Alex Nieminen: Rauramon henki

10.04.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Alex Nieminen: Rauramon henki

Toimitus: Jämäkkä, terävä ja asiallinen kommentti Alexilta joka ilmestyi alunperin miehen Facebookissa. Pakko jakaa! Sharing is caring.

Rauramon 47-vuotinen ura Sanomilla on päättynyt. Tämän päivän hesarissa (!) häntä lainataan kertomalla, että Sanomien markkinaosuus media-alalla on hänen aikanaan noussut 15%:sta 55%:iin. Ja sitten tulee se nolo jatko. Rauramon mielestä Sanomien suurin uhka on Yleisradio, jonka rahoitusta pitäisi laskea yli puolella. Voiko todella olla, että miehen upea historia kulminoituu eläkkellejäämisen hetkellä vain YLE:n vihaamiseen?

Tämäkö on ollut se heritage, jota Mikael on palkattu jatkamaan? Missä on kunnianhimo digitaalisissa palveluissa, ylivoimaisessa sisältöosaamisessa, journalismissa, Suomalaisen yritysosaamisen näytöstä ulkomailla. Siis jossain positiivisessa ja itse tekemiseen perustuvassa? Murdochin perheellä on ollut medioidensa kautta samanlainen ristiretki BBC:tä vastaan, jossa keinot on käynyt yhä härskimmiksi. YLE:n remontti jäi Mikael Jungnerilta kesken, kun Kepun ja Kokoomuksen politrukit päättivät laittaa sisäsiistin puudelin hoitamaan YLEä.

Remontille on edelleen talossa paikkansa, mutta suunta ei ole alasajo, vaan sama kuin Sanomilla = more value for owners. Lisää arvoa omistajille tuottavaa arvoa monipuolisten sisältöjen muodossa. Ja omistajat olemme me, Suomen kansa. Ja Rauramolle vielä yksi kysymys. Jos 55%:in markkinaosuus ei riitä Sanomille media-alalla (krhm, Kilpailuvirasto), niin paljonko niistä viihdesisällöistä, jotka nyt verorahoilla tarjotaan koko kansalle pitäisi saada Sanomien maksumuurin taakse? En missään tapauksessa vihaile Rauramoa tai Sanomia, mutta tämä YLE-viha on minusta vaan järjetöntä.

@alexnieminen

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2013-04-10 08:36:48

http://www.hs.fi/kotimaa/Yle-vero+ei+armahda+ket%C3%A4%C3%A4n/a1365481704300

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Peko Korpela
2013-04-10 18:38:21

En minä näe tässä mitään vihaa.

Rauramo asettaa vain kyseenalaiseksi sen, että YLE on verovaroin rahoitettu yhteisö, jonka roolista ja rahoituksen määrästä päättää eduskunta. Eduskunta päättää budjetin perusteella kaikista meidän yhteisten varojen allokoinnista.

Yhteiskunta rahoittaa nyt julkista tahoa 500.000.000,00 eur/vuosi + indeksikorotukset, joka tuottaa perinteisellä tavalla sisältöä, jota verkko on pullollaan. Tällä YLE:n toimilla hidastetaan maksullisten verkkopalvelujen syntyä ja digitaalisten palvelujen kehittymistä. Itse koen, että tälle 500 milj. eurolle YLE ei kykene antamaan vastinetta vaan vain hidastaa digitaalisten markkinoiden kehittymistä.

Omassa arvomaailmassani antaisin YLE:lle 200.000.000,00 eur vuosittain journalistisesti korkeatasoiseen tuotantoon ja laittaisin 300.000.000,00 eur esim. sairaiden ja vanhusten hoitoon, kuten lasten sairaalaan.

Jokainen Time Warnerille maksettu Game of thronesin jakso on yksi keskoskaappi vähemmän.

Kuten olen aiemminkin sanonut YLE:llä on joitain hyviä journalisteja, jotka kykenevät aitoon dialogiin yhteiskunnallisista asioista, mutta heitäkin on aivan liian vähän.

