Terhi Majasalmi: Nainen, joka rakastui kassavirtoihin

17.04.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Terhi Majasalmi: Nainen, joka rakastui kassavirtoihin

Toimitus: Terhi on mielenkiintoinen tapaus. Hän on rakentanut ajattelustaan itselleen ammatin, kirjoittanut kirjan, hankkinut sille paljon julkisuutta ja toimii piristävänä vaihtoehtona finanssialan harmaudessa. Vahva verkottuja ja selkeä digiajan toimija. Lue ja levitä eteenpäin. Terhillä on asiaa.

Olin 16-vuotias, kun isäni joutui työttömäksi vuonna 1995. Ei siis todellakaan keskellä lamaa, mutta laman jälkimainingeissa kuitenkin. Perheemme rahavirrat ehtyivät merkittävästi, mutta onneksi äitini oli kaupungilla töissä, mikä on tunnettu pitkästä, mutta kapeasta leivästä. Vaikka pahalta näytti, emme joutuneet keskelle katastrofia. Ymmärsin kuitenkin, ettei mihinkään ylimääräiseen ollut varaa. Hieman helpotusta tilanteeseen saatiin 1997, jolloin vanhempani saivat asuntolainan maksettua 20 vuotta kestäneen urakan jälkeen. Merkityksellistä oli kuitenkin se, ettei lainoista eroon pääsy lisännyt tuloja – vain kulut pienentyivät. Isäni työllistyi kesällä 2000 5,5 vuoden työttömyys- ja uudelleen kouluttautumisjakson jälkeen. Perheen henkiselle hyvinvoinnille tämä oli erityisen tärkeä asia.

Vaikeina vuosina syntyi motivaatio ponnistaa. Samalla luotiin pohjaa ajatusmaailmalle, johon minun oma varallisuuteni ja opetukseni perustuvat. Kaikki toiminta tähtää kassavirtojen luomiseen niin bisneksessä kuin sijoittamisessakin. Ymmärsin 16 vuotta sitten, että vaikka vanhempani olivat velattomia, he eivät voineet toteuttaa niitä unelmia, joita heillä oli.  Tapaan usein ihmisiä, jotka ovat uskotelleet itselleen, että elämän onni ja autuus alkavat sitten, kun asuntolainat ovat maksettu. Jottei minun unelmani olisi kuolleet vuosien varrella lainanmaksujen alle, päätin keskittyä luomaan kassavirtoja sen sijaan, että lykkään minulle syvästi tärkeitä asioita jonnekin hamaan tulevaisuuteen.

Viime viikolla juttelin yhden valmennettavani kanssa uudesta projektistamme. Hän totesi, että odottaa innolla, että tämä sijoitus tuottaa puolet heidän perheen lomamatkoihin tarvittavista rahoista. Meinasin hypätä ilosta kattoon, sillä hän on oivaltanut täydellisesti kassavirta-ajattelun perusperiaatteen – varallisuuden tuotoilla maksetaan unelmat sekä elämisen kustannuksia.

Sijoittamisesta puhuttaessa kassavirta-ajattelu ei ole kaikille lainkaan selvää. Itse asiassa se on sitä yllättävän harvalle. Monesti ajatukset ja ajattelu tähtää juuri toisenlaiseen toimintaan. Ihmisten omapuhe johtaa tekoihin, jotka pienentävät pääomia ja lisäävät enemmän kustannuksia kuin tuloja. Tuottokin jäsennetään useimmiten arvonnousun kautta eikä torikauppiasmaisesti katsomalla kassaan päivän päätyttyä.

Monesti kasvoilta näkee, että päässä kuuluu kaikki ajatukset alleen peittävä huuto: ”Mitä jos minä tarvitsenkin sijoitetut pääomat johonkin?”. Toisinaan tämä tulee ihan suustakin ulos. Ihan hyvä kysymys, mutta asetetaan tämä oikeaan valoon. Miksi ihmeessä tarvitsisit? Nehän ovat sijoitusomaisuuttasi, jolla on tarkoitus luoda kassavirtaa joko sijoitusomaisuuden kartuttamiseksi tai elämisen kustannusten maksamiseksi. Yllättäviä menoja varten on erikseen oltava vararahasto, jota ei sijoiteta eikä myöskään humputella.

