Janne Nyyssönen: Digituristit

21.04.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Janne Nyyssönen: Digituristit

Muutos. Se on kaikkien huulilla. Se on nopeampaa kuin koskaan, se on voimakkaampaa kuin koskaan. Ihmiskunta on kokenut monta muutosta kommunikaatiossa historiansa aikana. Aikaisemmin muutoksen, kuten puhelimen yleistyminen vei vuosikymmeniä. Nyt tuntuu, että sosiaalinen media on tehnyt murroksen hetkessä. Todellisuudessa tätä muutosta on kestänyt jo yli puoli vuosikymmentä. Ehkä sen vauhti on nopeutunut, ehkä hidastunut. Muutoksen nopeuden arvioimista läheltä seurattuna on todella vaikea arvioida. Se on varmaa, että yksikään kommunikaatiomuutos, tai oikeammin vallankumous, ei ole vaikuttanut miljardien ihmisten jokapäiväiseen elämään niin nopeasti kuin sosiaalisen median läpimurto.

Sosiaalisen median, tai digitalisaation tuomasta muutoksesta puhutaan yrityksissä laajalti. Onko se asiakaspalvelun murros? Onko se markkinoinnin murros? Onko se myynnin murros? Vai onko se murros joka muuttaa kaikkien yrityksen toimintojen luonnetta avoimemmaksi ja aina läsnäolevaksi? Tätä muutosta on turha yrittää työntää tiettyyn siiloon, koska kaikki siilot ovat yhteydessä toisiinsa. Muutos vaikuttaa kaikkiin, ei vain yhtä paljon. Kaikkien täytyy pystyä mukautumaan muutokseen, muuten kokonaisuus ei toimi, jos joku osa koneistosta prakaa.

Ymmärrän yritysten tuskan. Suuri osa yrityksistä on täysin digituristeja. Olo on varmasti samanlainen, kuin 80-luvun aurinkomatkalaisilla, kun ensimmäistä kertaa päästään Espanjan aurinkoon. Aurinko häikäisee. Kadut ovat täynnä lipeviä myyntimiehiä valmiina tarjoamaan mitä eksoottisempia houkutuksia eksyneen näköiselle turistille. Vyölaukussa on tuhti nippu seteleitä, jolla tästä uudesta seikkailusta pitäisi selvitä. Samanlainen digituristiolo on varmasti monessa yrityksessä. Yrityksen ovista lappaa sisään jos jonkinlaista myyntimiestä. Toiset kertovat, että he ovat ratkaisseet digimarkkinoinnin ongelman kehittämällä täydellisen SEO-strategian. ”Annat vain rahat meille, niin me tuodaan asiakkaat.” Seuraava myyntimies sanoo, että SEO on kuollut. SMO, se on nyt kuuminta kuumaa. ”Tarvitset vain Facebook-sivut, sinne kuvia, kissavideoita ja tadaa. Asiakkaat tulevat ovista ja ikkunoista.” Seuraava myyjä on liituraitapukumies mainostoimistosta, jonka nimi rakentuu kirjaimista. ”Me tehdään sulle kunnon kamppis, radioo, telkkarii, bannerii, lehtee, kokohoito. Kolmen viikon tehokamppis sitten kahden kuukauden päästä viikon followupkamppis ja phfiuuu, myynti ampuu katosta läpi.”