Nykyisillä populistisilla Mannerheim-elokuva, "Tanssi kansan kanssa" jne. -huuhaa sisällöllä YLE vain kosii kansaa ja estää markkinoiden kehittymistä.

Luulen Alexin edustavan vapaata markkinataloutta vaikka ko. kirjoituksesta hieman toisen käsityksen saa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-10 19:16:30

Hienoa! Saatiin vihdoin kommentti tähänkin?! Lisää keskustelua aiheesta. Itse olen vahvasti Alexin kannalla! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Peko Korpela
2013-04-10 20:45:16

Alan ammattilaisina haluaisin kysyä Villeltä ja Alexilta, että eikö verkkopalvelujen sisältö ja laatu kehity sillä, että niistä saadaan maksu?

Medialla on vain kolme vaihtoehtoa: maksullisuus - ei mainoksia, ilmainen - mainoksia ja näiden yhdistelmä.

Yle estää markkinoita kehittymästä, koska sen logiikka on ilmainen - ei mainoksia. Rahoitus tulee verotuksen kautta, joka on aina pois jostain muualta, esim. lasten sairaanhoidosta tai luonnonsuojelusta.

YLE:llä on laadukasta uutis- ja ajankohtaistoimitusta ja parhaat kotimaiset tuotannot ovat vapaan markkinan indie-tuotantoja.

Näkisin mielelläni listan YLE:n omien tuotantojen katsoja luvuista, mutta niitä ei YLE anna. Se siitä avoimuudesta. DDR -meininkiä 70-luvulta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Juissi Vainiola
2013-04-11 11:11:32

Jokseenkin naiivia kuvitella että Ylen vetäytyminen tekisi kaupallisen kotimaisen median toiminnan ja ansainnan jollakin tapaa varmemmaksi tai helpommaksi. Eivätköhän haasteet ja uhat ole muualla kuin julkisessa toiminnassa. Ainakin ulkopuolisen silmin mm Sanomien toiminta vaikuttaa siltä että innovaatiot loistavat poissaolollaan mutta Yle-viha voi hyvin ja luovia ratkaisuja, viimeisenä CP-vammaisilla ratsastaminen, siltä rintamalta löytyy viikottain.

Pitäisikö tosiaan suunnata keskittymistä jonnekin toisaalle?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-11 14:14:07

Peko, noiden vaihtoehtojen ohella on aina ns. 3. osapuoli. esim. en minä tarvi blogaamisesta tuloja... tienaan ihan muulla. Digiaikana löytyy aina joku joka on valmis sponsoroimaan sisältöjä. Maksumuurit vain estävät sisältöjen käyttöjä.

Toistan jälleen että suomi on tuskin luopumassa yleisestä terveydenhoidosta tai yleisradiosta. miksi siis kuluttaa energiaa asiaan?

Parempia sisältöjä pohtien, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Peko Korpela
2013-04-12 08:39:49

Olen Ville kanssasi samaa mieltä, että paremmat sisällöt on se avain asia.

Maksulliset verkkopalvelut ovat taas alan kehittymisen kannalta välttämättömiä. Taistelu mainoksia vastaan on niin kova, että sisällöntuottajien on saatava tulonsa tilausmaksuista. Sen kehittymistä YLE estää ilmaisella sisällön jakelullaan ilman mainoksia.

Muuten olen kanssasi samaa mieltä. t. Pekka

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-12 12:22:28

Menikö Talven kampanja hyvän maun toiselle puolelle? ylilyönti? V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Peko Korpela
2013-04-12 15:01:35

Moro Ville, laitoit viimeiseksi, että menikö Talven kampanja hyvän maun toiselle puolelle? Tarkoitus oli herättää keskustelua ja siitä syntyi. Se meni riman ali, mutta keskustelua syntyi.

Hyvät viikonloput.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.