Puskapalo roihuaa

04.04.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Puskapalo roihuaa

Toimitus: Nimekkäät vierailijat jatkuvat. Vuorossa AmChamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius. Aiheena aina ajankohtainen ja Villenkin rakastama verkostoituminen. Hyvä tarina herättää keskutelua! Sharing is caring.

Olipa kiinnostavaa jutella parikymppisten naisten kanssa verkostoitumisesta. Sillä verkostoitumisesta me puhuimme, vaikka sovimmekin illan alkuvaiheessa, että emme anna tuon väsyneen ja löysän sanan häiritä, kun mietimme inhimillisen yhteydenpidon mahdollisuuksia. Pahimmillaanhan verkostoituminen mielletään itsensä tyrkyttämiseksi. Järjestelmälliseksi tyrkyttämiseksi.

Naiset halusivat muun muassa tietää, miten tyrkyistä pääsee eroon, miten päästään kehiin ja miten tekee hyvän vaikutelman verkottumistilanteessa. Miten miehet ja naiset eroavat, kun he tuovat osaamistaan esiin. Miksi naiset hoitavat kodin sosiaaliset suhteet tuosta vain, mutta yhteiskunnallinen suhdetoiminta maistuu tervalta. Ja niin edelleen. Seriöösejä kysymyksiä, joiden tavoitteena oli saada näkemystä ja kehittää taitoja. Tehdä verkostoista liittolaisia.

Näitä verkostotaitoihin liittyviä puhekeikkoja on ollut viime aikoina enenevässä määrin. Moni arvonsa tunteva yritys haluaa osansa jonkinlaisesta sosiaalisesta puskaradiosta. Melkein yhtä moni ei kuitenkaan oikein tiedä, kuinka asiassa pitäisi edetä.

Kiinnostusta on niin paljon, että kollegani, joka vetää AmChamissä naistenverkostoa ja ulkomaalaisten johtajien foorumia, kokoaa aiheesta koulutussessiota. Itse menen seuraavaksi Lions-liiton vuosipäiville sparraamaan, miten vanha ja kunnianarvoisa verkosto voisi luoda nahkansa ja muuttua jälleen relevantiksi.

Päivän Tolvasen lukijoille kiinnostavin terveinen taitaa olla juuri se, että pusikko on nyt tulessa. Piristyvä talous purkautuu verkostojen renessanssina. Ja kun hyväveliverkostot on julkisesti tuomittu valoa vältteleviksi sisäpiireiksi, liike-elämän nouseva polvi etsii kohtaamispaikkoja, joissa on innostava ammatillisen kasvun mahdollisuus ja joissa voi löytää ja tulla löydetyksi.

Nuoret ammattilaiset ovat taitavia ja valikoivia. Tuntuu, että kansainväliset bisnesverkostot ovat nyt se jokin. Niiden pitää olla tasokkaita ja heterogeenisiä. Niiden pitää olla paikkoja, joissa nimi tunnetaan, mutta joissa aina tapaa myös uusia ihmisiä.

Sosiaalisen median jälkeen tuli siis retromedia – eikä sisältömarkkinoijan maailma enää ole entisensä. Nyt pitää tietää, mikä verkosto näyttää meiltä. Millä verkostolla voisi olla potkua kanavoida meidän viestejämme.

Ainakin minulle kohtaamiset ovat kaivattu keidas näinä meluisina aikoina. Useimmiten ihan normaali puheääni riittää. Mutta vaikka tämä media on ihanan räätälöity, on turha luulla, että se on pieni ja hidas. Puskapalo hipoo jo kantapäitä.

kristiina.helenius@amcham.fi 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-04-04 06:37:44

Verkostoja, oli ne sitten hyväveli tai hyväsisko on ollut niin kauan kuin on ollut ihmisiä ja tulee olemaan siihen viimeiseen päivään asti. Ensikontakti on nykyään paljon helpompaa kuin ennen ja voit valikoida millaisissa yhteyksissä haluat tulla nähdyksi ja kuulluksi. Minua kyllä ottaa korvaan tuo naisverkostuminen, henkilöt verkostuvat ei sukupuolet.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jarmo
2013-04-04 09:07:38

#piirimyyjän kanssa samaa mieltä, verkostoituminen pitäisi olla vapauttavaa ja rajoittamatonta :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-04-04 08:06:10

Mitä "uutta" tämä verkostoitumien on? Miten se nykyään selitetään?

