Jari Sarasvuo: Hyvinvoinnin kasvu riippuu kyvystä toteuttaa voittavaa strategiaa

08.04.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Jari Sarasvuo: Hyvinvoinnin kasvu riippuu kyvystä toteuttaa voittavaa strategiaa

Toimitus: Suuri somelainen Päällikkö vetää hiljaiseksi. Ja suun hymyyn! Kauan eläköön verkostot! #V Lue johdatus Sarasvuon ohjelmaan YLE-puheesssa ja muista kuunnella. Ääni on verkostojen suuri ystävä ja verkostot äänitysten sanansaattajia. Yes!

Ihailemani Ville Tolvanen pyysi vierailemaan blogissaan. Idea lähti strategia-aiheisesta twiitistäni, josta käytiin kiitettävää keskustelua somelaisten kesken.

Totesin twiitissäni, että strategia on oikosulkusana. Kun sen lausuu kysymyksen muodossa täydelle huoneelle, saa usein todistaa äkillistä kolmen kelvinin taustakohinaa fiksujen ihmisten korvienvälissä. Yleensä tärkeät sanat laukaisevat syventyvää keskustelua. Strategia sen sijaan monesti hyydyttää vuorovaikutusta.

Mistä me puhumme, kun puhumme strategiasta?

Koska Pythagoras tai Pariisin SI-standardikomitea ei ole vaivautunut universaalisti määrittelemään käsitettä, ehdotan työskentelymääritelmään tyytymistä. Työskentelymääritelmä? Working defitition, you know. Usein on hyödyllistä välttää eksymästä keskustelussa toisistaan enempää ja pysähtyä lähtiäisiksi sopimaan, mistä puhumme, kun puhumme strategiasta.

Termi on alun perin kreikkaa. Se koostuu kahdesta sanasta, strategos ja agein. Ensimmäinen tarkoittaa korkeinta tai kenraalia. Jälkiosa on verbi, johtaa, panna toimeen. Ruotsia osaavat huomaavat yhtäläisyyden sanan agera kanssa.

Minulle on tärkeä hahmottaa strategia verbinä, eikä substantiivina. Strategia ei ole suunnitelma, se on tapa johtaa voittavaa tekemistä.

En ole yksin. Painetussa Ensyclopedia Britannicassa strategia määritellään dynaamisesti pikemmin tekemiseksi kuin suunnitelmien laatimiseksi. ”the art and science of employing military, financial, psychological resources in order to…” Myös Merriam-Websterin arvovaltainen sanavelhoista koostuva lautakunta on päätynyt samaan.

Strategia on tapa hyödyntää vahvuuksia, jotta heikkoudet eivät pilaisi koko peliä. Aivan kuten johtamisessakin, strategiassa kyse on pikemmin tekemisen palautteen käsittelystä kuin täydellisen suunnitelman tekemisestä ennen taistelukosketusta. Kokeneet tietävät, että mikään suunnitelma ei kestä törmäystä todellisuuden kanssa. Siksi suunnitelmat ovat joskus lähes samantekeviä, mutta itse suunnittelu (huomaa taas: tekeminen eli verbi!) on taas eloonjäämiskysymys.

Kerran vedin kolmen päivän work shopin, joka kietoutui yhden kysymyksen ympärille: ”Mitä tekemällä asemamme markkinoilla vahvistuisi entisestään?” Tästä purkautui viattoman oloisia kysymyksiä, joihin tuli vastata tarkasti ja tekemistä kohti kurottaen. Mitä ovat meidän markkinat? Miten markkinat voisivat kasvaa? Mikä on asemamme? Mikä tekeminen on luonut nykyisen asemamme? Mitä kaikkea tulee tehdä ja tapahtua, että kasvaisimme vahvuuksistamme käsin? Puolivälissä työpajaa hirveä sotku ja maalissa soivan kirkas kalenteritapahtumien resurssoitu ja tilivelvollistettu ketju!

Strategia on tosiasiassa johtamisinnovaatio, joka auttaa markkinoita kasvattamaan yritystä, ihmisiä onnistumaan haasteissaan ja varmistamaan yhteisen tulevaisuuden.

