Mainostajat puissa, ajatukset metsässä

18.04.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Mainostajat puissa, ajatukset metsässä

Tolvasessa on nyt noin 400 mielipidettä, jotka on luettu (pageview) yhteensä noin 200 000 kertaa. Näytetty ainakin. Liikenne virtaa tasaisesti hakukoneista, naamakirjasta, twitteristä, linkedinistä jne. Mitä enemmän nostan, sitä paremmin tulee liikennettä. Mitä enemmän julkaisen, sitä enemmän on kävijöitä. Jos lukijani suostuvat jakamaan, Tolvanen leviää. Villen indeksoituminen hakukoneisiin lienee aika onnistunutta. Muutama muukin media on innostunut lainaamaan päivän Tolvasta.

Olen yrittänyt kysyä mihin mainoksia tarvitaan verkossa? Eikö Finnair, K-rauta, ruokakauppa tai pankki tms. voisi julkaista yhden asian asiakkaan elämään joka päivä? Kuten Tolvanen. Jos Stockmann laittaisi verkostoon yhden malliaterian päivässä – hyvää juuri nyt hengessä – hyvällä kuvalla ja maulla maustettuna, herkusta tulisi nopeasti erittäin näkyvä asiakkaiden arjessa. Ei tietenkään pelkästään omaan kanavaansa, vaan valitusti eri paikkoihin? Hetken kuluttua ST saisi enemmän seuraajia ja näyttäisi olevan läsnä kuluttajan arjessa. Ilman mediakustannusta.

Markkinoinnin tehtävä on ratkoa asiakkaiden haasteita eikä oman myynnin ongelmia. Fazer voisi puhua arjen luksuksesta, viikonlopuista, merkkipäivistä ja elämän tähtihetkistä. Miksi on rajattava viestintä omiin tuotteisiin? Koska ollaan tuotanto- eikä asiakaslähtöisiä. Sanotaan että ollaan asiakaslähtöisiä, mutta toimitaan toisin. Mainostetaan makeisia.

Menestyksen avain on kiinnostava sisältö. Jonkun on kiinnostuttava ja viestittävä asiaa eteenpäin. Onko Dumle uutinen? Ei ole. Onko se kiinnostava? Ehkä. Mitä kiinnostavaa Fazer voisi rakentaa kuluttajan arkeen? Kaikkea kaikille on ei mitään ei kenellekään. On valittava ja suunnattava. Parasta on suunnata niille jotka vaikuttavat muihinkin. Suomi on kompromissimarkkinoijien maa, mutta ei siitä kannata välittää. Menee täällä hyvätkin brändit kaupaksi, hirveästä yleisilmeestä huolimatta.

Tietysti miljoonilla voisi tehdä enemmänkin kuin yhden jutun päivässä. Stockmannin herkku voisi olla Suomen paras ruokamedia. Eikä paljon tarvitsisi. Integroidun toimintamallin ja vähän ymmärrystä verkon toiminnasta. Mummoille ei tarvi mainostaa kun tulevat tottumuksesta muutenkin. Tai voihan samat hyvääjuurinyt-idea printata Hesariinkin jos on aivan pakko. Sitä banaania ei tarvita. Antaa muiden hassata siihen rahansa.

Olen saanut paljon vastauksia kysymyksiin, miksi asioita ei ymmärretä tai haluta soveltaa. Miksi ei hoksata, että mainos elää päivän ja hyvä sisältö ikuisuuden? Kaikki ihannoivat Saku Tuomisen Basta -kirjan näppäryyttä, mutta eivät yhdistä että itse voisi toimia tismalleen samalla tavalla. Koostaa parhaat ideat jat ehdotukset elämän helpottamiseksi. Tehdä jotain hyvää joka päivä. Kuratoida omaa elämää.

Sirpaleet syövyttävät sielumme. Viestit hajoavat infrastruktuuriin. Rahat valuvat hukkaan. Uutta ei vanhoilla tavoilla synny ollenkaan. Miten rakentaa kun rahat lentävät taivaan tuuliin?

Kannattaako tehdä kampanja? Miksi laittaa yksi Selänteen kuva verkkoon, televisioon ja mainokseen? Eikö voisi tehdä monta, laajemmin, pikkuhiljaa ja jatkuvasti. Opettaa asiakkaat seuraamaan ja löytämään haluamansa. Yllättää ja innostaa, välillä ruopaista jos on aihetta. Niinhän Tolvanenkin on tehnyt? Ilman sentin senttiä.

ps. pieni kärjistys mutta ymmärtänette pointin. Jos ette, olkaa yhteydessä.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-04-18 05:36:08

Ville, alan pikkuhiljaa oivaltaa matkasaarnasi koko kuvaa ja olen ostanut ajatuksesi. Juuri näin yritysten pitää rakentaa tarinaansa. Ei myynti etunenässä vaan meitä kuluttajia jatkuvasti palvellen ja tarinoiden kertomisen kautta uskottavuutta rakentaen. Rahat tulevat kyllä perässä uskollisuuden kanssa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-18 05:41:27