Miksi kuitenkin niin monet ihmiset ajattelevat näin? Sisäiset, ehkä tunnistamattomat ja tunnustamattomatkin pelot heijastuvat päätöksentekoon. Moni pohtii palkkatulovirran katkeamista. Sijoituksiin ei kuitenkaan käytetä niitä rahoja, joilla pitää rahoittaa elämää silloin, kun palkkatulovirta hetkellisesti katkeaa. Tätä varten kerätään vararahasto, joka tarkoittaa 6-24 kuukauden kiinteitä kuluja vastaava määrää varoja. Tällöin ei ole huolta, että joutuisi syömään sijoitusten pääomaa hädän hetkellä. Tiedän monen hätkähtävän, ettei tämä ole niin helposti tehty. Ei niin, mutta ei se päättäväiseltä ja motivoituneelta kuitenkaan tuhottoman paljoa ponnisteluita vaadi. Tämän on nähty onnistuvan kerta toisensa jälkeen aivan erilaisista lähtökohdista olevilla henkilöillä. Mahdollista se on. Se vaatii vain pientä päättäväisyyttä ja systemaattista toimintaa. Ei arvokas elämä koskaan rakennu pelkän välittömän tarpeentyydytyksen varaan.

Pelkojen lisäksi meitä kaikkia ohjaavat halumme mukavampaa elämää kohti.  Usein ajatukset vaeltavat isompaan asuntoon, ulkomailla olevaan huvilaan, kesämökkiin ja laiturin nokassa keinuvaan veneeseen. Tärkein tehtäväsi on kuitenkin suojella kerrytettyä pääomaa. Miksi haluaisit vaihtaa kassavirtaa tuottavat kohteet vain kuluja tuottaviin kohteisiin? Ei ole tyhmää ostaa velkarahalla asunto, jossa asuu, jos lainat maksaa tuloja tuottava sijoitus. Monesti sekä pieni- että suurituloisten ongelma on ostaa kaikella liikenevällä asunnot, kesämökit ja autot. Pahinta on ostaa luotolla sellaista, jonka arvo laskee aivan vääjäämättä. Käyttö- ja ylläpitokustannuksia ei juuri lasketa ja inflaation vaikutus kustannustason nousuun unohdetaan melko suurella varmuudella. Vaikka omaisuuden arvo sattuisi nousemaan, ei se rahoita käyttökustannusten nousua, jotka pitää maksaa selvällä rahalla. Jos taasen varallisuus tuottaa tuloja, voi olla, että tulot kasvavat inflaation mukana. Parempia kysymyksiä ovat: ”Miten saan sijoittamani pääoman irti, mutta voin kuitenkin pitää sijoitukseni? Miten voin luoda uutta kassavirtaa, jotta voin saada unelmieni mökin?”

”Minulla onkin vähän ylimääräistä rahaa.” Miksi se vielä makaa tilillä? Tämä kertoo melko paljon oman sijoitus- ja varallisuussuunnitelman rakenteesta. Perspektiiviä saamme tähän muistuttamalla mieleemme, että taloudellisia tavoitteita on monenlaisia eikä ole olemassa yhtä oikeaa valintaa. Itse olen jäsentänyt suunnitelmat kolmeen kastiin, jotta pääsen helpommin kärryille asiakkaitteni ajatusmaailmasta. Ensimmäinen näistä on taloudellinen turva ja tasapaino, taloudellinen riippumattomuus ja viimeisimpänä rikkaus. Oikeastaan ensimmäistä suunnitelmaa ennen on hyvin monen edustama kehityskulku, eli taloudellinen turma, mutta olen jättänyt sen pois, koska sillä on kovin vähän käyttöä tulevaisuuden rakentamisen työkaluna. Tilillä makaava raha, ei välttämättä tarkoita kuitenkaan suunnitelmallista tähtäämistä vain turvaan ja tasapainoon vaan on hyvin usein ilmentymä siitä, että todellista tiedostettua suunnitelmaa ei ole, vaan päätökset tapahtuvat automaattiohjauksen turvin ja kenties jopa pelkojen viitoittamana.

Jos olisi selvä suunnitelma, miten raha sijoitetaan, se ei lojuisi tilillä tyhjän panttina. Nyt jos viimeistään on aika herätä siihen, ettei pankeissa kannata rahaa pitää. Leikkurit tulevat tavalla tai toisella, joko yleisen kustannustason nousuna, setelipainokoneen käynnin johdosta tai poliittisen päätöksenteon tuloksena. Kysymys, joka tilanteessa tulisi kysyä: ”Missä pääomani tuottaisivat parhaalla mahdollisella tavalla?”