Minä uskon työskentelymääritelmiin, joita omaan tilanteeseen sovittamalla löytyy läpimurtokohta vaikeillakin markkinoilla. Kunhan tieto muuttuu tekemiseksi ja aikominen vaikeiksi arvovalinnoiksi. Monistakin syistä johtuen strategia voi toteutua vain epämukavuusalueella.

Tärkeimmät asiat elämässä ja työssä ovat verbejä, tekemistä eikä sen lamaantunutta analysointia. Muutenkin hyveiden ja etiikan yhteyttä ansiokkaasti ylöskirjannut Aristoteles summasi tämän hyödyllisesti: viisaus tulee kokemusten jälkeisestä pohdinnasta. Viisaus ei synny pelkästä pohdinnasta. Eikä viisaus varsinkaan löydy pelkästä kokemuksesta – ilman yritystäkään nöyrästi pohtimalla oppia kokemuksesta sitä, mitä ei tosiasiassa lainkaan egosyistä haluaisi oppia.

Myös toisenlaisia tulkintoja voi ja tulee esittää, jos rakkaus abstraktioihin on suurempi kuin kyky saada arjessa aikaan ratkaisevia voittoja.

Sallitko, että listaan vielä kaksi strategiaan liittyvää pohdintaa? Minulle nämä strategia-ajatukset ovat osoittautuneet hyödyllisiksi, varsinkin kun niitä pohtii työn kontekstissa.

Yksi. Strategian ydintarkoitus ei ole varmistaa voittoa, vaan estää tappio ratkaisevassa taistelussa, jotta koko sotaa ei hävittäisi. Niin kauan, kun voittaa ratkaisevat taistelut, sodan lopputulos on vain ajan ja kärsimysten funktio. Yritysten välisessä sodankäynnissä strategian tarkoitus ei siis ole maksimoida voittoa, vaan lykätä konkurssia kauemmaksi ja mahdollisimman komean kaaren päähän.

Kaksi. Strategiassa ei ole kyse riskiä pienentävän tekemisen harjoittamisesta, vaan strategia päinvastoin kasvattaa riskipositiota. Taktiikka pyrkii pienentämään riskiä. Ilman riskiä voitolla ei ole vaikutuksia. Strategia ja taktiikka tarvitsevat toisiaan. En nyt muista, ketä tällä kertaa pitäisi siteerata, mutta minua pätevämpi tyyppi on lausunut strategian ja taktiikan välisestä yhteydestä:

”Strategia ilman taktiikkaa on pisin mahdollinen tie voittoon, jos sellaista tulee lainkaan. Taktiikka taas ilman strategiaa on vain metelöintä ennen vääjäämätöntä tappiota.”

@sarasvuojari

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-04-08 11:10:08

Pidän Jari ajatuksestasi että strategia on toimintaa eikä suunnitelma. Monissa yrityksissä se on vain suunnitelma ja siksi myös useimmiten suunnitelmaksi jää.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Viikari (@pviikari)
2013-04-08 11:20:30

@piirimyyjä monissa yrityksissä käytetään tuon suunnitelmaan tekoon moninkertaisesti aikaa ja resursseja verrattuna siihen mitä käytetään suunnitelman toteutukseen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-08 11:51:26

Sehän tässä on ongelma että periaatteessa menee hyvin kun on hienot visiot ja strategiat, mutta on unohdettu että niitä pitäisi sitten toteuttaakin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-08 15:06:46

retoriikaa: "Se Rukan strategia" = se Rukalla tehty ja sinne unohdettu suunnitelma....nähnyt useita kertoja...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-08 15:07:31

Totta. useimmissa se tehdään koska se on tehtävä. harvoin siitä mitään uutta tulee!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-08 15:09:46

Olen ihan helvetin tyytyväinen että A) joku muukin paasaa strategiasta B) Sarasvuon kaltainen näkyvä osaaja vaivautuu Tolvaseen. Jari osaa ajatella, puhua ja kirjoittaa. Valmentajana kiistaton. Ehkäpä olisi syytä alkaa kuuntelemaan häntä tarkeemin?! Itse ainakin pidän kypsemmästä ja vanhemmasta Jarista jolla selkeästi suhteellisuuden taju jyrkässä nousussa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-08 15:42:51

