Ihmiseltä toiselle

18.03.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Ihmiseltä toiselle
Toimitus: Olin tosi innoissani kun sain Jannen mukaan Päivän Tolvaseen. Jannella on uskomaton kyky kiteyttää elämän suuria asioita, analysoida lukemaansa. Useita kertoja herra on paketoinut lauseeseen, kahteen, mitä ville on sivutolkulla yrittänyt väkistää. Nauttikaa, lukekaa ja jakakaa. V
Ollaan rehellisiä itsellemme, kuten Mikko Anttila meitä aikaisemmin opetti. Me elämme suhteista. Perhesuhteet, ystävyyssuhteet, työsuhteet, asiakassuhteet, jotkut harrastavat jopa salasuhteita. Meillä on suhteita elämän kaikilla osa-aluille, osa niistä on vahvoja, lähes rikkomattomia, osa taas on hyvin heikkoja. Yleensä ihmisten kanssa, joita me emme tunne kovin hyvin. Mitä meillä on ilman suhteita? Ei mitään. Olemme yksin. Tuoko raha ja tavara onnea tai merkitystä meidän elämään? Hetkellisesti korkeintaan. Jos haluamme elää onnellista ja täyteläistä elämää me käytämme aikaa ja vaivaa suhteiden vaalimiseen. Kaikki suhteet ovat pohjaltaan luottamusta. Ilman luottamusta ei voi olla suhdetta. Luottamuksen rakentaminen on hidasta ja vaatii lukuisia positiivisia toistoja syntyäkseen. Kummalle jättäisit mielummin asuntosi avaimet, kaverille vai tuntemattomalle? Kummalta ostaisit mielummin käytetyn auton, työkaverilta vai tuntemattomalta? 

Pohjimmiltaan kaikki bisnes on PtoP-bisnestä. Person to Person. Ihmiseltä ihmiselle.

Asiakassuhteet ovat yritysmaailmassa kaikki kaikessa. Jos et pidä huolta asiakkaan tyytyväisyydestä, on asiakas hyvin nopeasti entinen asiakas. Silti asiakassuhteista pidetään todella harvoin hyvää huolta. Suurin osa yritysten markkinoinnista suunnataan uusasiakashankintaan. Samoin suurin osa kampanjoista kohdistetaan uusille asiakkaille. Asiakkaalle ainoa rajapinta yritykseen monesti on asiakaspalvelu, johon saa jonottaa pienen ikuisuuden. On siinä kiitosta niille, jotka tuovat rahan yrityksen ylläpitämiseen.

”Olisivat tyytyväisiä, että saavat olla meidän asiakkaita.”

Digitalisaatiovaiheen voittajia ovat yritykset, jotka ymmärtävät mistä tässä on kyse. Me elämme yritysten inhimillistämisen aikakautta. Massamarkkinointi menettää tehoa ja meillä on välineet kohdentaa markkinointia tarkasti niihin asiakasryhmiin, joihin haluamme. Pystymme luomaan merkityksellisiä suhteita yrityksen ja asiakkaan välille, sekä skaalaaman tämän takaisin koskettamaan suurempaa segmenttiä. Tämä ei ole kilpailu palstatilasta tai siitä kuka tavoittaa eniten ihmisiä. Ei, tämä on kilpailua siitä, kenellä on paikka lähimpänä asiakkaan sydäntä. Kilpailua sosiaalisesta pääomasta.

En pysty käsittämään, miksi yritykset pyrkivät keskustelemaan asiakkaiden kanssa, siitä mikä yrityksiä kiinnostaa. Asiakas haluaa puhua siitä mikä häntä kiinnostaa! Keskustelemalla siitä, mkä asiakasta kiinnostaa luo suhteen yrityksen ja asiakkaan välille.

Onko joku joskus koittanut, mitä tapahtuu, jos asiakkaaseen on yhteydessä muutenkin kuin laskun muodossa. Saatat yllättyä positiivisesti. 

