Mikko Marsio: Alan johtava ratkaisutoimittaja

16.04.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Mikko Marsio: Alan johtava ratkaisutoimittaja

Suomessa haikaillaan uusia kasvualoja ja yrityksiä. Samanaikaisesti ”Olemme johtava toimija alallamme” on usean yrityksen vision kiteymä. Alallaan johtavalta haluavat ostaa kaikki, joten suomalaisten yritysten ongelminahan pitäisi olla kasvun rajoittaminen ja rahakirstun laskemiskustannukset. Maailmanlaajuisen menestyksen pitäisi olla satavarmaa. Missä mättää?

Johtava – suurin, parhain, hienoin, yms. vai ketä johdetaan ja millä mitalla? Alallamme? Kenelle visio on tarkoitettu? Kenen pitäisi innostua? Mitä on seurannut visiosta? Lentävää kasvua ja intohimoisen innostuneesti työskentelevä henkilöstö? Asiakkaiden ja sijoittajien tulvaa poispotkimiseen asti? Vai henkilöstövähennyksiä ja sisäistä turhaumaa powerpoint höpötykseen?

Olen tavoite- ja visio-orientoitunut ihminen. Uskon lähes naivistisesti, että yhteinen konkreettinen visio innostaa ihmisiä ylittämään itsensä – olemaan intohimoisen innostuneita työstään ja yrityksen menestyksestä. ”Ihminen kuuhun ennen vuosikymmenen loppua ja turvallisesti takaisin” klassikkovisio 1960 –luvun Kennedyn puheesta toimii edelleen kuin häkä. Johtava toimija avaruusteknologiassa… taitaisimme edelleen haaveilla kuuhun matkaamisesta.

Digitalisoituminen muuttaa maailmaa, toimialoja ja yrityksiä. Sen on voinut lukea päivän Tolvasesta moneen kertaan. Tolvanen – Marsio lounailla käydään samaa keskustelua. Moni yritys on ahdingossa tai ymmällään mitä pitäisi tehdä. Eihän tämän webbihömpän pitänyt edes vaikuttaa meihin. Nykymallisen liiketoiminnan talouslukuihin ja ennusteisiin käytetään loputtomasti aikaa. Kaakko häämöttää silti tulevaisuudessa vaikka kuinka kääntelee ja vääntelee numeroita. Johtava toimija alallaan lukee edelleen strategian huikeana kiteytyksenä.

Nyt jos koskaan olisi omattava kirkas visio. Näkemys tulevaisuudesta. Näkemystä ei voi olla, jos puuttuu ymmärrys miten digitaalisuus muuttaa tai on muuttamatta yrityksen toimintakenttää. Ymmärrystä ei synny jos ei osaa kuvitella miten asiat voisivat olla. Siis kuvitella? Kykyä käyttää omaa mielikuvitusta ja jopa haaveilla, ajatella toisin kuin ennen, analysoida ja ihmetellä ihmisten ja yritysten käyttäytymistä, yhdistellä toisistaan riippumattomilta näyttäviä asioita, löytää esimerkkitoteutuksia toisilta toimialoilta ja markkinoilta, asettumista asiakkaan housuihin… uskallusta ajatella. Kuulostaa epämääräiseltä, tiukka paikka monelle.

Hyvä visio on konkreettinen ja katsoo liiketoimintaa ulkoa sisään – mitä mahdollistamme asiakkaillemme tulevaisuudessa ja mitä olemme itse siinä tilanteessa. Visio on hyvä tarina tulevaisuudesta jossa haluaa olla mukana. Hyvä visio sisältää jännitteen nykytilan ja tulevaisuuden välillä. Kaikkia jännittää pystymmekö siihen. Hyvä visio innostaa ihmisiä, mutta myös ahdistaa toisia. Hyvä visio perustuu mahdollisuuksiin. Hyvä visio on myös hyvä brändi -lupaus. Hyvän vision aisaparina tunnistetaan mitä tehdään ja muutetaan. Uuden luomista ja vanhan muokkaamista uuteen uskoon, läheskään kaikki ei tietenkään muutu. Hyvä visio aiheuttaa rekrytointeja, eihän kaikkea voi osata sisäsyntyisesti.

Vuonna 2013 digitaalisuuden pitäisi olla luonnollinen osa liiketoiminnan toteuttamista. Miten itse määrittää oman liiketoimintansa, ohjaa suoraan miten pystyy hyödyntämään digitaalisuutta. Onko lentoyhtiö ihmisten siirtämisen logistiikkaa vai palvelua ihmisten liikkumiseen? Vedonlyönti rahapelaamista vai ajanvietettä ja viihdettä? Sanomalehti sivujen tuottamista vai tiedon tarjoamista ja hyödyntämistä? Tuotteiden ja laitteiden valmistusta vai luvattua toimivuutta? Pankkiasioiden hoitamista vai henkilökohtaista talouden hallintaa? Sisustuskankaiden valmistaja vai kodin ilmeen uudistaja? Tuottaja vai tarjoaja vai välittäjä vai mahdollistaja? Tuottajille tämä kaikki tuntuu olevan tuskaa.

Helppo tie on vaikea ohittaa. Kaksi tuntia työtä ja johtava toimija visiokalvot ovat valmiita esitettäviksi. Helppo se on sivusta konsulttina huudella, tule ajamaan tätä itse, sanoo moni. En ole muuten sivustahuutelija.

Mikko Marsio
http://www.linkedin.com/in/mikkomarsio
http://nordicsbusiness.blogspot.com/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-04-16 06:31:19

Mikko, olet harvinaisen oikeassa, lisäisin vielä että kun visio on tarina tulevaisuudesta, se on myös johtolanka jota pitää lähteä seuraamaan. Aivan liian paljon on visioita kirjoitettu ja sitten ollaan onnellisia, mutta sen täytyy myös aiheuttaa toimintaa ainakin vähintään pään sisällä jotta tiedetään minne ollaan matkalla.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-16 07:55:16

nää missiot ja visiot tahtoo mennä sekaisin monilla. enkä itse siitä häiriinny, tärkeintä olisi että olisi sekä suunta että tarkoitus.

Rock! #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-04-16 08:32:39

Hyvä kirjoitus ja erityisesti loppu tuottaja - mahdollistaja -erittelyineen kolahti. Kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio (@MikkoMarsio)
2013-04-16 09:40:38

Tarkoituksellinen suunta = missio + visio = misio. Tärkeintä on sisältö joka perustuu oivalluksiin jotka voidaan toteuttaa.

Eniten iloitsisin jos joku vastaisi ja puolustaisi rohkeasti "alan johtava" visiotaan ja mitä kaikkea hyvää se on tuonut

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jyri Suhonen
2013-04-16 22:41:19

Erinomainen kirjoitus. Tuli kivasti taas uusia näkökantoja! Iso kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.