Kiitos... pitkä tie "selittäjällä" ja paljon työtä... mutta mahdollisuudet ovat rajattomat. terkut! #V

ps. miksi lakua ei voi myydä globaalisti?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-18 06:24:46

suurimmaksi osaksi siksi kun sen mausta ei pidetä juuri muualla kuin skandinaviassa

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-18 06:59:05

Luulo, ennakkoluulo vai fakta 2015? ainakin italiassa haribon lakurullia myydään joka paikassa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-18 08:00:32

Peruutuspeilissä näkyvä fakta, tulevaisuudesta en tiedä.
USA:ssa lakut on luontaistuotekaupoissa, Hollantilaiset syö, samoin Italiassa ja Pohjois-Saksassa ja Skandinaviassa. Aasian ja Itäblogin porukka ei keskimäärin todellakaan tykkää lakuista
Pitänee alkaa opettamaan muun maailman ihmisiä ymmärtämään hyvän asian päälle:)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

minnavaltari
2013-04-18 06:51:10

Kiitos Ville hyvästä bloggauksesta! Paljon hyviä pointteja. Sisällöt nimenomaan elävät pitkään ja jäävät vaikuttamaan, ne muuttavat arkea ja innostavat onnistuessaan! Markkinointihan on maailmanlaajuisesti hiljalleen painottumassa sisältömarkkinointiin ja inbound-markkinointiin - eli niin mielenkiintoisilla tarinoilla houkutteluun, että asiakas lopulta päätyy ostoksillekin sitouduttuaan brändiin jo aiemmin. Pitkäjänteisellä työllä saadaan pitkäjänteisiä asiakkaita - lyhytnäköisellä kampanjoinnilla saadaan ehka kertarysäys, muttei jatkuvaa kassavirtaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-18 07:00:07

Kiitos! Hyvin kiteytetty. Muutos on suuri ja tarvitaan paljon keskustelua asiasta. Brändien pitää ymmärtää että ne ovat medioita. Sitten täytyy reksiä sitä relevanttia asiaa ja onnistua se vielä levittämäänkin....V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ketonen
2013-04-18 07:01:07

Hyvä bloggaus ja Minnan analyysi on osuva. Tarinat elävät tässä ajassa ja ne kertovat ihmisistä, eivät "kuluttajista". Villen ajatuksenjuoksu näemmä kehittyy matkan edetessä. Kiinnostavaa luettavaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-18 07:04:59

Kiitos Timo! hyvä jos kehitys kehittyy ;) yritetään joka päivä jotain. terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pasi
2013-04-18 07:15:35

V = Viisauden lähteillä

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Karhu
2013-04-18 07:55:47

Niissä yrityksissä, joissa viestintää ja markkinointia tehdään perinteisellä ajattelulla tämä mielenkiintoisen sisällön ja tarinan tuottaminen huutaa ulkopuolista apua. Siihen ei yksinkertaisesti pystytä kun omaa liiketoimintaa katsotaan liian läheltä ja kuten aina ennen on tehty. Nämä yritykset myös tyypillisesti pitävät viestintää ja markkinointia "ei niin keskeisinä" tukitoimintoina, jotka nähdään enemmän kuluna kuin investointina.
Toisenlaiset yritykset, joissa mm. markkinointi nähdään strategisena ja hyvin keskeisenä osana koko liiketoimintaa, ei tätä ulkopuolista apua tarvita ihan niin kipeästi - siellähän pohditaan näitä asioita ihan päätoimisesti ja joka päivä. "Mutuna" uskallan väittää, että näitä jälkimmäisiä on Suomessa vielä toistaiseksi vähemmän kuin ensin kuvattuja. Käännytettäviä siis saarnaajalle vielä riittää :).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-18 12:00:32

Minna! olet ytimessä. Tämän minäkin olen huomannut - päätoimittajia, kuraattoreita ja tuottajia tarvitaan... peiliä yrityksen tekemiseen! Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio (@MikkoMarsio)
2013-04-18 08:42:10

Ostimme pari viikkoa sitten uuden jääkaappipakastimen. Jokainen tarjolla oleva verkkokauppa ratkaisee juuri myynnin, ei asiakkaan ongelmia. Kun uudistaa keittiötä on erittäin ratkaisevaa mikä tila on varattuna ko. laitteille, ei uusin jäähdytysjärjestelmäinnovaatio. Yksikään kodinkoneverkkokauppa ei auta tässä asiassa vaan luettelee tuotteita ja tuoteominaisuuksia kuin paras pölynimurikauppias konsanaan. Onko se todella niin vaikeaa aloittaa kaupantekoa keittiön mitoitustyökalulla? Siitähän saisi hyvää ilmaista tarinaa verkkoon miten ajattelemme toisin ja elämme asiakkaan arkea... Hämmentävän innovatiivista...

