Valehteletko itsellesi vai asiakkaillesi?

12.04.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Valehteletko itsellesi vai asiakkaillesi?

Aika moni yritys on tehnyt viime vuosina näyttäviä brändilanseerauksia. Kerrotaan dramaattisesti mihin ollaan muka matkalla. Asian aitoutta voi tarkastella tutustumalla yrityksen presentaatioihin strategiasta, sijoittaviestinnästä, lehtiartikkeleista ja google-hakujen avulla. Usein tarinat häviävät yritysten viestinnästä kokonaan. Niitä ei tahdo löytyä oikein yhdestäkään julkaisusta. Ei verkosta, ei haastatteluista, ei vuosikertomuksesta eikä yritysten tuotteista.  Mitä tarinalle tapahtuu? Eikö se ollutkaan totta?  Miksi yritys lanseerasi itsensä julkisesti tuolla tavalla, mutta vetäytyy viestimisestä? Mihin yrityksen viestinnässä voi luottaa?

Suurin osa suomalaisista yrityksistä ei osaa viestiä tai rakentaa brändiä. Se nimittäin vaatii sitä että annetut lupaukset pitävät paikkansa joka paikassa,  joka kerta ja aina samalla tavalla. Audi, Apple tai Virgin on sama yritys, missio, strategia, visio, yrityskulttuuri aina ja joka paikassa. Oletko käynyt Applen kaupoissa? Tai ostanut Burtonin tuotteita? Se mistä maksat preemiota on totta joka paikassa.

Selailemalla suomalaisten yritysten viestintää löytää paljon yrityksiä jotka joko johtavat harhaan tai eivät osaa brändätä. Toimitusjohtajat narahtavat tuotantolähtöisestä numeroiden pyörittelystä kertomalla yrityksen numeroista takaikkunasta eivätkä tehtävästä, tavoitteista, strategiasta tai onnistumisista asiakkaissa. Suomessa höpötetään sijoittajille, asiakkaille, henkilöstölle ja kumppaneille aivan eri asioita. Mikä sitten on totta? Eihän totuus voi olla eri asioita eri päivinä eri tavalla. Sijoittajat tekevät aika raakoja arvioita suomalaisesta brändityöstä. Se ei näy millään tavalla niiden arvostuksissa.

Tilanne on aika hassu kun miettii yritysten arvostusten perusteita maailmalla. Arvostus perustuu juuri niiden kykyyn brändätä. Tuoda lisäarvoa toiminnan, tuotteiden ja palveluiden ympärille. Suomessa yritys joka ei osaa johtaa tarinaansa on Elcoteqin polulla. Ennemmin tai myöhemmin joku vie asiakkaat. Arvo, arvot eikä arvostus ikinä kohtaa. Yritys katoaa savuna ilmaan ostettuna, unohdettuna tai lopetettuna.

En tiedä ketä uskoa. Johtajaa, joka väittää yrityksen tavoittelevan taivaita, markkinointia joka tekee raflaavaa viestintää tulevasta, HR-osastoa joka etsii orjia tuotantolaitokseen vai kaveria joka sanoo että aika heikko oli edellinen esitys. Yhteenlaskettuna syntyy pelkkää hämmennystä. Markkinointirahat valuvat hukkaan, tavoitteet eivät toteutu, eivätkä unelmat toteudu. Jos tavoitteilla ei aidosti ole väliä niin miksi niitä edes lausutaan ääneen?

Ps. Onhan suomessa sellaisiakin yrityksiä joiden missio, strategia, tavoitteet, visio ja rooli asiakkaissa näkyy jokaisessa esiintymisessä. Sellaisia ovat ainakin Outotec ja Kone. ”Sattumalta” nämä superosaajat ovat myös lehdistön ja sijoittajien suosiossa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jukka Niemelä
2013-04-11 05:32:59

Älä ny ainakaan HR-osastoa usko. Siellä on liiketoiminnasta ymmärtämättömiä ihmisiä, joiden ainoa syy hakeutua HR-tehtäviin on mahdollisuus työskennellä ihmisten kanssa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Karin Honkavaara
2013-04-14 13:42:34