”Minä haen pientä, mutta varmaa tuottoa.” Mistä tämä pienuuden tavoittelu oikein kumpuaa? Jos haet prosentin vuosituottoa ja inflaatio on kaksi prosenttia, häviät joka vuosi. Entäpä kun vuosikymmenen pankkitililläsi makuuttamasta rahasta sivalletaan kymmenys pois? Millainen tuotto sinulle silloin jäi käteen? Miksi ihmeessä et hakisi parasta mahdollista tuottoa, jonka voit saada järkevällä riskinotolla? Varallisuuden kasvattaminen on aikaa vievää puuhaa, joten älä nyt ihmeessä hassaa aikaasi matalaan tuottoon, jos kuitenkin aiot saada aikaan tuloksia ja olet valmis siihen aikaasi käyttämään. Kysymys, joka kannattaa kysyä: ”Mitä minun tulisi oppia, jotta olisin parempi päätöksentekijä ja saisin parempaa tuottoa?”

”Oma kotini on sijoitus.”  Miksi kuvittelet oman kotisi olevan sinulle sijoitus, jos et sitä aio koskaan myydä ja vuokralle muuttaa? Voisimmeko nyt yhdessä päättää, että ne sijoituskohteet, jotka tuottavat tuloja ovat sijoituksia ja ne eivät, jotka aiheuttavat vain kuluja? Kummalla on sijoituksia miljoonalla – se joka omistaa oman kotinsa ja jonka arvo on miljoona vai se jolla on varallisuutta miljoonalla ja se tuottaa 10 prosenttia vuosittain? Vaikka oma koti olisi velaton, jostain täytyy tulla rahaa elämiseen. Ja uskomatonta mutta totta, monessa miljoonataloudessa tämä on todellinen ongelma. Kaikki ei ole sitä miltä ulospäin näyttää. Ehkäpä yksi elämää mullistavimmista kysymyksistä, joita voit itseltäsi kysyä, on ”Miten voisin luoda työstäni riippumattomia kassavirtoja?”

@TerhiMajasalmi

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Harri K
2013-04-17 05:14:21

Allekirjoitan Terhin mietteet, hyvin olet käytännön koulusi käynyt!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Markku Tuomola
2013-04-17 06:29:54

Kiitos Terhi. Loistavaa perusoppia, joka ravistelee meille opeteltua harhaa, että kaikki pitää etunojassa olla kiinni tiilitalossa ja kesämökissä. On kuitenkin hyvä muistaa, että nämä kaikki erinomaiset neuvot ovat tekniikkaa.

Onnellisin ja vapain on se ihminen, joka saa tehdä kutsumustaan vastaavaa työtä ja elää tänään täyttä elämää. Spekulaatio tulevalla taseella ja sen tuomalla turvalla kun on elämän isoimpia ansoja ja vankiloita.

Talous on tärkeä arjen asia, mutta lopulta vain seuraus ja pikkujuttu. Etsitään ensin tärkeintä. Taivaan linnutkaan eivät näitä murehdi, mutta joka päivä niillä on paletti kunnossa ja viserrys vireessä. Taloutta pitää hoitaa, mutta murehtiminen siitä on turhaa voimien tuhlausta. Tänäänkin meillä taas on kaikki se, mitä tarvitsemme. Ollaan kiitollisia siitä. Kiitollisuus tuottaa onnen ja vapauden, kyltymättömyys ei koskaan.

Suurin osa onnettomuudestamme johtuu siitä, että tavoittelemme kynsin hampain tavaroita ja asioita, joita emme tarvitse ja sitten pidämme kynsin hampain kiinni niistä, jotta saisimme pitää ne.

Perusajatuksesi asunnon ja sijoituksen erottamisesta on erinomainen. Olet pitkään aikaan ensimmäinen, joka sanoo tämän selkeästi ääneen. Minua on koko elämäni suututtanut, se että ihmisille valehdellaan asunnon olevan sijoitus. Se on valetta ja harhaa. Minua ei myöskään ole vielä tähän ikään mennessä kiinnostanut varsinaisesti sijoittaminen. Jos ylimääräistä on ollut, olen antanut sitä pois. Jos taas on likvidistä ollut pulaa, olen tarpeeseeni aina varat saanut sillä hetkellä sopivalla tavalla.

