Jarkko Kurvinen: Pelko estää yrittämästä

15.04.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Jarkko Kurvinen: Pelko estää yrittämästä

Kukaan ei ole kiinnostunut tekemisistäni saati ajatuksistani. Miksi kertoisin kellekään, minkä kimpussa painin, mikä inspiroi minua tai mitä merkitystä työlläni on? Kenenkään arki ei ole joka hetki kiinnostavaa mutta jokaisen päivään mahtuu inspiroivia hetkiä ja ajatuksia. Mitä kaikkea tekisitkään kymmenessä minuutissa, saati puolessa tunnissa: viimeistelisit projektiasi hyvästä parhaaksi, soveltaisit uutta tapaa käytäntöön tai jakaisit ajatuksiasi ja osaamistasi? Se riittää erottumiseen, sillä yrittäjiä ei ole jonoksi asti.

Anna merkitystä tekemisellesi. Merkittävimmät saavutukset seuraavat inspiroivia tavoitteita. Jos asetat tavoitteesi korkealle, puolittainenkin onnistuminen on enemmän kuin useimpien huiput. Epäonnistumisessakin on kyse lopettamisesta ennen tavoitteen saavuttamista. Itsensä ylittämiseen tarvittava sitkeys ei ole saman toistamista loputtomiin, vaan saman tavoitteen jahtaamista kunnes se toteutuu. Kukaan ei kaipaa tuuliviirejä mutta suunnannäyttäjiä kaivataan sitäkin enemmän.

Epäonnistumisen pelko estää meitä ylittämästä itseämme. Saatamme olla itsemme pahimpia vihollisia emmekä uskalla ilmaista itseämme, koska pelkäämme huonojen ajatusten leviämistä. Emme halua tuotoksistamme poikkeavia mielipiteitä tai kritiikkiä. Asettamalla itsesi alttiiksi pelkojesi lähteelle, paljastat itsesi arvosteluille, mielipiteille ja kaikelle sille, mitä et ehkä halunnut kuulla, mutta ylität myös itsesi ja etenet.

Synnytämme lisäarvoa vain olemalla oma itsemme, mielipiteillämme, pitämällä puolemme ja jakamalla ajatuksiamme.  Vaihtoehtonasi on jäädä huomaamattomuuden varjoon tekemällä mitä olet aina tehnyt ja mikä pahinta, mitä muutkin tekevät. Pelko ohjaa ihmisen valintoja. Et ole yksin pelkojesi kanssa, mutta samat pelot ohjaavat myös muita.  Pelko on kuitenkin turhaa, ellei merkityksettömyys ole tavoitteesi. Älä kuuntele niitä, joiden mielipiteillä ei ole merkitystä tavoitteidesi saavuttamiseen.  Uskalla katkoa pelkojesi kahleet ja jätä arvostelijat omaan merkityksettömyyteensä.

Voit voittaa pelkosi pitämällä tavoitteesi ja hallinnan itselläsi. Älä anna muiden päättää, mikä on hyvää ja kaunista vaan päätä se itse. Jos teet asioita vain muiden takia, olet altis kaikelle tarpeettomallekin kritiikille mutta jos teet töitä suuremman vision eteen, olet voittamaton. Jätä siis pelon ohjaama merkityksettömyys taaksesi ja luo merkitystä tekemällä töitä tavoitteidesi eteen. Voit saavuttaa tavoitteesi vain hylkäämällä pelkosi.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Harri K
2013-04-15 06:37:31

