Verkkokaupan perustaminen – Oravanpyörästä umpihankeen 2

20.03.2013 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Verkkokaupan perustaminen – Oravanpyörästä umpihankeen 2

Toimitus: On ollut ilo seurata ja olla mukana Werannasin menestystarinassa. Hyvää työtä Riikka! Ja kiitos että otit Villen mukaan. Poikkeuksellisen rohkea kasvutarina.

Päätin perustaa hyvän mielen verkkokaupan. Eettisesti valmistettuja sisustustuotteita, myös oman liikemerkin kautta. Yrittää hankkia siihen mukaan täydentämään konseptia muutaman liikemerkin, joita edustaisin Ruotsissa ja Suomessa yksinoikeudella.  Olihan CV:ni verkkoliiketoiminnan, vähittäiskaupan ja sisustuksen parissa kiistaton: Ainakin 20 postausta Facebookiin tilin aukaisemisen jälkeen, satunnaista bloggausta pari vuotta (varmuuden vuoksi otin siitäkin taukoa päätökseni jälkeen), SPAR-marketin kassalla työskentely lukioaikana ja tietenkin – sisustuslehtien lukeminen.

Projektijohdon ammattilaisena tein tiukat suunnitelmat exceliin – actionit, budjetit, vastuut ym.ym. hyvällä aikataululla – 7 kuukauden päästä avataan. Softa ja sen toiminta, sopimukset, tuotteet, ilme, kuvat, hankinnat, hinnoittelu, materiaalit…aika impressive excel, vaikka itse sanonkin.

Vähän siinä tuli jotain kupruja matkaan, kun mies sairastui vakavasti, ja pienimmällä lapsella todettiin akuutti tyrä, mutta kauppa saatiin kuitenkin auki 9. Tammikuuta 2012 viikon verran aikataulusta myöhässä. Jännitti sairaasti painaa sitä ‘julkinen’ nappia.  Mitä sitten tapahtui?

Ei yhtään mitään.  Ingenting. Nothing. Nichts. Nada.

Tajusin, kylläkin samana päivänä, kun julkistettiin, että ai niin, enpä ole tainnut muistaa kertoa kenellekään, että tällainen kauppa aukastaan.  Kyllä sekin oli johonkin aikataulutettu tarkasti, mutta unohtui jossain sairaalan käytävillä ravatessa pienen kipeän ihmisen kanssa. Eikä ollut kyllä aiheesta yhtään mitään ymmärrystäkään, että miten se kertominen pitäisi tapahtua.

Paniikki. Voinko minä, pikku putiikinpitäjä from nowhere, laittaa lehdistötiedotetta? Voin. Pitäisikö avata joku Facebook –sivu? Pitäisi. Kannattaisikohan linkittää blogi jotenkin kauppaan? Kannattaisi. Täytyykö verkossa tehdä markkinointia? Täytyy.

Ensimmäiset päivät meni sumussa – kaikki muu oli mietitty tosi tarkkaan, paitsi se, miten saisin asiakkaat kutsuttua käymään! Ja sen jälkeen tekemään vielä ostoksia.

Ei voinut pistää kylttiä oven ulkopuolelle, ei.

Huimasi. Mieheni on ahkera businessblogien seuraaja, ja sanoi, että sellanen Ville Tolvanen kirjotti ihan kivasti verkkokaupasta vähän aikaa sitten https://www.villetolvanen.com/2012/01/28/ymmarra-verkkoa-opi-kauppa-verkossa/ ja https://www.villetolvanen.com/2011/11/09/mita-meidan-pitaisi-tehda-internetissa/ . Soita sille. Löydettyäni herran puhelinnumeron vihdoin numerotiedustelusta (nyt se taitaa jo löytyä sieltä verkkosivulta) soitin ja käytiin kaffella. En tainnut edes saada tarjota.

Ville kyseli ja kuunteli ja onnistui tuomaan pilkkeen takaisin sammuneisiin silmiin. Kyllä se liikevaihto sieltä tulee, 20-80 keur ekana vuonna, jos teet jotain oikein (ärsyttävän oikeassa). Hmmm – tuo ja tuo tuote, ei ne varmaan mene kaupaksi Suomessa (no ei ole menneet).  Voi olla, että puolet liikevaihdosta tulee joulusta, panosta siihen ekana vuonna (no panostin, mutta en tarpeeksi, ja silti tuli).

