Loppuvatko paperiset mediat?

08.04.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Loppuvatko paperiset mediat?

On täysin väärä kysymys. Harmittaa tämä keskustelun ohkaisuus. Meneekö kaikki verkkoon? No ei mene. Loppuvatko lehdet? Eivät lopu, ainakaan kaikki. Onko digitalisaatio ohimenevät villitys? Sana varmasti, mutta asia on tullut jäädäkseen. Yritetään raapaista vähän pintaa syvemmältä.

Näemme verkon kanavana.  Se on keskustelun suurin ongelma. Pitäisi ymmärtää että sähköiset alustat yhdistävät meidät äänellä, kuvilla, teksteillä ja kokemuksilla. Helposti, nopeasti, mukavasti ja edullisesti. Olemme läsnä sekä fyysisesti että sähköisellä alustalla. Voimme valita kumpaa todellisuutta hyödynnämme. Löytyykö verkosta, vai otanko tämän laiturin nokassa. Siksi kaikki mikä voi, myös digitalisoituu. Se ei tarkoita, että kaikki menee internettiin ja asiat loppuvat, vaan sitä että tarjolla on lähes aina asialle digitaalinen vaihtoehto. Se, muuttaako digitalisoituminen käyttäytymistä tai liiketoimintamalleja on eri asia. Aika moni muuttuu, on muuttunut ja tulee muuttumaan täydellisesti. Esimerkkinä koko Hollywood. 

Digitalisoituminen etenee nopeammin kuin sähkö aikanaan. Jos kerran saatiin talo sähköistettyä, miksi siitä luovuttaisiin? Varmasti joku luopuukin, mutta miksi massat vaihtaisivat takaisin kynttilöihin? On epärelevanttia keskustella kanavista, alustoista ja käyttäytymistä kun kulman takana viipyilee todellinen pommi. Jos kuluttajien tottumukset muuttuvat radikaalisti, kestävätkö liiketoimintamallimme? Miten meillä on varaa julkaista paperilla ja sähköisissä kanavissa lukuisine versioineen? Mistä rahat tulevat?

Yritysjohtajan näkökulmasta digitalisoituminen tuo ison haasteen. Oppimista, muutosta ja poisoppimista. Uusia asioita nopeaan tahtiin. Oletko mukana vai ulkona? Saatat samalla päättää työurasi kohtalosta. Todellinen kysymys on kuitenkin toimiva liiketoimintamalli. Nykyisen toimintamallin rinnalle tarvitset myös sähköisen operaation. Kauppaa verkossa, uusia palveluita, verkkokauppaa, asiakaspalvelua, tuotekehitystä ja viestintää. Ne kaikki sähköistyvät kovaa vauhtia. Miten käy kannattavuuden? Paljonko kilpailua hävitään verkossa?

Tärkein kysymys on jo tänään, miten luoda kannattavaa liiketoimintaa digiaikana? Tuleeko se paperilla, televisiosta vai netistä on täysin irrelevanttia. Keskusliikeet ovat rakentaneet jalkapallokentän kokoisia marketteja ja Sanomat haalineet tv-kanavia samaan aikaan kun molempien merkitys liiketoiminnallisesti inflatoituu. Miten rakentaa menestyvää liiketoimintaa pitkällä aikavälillä? Vähän joka paikassa ei varmasti ole vastaus kenellekään? Mihin niitä marketteja tarvitaan, jos 60% joululahjoista ostetaan jo verkossa UK:ssa? Herätys.

Sähköinen kehittäminen on vaikeaa ja kallista. Siksi se tarkoittaa luopumista monista meille rakkaista asioista. Paperista, tv-kanavista, tutuista merkeistä ja toimintamalleista. Mutta samalla se avaa oven aivan uusiin mahdollisuuksiin. Aika medioissa, kaupassa, palveluissa ja teollisuudessa ei koskaan ole ollut kiinnostavampi. Kuka tekee kannattavinta ensimäisenä? Kuka luo uutta? Kuka onnistuu muuttamaan itsensä digitaaliseksi yhtiöksi? Paljon kiinnostavampaa kuin formulat ja lätkä yhteensä.