Yhdysvalloissa toimiva Winelibrary-alkoholiliike päätti kokeilla mitä tapahtuu, kun nettitilauksen tehneelle asiakkaalle soitetaan ja sanotaan: ”Kiitos tilauksestasi Winelibraryltä. Arvostamme sitä.” Ei yritystäkään tehdä lisämyyntiä, ei alennuksia, ei kuponkeja. Vaan pelkkä kiitos. Ensinnäkin suurin osa ihmisistä oli ihmeissään puhelusta. He odottivat, että heille yritetään myydä lisää. Osa jopa soitti takaisin pahoitellen töykeää käytöstään puhelussa. Tarina ei kerro tarkasti kuinka paljon enemmän asiakkaat, joille soitettiin kiitospuhelu ostivat tulevaisuudessa enemmän kuin verrokkiryhmä, jolle ei soitettu, mutta ero oli huomattava. Kattaen suuremmat kustannukset ja tehdän ylimääräistä voittoa. Lisäksi kuten kaikilla asioilla on tänä päivänä tapana, sana hyvästä palvelusta levisi sosiaalisen median puolelle luoden lisää kiinnostusta ja lisää kauppaa. Välittäminen ja parempi asiakassuhde näkyy positiivisena viivan alla.

Erityisesti BtoB puolella suhteet ovat tärkeitä. Ilman suhteita jo pelkkä tapaamisen hankkiminen on haastavaa. On täysin eri asia soittaa vanhalle asiakkaalle tai ihmiselle, jonka kanssa on ollut jossain tekemisessä entuudestaan kuin ihmiselle, jota ei ole koskaan tavannut. Väitetään mitä tahansa mutta, suurin osa kariutuneista kaupoista johtuu luottamuksen puutteesta.

Jos sinun bisnes perustuu suhteille, tee niiden rakentamisesta sinun bisnes. 

Meille kaikille on annettu mahdollisuus luoda suhteita aivan uudessa mittakaavassa. Harva meistä käyttää sosiaalista mediaa sen täydessä potentiaalissa. Twitter, sitä helpompaa paikkaa suhteiden luomiselle ei varmasti ole olemassa. Sen kun vaan alkaa keskustelemaan ihmisten kanssa. Siitä se alkaa. Mitä enemmän ihmisten kanssa juttelee, sitä suurempi luottamus ihmisten välillä syntyy. Kun tuntuu hyvältä, niin puhelinta käteen, tapaamista sopimaan ja bisnestä tekemään. Taannoin kysyin Twitterissä onko muilla kokemusta Twitterin käyttämisestä tapaamisten sopimiseen uusien ihmisten kanssa ja kaikilla vastanneilla oli vain positiivista sanottavaa.

Itse koen luoneeni keskustelemalla Twitterissä monta hyvää suhdetta mielenkiintoisten ihmisten kanssa, joita on helppo lähteä syventämään entuudestaan tapaamalla kasvokkain. 

Bisnestä täällä ollaan tekemässä. Onneksi sitä voi tehdä näin, pehmeämmällä tavalla, luoden suhteita.

Janne @nysses

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Mikkoa
2013-03-18 06:49:19

Janne, hienoa tekstiä. Busineksen kohdentaminen ihmiseltä ihmiselle on sinun juttusi. Person to Person -ajattelu olisi pitänyt kytkeä päälle jo kymmenen vuotta sitten kaikessa kaupanteossa. Tähän asti on osattu puhua vain erilaisista rooleista yritysten sisällä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-03-18 07:54:21

Mainiota kirjoitusta, josta ei liikaa voi puhua. Mikko Person to person ajattelu on jo monta tuhatta vuotta vanha ajatus, se ei vaan ole ollut muotia konsulttien hienoissa puheissa. Henkilökohtaiset suhteet on kaikkein tärkein asia jos haluaa asiaansa ajaa!!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2013-03-18 14:43:24

