tuottamiseen vaaditun hintapreemion tiedostavien kuluttajien silmissä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-23 04:38:43

Kiitos Pia! Hyvä linkki. Olisi kivaa jos kommentoisit useamminkin! Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Juha Laamanen
2013-04-22 17:17:17

Hyvä blogaus! Makeisvero on siitä tyhmä tosiaan että se ei mitenkään hillitse *kaikkeen* lisättävän piilosokerin määrää.
Ruislepä, näkkileipä, ateriakastikkeet, valmisruoat jne.
Puhuttu aihe mutta todellakin kestää lisää hämmentäjiä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-23 04:39:21

Tattis! En malttanut olla kirjoittamatta kun asia piinasi... Kiitos Juha!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Rantamoijanen
2013-04-24 09:31:44

Hei,
Tervehdys myös Valiolta!
Tuotekehityksemme on kuunnellut kuluttajien toiveita vähemmän makeista ja vähemmän sokeria sisältävistä tuotteista.
Markkinoille on tuotu useita vähemmän sokeria sisältäviä tuotteita kuten Valio PROfeel tuotesarja, Valio A+ lisäaineettomat jogurtit sekä Valio OLO jogurteissa olevat vähemmän sokeria sisältävät vaihtoehdot. Myös tutussa Valiojogurtti sarjassa on pitkään ollut -30 % sokeria vaihtoehtoja.
Lisäksi kuluttajien toiveista valikoimaan on tuotu tuotteita, jotka on makeutettu steviakasvista saatavalla makeutusaineella sekä sokerilla, jolloin sokerin määrää on pystytty vähentämään huomattavasti. Esimerkkinä uudet Valio Grandi pillimehut, Valio Grandi Fresh juomat ja Valio marjakeitot -50% sokeria.
Usein myös unohtuu, että markkinoilla on paljon tuotteita, joissa ei ole lainkaan lisättyä sokeria kuten perusviilit tai luonnonjogurtit.

Sokeriin ja muuhun hyvinvointiin liittyvää aihetta nostetaan esille Valion Hyvinvointi sivuilla
http://www.valio.fi/hyvinvointi/artikkelit/makeutusaineet-ja-sokeri-valio-tuotteissa/

Hyvää kevättä!
Pekka Rantamoijanen
Valion markkinoinnista

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Rasvamaksa (@rasvamaksa)
2013-04-25 19:37:14

Sokerista on helppo päästä eroon kun jättää "näkyvän" sokerin lisäksi myös muut sokerit (laktoosi, fruktoosi) pois. Mielitekoja ylläpitävä ruokavalio ruokkii noidankehää. Tunnen oman oloni paljon terveemmäksi paleoruokavaliolla kuin aiemmin maitotuotteita sisältäneellä karppauksella.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pauliina Tynkkynen
2013-04-30 14:06:25

Hei,
ajankohtainen blogikirjoitus. Fazerin mietintöjä sokerista löytyy täältä http://www.fazer.fi/Pala-Fazeria-Blogi/Dates/2013/4/Sokeri-ei-ole-salaisuus/

Mukavaa vappua toivottaen,
Pauliina Tynkkynen Fazerin viestinnästä

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 04:54:14

Kiitos teille! Olen otettu ja innoissani että vastasitte. Kirjoitus ei missään tapauksessa ollut kritiikkiä eikä hyökkäys vaan pohdintaan vain siitä milloin ilmeinen rantautuu Suomeen. Suoraselkäistä työtä! Kiitos. Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.