Mä käsitän verkostoitumisen ihan normaaliksi toiminnaksi, jossa yritys etsii itselleen asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Tuo ei sinällään pitäs olla mikään uus juttu..

Nykyään käytetään monenlaisia "kikkuloita" monenlaisessa mediassa. Markkinointia automatisoidaan. "Asiakkaita" tungetaan erilaisiin sähköpostilistoihin. Sitten näitä kaikkia lähetettyjä viestejä koitetaan jotenkin joskus aika epätoivoisestikkin personoida.

Musta tuntuu että jonakin päivänä joku profeetta alkaa (uudelleen) julistaa kuinka tärkeää on että ihmiset on keskenään "luomusti" tekemisissä. Siitä tulee uusi shiny object josta kaikki on innoissaan. Vaikka 10 vuoden päästä..

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-04 16:26:35

Hyvä pointti tämäkin! eri ammattiryhmillä ja ikäluokilla on erilaiset näkemykset verkottumisesta. nettinatiiveille lienee luonnollisinta ;) ja olet oikeassa, fyysisten kohtaamisten "comeback" tehdään vielä rytinällä...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sami
2013-04-04 21:50:44

Voisin väittää tuon fyysisten kohtaamisten comebackin jo alkaneen. Porukka on tutustunut verkossa eri foorumien/blogien/twitterin/facebookin jne. kautta ja on tarvetta päästä keskustelemaan naamatusten. Se on kuitenkin se paikka, jossa ne ideat saadaan lentoon käytännössä vieläkin nopeammalla vuorovaikutuksella kuin näppistä hakkaamalla. Lounaat, aamukahvit yms on kuitenkin hengähdyshetkiä päivän duunin keskellä ja mikäs sen parempaa kuin viettää se aika virikkeellisessä seurassa vapaamuotoisesti! Onko digitaalisten verkkojen iso merkitys kerätä samanhenkiset yhteen ja tehdä halutut muutokset fyysisissä kohtaamisissa??

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-04 22:04:29

Hyvä väite! uskotaan tohon. tehdään verkostotalous. verkosta tieto ja taustat, livenä kohtaamisest ja kaupat. missä, kenelle ja milloin tahansa. Kasvu!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sami
2013-04-04 22:14:14

Onko mitään comebackia edes tulossa. Aina on käyty mielenkiintoisten ihmisten kanssa lounailla tms. Verkko vain on nopeuttanut sitä miten ihmiset löytävät toisensa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Soili Jarvela
2013-04-04 22:37:26

Ei kai verkostoituminen ole koskaan tarkoittanut ainoastaan digitaalista kommunikaatiota? Ihmisten tapaaminen on varmasti aina ollut keskeinen osa koko juttua. Minulle "verkostoni" on se joukko ihmisiä, jotka tunnen ja jotka tuntevat minut. Tuntemisessa on eri asteita, mutta se on aina henkilökohtaista. Moniko teistä esimerkiksi suosittelisi digi-tuttavaansa esim. LinkedInissä joidenkin profiilissa mainittujen taitojen perusteella? En minä ainakaan. Sen sijaan voisin suositella henkilöä, jonka tunnen henkilökohtaisesti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-05 03:59:21

Keskustelu osoittaa hienosti miten ihmiset näkevät asian eri tavalla. Kannattaa siis pohtia omaa suhdettaan verkostoitumiseen. Hyvä ja kiitokset! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.