Tässä vaiheessa digituristin lompakko polttelee vyölaukussa todella pahasti. Hän kuitenkin malttaa vielä mielensä ja ottaa vastaan lisää myyjiä. Eihän lisämielipiteet koskaan haitaksi ole olleet. Seuraava myyjä kertoo, että pitää tehdä videoita. Videot tutkitusti madaltaa asiakkaiden ostokynnystä. ”Rahat tänne vain, me kyllä hoidetaan”, myyjä huikkaa ovelta. Viimeinen myyjä kertoo, että tarinat on se mitä pitää lähteä työstämään. ”Ihmiset ovat kertoneet koko historian ajan tarinoita, joten evolutionaalisesti me olemme koukutettuja hyvään tarinankerrontaan.” Digituristi miettii, että niinhän se on, kun myyjä poistuu ovesta. Voitte kuvitella, että digituristi on hieman pää pyörryksissä. Edessä on sekalainen sillisalaatti vaihtoehtoja, jotka ovat erilaisia. Kaikissa on selkeä punainen lanka, mutta suurin osa vaatii yritykseltä markkinointiponnisteluja, joihin ei normaalisti olla totuttu. Lisäksi digituristista tuntuu, että hän joutuu vastuuseen asiasta, joka on todella monisäikeinen, josta hänellä ei ole aikaisempaa kokemusta, eikä kukaan ole sanonut, että se lopulta toimii. Kynnys uuden kokeilemisesta on korkea. Tuntuu helpommalta palata yhteistyöhön sen tutun mainostoimistotyypin kanssa. Tuttua hommaa, vaikka tulokset viime vuosina ovat jääneet laihan puoleisiksi.

Markkinointi ja mainonta lehdessä oli blogi, jossa kerrottiin, että asiakkaat haluavat ostaa digimarkkinoinnin kokonaispaketteja. He kokevat, että nyt liikaa analysointia ja työtä jää heidän kontolle. ”Markkinoija haluaa lopulta lisää rahaa eikä lisää työtä.” Lisää rahaa, vähemmän työtä. Se on meidän kaikkien unelma. Yritykset eivät selvästi ymmärrä mistä digimarkkinoinnissa on kyse. Kyse on kaksisuuntaisesta, jatkuvasta kommunikaatiosta, jossa asiakkaalle tuotetaan lisäarvoa, jotta asiakas ostaa tulevaisuudessa ja pysyy uskollisena asiakkaana hamaan tulevaisuuteen. Digimarkkinointi on kommunikaatiota ja välittämistä. Kaksi asiaa, joita yritysten ei tulisi ulkoistaa. Digituristit ovat menneisyydessä päässeet helpolla. Annetaan tukku rahaa mainostoimistolle, ne tekevät mainoksen, joka julkaistaan telkkarissa, radiossa tai lehdessä. Sitten vaan odotetaan, kun asiakkaat alkavat tulla ovesta sisään. Samanlainen yhdensuuntainen kommunikaatio ei toimi digitaaliseesa toimintaympäristössä. Samanlainen helpolla pääseminen ei ole enää mahdollista.

Voit seurata minua:

Twitter @nysses

LinkedIn Janne Nyyssönen

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Harri K
2013-04-21 07:17:07

Yep, olen samaa mieltä Jannen kanssa, tämä digimaailma on synnyttänyt monia yrityksiä jotka kalastelevat suomalaisyrityksiä ties millä lupauksilla, ja voin vakuuttaa jo pitkäaikaisena digi henkilönä että joukossa on paljon täysin vastuuttomia lupauksia, toisaalta kannattaa muistaa että digimaailma voi myös auttaa ja tosiasiassa tuoda lisää asiakkaita, mutta on turha odottaa mitään "ihmettä". Jos yrityksenne toiminta on muista syistä alamaissa ja perusasiat ei syystä tai toisesta toimi, niin periaatteessa ei kannata hakea mitään "pelastastusta" digipuolelta. Digipuoli on fantastinen lisäarvo ja lisävoima yrityksen toiminnalle, mutta vaatii hyvät lähtökohdat, ja hyvän suunnittelun. Kaikkiein tärkeintä on ehkä muistaa että mikään ei tapahdu yhdessä yössä, vaan vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa. Ja niin, siis mikään ei mielestäni voita face to face tapaamisia, joten niistä ei kannata luopua missään tapauksessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-04-21 11:25:53

Kiitos Harri! Tuntuu, että monessa yrityksessä ei ymmärretä, että digimarkkinointi on maraton. Jatkuvaa investointia ihmisiin, lisäarvoon ja ihmissuhteisiin. Ei mitään hätää, lyhytnäköisyys on ongelma myös maailmalla, ei pelkästään Suomessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-04-21 08:58:21