Olen suututtanut ihmisiä sanomalla Stockmannin olevan Suomen huonoin verkkokauppa suhteessa konseptiin kivijalassa. Moni on närkästynyt. Mutta olen vain huolestunut suomalaisesta omistajuudesta. Verkkokaupassa juhlivat erikoiskaupat. Etsi kynää, solmiota tai kenkiä ja löydät jokaiseen tarpeeseen erikoisliikkeen, yrityksen joka rakentaa asiakkuuden varaan. Miksi Kesko tuntuu unohtaneen koko Plussan kokonaan? Ainoan todellisen asiakassuhteensa? Harmittaa tämä pimeässä vaeltelu. Kohta menevät miehet vaihtoon.

Nykyisen ja sähköisen palvelukanavan hallinta rinnakkain tulee liian kalliiksi. Jostain on luovuttava, jotain on tehostettava, muutosta ja tuloksia on tehtävä nopeasti.  Muutoksen ohella jarruttelu ja aikailu on toiseksi suurin haaste. Jarruttelu on nopein tie ulos markkinoilta. Jarruttelemalla synnytetään sanomalehtiä, kauppoja, mediataloja ja keskusliikkeitä, jotka eivät ole oikein hyviä missään. Todennäköisesti erittäin huonosti sopivia yhtälöitä tulevaisuuden asiakkaiden tarpeisiin. Miltä tuntuu herätä päivänä kun et pärjääkään palikkatestissä?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-04-08 06:39:44

Hyvää pohdintaa, olen miettinyt miten PT-kauppa voisi oikeasti hyödyntää digiä, se kun on perinteisistä perinteisintä kivijalkaa. Pitääkö maito hakea kaupasta, vai voisiko sen hoitaa jotenkin muuten. PT-kaupassa on tehty kokeiluja ja onhan kotiinkuljetusta ollut jo vuosikymmeniä. Tavarantoimittajana nämä pari keskusliikettä on perinteisesti ollut ainoa tapa saada oikeasti tuotteitaan kuluttajien saataville. Tänne Suomeen pitäisi rakentaa vaihtoehto kuluttajille jossa olisi mahdollisuus saada tilattua lähiruokaa ja kaikkea sitä mitä ketjupäällikkö ei ole kelpuuttanut Pirkan viereen ahneuksittaan. Samalla se tarjoaisi kotimaisille pientoimittajille mahdollisuuden saada tuotteitaan valtakunnallisesti kuluttajille. Siinä sitä olisi projektin projekti

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Teppo Toivonen
2013-04-08 07:03:25

Anntetaan valta asiakkaille - tehdään businesta joka mahdollistaa tämän, siihen on kaikki välineet valmiina...
Ja kas kummaa - se mikä toimi kymmeniä vuosia sitten että myydään sitä mitä asiakas pyytää - toimii tänäänkin... huh... business räjähtää käsiin...

tai sitten ei... tehdään niinkuin ollaan "aina" tehty, me kun ollaan investoitu tähän ja tähän niin perkele asiakkaan on tehtävä oma osuutensa ja maksettava tämä ja tämä sekä ostettava sitä mitä olemme päättäneet... niin on pärjätty - vai onko...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jukka Niemelä
2013-04-08 07:17:03

"Koska me olemme aina tehneet näin." ...olette aina saaneet samoja tuloksia, ja siitä syystä valitusoikeus on hylätty. Sen sijaan saatte tyytyä niihin tuloksiin, mihin uppiniskaiset, rystyset valkoisina muinaisjäänteissään roikkuvat pelkurit ansaitsevatkin.