Jarkko, fantastinen kokoelma totuuksia pelon perspektiivistä. Ja mielestäni olet täysin oikeassa, on äärimmäisen tärkeätä että henkilö hioo oman juttunsa niin hyvin kuin voi, vie sitä eteenpäin voimakkaasti, ja ei ota asioita liian henkilökohtaisesti. Se on vähän sama asia kuin myyjä joka saapuu asiakkaan luo, esittää asiansa, ja sitten - hänet tyrmätään niinkuin 5-0! Jos tämä tapahtuu esim., vaikka 5 kertaa peräkkäin, on mahdollista että myyjälle alkaa pelko hiipiä mieleen, ja totuus on, moni tiputtaa lapaset lattiaan. Se on tietysti aivan tarpeetonta, tilanteellahan ei ole mitään tekemistä myyjän henkilötasolla, vaan itse asiassa useimmiten on kysymys ostajan tilanteesta. Tietysti tähän tllanteeseen mahtuu monia eri asioita mutta pointti on se että on voitettava tämä turha pelko, ja kuten sanoit Jarkko, pidettävä tavoitteet kirkkaasti mielessä, ja siitä vaan seuraavaan tapaamiseen. Kun sitten kauppa tulee, alkaa pelko häipyä, ja ymmärrys siitä että myyjä ei ole vastuussa ostajan mielentilasta - vaan vain omastaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-04-15 06:41:36

Marko Kulmala, olet ihana! Olisipa kirjoituksesi tullut jo lauantaiaamuna! *Älä annan muiden päättää mikä on hyvää ja kaunista vaan päätä itse*. Kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-04-15 06:45:06

Jaahans, sitä se teettää, kun lukee kahta postausta samaan aikaan - piti siis kirjoittamani tietysti - Jarkko Kurvinen, olet ihana! Olisipa kirjoituksesi tullut jo lauantaiaamuna! *Älä annan muiden päättää mikä on hyvää ja kaunista vaan päätä itse*. Kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-15 06:54:42

Tähän ei voi Jarkko muuta sanoa kuin että näin on. Viisas esimies houkuttelee ihmisistä esiin heidän persoonallisuutensa ja tukee pelon poistamista. Vain siten me voimme menestyä yksilöina ja yrityksinä

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-16 05:01:56

Hyvä huomio tuo esimiehen/omistajan vastuu "pelkojen poistajana" ... ei jätetä kaikkea yksilölle itselleen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-04-15 07:10:42

Hyvä kirjoitus! Pelossa eläminen ON turhaa jos ei ole hengenvaarassa.

Jos et ymmärrä miten pelko syntyy ja mistä siinä on kyse, sen "voittaminen" on helpommin sanottu kuin tehty.

Nopein ja tehokkain keino pelon hallintaan on oppia tunnistamaan pelko ja nähdä että:

1. se syntyy ohimenevästä ajatuksesta ja
2. kertoo ajattelusi tason hetkellisestä laskusta, ei siitä miten asiat ovat tai tulevat menemään.

Kyllä, sillä hetkellä kun olemme pelon vallassa, maailma näyttää hyvin erilaiselta kuin silloin kun olemme perustilassamme mielenrauhassa. Mitä nopeammin huomaat että "ai jaa, mähän katson taas pääni sisäistä sotaleffaa, en ole sotatantereella" sitä nopeammin palaat perustilaan.

"Pelon voittaminen" johtaa helposti tilanteeseen, jossa jatkamme toimimista ikään kuin olisimme siellä sotatantereella eli että pelko olisi totta. Tällöin stressitila voi jopa syventyä ja ajattelumme taso laskea entisestään.

Pelottomuus ei tarkoita sitä ettei tunnistettaisi riskejä vaan sitä, että erotetaan ne alhaisessa mielentilassa päässä pyörivistä emotionaalisista kauhutarinoista. Tunnistetaan, että kävi miten kävi, tulen tod.näk. säilymään hengissä ja kokemaan onnea, rakkautta ja hyvää oloa.

Kun olemme käytännössä pelottomia eli näemme pelkotilamme väistämättöminä mutta vaarattomina väärinä hälytyksinä jotka menevät ohi, alamme olla pidempiä aikoja kerrallaan siinä lapsenomaisessa ilon, innostuksen ja luovuuden tilassa.

Nimim. Kokemusta on

Tässä pidempi selvitys siitä mitä meidän turvallisissa olosuhteissa elävien "pelko" on ja mitä sille kannattaa tehdä: http://kutri.net/blog/2012/09/03/mita-pelko-oikeasti-on-ja-miksei-oikeasti-ole-mitaan-pelattavaa/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.