Niin se on Janne. KIITOS kun sait aivoni avautumaan, todella mutkan kautta, mutta kuitenkin. Luulen (ehkä, toivottavasti), ainakin ne, jotka tätä blogia lukevat, ymmärtävät jo, MITÄ PITÄISI TEHDÄ. Miettimiseen voi todella ajatella ulkoista apua, ja SEOn tekniseen toteutukseen ja ylläpitoon (tosin itse maksoin tästä duunista muutaman kuukauden, ja tuntuu olevan ihan yhtä sekaisin nuo linkit ;)). Enemmän haaste on ainakin omalla kohdallani liittyen SMOon se, että MITEN. Mikä se sisältö on? Mihin hakusanoihin haluan indeksoitua, mitkä ovat edes mahdollisia? Millä kielellä (tässä olen ehkä tehnyt ISON virheen blogin kanssa)? Mitä tehdään missäkin kanavassa? Eräs on kuunnellut todella kyllästymiseen asti tätä pohdintaani, eikä se jotenkin vieläkään ole selvää itselleni, elän jotain kummallista kokeiluvaihetta yhä edelleen. Joku sanoi tuossa eilen, että täällä blogissa puhutaan abstrakteista asioista ja teorioista. Meille monille, jotka verkossa touhuamme, tämä on ihan sitä DUUNIA, joka on päivittäistä ja jota on paljon - otetaan kone käteen ja avataan ohjelmat ja aletaan tekemään. Mutta jos siellä on joku, joka haluaa miettiä mun kanssa ihan konkreettisesti, mitä tehtäis, ottakaa yhteyttä. Mutta sitten huomenna, mukavaa sunnuntaita!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-04-21 14:13:50

Kiitos Riikka! Mukavaa, jos kirjoitus synnytti uusia ajatuksia ja auttoi jäsentämään vanhoja. Laitan sulle vähän kysymyksiä sähköpostilla, jotka toivottavasti auttavat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Johanna
2013-04-25 14:34:57

Moi Janne ja kiitos mielenkiintoisesta blogitekstistä. Hyvä termi tuo digituristi! Se kuvaa mielestäni hyvin yritysten ja päättäjien oloa ja roolia digimarkkinoinnin suhteen. Vaihtoehtoja on paljon tarjolla ja myyntimiehiä riittää, mutta on vaikea tietää a) mitkä ratkaisut sopivat viime kädessä parhaiten omalle firmalle b) ja vielä tärkeämpää: mitkä ratkaisut tuottavat viime kädessä lisäarvoa loppuasiakkaalle/kuluttajalle. Mutta, väittäisin, että tahtotila on suurimmassa osassa yrityksiä kuitenkin olemassa. Asiakkaille halutaan tehdä relevanttia digimarkkinointia, parempaa asiakaskokemusta ja asiakasdialogia, mutta käytännön vaikeudet hidastavat menoa ja tekevät elämästä vähän tuskaista. Johdon ymmärrys ei ole riittävällä tasolla, strategiat puuttuvat, prosessit ja toimintatavat on rakennettu perinteisempää markkinointia tukemaan (ja digiä yritetään sovittaa samoihin malleihin), digikumppanit tekevät digimarkkinointia yksittäisinä kampanjoina, markkinointi ja IT ovat firmoissa erillään jne.

Eli aika lujasti saa monessa firmassa kääntää ruoria, että laiva kääntyisi edes johonkin suuntaan. Varsinkin jos resurssit ja tietotaito ainakin osittain puuttuvat. Siksi kokonaisvaltainen palvelu ja kokonaispaketit palveluntarjoajilta varmasti houkuttavat. Ja sellaiset digitekemisen kumppanit, joilla olisi kyvykkyys ymmärtää kokonaisuutta aina strategiasta toteutuksiin ja ratkoa näitä käytännön ongelmia. Toki, niin kuin sanot, tuo interaktiivisuus ja asiakkaista välittäminen ovat yrityksen tehtävä eikä sitä voi ulkoistaa!

Mainitsit kirjoituksessasi Mömmön blogin, jossa siteerattiin markkinoinnin päättäjien keskuudessa tehtyä tutkimusta. Siitä löytyy muuten täältä lisää: http://ajankohtaista.fonecta.fi/blogi/blogi/markkinointipaattajien-tuomio-vanhoja-toimintamalleja-istutetaan-digimarkkinointiin

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.