Tuollaiset laivat kääntyvät vain kerran - ylösalaisin. Matkanteko loppuu lyhyeen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Koivusaari
2013-04-08 07:15:33

Pohdin eilen ihan samaa. Voisiko vanhat luutuneet asenteet, luomu ja lähiruoka on kallista, räjäyttää atomeiksi? Kyseenalaistaa kaikki totuttu ruokabusineksessa ja aloittaa alusta. Tehdä saman kuin IKEA on tehnyt huonekaluille. Verkko, hajautettu tuotanto, kuluttajien osallistaminen, yhteisöllisyys ja huikea arvopohja. Olisiko siinä eväitä? Mukana talkoissa jos tilaisuus koittaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-08 08:18:42

Hyvä lisää jengiä vallankumoukseen. Kävin samaa keskustelua joku aika sitten Aalto yliopistolla ja silläkin mielellään nähtäisiin joku vaihtoehto keskusliikkeille. Taidankin tuupata tämän ajatusvirran blogiin!!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Koivusaari
2013-04-08 10:06:54

Tässä on hyvä esimerkki siitä miten mahdottomalta kuulostavaa haastetta ( talo pystyyn 300 dollarilla ) lähdetään purkamaan. Mikään ei ole mahdotonta...
http://www.300house.com

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-04-08 06:40:04

Kiitos Ville, tämä oli kivan selventävä kirjoitus ajatuksistasi. Maailma, eikä Suomi, ole vielä 'verkossa', ja voi olla, että jotkut toimialat pysyvät kauankin poissa. Tämä yritysmaailman 'ei me mennä mihinkään someen' ja 'mitä me siellä verkossa tehtäis?' kuulostaa aika samalta, kuin 80-luvun 'mä en ainakaan ikinä osta kotitietokonetta' ja 90-luvun 'mä en mitään kännykkää tarvitse'. Ja pitää varmasti erottaa, mitä se tekeminen kullekin toimialalle pitäisi olla - kaikenmoisten palveluiden rakentaminen verkkoon erilaisten salasanojen taakse ei nyt vaan toimi, kun meidän mieltä muuttavien ihmisten ajatusmalleja ei vaan pysty rakentamaan verkkoon ilman todella merkittävää panostusta (ja sillonkin ehkä epäonnistuu). Suomen mediasta olen kyllä vähän ihmeissäni, se pitää tunnustaa - se ei varmasti olisi isokaan investointi julkaista aikakausilehtiä jossain lukuisista valmiista alustoista noin niinkuin aluksi, tai ehkä niin tapahtuukin, en vaan ole moisesta kuullut (ainakin ulkosuomalaiset kiittäisi!), ja samalla laittaa verkkoon nyt vaikka lehtien sisältöä kuvineen ja avainsanoineen, että olisi helpompi hakea artikkeleita ym. sen jälkeen, kun lehti on jo kierrätetty. Oma yritykseni on niin pieni ja suoraviivainen, että tietty se on helppo täältä ihmetellä. Kuitenkin yritän kokeilla, mitä tiukan budjetin ja omien käsien varassa ehtii ja kykenee, ja kyllä vähän ahdistaa, kun miettii, kuinka paljon pitäisikään ja voisikaan tehdä enemmän ja paremmin :).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marika Pitkänen (@MarikaJohannaP)
2013-04-21 10:24:53

Mielestäni Suomessa naisten aikakausilehdet Olivia ja Costume ovat yhdistäneet printin ja verkon erinomaisesti, ja ovat monessa edelläkävijöitä mm. Shortcut sovelluksen käytössä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Teppo Toivonen
2013-04-08 06:49:36

Olen täysin samaa mieltä siitä, että asia halutaan nähdä tai nähdään liian mustavalkoisesti. Digitalisoitumista toisaalta käsitellään erillisilmiönä juuri siitä syystä, että se on monelle businesspäättäjälle vielä kokonaisuutena todellisuudessa Iso tuntematon... ja oman liiketoiminnan aito integrointi uuteen aikaan herättää hyvin peiteltyä kauhua. Halutaan pysyä siinä "mikä on aina toiminut" ostetaan tutkimuksia jotka vahvistavat tätä - pidetään pienissä piireissä samanhenkisten kanssa palavereja, joissa voi yhteen ääneen julistaa digitaalit ohimeneväksi ilmiöksi - ja samalla betonoidaan häviäjän strategian perustukset.
Toisaalta tuota bunkkeroitumista vahvistavat monet uuden ajan profeetat jotka julistavat kaiken - ihan kaiken - menevän digiin aikaisemmin kuin kukaa edes huomaa... ei näinkään tule käymään.
Kaikkikanavaisuus ja asiakasvalta ovat todellisia ilmiöitä taustalla. Asiakkaat ovat saaneeet vallan ja haluavat pysyä vallassa. Palvelut, jotka ruokkivat tätä - tulevat menestymään. Digi ketteryydellään toimii mutta, vielä parempi kokonaisuus on hyvin integroitu kaikkikanavaisuus - toki kustannustehokkuus huomioiden.