Ilmeisesti lasket leikkiä. Strategiat, liiketoiminta ja tavoitteet saavutetaan vain ihmisten tekojen ja tekemättä jättämisten seurauksena. Kannattaa siis liittoutua niiden kanssa, jotka ymmärtävät, mikä on the human side of enterprise. Millaista käyttäytymistä suositaan, mitä tarinoita kerrotaan ja mitä asennetta tavoitellaan ja palkitaan? On olemassa strategista HR:ää, etsi sitä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-04-12 05:35:07

Ironistahan tässä on juuri se että jos haetaan jotain missä suomalaisyritykset ovat tasaisen varmoja, niin siinä että homma ei toimi. Ilmeisesti kait se on vaan niin että tämä sulkeutunut saareke jota kutsutaan Suomeksi, on niin sisäänpäin lämpiävä, että pärjätäkseen ei tarvitse tehdä kuin joku "minimi". Myyntityön valmennuksessa olen todennut sen että valmennuksen aikana profiilia nostetaan ja yritetään pysyäkin siinä, mutta kun perävaloni näkyvät, niin myyjät useimmiten taantuvat takaisin entisiin, vanhoihin tapoihinsa. Surullisinta siinä on se että myynnin johto ei ota mitään näyttävää askelta asian korjaamiseksi. Eli he ikäänkuin allekirjoittavat tilanteen apaattisuuden ja jatkavat entiseen malliin. Tämä kaikki siitä huolimatta että tilanteessa on myyntiä nostettu reilusti, yritys on tuottanut parempaa tulosta, myynnin johdon bonukset ovat parantuneet ja myyjien palkat provision kautta nousseet. Toisin sanoen rahakaan ei auta. Hassuinta tässä on se että yrityksen omistajat, joiden luulisi loppurivillä ottavan asiaan todellista kantaa, eivät sitä myöskään tee, vaan ilmeisesti kokevat että säilyttääkseen rauhan, mennään niinkuin ennenkin, ei tehdä mitään radikaalista muutosta. Siis hekin, niin käsittämättömältä kuin se tuntuukin, tulevat mieluimmin toimeen vähemmällä ja helpommalla kuin että nostaisivat itseänsä niskasta, ja hakisivat todellista muutosta ja parannusta yrityksen toimintaan. Eli, katsottuna myynnin perspekstiivistä, ja sen kehityksestä, näkymä on periaatteessa aivan sama kuin tilanne viestinnässä tai brandäyksen kohdalla. Siis tasaisen varmaa toimintaa, ikävä kyllä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-12 05:43:09

Kiitos Harri! Konsultin tuskaa koen minäkin... ja juuri sitä "kaikki palaa ennalleen" siitä tämäkin kirjoitus lähti...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Teppo Lainio (@IlCaffeBuono)
2013-04-12 08:04:42

Ville, ei kai tässä kukaan tahallaan valehtele. Sivusta katsominen ja kritisoiminen vaan on aina niin paljon helpompaa kuin itse tekeminen. Brändit, tarinat, yrityksen arvot ja niin edelleen eivät ole päälle liimattuina minkään väärttejä.

Minulta on - rehellisyyden nimissä - vienyt ainakin 15 vuotta ymmärtää ja sisäistää arvojohtamisen merkitys ja saada se edes jotenkin toimimaan. Matkalla on moni kollega ja konsultti joutunut raastamaan hiukset päästään, mutta ei ehkä turhaan.

Riittävän valaistumisen jälkeen tarvitaan valtavasti tahtoa, energiaa, taitoa ja kapasiteettia saada ymmärrys siirrettyä eteenpäin ja hyödyksi organisaatiolle.

Oman tehollisen ja ajallisen rajallisuuteni huomattuani osaan arvostaa niitä audeja ja burtoneita ja niiden johtajia, jotka ovat saaneet kaiken tämän hyvän aikaan ja onnistuneet vielä viestinnässäkin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-12 08:27:22

Kiitos Viestistä! se lämmitti. Itsekin työstän asioita joka päivä. Itse asiassa tämä on hyvin lähellä sitä millä Tolvanen elää. Tunnen tuskan. Tämäkin turhautuminen lähti tuskasta. 10Vuotta puhunut ja hitaasti etenee... toisilla paremmin kuin toisilla. On kuitenkin helppo "testata" googlaamalla yrityksen nimeä.. +strategia jne.. katsoa mitä lehdistö yms. kirjoittaa.