Todella hianoa nähdä, että PtoP ajattelu tekee paluuta. Kaikki liiketoiminta oli PtoP:tä siihen asti, kunnes TV:stä alkoi tulla mainoksia, jonka jälkeen ollaan eletty massamarkkinoinnin aikakautta. Nyt, kun massamarkkinointi yskii ja some on luonut uuden tavan kommunikoida ihmisten kanssa, ymmärretään jälleen asiakaslähtöisen liiketoiminnan tärkeys.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Viikari (@pviikari)
2013-03-18 07:08:14

Jos yrityksissä olisi edes hitunen tuota Jannen asennetta PtoP:stä, niin kylläpä moni asia helpottuisi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-18 08:52:59

monen yrityksen pitäisi saada asiakas edes mukaan toiminnan yhtälöön... sisäinen "ollanpa me hyviä" kulttuuri elää ja voi hyvin suomessa. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2013-03-18 14:44:41

Tuntuu, että monessa yrityksessä asiakas on jätetty kaikkien suunnitelmien ulkopuolelle turhana häiriötekijänä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Gylling
2013-03-18 07:23:42

Hyvä Janne!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2013-03-18 14:45:04

Kiitos Janne!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Ahola
2013-03-18 07:45:07

Loistava kirjoitus ja niin osuva. Kiitos. Ihmettellen miksi tuota esittelemääsi p2p ideaa ei ole esitelty ja oivallettu laajemmin. Itse koin "herätyksen" idealle jo opiskeluaikoina (siis todella kauan sitten), jolloin elätin itseäni torikauppiaana pienellä paikkakunnalla ja oivalsin kanta-asiakkuuden merkityksen. Tavoitteeni oli kehittää asiakassuhde sellaiseksi, että ihmiset voivat pysähtyä toripöydän eteen vain vaihtamaan kuulumisia. Joskus jopa rohkaisin asiakkaita olemaan ostamatta mitään kun huomasin, että kyse oli vain "velvollisuusostoksesta". Näin syntyi aitoja kanta-asiakkuuksia ja konsepti toimi paremmin kuin maksetut mainokset (joihin minulla tuskin olisi ollut varaa).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2013-03-18 14:47:12

Yleensä ne yrittäjät, jotka elävät suurelta osin vakioasiakkaista, ymmärtävät kuinka tärkeää on pitää heistä huolta. Yleensä vakioasiakkaat ovat yrityksen parhaita markkinoijia. Ilmaisia, uskottavia ja täynnä intohimoa. Kiitos Pekka!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

@antti_karppinen
2013-03-18 07:57:41

Oudolla tavalla tuo PtoP ajattelu toimii myös yhdessä verkkokaupassa. En tiedä onko kukaan tilannut kortteja Moo.com verkkosivulta. Kun tilaus on mennyt läpi, alkaa Little Moo, lähettämään viestejä missä vaiheessa kortit on menossa ja mitä niille tapahtuu. Verkkokauppasofta on personoitu henkilörooliin, viestit tuntuu henkilökohtaisilta ja tärkeiltä.

------

"I'm Little MOO - the bit of software that will be managing your order
with moo.com. It will shortly be sent to Big MOO, our print machine who
will print it for you in the next few days. I'll let you know when it's
done and on its way to you."

****
"Hello again. This is Little MOO, the print robot that manages your
order.

I'm writing to let you know that we've successfully Quality Checked your
order and found no problems at all. It's now on its way to Big MOO for
printing and packing."
*****
"Hello,

it's Little MOO again. I thought you'd like to know, the following items
from your order are now in the mail:"

-----

Tämä jatkuu myös tilauksen saapumisen jälkeen, muistutetaan, kysytään kommentteja, kerrotaan uutuuksista, mutta personoidusti ja persoonallisesti .. Tulee olo, että tilaan kyllä toistekin tuolta "tyypiltä", se välittä minusta ja mielipiteestäni, vaikka kyseessä onkin vaan automisoitu softa.

_A

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2013-03-18 14:55:43

Moo on malliesimerkki kuinka todella kilpaillussa segmentissä pystyy saavuttamaan kulttimaineen ajattelemalla eri tavalla. Muut kilpailevat hinnalla ja mainostavat. Moo keskittyy hyvään palvelukokemukseen ja se näkyy asiakkaalle, että myös yrityksen kassassa. Nerokasta! Kiitos Antti.