Elämä on - ja Pappa betalar. Itse asiassa aika kivakin asenne, jolloin arki ei tunnu työltä.
Hmmm...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-17 17:38:47

Kiitos Markku! Hyvin pistetty, jälleen. Tuo tavarassa roikkuminen on ihmeellinen piirre. Markkinamiehet meille opettaneet "onnellisuuden " mallin?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Markku Tuomola
2013-04-17 07:30:24

Pähkinänkuoressa: Talous on erinomainen renki, mutta surkea isäntä.
Tee kaikkesi, jotta se ei pääse isännöimään Sinua!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-17 17:39:10

#Word. Totuus! Hyvä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-17 07:44:44

Hyvä Terhi mainiota ajatusten ravistelua. Ei taida saada varauksetonta ihailua kaikissa puolueissa. Kirkasti omaa ajattelua. Jotain kritiikkiä, jonka erittäin varakas ystäväni on minulle sanonut: ihminen joka on terve on rikas, ihminen jolla on rahaa on varakas.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

@KettunenJaana
2013-04-17 08:35:07

Täyttä asiaa. Allekirjoitan. Huojentavaa kuulla, että on muitakin, jotka ajattelevat samoin ja tuovat asian isommille areenoille. Paketoit asian sopivan kansantajuisesti.

Perusteet vastaavaan kassavirta-ajatteluun pitäisi oppia jo koulunpenkillä - tai kotona. Vaikka kuinka muuta väitetään, ihminen on vapaa tekemään sitä, mitä oikeasti elämässään haluaa vasta, kun on taloudellisesti vapaa ja riippumaton. Sitä samaa ei tarjoa edes (palkka)työ, jota sanoo tekevänsä kutsumuksesta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-17 17:40:26

Jotenkin ihmeellistä on se, ettei yksikään pankki Suomessa taida tälläistä neuvoa? Myyvät rahaa ja toivovat riskejä mutta eivät osaa selittää mistä on kysymys? Onko pankkien välillä liian vähän kilpailua kysyy Ville?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Terhi Majasalmi
2013-04-17 18:38:51

Pankit neuvovat säästämään/sijoittamaan jotain tavoitetta varten. Kun tavoite täyttyy, realisoidaan yleensä sekä pääoma että tuotto ja sitten aloitetaan alusta. Jäljelle saattaa jäädä kivoja lomakuvia, mutta siinä kaikki. Meillä yksi tönö (asunto/talo) maksaa vuokran, toinen tönö auton, kolmas muut elämisen kustannukset, neljäs lomat jne. Emme kajoa pääomaan, vaan sekin kasvaa koko ajan, koska osa kaikesta tulosta laitetaan kasvamaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Carita Haapasalmi
2013-04-17 10:16:23

Hienoa argumentointia sijoitus-kulu-kassavirta käsitteillä! Kiitos ja kumarrus :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-17 17:29:47

Kiinnostava kirjoitus. Kiitos Terhi... Itsekin pohtinut asiaa pitkin päivää... montako sijoitusta pitäisi olla?! Tase kuntoon.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Terhi Majasalmi
2013-04-17 18:19:03

Vastaus kysymykseesi löytyy omasta tavoitteestasi. Kuinka paljon haluat varallisuuden tuottavan tuloja? Ei ole niinkään kysymys kuinka monta sijoitusta vaan kuinka paljon sijoitukset tuottavat ja mikä on sinun haluamasi elintaso. Kun taseessa olevat varat tuottavat elintasosi kustannukset,, niin olet taloudellisesti riippumaton.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Terhi Majasalmi (@TerhiMajasalmi)
2013-04-17 12:12:17

Kiitos kaikille kommenteistanne. Olen aina ollut tyttö, joka tekee mitä haluaa. Ja jotta tämä voisi olla myös käytännössä mahdollista, on raha-asiat pitänyt hoitaa niin, ettei tarvitse miettiä joka päivä sitä, mistä raha tulee elämän perusmenoihin. Hyvänä esimerkkinä nykyinen Amerikan projektimme. Se on vaatinut jo useamman vuoden työn ja vielä menee ainakin vuosi ennen kuin siitä saamme hieman palkkiota rahallisessa muodossa. Ja tänäkin aikana on pitänyt saada katto päänsä päälle ja ruokaa masuun. Itse en ole kiintynyt niinkään tavaraan vaan haluan päättää mihin käytän oman aikani. Ja siinä auttaa merkittävästi positiivinen kassavirta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.