Thet truth It´s not white, nor black... its more than 50 shades of grey...

Asiakas päättää ja on päättänyt jo pitkään, se joka ei sitä halua myöntää, häviää kartalta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Matti Lintulahti (@mediablogi)
2013-04-08 06:50:08

Entäpä jos suurin virhe on ollut lähteä rakentamaan erikseen digitaalista liiketoimintaa, sähköisiä palvelukanavia, digitaalisia operaatioita? Paino on tullut sanalle digitaalisuus eikä sanalle asiakas / lukija kuten olisi pitänyt.

Entäpä jos olisi alusta lähtien lähdetty jatkuvaan, trendisanalla ketterään, uudistumiseen, jossa ytimenä olisi ollut pyrkimys vastata kysymyksiin: Miksi olemme olemassa 15 vuoden kuluttua? Miten voimme auttaa asiakkaitamme / lukijoitamme menestymään vieläkin paremmin nopeasti muuttuvassa maailmassa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sonja-Sofia Thure
2013-04-08 07:26:28

Hieno kiteytys Matti!
Uskoisin että yksi osa ongelmaa on varmasti juuri termiviidakon ja Ison Otsikon pelko.
Lähdetään erikseen luomaan Digiä, Sisältöä, Strategiaa ym. ikäänkuin oman tekemisen ulkopuolelta, ahteri edellä puuhun. Yritetään olla "inessä skenessä" miettimättä ketä se palvelee.
Työssäni huomaan itse lankeavani tähän ansaan aivan liian usein, näin äitiyslomalla ollessa jotkut asiat näyttäytyvät eri vinkkelistä :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jani Muhonen
2013-04-08 07:18:20

Olin joku aika sitten puhumassa asiakaslähtöisyydestä digitalisoituvassa maailmassa ja siinä yhteydessä esiin nousi jälleen kysymys: kuolevatko printtisanomalehdet? Läsnä ollut järjestäjän edustaja esitti tähän hyvän vertauksen:

Ennen autojen yleistymistä hevonen oli vähintään yhtä oleellisessa asemassa ihmisten elämää kuin printtilehdet ovat viime vuosiin asti olleet. Ja vanhan totuuden mukaisesti, jos asiakkailta olisi kysytty, ei autoa olisi kukaan halunnutkaan vaan nopeamman hevosen. Mutta katosiko hevonen? Ei. Edelleen niitä näkyy mutta ei samassa laajuudessa ja nykyisin aivan toisessa käyttötarkoituksessa. Tässä lienee myös printtilehtien tulevaisuus: eivät (kaikki) katoa mutta merkitys ja tarve muuttuu.

Itsehän en ole enää vuosiin tilannut mitään lehteä paitsi yhtä: paikallisia Nokian uutisia. Muutaman kerran viikossa ilmestyvä pieni aviisi ei rasita paperinkeräysastiaa ja siinä on luettavissa sellaisia juttuja, joita ei oikeastaan muualta lue. Tiukka segmentoitu paketti. Nykypäivän hevonen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-08 08:21:23

Ei kuluttaja tiedä mitä haluaa. Jonkun on luotava tarve, oltava trensetterinä ja haluttava muutosta, jos siinä on asiaa, muut seuraa ja muuttaa käyttäytymistä. Muuten oltaisiin vieläkin luolassa nuija kädessä

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-08 09:51:30

oikein! ja käytös mm. btob -kaupassa muuttuu kun digitaaliset kanavat aukeavat. näin on jo käynyt useammallinkin paikassa. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna
2013-04-08 07:39:44

