Navigoi(du) verkossa

12.04.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Navigoi(du) verkossa

Hupsista. Tulipa tehtyä Tolvasellakin amatöörimäinen virhe. Sellaista se tekemisen ja suunnittelun ajaminen yhtä aikaa aiheuttaa. Olen paasannut sisältöihin perustuvista solmukohdista verkossa, puhunut aktiivisen jakamisen puolesta ja tutkinut vaikuttamista verkossa. Kohtuullisilla tuloksilla. Jotakin on jäänyt ajatuksiin matkan varrella.

Haluatko vaikuttaa verkossa? Ensimmäinen ja ehkä tärkein asia on navigoiminen ja navigoituminen verkossa. Yritän selittää. Verkko ”pohtii” onko tämä villetolvanen keskeinen asia ja mistä kaikkialta se indeksoituu hakutuloksiksi. Siksi on aika keskeistä että kaikki valintasi tukevat yhtä ja yhtenäistä brändiä.

Esiinnyt nimelläsi Facebooksissa (joka indeksoituu huonoiten), Linkedinissä jne. Mutta sähköpostiosoitteesi voi olla jotain ossi69 gmailissa tai twitter tunnuksesi vaikkapa Jussukka. Blogisi osoite on kahviseuraa.biz jne. Ja koko hässäkkä on valmis. Et voi navigoitua, eikä sinua löydä verkosta.

Useiden eri keksittyjen osoitteiden käyttö tekee hankalaksi myös kanssasi asioinnin. Miten asiaa tai artikkelia etsivän pitäisi muistaa, että Twitterissä oletkin perämies etkä Kalle Kuukkeli? Mistä kukaan tai mikään järjestelmä voi sinut tai yrityksesi tunnistaa jos teet parhaasi harhauttaaksesi kaikkia hakujärjestelmiä?

Tämän takia yritysblogit ovat myöskin takaa. Kirjoittajan ja yrityksen identiteetit jakaantuvat eikä navigoitumista synny. Pohdi siis todella tarkkaan koko brändihierarkiasi. Jos heikkoja esimerkkejä etsit, niin mietipä miten Kesko brändikasseineen navigoituu digiversumiin? Ei mitenkään. Keskon brändihierarkia verkossa on kuin 80-luvun rantapaita Teneriffalta. Täynnä neonvärisiä logoja ilman tietoakaan aitoudesta. Sillälailla!

No mutta suutarin lapsilla ei ole kenkiä. Olen yrittänyt olla villetolvanen johdonmukaisesti lähes kaikkialla.  Mutta blogin lempinimi lipsahti vahingossa päiväntolvaseksi. Osoite on siis eri kuin kutsumanimi. Toisaalta en vieläkään tekisi blogista päivän tolvasta. Sen verran hyvin herran ja tekemisen maine kohtaavat arjessa.

Itsensä tuottaminen on lähes mahdotonta. Siksi maailmaan tarvitaan tuottajia, markkinoijia, valmentajia jne. Vain hölmöt kiistävät ulkopuolisen avun tarpeen. Tai sulkevat korvansa maailman mahdollisuuksilta. Pohdin kovasti mitkä asiat pitäisivät olla Villen, Rooman ja Tolvasen tekemisiä. Ville itse asiassa elää vähän eri asioilla kuin Tolvanen puhuu.

Ville on kuitenkin strategiakonsultti, paljon tekemisissä markkinoinnin kanssa mutta luovan strategian puolella. Tolvanen on digiapostoli, Rooma osaajien verkosto ja kehitysyhtiö. Huonosti siis toimii asiantuntijankin brändinhallinta. Saattahan joku lääkärikin tupakkia poltella. No asiaan on tulossa muutos. Tämä turhautumisesta ja vitsista lähtenyt polku on saamassa pikku hiljaa suurempaa merkitystä ainakin tekijöilleen. Viilataan siis nämä viestinnällisetkin asiat kuntoon.