Linkkaa LinkedIn, Facebook, Blogi, Pinterest ja kauppa toisiinsa.  10 sesonkia vuodessa. Teet suunnitelman joka osa-alueelle ja seuraat sitä suunnitelmaa. Mä autan sua. Ei, tää on hyväntekeväisyyttä, en suostu ottamaan rahaa, kun ei sulla kuitenkaan oo. Jonkun lyhdyn voit antaa Lepolaan, jos vaimo kelpuuttaa.

Hyväntekijäni, joka kirjoitti tapaamisestamme pari viikkoa myöhemmin https://www.villetolvanen.com/2012/01/29/umpihangessa/ . Kauppa lähti käyntiin helmikuulla, tyssähti täysin huhti-toukokuussa, piristyi kesään ja lähti oikeasti rullaamaan elokuussa. Osa joulun tuotteista myytiin loppuun ennen marraskuun puoliväliä.  Tänä vuonna on helppo sanoa vino hymy huulilla, että liikevaihto on kasvanut 1500% viime vuodesta – lähes nollaan kun vertaa tulee hienoja kasvulukuja…

Vaikeinta? Kaiken hallitseminen, täytyy osata pitää kaikki langat tiukasti käsissä kokoajan. Kukaan ei kysele perään. Teen töitä verkostossa, jossa jokainen on huippu omalla alallaan, työntekijöitä Werannasissa on vain 1,5. Halusin kokeilla uuden mailman työskentelytapaa, joka on tuttu isoista kansainvälisistä projekteista – kaikki funktiot on ulkoistettu, paitsi  ydin: yhteydenpito asiakkaisiin ja luova höröily. Saan jossain vaiheessa toivottavasti kirjottaa tästä aiheesta, koska luulenpa, että tällaisessa kuviossa kaikki hyötyy. Ja maantieteellisellä asuinpaikalla ei ole mitään merkitystä, kun käytetään verkon suomia työkaluja (jotka kovaa vauhtia kyllä funktio funktiolta muuttuvat maksulliseksi).

Helpointa ja kivointa? Asiakkaiden kanssa juttelu. Ihan parasta, kun he soittavat. Uusien sesonkien suunnittelu ja kuvaukset (tätäkin kirjoittelen Amsterdamista ihanan Paulina Arcklinin www.paulinaarcklin.nl soffalta). Ja sisäänostaminen, kuka nyt shoppailusta ei tykkäisi!

Mahdotonta? Myynnin ja markkinoiden responsen, eli mitkä toimenpiteet ovat toimineet ja minkä verran, arvioiminen. Still no clue. 

Riikka

ps. www.werannas.com

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Susanna Paloheimo
2013-03-20 07:55:04

Mahtavan innostava tarina! Kiitos Riikka tämän jakamisesta. Ja Ville median tarjoamisesta. Puhumattakaan hyväntekemisestä.
Voiko viestinnän voimasta paremmin kertoa? Kunpa tämän kirjoituksen lukisivat ne sadat tuhannet suomalaiset yrittäjät, jotka ovat hyviä kehittelemään uusia tuotteita ja prosesseja, mutta pitävät bisneksestään viestimistä toissijaisena asiana.
You go girl!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-20 08:11:47

Totta. Susanna poimi hyvin pointit. Jos sinua ei tunneta, et ole olemassa, eikä kauppasi käy. niin yksinkertaista se on. Mainonta on hetken valoa ilotuksilla.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Karhu
2013-03-20 08:16:15

Mahtavaa Riikka - kyyneleet sumensivat ruudun tarinan loppua kohti. Toivon sinulle onnea ja menestystä ihan hitsisti tänään ja aina! Kiitos kun jaoit tämän tarinan. Ja Ville Tolvanen - respectiiii monen lyhdyn verran!
Tämän blogin jutut eivät koskaan jätä kylmäksi. Ja kun tunteet saadaan peliin mukaan, lähtevät liikkeelle vuoria siirtävät voimat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

@antti_karppinen
2013-03-20 08:35:53

Mieletöntä! Omakohtaista kokemusta heräämisestä, muutoksesta, kasvusta, uskomisesta on myös minulla. Historiaa Villen kanssa on pidemmältä ajalta, mutta taukoa oli aika reippaasti tässä välillä. Itse myös tartuin luuriin, ja tavoitin Tolvasen kun en tiennyt miten edetä oman kirjaprojektini kanssa. Muistaakseni ensimmäiset sanat oli, "en tiedä muistatko minua?!" :D

Muistan hyvin tuon puhelinsoiton, kävelin Kallaveden rannalla studiomme ulkopuolella edestakaisin, kerroin ideani kirjasta, missä olen nyt ja mitkä tavoitteet. Tuo soitto muutti paljon.