Toinen hyvä kysymys on, pitääkö kivijalkakonsepti kopioida verkkoon? Ihminen on tapojensa orja. Vaikka kauppakassin tilaaminen verkosta on takuuvarmasti minulle halvempaa ja vähemmän ärsyttävää kuin joka perjantainen "mieltäylentävä" visiitti paikalliseen supermarkettiin, edelleen siellä käyn. Uskollsesti. A joka perjantai se ärsyttää yhtä lailla. Voisiko verkon ottaa loaliteettimelessä käyttöön? Rakentaa suhteita, tuottaa hyviä kokemuksia ja tukea asiakkaan päätymistä juuri sinun kivijalkaasi. Ei naapuriin. Digitalisoituminen on rankkaa. I know. Mutta vielä rankempaa on mennä sinnekin samaa hiekkalaatikkoa lapioimaan, kun tarjolla on mahdollisuus tehdä mitä vain - esimerkiksi kaikkea sellaista, johon se kivijalka ei taivu.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-08 08:25:26

Suurin osa meistä ei nauti ruokakaupassa käymisestä. Silti tomaatit on kiva itse laittaa pussiin ja tehdä itse valintoja. Noutopaikkoja varmaan tarvitaan, mutta jos sitä voisi tehostaa, vaikka valmiina ruokapaketteina jotka diginä tilaat kauppaan thai-illallinen neljälle ja sitten nappaat pussin tiskiltä jossa on kaikki tarpeellinen. Kaupan pitäisi tarjota kuluttajalle jotain muutakin palvelua kuin että jotain tuotteita on hyllyssä noutoa varten

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-08 09:49:30

tulevaisuudessa kaikkki mallit: kauppahallin kokemus, noutotukku, kotiin ja kuumana pöytään. toimialaintegraatiot. maksat niin paljon kuin haluat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jukka Niemelä
2013-04-08 14:28:49

Mä oon jo tuotteistanu tän. Älypuhelinsovellus, jolla valitset lähimmän kaupan, teet ostokset ja käyt hakemassa kassin himaan. Mua ei vois pätkääkään kiinnostaa kävellä hyllyjen välissä ja miettiä ostanko Felixiä vai Heinzia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-08 15:04:59

mä luuleen että kaikki variaatiot elävät rinnakkain. shoppailukin on kivaa mutta harvoin. laatuaikaa...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Eeva
2013-04-08 08:40:32

Lukiessani asiantuntevia kommenttejanne digiaikaan siirtymisestä mieleeni nousi kuva asiakkaasta jolla on kaiken maailman katalogit ja kuvastot edessään siinä jossakin laitteessa, mikä se nyt itse kulla onkin. Kun yritykset sitten joskus ovat sivuuttaneet oho-nyt-mennään-digiaikaan -hyminän ja siirtyneet sinne (ne jotka ovat onnistuneet pitämään asiakkaansa), onko jäljellä vain iso logistiikkakysymys?

Omasta puolestani voin sanoa, että nettikauppa + postitoimitus kilpailee jo nyt ihan tosissaan isojen keskusliikkeiden kanssa joiden tuotteet on siroteltu uuvuttaviin automarketteihin kilometrien päähän asiakkaista. Ruokakauppa on ainut johon on edelleen pakko fyysisesti mennä. Voisiko sieltä jo digitalisoida/erottaa joitakin osastoja? Esimerkiksi nuo surulliset kalatiskit.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-08 09:48:43

Hieno kommentti! tämä logistiikka-toimintamalli-organisaatio-viestintä-markkinointi hässäkkä on todellakin niin iso että "palavan lautan" muutostyö olisi syytä aloittaa heti. siksi ihmetyttää ettei #kesko #Stockmann jne. strategioista löydy asioista mainintoja.... Kiitos tästä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-04-08 10:46:05

Digidigi. Matti oli täysin oikeassa. Ajatus pitäisi olla niin päin, että mitä asiakas haluaa ja minkälainen kokemus saa asiakkaan a) tyytyväiseksi b) ostamaan uudestaan. Tyytyväisissä asiakkaissa on se hieno ominaisuus, että he löytävät aina uudestaan ja uudestaan palveluiden pariin. Suomalaisessa palvelumuotoilussa, ei pelkästään digitaalisessa, lähdetään kehittämään palveluita yrityksen näkökulmasta. Tämä ajatusmalli on täysin nurinkurinen. Asiakkaalla on tänä päivänä valta, joten he ovat kaiken toiminnan keskiössä. Jos ei ole, asiakas etsii semmoisen palvelun, joka oaremmin sopii hänen tarpeisiin.