Pohdi omaa osoite, nimi ja brändihierarkiaa, mikä on vaikuttamisesi suhde yrityksesi toimintaan? Löytyykö sieltä synergiaa vai apatiaa? Kuinka kiinnostavalta vaikutat verkossa?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2013-04-12 05:45:40

Olis hienoa jos joku tätä vaikka kommentois. Tunsitko pistoksen? Onko Tolvanen hakoteillä? Onko firmoissa asiat kunnossa? ...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pasi
2013-04-12 07:13:02

Upeita ja yleviä ajatuksia Ville Tolvanen! Jossakin myyntimiesten mystisen veljeskunnan salaisissa tapaamisissa, joku neuvoi, että aina jos kerrot ongelmasta, virheestä tai vaikkapa vain havainnoistasi, esitä AINA joku ratkaisuehdotus. Niin. Ei nimi miestä tee, vaan mies tekee nimen. Vai miten Se nyt olikaan? Tsemppiä ja aurinkoa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-12 07:14:19

Kiitos! innostava & inspiroiva kommentti. Ja hyvin kiteytetty... terkut! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anni
2013-04-12 14:34:19

Et ole Tolvanen hakoteillä :-)
Ilon kautta viikonlopun viettoon pohtimaan omaa kiinnostavuuttani verkossa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-04-12 18:03:50

Onko se lopulta hyvä, että sulla on kolme brändiä. Vaikka ne meneekin sekaisin ja rajat on hämärät on jokaisella kuitenkin oma tehtävä ja myös jokaisella brändillä on oma lukija-/asiakaskunta. Mielummin niin, että yksi brändi on yhdelle asialle kuin, että kolme eri toimintoa ja asiakaskuntaa yritetään hallinnoida saman brändin alla. Moni myös pitää jonkinlaisen jaon työminän ja vapaa-ajan minän välillä netissä. Itsellä Facebook on enemmän kavereiden kanssa 'hölmöilyä' ja Twitter, blogi ja muut taas ovat business minää. Osoitteiden puolesta minä löydyn vaihtelevasti. Kun googletin itseni, ensimmäisenä tuli blogi, joka on hienoa. Sisältömarkkinointi siis toimii. Uskon, että kirjoitukset käyvät parempana käyntikorttina ajatusmaailmaani kuin staattinen CV LinkedInissä.

Kannattaa myös miettiä miten otsikoi blogikirjoitukset. Itse en todellakaan osaa sanoa, onko oma otsikointi onnistunutta, mutta joka päivä Googlen kautta uusia lukijoita tulee blogiini tiettyjen hakusanojen kautta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petteri Erkintalo
2013-04-12 22:04:34

Minähän olen päättänyt olla ei-kiinnostava verkossa. Kauppa käy todennäköisesti heikommin kuin Tolvasella, mutta ei se mitään :)

Ihan kuriositeettina sanon siis painavan epämielipiteen offtopicista, kuten tapoihin silloin tällöin kuuluu, FB on mulle siviilikanava, toki tiedän, että varmastikin osa ihmisistä pitää minua sekopäisenä wannabe - muusikkona, jolla ei ole yhteiskunnallisesti merkittävää sanottavaa asioista.

Linkedin on lähinnä rekrytointikanava, liidinhankkimiskanava ja ajoittain vaivautuessani tiedonjakokanava. Twitter taas on Linkedinin jatke.

Blogia olen pohtinut pitkään, mutta tunnen itseni sen verran hyvin, että tuskin jaksaisin kovin usein kirjoitella.

Mitä olet Ville mieltä siitä, että luokittelen FB:n ei niin kiinnostavaksi ammatilliselta kannalta, enkä koe sen nostavan kenenkään henkistä / konsultatiivista pääomaa ihan jo puhtaasti sen takia, että uutisvirtaan hukkuu hyvätkin ajatukset ja miten koet väitteeni siitä, että Twitterillä ei ole vielä(kään) sijaa strategisena työkaluna imagon tai tuotteeen arvoketjussa?

Kunnioitan kovasti herra Tolvasen hyviä kirjoituksia, joita salaa käyn aina silloin tällöin stalkkaamassa - kun aikaa liikenee, enkä mitenkään ymmärrä mistä revit Energisyytesi! Ehkä sen selvitämme lounaan parissa vielä tällä vuosikymmenellä.

Respect.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-13 05:54:22

Terve!

Kiitos viestistä. Hienoa että aktivoidut!! Ensinnäkin, tapansa kullakin. Jokainen päättäköön itse. Edustat enemmistöä varmasti.

Itse olen kiinnostunut digitalisoitumisesta syvällisenä ilmiönä, muutoksena liiketoiminnassa. Olen strategina ja markkinoijana tietyllä tavalla Some-kriitikko. Silti yritän oppia muutoksesta jotain joka päivä. Saman syyn takia olen altistanut itseni verkolle. Koen että se on halvin ja nopein tapa oppia.

FB on täysin epäkiinnostava ammatillisesti. Linkedin in on passiivinen CV, eikä Twitteriä käytä kukaan. Silti kokonaisuus on todella todella kiinnostava ;)

Kuvaat hyvin kuinka eri yhtiöt ovat verkon päälle rakentaneet suljettuja palveluita eri käyttöä varten. Jos silti haluat vaikuttaa verkossa kysymys on kokonaistuloksesta.

