Tarina kuvien takana

21.03.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Tarina kuvien takana

Toimitus; Antti on sekä Rooman asiakas että yhteistyökumppani. Enemmänkin, ystävä.  Antti osaa, uskaltaa ja yrittää. Jatkossa entistäkin enemmän. Kannattaa tarkistaa ja seurata. Rock. Vuoden muotokuvaaja 2013 uudistaa koko toimialaansa!

Taustaa: Olen tuntenut Villen pitkään, ensimmäisen kerran tavattiin vuosituhannen vaihteessa Lontoossa GDC pelimessuilla hulluina uusmediavuosina. Yhteisiä projekteja tehtiin monen vuoden ajan mobiilipelirintamalla, luotiin uutta.

Yhteydessämme oli pitkä tauko kunnes pari vuotta sitten rohkenin soittamaan Villelle kysyen apua omassa kirjaprojektissani (You did what?!). Siitä lähtien Ville on toiminut jonkin sorttisena henkisenä valmentajana, auttaen minua ajattelemaan asioita isommin, uskomaan itseeni ja osaamiseeni. Olen kasvanut valtavasti ja matka on vasta alussa!

Tsekatkaas myös tämä video: http://www.youtube.com/watch?v=fW8amMCVAJQ

Siinä se paidaton Antti rimpuilee mäessä hullujen ajatustensa kanssa. Ville oli minulle jonkin sorttinen First follower, ja siitä alkoi muutos monella rintamalla.

Kiitos siitä Ville! Yhdessä on paljon mukavampaa näyttää ”tollolle”!

Sitten asiaan. Kun nallekarkkeja jaettiin, en saanut lahjoja kirjoittamiseen, mutta yritän rääpiä näkemystä tämän päivän kuvallisiin asioihin ja ongelmiin omasta näkövinkkelistäni.

Wikipedia määrittää sanan KUVA seuraavalla tavalla:

Kuva on näköaistin avulla havaittava kaksi- tai kolmiulotteinen representaatio eli esitys. Sen havaitsemiseen käytetään silmiä, joiden kautta kuvan sisältämä visuaalinen informaatio välittyy aivoihin, jossa katsoja tulkitsee sen itselleen ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi. Kuva on sekä taiteen, että viestinnän kieli.

Viestinnän kieli!

Elämme aikaa, jossa visuaaliset ärsykkeet kuvien muodossa ovat arkipäivää. Näemme kuvia jokainen päivä, kadulla, tv:ssä, sosiaalisessa mediassa, seinillä, kännyköissä, kaikkialla. Osa kuvista pyrkii vaikuttamaan ostopäätöksiin, osa aiheuttaa tunnereaktion, osa ärsyttää. Joistakin kuvista pidämme ja peukutamme. Otamme valtavasti kuvia myös itse; ruoasta ennen syömistä, kaverin ruoasta, kissasta, koirasta, kaverista, tutusta, tuntemattomasta, polkupyörästä hangessa, omista jaloista… kuvatulva on valtava.

Kuvainflaatio, eli kuvan merkityksen vähentyminen, on tämän päivän selvä ongelma, koska visuaalisia ärsykkeitä on kaikkialla. Analysoimme kuvia jokainen tavallamme, yritämme ymmärtää niitä ja ymmärtää niitä asioita, mitä kuvan katsominen meissä aiheuttaa. Miten ihmeessä tästä kuvatulvasta sitten voisi erottua ja käyttää kuvia asioiden, palveluiden tai tuotteiden markkinoinnissa tehokkaammin ja laajemmin kuin aikaisemmin?

Minulle tärkein asia kuvan tai teoksen luonnissa on tarina. Pari vuotta sitten tein urataulun NHL-tähti Sami Kapaselle, kun hän lopetti uraansa ensimmäistä kertaa. Ajatuksissani oli tehdä teos, joka kuvaa Samin uran vaiheet, pelikaupungit, statistiikat, perheen, ja paljon muuta. Piilotin kuvaan yli 20 yksityiskohtaa, jotka kertovat Samin värikkään pelihistorian ja elämän yhdessä kuvassa. En ole paljastanut vielä edes Samille, mitä kaikkia piilomerkityksellisiä asioita kuvasta löytyy! Lopputuote eli itse kuva uniikissa kehyksessä, sijaitsee kaikkien ihailtavana KalPan kotijäähallissa. Itse kuvaa tärkeämpää on silti kuvan Tarina, ja samaistuminen Samin henkilökohtaiseen historiaan.

LINKKI: Making of ”24”

Vastikään tein myös Villen Rome Advisorsille ”kuvan”. Kuva on kylläkin yksi koko prosessin lopputuote, mutta matkan varrella syntyikin jotain vieläkin tärkeämpää. Syntyi tarina ja sisältöä. Kuva yhdessä tämän luodun sisällön kanssa muodostaa kokonaisuuden. Molempien näiden kuvien koko luomisprosessi on nähtävillä verkossa kaikkine vaiheineen, mikä tuo kuville aivan uutta syvyyttä.

LINKKI: Building Rome

Taistelu kuvatulvaa vastaan on voitettavissa! Pidämme tarinoista, joten kuviin on saatava sanomaa, sisältöä ja arvoa. Kuva voi olla uskomattoman tehokas, mutta vieläkin tehokkaampi se on jos kuva sisältää tarinan. Yksittäinen kuva palvelee tarkoituksessaan, mutta kun kuvan ympärille tehdään tarina ja avataan koko luova tekoprosessi alusta loppuun, on syntynytkin jotain muuta. On syntynyt kuvan lisäksi sisältöä, joka jää elämään. Tarina ja kuva löydetään uudelleen ja uudelleen. Tämän luodun sisällön kautta kuvan elinkaari on paljon pidempi kuin yksittäisen julkaistun kuvan.