Kuten tästä keskustelusta käy hyvin ilmi, digistrategia ei ole pelkkä digistrategia, vaan se tulee muokkaamaan koko yrityksen rakenteita. Suuret muutokset pelottaa ja aiheestakin. Suuria muutoksia tehdessä joudutaan ottamaan leka käteen ja raivaamaan vanhoja rakenteita uusien, tuottavampien rakenteiden edestä.

Digitaalisuus ei ole itseisarvo. Asikkaat ja heidän paras mahdollinen palvelu on asian itseisarvo.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna
2013-04-08 18:49:51

@nysses Puhuu asiaa! Ei lisättävää.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Antti_engineer
2013-04-08 19:40:39

Kun valokuvaus digitalisoitiin, niin kameroissa herkkyys säädetään edelleen ISO-arvoilla. Lapsi räpelöi tässä eräs päivä digikameraa ja kysyi mitä ISO400 tarkoittaa. Selitä siinä sitten 8-vuotiaalle koko valokuvauksen historia. Asioita digitalisoidaan samalla asenteella edelleen ja ollaan historian vankeja.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-09 04:45:53

Hyvä esimerkki... Näin on. Näitä tarvitaan että silmät aukeavat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki (@timo_ruohomaki)
2013-04-08 18:55:03

Yksi ongelma on siinä, että digitaalisuudella ollaan korvaamassa vain sitä, mitä kirjapainossa tehdään. Digitaalinen lehti on näköislehti jonka lisäarvo tulee jakelun ohittamisesta, mutta syvemmälle bisneslogiikkaan ei ole edes yritetty mennä.
Olen kirjoittanut tästä noin 412 kertaa aiemminkin. Suuri haaste ei ole niinkään tehdä kivaa sivunvaihtoanimaatiota näköislehteen vaan se, miten journalistinen prosessi digitalisoituu. Perinteinen media toimi niin, että uutistoimisto lähetti päivässä vajaat 1000 uutissähkettä ja päivälistan, joista sitten toimituksessa valittiin kiinnostavimmat ja tehtiin niistä lehti tai uutislähetys. Mihin tällaista portinvartijapalvelua tarvitaan digitaalisessa maailmassa? Eikö digitaalinen julkaisu voisi olla palvelu, joka välittää nuo 1000 sähkettä sellaisenaan eteenpäin ja digitaalisuus olisi myös sitä, että käyttäjälle koottaisiin kiinnostavimmat? Tuossa olisi valtava määrä somesta ja Amazonista tuttuja mahdollisuuksia: kun kaverisi tykkää lukea uutista varastetusta suklaalevitelastista, varmaan se sinuakin kiinnostaisi.
Journalistisen prosessin ja uutistoiminnan digitalisoitumisesta on kovin vähän merkkejä. Journalismi on mediataloille välttämätön paha jota täytyy jonkin verran olla ettei lehti mene ihan suoraan kalan kääreeksi. Se että journalistista prosessia alettaisiin oikeasti viemään lähemmäs yleisöä tai jopa - kauhistus sentään - kaksisuuntaistamaan, on mediataloille aivan utopiaa. Viime vuonna Guardian tosin alkoi avaamaan uutisdeskiään yleisölle mutta eihän ne siellä Englannissa mistään mitään ymmärrä. Meillä on näköislehti ja niin on hyvä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-09 04:46:58

Ugh! olipa hyvin sanottu. jälleen.... kiitos, lämmittää tieto etten ole yksin ;) Rakkautta!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.