Terkut! Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-12 07:17:44

Tämä pitkäjänteisen kehittämisen puute haittaa yrityksiä, oli sitten yrityskuvan tai muun yritystoiminnan jatkuvasta kehittämisestä. Yritysjohdon kannalta kyse on kulujen pelosta suhteessa saavutettuun etuun.
Ymmärrän hyvin pienemmän yrityksen ajatusmallia koska yrityskuvan kehittämiseen laitettua raha ei näy viivan alla ennekuin ajan myötä.
Myynnin kehittämiseen laitetun rahan pelkoa en ymmärrä, koska se on nopeasti mitaatavissa ja takaisin saatavissa.
Kysyn kuitenkin että kun suurin osa konsulteista itkee tätä samaa, onko siis konsultin lähestymiskulma väärä: Ollaan oikealla asialla, mutta lopullinen päämäärä ei tahdo jäädä yritykseen toimintatavaksi, jolloin yritykselle myytyä asiaa ei ole saatu sisäistettyä eli konsultti on epäonnistunut.
Ymmärrän että tämä ei ole näin yksinkertaista, mutta en minä haluaisi myydä palvelua joka ei oikeasti tee peruskalliota järisyttäviä muutoksia yrityksessä. Yritysjohdon pitää olla valmis muutokseen tai ei kannata ottaa toimeksiantoa.
Voi olla että minäkin nälissäni vuoden loppupuolella pyörittäisin puolivillaisia koulutuksia joiden vaikutus on kertaluonteinen?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

timo aittoniemi
2013-04-12 08:52:53

Hyvä Harri! Niin totta. Mutta miksi tuon pitää olla aina noin? Mun mielestä siksi, että johto ei ole kokenut aitoa, lähes uskonnollista hurmosta, joka jää mieliin ja tekoihin elämään. Myyntijohto se kursseja tarvitsee, myyjien kurssittaminen pitää tehdä vasta, kun muu johto on ymmärtänyt ja sisäistänyt esim uuden prosessi. Toisaalta konsultin jatkoleipä on turvattu, kunhan on suomalaisen löysän mittapuun mukaan "hyvä", näin pääsee kouluttamaan samoja juttuja samoille haluttomille aina yhä uudestaan! Tiedän ainoastaan yhden kouluttajan, joka on suostunut tekemään mulle provisiopalkalla myyntikoulutusta--kaikilta oon kysynyt.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Pinola
2013-04-12 08:52:37

Hyvä happotesti tuo, näkyvätkö yrityksen olemus, tarina, pääviestit samanlaisina. Viestien täytyisi olla TOTTA, kohderyhmälle RELEVANTTEJA (houkuttelevia) ja vielä EROTTELEVIA, ja parhaimmillaan hyvässä tarinassa on myös houkutteleva draamankaari. Johdolla on aina visio, joka ei vielä ole totta – ja sitten tarvitaan paljon määrätietoisia askeleita, viestintää, tekemistä kaikilla puolilla yritystä ja seurantaa, että visio toteutuisi, oli kyse sitten bränditarinasta tai vaikka myynnin kehityksestä. On ihan totta, että monesta suomalaisesta talosta puuttuu bränditarinan (viestinnän) johtamisjärjestelmä ja seuranta. Erityisesti rapakon toisella puolella bränditarinaan ja viestintään suhtaudutaan usein hyvin eri vakavuudella – esim. Apple ja Coca-Colakin tunnetaan erittäin voimakkaasta tavastaan kontrolloida brändiään ja viestintäänsä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-04-12 18:27:06

Jokainen meistä kertoo yrityksemme tarinaa. Ideaalitilanteessa kaikki ymmärtävät viestin samalla tavalla ja kristallin kirkkaasti. Ikävä kyllä maailma ei ole täydellinen ja viesti muuttuu enemmän kuin rikkinäisessä puhelimessa. Tähän onneksi pystytään vaikuttamaan koulutuksella ja sillä, että pidetään huolta yrityksen merkityksen tärkeydestä työntekijöille. Yhtenäinen brändikokemus on toki tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on, että yrityksen johto pitää huolen, että heidän oma toiminta on yhtenäisessä linjassa. Mitä tehdään, miten tehdään ja miksi tehdään täytyy olla linjassa. Jos viesti ja toiminta lähtee organisaation yläosasta millin vinossa, on heittoa alimmalla tasolla helposti jo metrejä. Yleensä ne, joille maksetaan vähiten kertoo yrityksen tarinaa eniten. Se kannattaa muistaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.