Mutta palataan tähän faksilla tai lounaalla ;)

Itselleni homma toimii hyvin monestakin eri syystä. Itseilmaisuna (nälkä kasvussa), ajatuksellisesti (oppi), ammatillisesti (uusia asiakkaita) ja ennen kaikkea autta asiakkaita valitsemaan tai vihaamaan kun "tavara" on tarjolla. Hyvä näkyvyys on yrittäjän henkivakuutus.

Kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

miisamink
2013-04-12 23:52:20

Musta on kiinnostavaa että muutama vuosi sitten (ja ehkä monilla vieläkin) tavoitteena oli olla mahdollisimman 'näkymätön' verkossa. Kaikki FB:n asetuksetkin oli asetettu niin että hyvä kun näki itse omia postauksia. Nyt tilanne on (ainakin minulla) the opposite.

Mutta tässähän on kyse vain strategian valinnasta. Ja missäpäin maailmaa ja miten aikoo elantonsa ansaita tai unelmansa toteuttaa. Ajattelin itse että hei, jos olisin elänyt silloin 1800-luvun lopussa niin olisin varmaan yrittänyt päästä junankuljettajaksi. Olisi silloin ollut todella todennäköistä että joku 40+ nainen olisi otettu mukaan junankujetusta harjoittelemaan!

Hienoa kokeilla itse mitä tämä (ei enää niin) uusi tekniikka tuo tullessaan, eikä vaan ihmetellä katsomosta!!

We win or we learn. We never loose.
Miisa

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-13 05:49:32

Kiitos Miisa! Seuraan tiivisti teidän uutta revitystä... kiinnostavaa! nähdään pian (lontoo...) terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ari Kangas (@arikangas)
2013-09-10 11:26:06

Yhäkin yritän hahmottaa missä vaiheessa on oikeasti järkeä käyttää twitteriä. Omien kokemusten perusteella se on ihan turha jos ei siellä ehdi käydä kääntymässä kuin kerran viikossa. Kaikki keskustelevat jostain mistä on keskusteltu vähintään jo viimeinen vuorokausi eikä kiinnostus riitä penkoa esiin koko keskustelua että tajuaisi yhtään mistä on kyse. Muutenkin vaikuttaa siltä että kerralla pitäisi jaksaa aina väijyä ruutua pidemmän aikaa saadakseen mitään irti.

FB:ssä sentään näkee jotain jännää vaikka minuutinkin panostuksella. Ammatillisesti siitä ei kyllä ole mitään iloa, mutta apunsa siitäkin että hermot saavat hetken levätä ja voi kuvitella omaavansa elämää työn ulkopuolella.

Blogeja voi sentään lukea silloin kun siltä tuntuu ja käyttää siihen sekunnilleen sen verran kuin aikaa on käytettävissä ilman jatkuvaa vahtaamista.

..ja miksei tolvanen ole jo rekisteröinyt tuota päiväntolvanen -osoitetta? ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Virkkula (@TeeVirkkula)
2013-09-10 11:36:18

Näkymättömyys perustellaan monesti kontrollin katoamisella omiin sisältöihin. Olen kuullut lausahduksia: "Kun sä lataat sun lasten kuvia FB:iin, kuka tahansa voi missä tahansa nähdä ne, vielä vuosien päästäkin." Niin, entä sitten? Me, Anttilan kuvaston kanssa erotiikkaan tutustuneet luontaisesti pelkäämme verkkoa, koska olemme joutuneet opettelemaan (ja opettelemme yhä) sen käyttöä vasta aikuisella iällä. Kun opimme aidosti iloitsemaan siitä, kuinka joku osasi jatkaa siitä pallosta, jonka minä heitin ja kehitti siitä paremman kuin minä ikinä olsin osannut, pääsemme pitkälle.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Otto Ääri
2013-09-10 14:17:24

Jo pelkästään busines-mielestä tuo ajatus on hieno. Itse pohdin kuitenkin usein sitä, että noiden nimimerkkien ja häshtägien ja muiden hässäköiden taakse on aikalailla helppo mennä jemmaan. Se, että olen ottoaari twitterissä, Otto Ääri FB:ssä ja Google+ssa + LinkedInissä, pakottaa minut toisaalta muistamaan, kuka olen? Eli pitämään mielessä, että kun jotain jonnekin sanon, on sen takana uskallettava myös seistä.

Ja Timo Virkkula! Tuo "me Anttilan kuvaston kanssa..." osui.

Kiitos siitä. PÄivän itsekseen hymähtelyt saatu.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.