Kodinkonekauppa ei ole ainutlaatuista vaan todistaa yleisen ongelman. Kun ihminen astuu työpaikan ovista sisään, unohtuu oma arki ja aletaan ajattelemaan yritysmäisesti. Myynnin ongelmat on ratkaistava ja useasti tulipalojen sammutusmenettelyllä - ennen ei tehdä ennenkuin palaa. Oma arki ja kyky ajatella miten autetaan arjessa tai luodaan mukavia hetkiä jää kotioven taakse.

Loppukaneetti. Voisiko yhteisesti lopettaa tuon sisältömarkkinointi -termin käytön? Nyt se viuhuu kaikkialta esiin kuin paraskin bs -bingon sana. Puhutaan mitä se oikeasti tarkoittaa. Äskettäin oli koko ajan viuhumassa "sosiaalinen media" ja ns. parhaat asiantuntijat väittivät että internet ei ole enää mitään kun on sosiaalinen media. (10+ vuotta sitten kyettiin näkemään että internet muuttuu interaktiiviseksi & jokainen pystyy luomaan sisältöä ... tämä sai myöhemmin termin sosiaalinen media)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-18 12:01:37

Asiaa! terminologia on vaikeaa kun ilmiöistä kuitenkin pitäisi pystyä puhumaan. mutta olet oikeassa tuosta tuotelähtöisyydestä. se on vain kaikkialla, paitsi kuluttajien mielissä... meillä sama haaste. jääkaappiasiaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Nina Inkala
2013-04-18 08:46:22

Pakko antaa toimiva esimerkki; kurkatkaapa mitä Valio tekee. Heillä löytyy jos jonkinlaista reseptiikkaa ja koekeittiötä www.valio.fi/koekeittio yms.

Suomalaisissa perinteikkäissä yrityksissä on myös hyvin perinteikkäät toimintatavat. Näitä asenteita - kuten tiedämme - on aikaa vievää muuttaa. Saarnaajalle töitä kyllä riittää :) Onneksi on matematiikka ja analytiikka jonkinlaisena faktatietona ja pikkuapurina joka päiväisessä työssä. Mutta siltikin mitä ihmeellisempiin tarinoihin kyllä törmää vaikka yrittää numeroillakin asiaa perustella. Ehkä näitä hullunkurisia tarinoita pitäisi kerätä ja koota sitten vuoden lopulla kirjaksi. Tai julkaista yksi tarina päivässä Tolvasen logiikalla :) Monet naurut ainakin saataisiin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Rantamoijanen
2013-04-18 09:39:41

Kiitos esimerkistä, Nina! Pyrimme toimimaan verkossa sisältölähtöisesti - nyt ja tulevaisuudessa.
Yt, Pekka / Valio

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-18 12:02:28

Kiitos Nina! Valio on hyvällä polulla ja rohekeutta muutokseeen tarvitaan. lisää videokommentissani. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Larissa Rima (@Lara_x_)
2013-04-18 09:31:22

Hei Ville! Erinomainen kirjoitus. Tällaisen uudenlaisen ajattelun juurruttaminen yritysten toimintamalleihin tuntuu olevan monesti työn takana. Ei uskalleta tehdä jyrkkiä liikkeitä kohti uutta tekemistä. Tai sitten ei haluta nähdä sitä, että maailma on muuttunut, koska ei tiedetä, mitä siellä pitäisi tehdä. On helpompaa pysyä nykyisessä lokerossa. Johtuuko se siitä, että yrityksen johto ei osaa vaatia uutta tekemistä työntekijöiltään vai siitä, että innokkaat työntekijät eivät saa uusia ideoitaan johdossa läpi? Vai mistä se johtuu?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Rantamoijanen
2013-04-18 09:36:53

Hei Ville!
Kiitos pohdinnoista. Kampanjamme jatkuu ensi kuussa, Valiojoukko-filmi toimii tämän avauksena. Kannattaa pysyä kuulolla. :)

Parhain terveisin,
Pekka, Valion markkinointi

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-18 10:05:37

Kiitos Fazer, Valio & Finnair hyvästä keskustelusta! Jatketaan... Ohessa "Tolvanen on Tolvanen" http://www.youtube.com/watch?v=w0QpRz9gjms

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-18 12:02:54

Kiitos! Mukavaa että luette. Ja vieläpä osallistutte! terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-04-19 09:48:47

Missä mä just tänä aamuna törmäsin taas ajatukseen, että "tulevaisuudessa mainonta on kuin seksi. Vain luuserit maksavat siitä". Olisko ajatus ollut alunperin Seth Godinin? Tai Chris Broginin? Tai Michael Hyattin. Oli miten oli, se tuli mieleen tästä kirjoituksestasi. Kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-19 11:09:16

En minäkään muista mutta toistelen sitä jatkuvasti. Vain luuseri maksaa markkinoinnista!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.