Jepulis, Jarista on selvästi tulossa pikkuhiljaa yhteiskuntakelpoinen ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mika Aittamäki (@Aittamaki)
2013-04-08 11:13:18

Erinomaista. Strategia on paitsi tekemistä niin myös suojelemista. Monen yrityksen ja / tai yritysjohtajan tuho on strategian ulkopuoliset onnistumiset. Ja tämä johtuu juuri tuosta Jarin auki kirjoittamasta asiasta. Strategia on suunnitelmaa ja marginaaleja, ei tekoja.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-08 15:08:11

@aittamaki lausuu viisaita kuten aina. Hyvä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marko
2013-04-08 12:00:51

Hieno kirjoitus!
Jäin tuossa miettimään, että koska strategia ei ole kirjoitettu suunnitelma vaan nimen omaan toimintana ymmärrettävä käsite, on se siten aina olemassa. Kaikessa toiminnassa. Samoin kuin tietysti taktiikkakin. Voisin vielä lisätä tuohon oman lempisiteeraukseni nimettömältä nerolta, jonka mukaan
"hyvällä strategialla voitetaan sota, hyvällä taktiikalla voitetaan taistelu"

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-08 15:06:01

Olen samaa mieltä kanssasi. strategia on toiminnallinen suunnitelma jonka tulisi näkyä kaikessa tekemisessä, viestinnässä ja joka tilanteessa... kirjoitin tästä jutun joka tulee loppuviikosta. "valehteletko itsellesi vai asiakkaillesi?"

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-04-08 20:49:22

Viileetä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-09 04:45:09

Kiitos Mikko!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kimmo Haapea
2013-04-09 08:04:46

Siis täällä ollaan hiljentyneitä tällaisen verbaalisen tykityksen ja ansiokkaan filosofisen pohdiskelun äärellä. Hienoa keskustelua käsitteistä! :-) Pakko jakaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sami Henri Korhonen
2013-06-16 14:21:28

Kiitos Jari, kiitos Ville.

Yrityksessä omistajilla, johtajilla ja työntekijöillä on erilaisia toiveita mitä yritys on ja edustaa, yhteisenä nimittäjänä ehkä tulonlähde, tosin tässäkin on valtavia eroja määrässä ja tahdissa.

Olen joskus kuullut yrityksen johdolta yrityksen strategian olevan liikevaihdon ja -voiton kasvattaminen xx prosentilla. Tällöin on selkeää että omistajien viesti tulee suodattamattomana työntekijöille. Ei hirvittävän inspiroivaa? Voi sen kasvutavoitteenkin avata työntekijälle relevantiksi tavoitteeksi. "Kasvu tuo vakautta" jne. Mutta kaukana silti ollaan strategiasta.

Johtyryhmät joskus byrokratisoituvat excelin ja numeroiden pyörittäjiksi. On tärkeätä työtä auttaa toimitusjohtajaa liiketoiminnan seurannassa, mutta yhtä tärkeätä olisi toteuttaa strategiaa, sopia tapoja millä taktisia toimenpiteitä tehdään, miten niitä seurataan, yrittää oppia tuloksista, ja sopia seuraavia toimenpiteitä. Verbi, ei substantiivi.

PS. Twitter-tunnuksella kommentoiminen blogissasi ei näytä toimivan Ville http://wordpress.org/support/topic/twitter-retires-support-api-v1-auth

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-16 14:26:07

Kiitos Sami!

Elämme selkeästi murrosta yrityskulttuurien luomisessa ja johtamisessa. Siirrymme tuotantotaloudesta ihmisten johtamiseen... Johto ei selvästi ole kanavalla jos strategia kommunikoidaan pelkkinä numeroina. Supercellit yms. Reaktorit osoisttavat toisin. Hyvin johdetut yritykset ovat myös arvokkaimpia!

Olen varma Jarin ajattelevan aikalailla samanlailla. Silti numeroitakin tarvitaan, muuten menee puiden halailuiksi.

Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.