Tuon soiton jälkeen, paljon asioita on tapahtunut, olen tavannut uskomattoman määrän hienoja ihmisiä, tehnyt asioita, joihin ei ehkä yksin olisi ollut rohkeutta tehdä tavalla millä niitä tein ja teen, olen kehittynyt ja kasvanut. Ja uskon, että tämä matka on vasta täysin alkumetreillä!

Yksi asia on ehkä mielestäni kuitenkin ylitse muiden, se, että oma asenne muiden auttamisesta on vaan vahvistunut. Asenne, "ei ole minulta pois", "vapaa tiedonjako" jne. on juurtunut minuun vahvemmin Villen kautta. Se on kumma asia, se tarttuu myös muihin.

Hieno kertomus Riikka, oli ilo lukea!

@antti_karppinen

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tuomo Luoma
2013-03-20 09:38:20

Hieno tarina, kiitos Riikka ja Ville!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Olli Miettinen (@ollimiettinen)
2013-03-20 09:50:30

Hieno tarina, tälle saadaan varmaan jatko-osa vielä! Kunpa kaikki muutkin yksinyrittäjät osaisivat kysyä neuvoja. Ja sitten vielä kuuntelisi niitä. On nimittäin aika syvä hanki yksin kahlattavaksi jos tyhjästä lähtee bisnestä luomaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marko Kallio
2013-03-20 11:11:44

Verkkokaupan ja kivijalkakaupan erona on, ettei verkkokaupassa tarvitse pestä ikkunoita. Ja sekin vain, koska se on lähtökohtaisesti näkymätön.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-03-20 15:41:32

Kaunis kiitos teille kaikille kannustavista kommenteista! Oli mukava kirjottaa vaihteeksi suomeksi - vilkaisin perustamisaikaan liiketoimintarillit nenällä, ja vähän kauhistuttaa. Villeä kohtaan tunnen niin suurta kiitollisuutta, että menee ihan imeläksi, jos alan siitä tässä julkisesti avautumaan. Hyvä, hieno, kiltti ihminen. Kyllä, verkkokaupan perustaminen ei ehkä ole ihan niin yksinkertaista kuin luulisi, koska tarvittava panostus ja työmäärä on etupainotteisempaa kuin tämän alan kivijalassa, mutta toisaalta ehkä riskit on vähän pienemmät, mikäli osaa tehdä riskittömiä sopimuksia. Näin ei valitettavasti ihan aina ole. Ja nyt puhun vain ja ainoastaan siitä teknisestä puolesta, että yleensä on jotain, missä myydä, mitä myydä, ja joku keino ottaa siitä maksu, ja vielä toimittaakin se asiakkaalle niin, että itselle jää joku ropo käteen. Itselläni oli osaavaa ja kokenutta porukkaa apuna, ja silti välillä meinasi usko loppua. Olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksista?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Miisa Mink
2013-03-20 16:38:19

Kiitos Riikka! Hienoa energiaa ja riskin ottoa. Vaikka ei se ole riskin ottoa jos tekee sitä mitä haluaa ja sitä minne maailma on menossa! Olisi isompi riski jättää tekemättä :). Ihanaa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-03-20 20:12:04

Kiitos Miisa! 'Follow your heart by take your brain with you' ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Johanna / Kokou
2013-03-20 20:12:16

Kiitos todella paljon tästä jutusta! perustin hiljattain sisustusverkkokaupan ja tämä on ensimmäinen kerta, kun törmään konkreettisiin tietoihin ja lukuihin. Aloitin heti 10 jakson suunnitelman teon :) Iso kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-03-21 07:46:36

Hei Johanna, hienoa jos on apua! Sulla o kiva kauppa - olen yhteydessä, ehkä keksitään jotain yhteistyönpoikasta ;)!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Teemu Malinen
2013-03-20 23:04:11

Verkkokauppajuttuja useasti pohtineena oli mahtavaa lukea tarina, jossa sisukkuudella ja ennakkoluuttomuudella viedään asioita hienosti eteenpäin.