Tsekatkaa kaikki http://imagineanything.fi/ Antin uskomattoman hienoja töitä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mika Aittamäki (@Aittamaki)
2013-03-18 08:16:21

True that: Minä jaksan aina hämästellä erilaisten järjestelmien roolia myyntityössä ja asiakkuuksien hoitamisessa. Kuitenkin on niin, että vaikka ihminen tekisi excel -tolkulla rationaalista päättelyä, niin ostopäätöksen hän tekee kuitenkin tunteellaa, emotiolla. Aina.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-18 08:51:23

järjestelmät eivät ole tietenkään keskiössä mutta kylla esim. #salesforce antaisi hyvän selkärangan useammankin firman toimintaan... my & ma ..V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki
2013-03-18 19:56:05

Niin, järjestelmän funktio on kerätä tietoa ja kokemusta jota meillä firmasta ja asiakkaasta on. Liian usein esim. CRMää käytetään vain osoitekirjana ja oppareiden käsittelyputkena kun siellä oikeasti voisi olla tietoa jonka avulla miettiä pelikuviot joilla luoda yhteys, herättää luottamus ja tehdä kauppa. Salesforce on jo parin vuoden ajan mennyt vauhdilla somelaiseen suuntaan niin että itsekin on tekemistä pysytellä kärryillä ja kyetä soveltamaan kaikkea uutta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-18 19:57:45

Agree 100%

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-03-18 20:11:32

Ymmärrän 100% Aittamäen näkymyksen järjestelmäorjuudesta myynnissä. Liian tuttua puuhaa monessa yrityksessä. Kuten Timo sanoi Salesforce on tehnyt paljon työtä crm:n kehittämisestä. Voidaan varmaan puhua, että se on scrm tai social crm. Eniten Salesforcea asiassa varmasti on hyödyntänyt Radian6 lafkan ostaminen muutama vuosi sitten.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-03-18 09:54:59

Kyllä! Kyllä! Hyvä Janne!
Hyvin tehty työ, josta asiakas hyötyy ja kasvattaa tämän myyntiä, on vain yksi syy ostaa lisää. Meillä on yksi asiakas, joka on kolmatta kertaa omalla työurallaan meidän asiakkaamme. Kiitän häntä aina luottamuksesta, kun keskustelen, haastan, neuvon ja taivunkin. Vuosien varrella on ollut useita asiakkaita, joiden varsinainen yhteyshenkilö on vaihtunut parikin kertaa, mutta silti asiakas on luottanut. Yrityksemme tapaan tehdä, kulttuuriin, ihmisten intohimoon auttaa asiakasta menestymään paremmin. Olla pönöttämättä roolin takana. Olla ihminen ihmiselle.
Ja jottei tämä kuulosta liian makialta, niin totta vie olemme myös menettäneet asiakkaita hyvien työntekijöiden lähtiessä muualle töihin. Suhteesta sekin kertoo. Hyvästä.
Suhdetta kunnioittaakseni valitsin viime syksynä itselleni uuden tittelin. Olen nyt suhdejohtaja. Paljon olen sitä kuullut pirtsakkaa kuittailua, mutta päässyt myös keskustelemaan suhteista ja niiden johtamisesta.
Ja Janne, olisi meidänkin varmaan vihdoin aika tavata muuallakin kuin täällä verkossa!
Suhteet kunniaan!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-03-18 20:14:26

Kiitos Susanna! Luottamukselliset suhteet näkyy aina. Kaikki aina miettivät, onko asiakkaan kanssa kahvittelusta mitään hyötyä? Itse sanoisin, että pelkkä asiakassuhteen sosiaalisen puolen hoitaminen on tärkeää. Vähintään yhtä tärkeää, kuin ongelmatilanteisiin reagoiminen.

Kyllä, sovitaan vain tapaaminen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.