Kuvan tekoprosessi inspiroi ja motivoi. Tarina kuvan takaa avaa kuvaa paremmin. Yritys tai henkilö samaistuu kuvaan paremmin ja osaa markkinoida tuotteitaan ja palveluitaan paremmin kuvan kautta, vaikka kuluttaja tai asiakas näkisikin vain yksittäisen kuvan. Tarinaan samaistutaan, tarina on kuin satu, mielikuva, jota esitellään ylpeänä eteenpäin.

Jokaisen yrityksen markkinointistrategiassa tulisi olla myös kuvallinen viestintästrategia. Kuvat ovat eniten jaettuja ja kommentoituja asioita esimerkiksi Facebookissa. Tekstisisältöiset päivitykset aiheuttavat toki peukutuksia, mutta yksittäinen kuva voi levitä kulovalkean tavalla saaden valtavan näkyvyyden sosiaalisessa mediassa. Mutta kuvan ei pitäisi olla ainoastaan kuva, vaan mielikuva, tarina ja sisältö. Luokaa henkilökohtaisia tarinoita yrityksestänne, elämästänne ja tehkää niistä kuvia. Luokaa jotain ainutlaatuista ja koskettavaa. Tarinaa, johon kaikki voivat samaistua. Tätä kautta myös kuva saa suuremman arvon ja näkyvyyden.

Yksi hieno esimerkki tarinan ja kuvien luomisesta on Annie Leibovitzin Dream Portraits -sarja, jonka hän on tehnyt Disneylle. Sarjassa kuvataan Disneyn hahmoja kuuluisuuksien esittämänä. Kuvissa on ollut David Beckham, Jennifer Lopez, Scarlett Johansson ja muita huippujulkkiksia. Nämä kuvat ovat kuvittaneet lukuisia lehtiä, nettisivustoja ja blogeja, luoden valtavan mainosarvon ja näkyvyyden näille kuville.

LINKKI: Disney fantasy portraits by Annie Leibovitz

Arvostan myös suuresti Jere Hietalan töitä ja jälkeä, joiden kautta monet yritykset ovat saaneet omat tuottensa ja palvelunsa näkyville aivan erilaisessa ulottuvuudessa: maailmoissa, joita ei ole olemassa. Miksei Suomessa toteuteta enemmän tämän tapaisia kuvia yritys- ja mainoskäyttöön? Ja jos ja kun toteutetaan, miksei avattaisi näiden kuvien takaa koko maailma auki, kerrota kuvien synnystä, tekemisestä, ihmisistä ja asioista videoiden, blogien ja muiden jaettavien sisältöjen kanssa.

Käyntikortissani lukee Antti Karppinen, valokuvaaja. Oikeampi titteli olisi kuitenkin mielikuvien luoja. Luon mielikuvista tarinoita, tarinoista kuvia ja kuvista teoksia, jotka luovat uusia mielikuvia. En suostu tuntemaan rajoituksia. Miksi sinunkaan pitäisi? Imagine anything.

www.imagineanything.fi

@antti_karppinen

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Mikko Anttila
2013-03-21 07:24:42

Harvinaista herkkua tämä teksti, Antti! Monesti kuvaaja vain "jää" kameran taakse eikä tarinalliselle virtaukselle jää tilaa. Kiitos vielä mielenkiintoisesta tekstistä ja rohkeudesta!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Karhu
2013-03-21 08:43:22

Antti kiitos! Kuvalla on valtava voima - olet "voimantuotantobusineksessa". Uskon visuaalisen viestinnän voimaan ihan valtavasti ja tässä sinun tarinassasi avaat hienosti sitä, miten se tarinaan yhdistettynä on pistämätön pari. Tässä on hurjasti asiaa & ajateltavaa kaikille, jotka muodossa tai toisessa ovat tekemisissä brändinrakentamisen kanssa. Eikä se kai sinulle ole uutinen - mielikuvistahan siinäkin on kyse mitä suurimmassa määrin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

@antti_karppinen
2013-03-21 09:16:28

Kiitos Minna ja Mikko kommenteista. "Voimatuotanto", loistava sana! Vahvasti sitä tämä juurikin on!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marko Kallio
2013-03-21 15:38:08

Lähes aina kun kuulee iloisen huudahduksen "hieno esite", tai nettisivut, juliste jne, on siinä käytetty laadukkaita kuvia. Kyllähän me kysytäänkin "millaisen kuvan yrityksestäsi saa". Myös tässä voidaan muistuttaa objektiivisen ja subjektiivisen laadun merkityksestä eli todellisen mitattavan laadun (laadukas tuote) pitäisi näkyä laadukkaana mielikuvana (tarina, viesti, mainos jne).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

mediakomppaniaPekka Hokkanen
2013-03-22 10:17:34

Voima on kanssasi!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Rauha S. Pulliainen
2013-04-05 22:19:26

Tarinoiden voima - hyvä tavata Sinussa sen puolesta puhuja! Huippulinkkejä, kiintoisa artikkeli

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-06 07:06:29

Näin on. Elämä on pelkkää tarinaa, viestintä tarinoiden kertomista, strategiat tarinoiden rakentamista. Kiitos! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.