Yllättävän usein kun törmää uskomukseen, että verkkokaupassa pärjää automaattisesti kunhan vaan avaa kaupan. Nettihän näkyy kaikille. :)

Mutta eihän se mene tunnetuillakaan brändeillä näin, vaan se vaatii loistavan verkkokauppakonseptin ja lujasti työtä ja panostusta erityisesti markkinointiosastolla.

Olen muuten oppinut huomaamaan, että markkinointiresponsen arviointia pystyy aika pitkälle sähköisillä kikoilla parantamaan. Jos Riikka aihe kiinnostaa, niin soita ja voin dropata pari ajatusta. :)

Onnea Riikka ja tsemppiä Ville!

p.s. Mielelläni kuulen tarinalle jatkoa kun sen aika on! :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-03-21 07:49:16

Huomenta Teemu, kiitos, laitan sulle viestiä tuolta Sofokuksesta :)! Tämä kyllä taitaa olla korkeamman kädessä, kaikki letkut on kyllä kiinni, mutta katsotaan!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Elina
2013-03-21 10:27:06

Ihana kirjoitus! Omassa mielessäni on myös kytenyt jos jonkinmoisen nettikaupan pystyttäminen. Hyppy uuteen ja tuntemattomaan on vielä pitänyt minut paikoillani. Kirjoituksesi loi minuun kipinän - kiitos siitä :) Olen seurannut nettikauppasi kehitystä nyt puolen vuoden ajan, tykkään siitä mitä teet ja miten. Tsemppiä jatkoon!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riikka
2013-03-21 10:42:10

Kiitos kannustuksesta, Elina! Ole vaan yhteydessä info@werannas.com, jos haluat jutella, pistetään Villen liikkeelle laittama hyvä kiertämään.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kirsi Kommonen
2013-03-21 15:25:23

Aaaah, kiitos Riikka ja Ville! Tästä saa huikeasti virtaa oman ja asiakkaiden liiketoiminnan eteenpäin viemiseen!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anna Savtchenko
2013-03-23 11:37:52

Hyvää Riikka! ja kiitos molemmille hienosta kertomuksesta ja tiedon jaosta!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-23 12:58:27

Kiitos itsellesi! pysy kanavalla ja seuraa edistymistä. Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Eetu Karppanen (@kyyjonssoni)
2013-03-23 13:30:46

Sikäli hyvään saumaan tullut kirjoitus (johon itseasiassa törmäsin Villen Pinterestin kautta), kiitos tästä. Ollaan yhtiökumppanini kanssa myöskin perustamassa verkkokauppaa ja ollaankin tällä hetkellä jotakuinkin tuossa "7kk päästä kauppa auki tilanteessa", joka on nyt toki ajan kulumisen myötä pienentynyt siihen, että kaupan pitäisi avautua tämän kevään aikana (huomatkaa: ei olla täysin tarkkaa ajankohtaa uskallettu sanoa vielä ääneen).

Sivutoimisena olisi tarkoitus liiketoimintaa pyörittää ja erityisesti haastaa itseäni, että onko se oma osaaminen ja tietotaito digitaalisesta liiketoiminnasta sillä tasolla mitä sen kuvittelee olevan. Ja valehtelematta on kyllä tullut huomattua, että ei ole projektina pienimmästä päästä ns. "yksinkertaisen" verkkokaupankaan perustaminen. Tällä hetkellä kovasti mietinnän alla on, että uskaltaisiko sitoutua sen lisäksi projektiin, että bloggaisi kaiken alusta alkaen ulos (esimerkiksi viiveistämällä kirjoitukset 6kk päähän reaalitilanteesta, jolloin uskaltaisi antaa myös statistiikkaa/tarkempia lukuja ulos).

On kuitenkin erityisen mukava törmätä verkkokauppoihin joissa hommat on lähtökohtaisesti hoidettu kunnolla (mm. sisältömarkkinointi ja strategiat), eikä vain passiivisesti odoteta kaupan tapahtuvan. Toivotan Riikalle tsemppiä tällä tiellä, olkoon tulevat sesongit aiempiakin parempia! :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.