Tasapainoilua

14.03.2013 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Tasapainoilua

Sparraan yrittäjiä ja yritysjohtajia. Sopivalla setillä tavoitteesta ja persoonasta riippuen. Usein omille ajatuksille haetaan peiliä, kumppanuutta ja erilaisia mielipiteitä. Taustalla kiiluu halu hakea entistäkin parempaa tasapainoa elämään.

Yrittäjien kanssa aloitan kysymyksellä Mihin yrittäjyytesi tähtää? Harvalta löytyy perinpohjaista tai itseä motivoivaa vastausta vaikeaan kysymykseen. Kysymyshän on sama kuin mikä on yrityksesi visio? Se kangastus, joka on täydellisessä maailmassa tehtävissä, mutta kuitenkin niin vaativa, että se jää useimmilta saavuttamatta. Yrittäjyyden tavoite antaa vihiä elämän, yrittämisen ja asioiden järjestämiseen.

Ensimmäinen kotitehtävä on kertoa millaista elämää yrittäjä viettää vuosikymmen kuluttua. Missä asuu, kenen kanssa, mitä työtä tekee ja millainen on yrityksen ja oman elämän tasevaikutus. Määrittelemällä menestysreseptin saadaan tasapaino kassavirran, tuloksen, tekemisen ja tavoitteiden välille. Luodaan strategia vaikka sitä ei siksi kutsuta.

Useimman tavoitteet ovat aina hyvinkin tehtävissä, itseään säästellen ja hyvää elämää rakentaen. Harva pystyy kuitenkaan maneerejaan muuttamaan. Kiire, tuulettimeen osuvat yllätykset tai mielenmuutokset sotkevat hyvää suunnittelua. Siksi tasapainopistettä on haettava navigoiden. Kaksi, neljä tai kuusi kertaa vuodessa kohdaten.

Lukitsemalla tahtotilaan, hyvinvointiin tai tasapainoon liittyviä tavoitteita saadaan tilaa puutteiden korjaamiseen. Puuttuuko liikuntaa, jaksamista, omaa aikaa tai harrastuksia. Kaikki on järjestettävissä. Rahatonkin elää rikasta elämää jos niin haluaa.  Kiireisinkin ihminen löytää rauhan  kääntämällä tavoitteensa asiakkaiden määriteltäviksi, ei omaa tekemistään touhottaen.

Entäpä allekirjoittanut. Taistelee omien intohimojensa viidakossa. Elämä on ehdottomasti teos, elämäntapa vauhdikas ja vaarallinen, halu löytää parempaa balanssia merkittävä. Intohimon aiheuttama innostus uuteen sotkee suunnitelmia. Isompi missio on etsinnässä. Samassa prosessissa tuntuu syntyvän työkaluja muillekin. Jos tunnet tarvitsevasi apua elämäsi järjestelemisessä, mikset kysyisi siihen apua aiheeseen vihkiintyneeltä ammattilaiselta? Kyllähän elämä on köyhää ilman omaa ideaa sen tarkoituksesta.

Tiedän useimpien karsastavan valmennuksia, elämänhallintaa, ammattilaisten käyttöä ja kaikkia edellä mainittujen yhdistelmiä. Minulle tälläisten asioiden syntyminen on yhtä normaalia kuin muukin palveluyhteiskunta. Jos et omaa autoasi rassaa niin miksi sitä korvien väliä tulisi ilman osaamista ja työkaluja korjata?

Ps. Viime toukokuussa 10 kasvuyrittäjää piti muotoilupäivän Tallinnassa. Kaipaan heidän kuulumisiaan. Syntyikö uutta? Unohtuivatko ideat? Oliko kollegan ideoista apua? Mikä olisi paras tapa pitää verkostoa hengissä?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jani Muhonen (@janimuhonen)
2013-03-14 17:18:53

Hienoa. Kysytkö koskaan "miksi"? Miksi toimii yrittäjänä, miksi yritys on olemassa, miksi tekee mitä tekee? Kuinka helppoa näihin on vastata? Voiko tietää minne pitäisi mennä jos ei tiedosta miksi?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-14 17:35:49

aika moni firma harhailee metsässä ilman visiota, tehtävää tai strategiaa. ovat niin hukassa ettei niitä edes osata kaivata. kuinka navigoida ilman päämäärää?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jani Muhonen
2013-03-14 17:38:41

Kuin tukki putouksessa...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Antti Karppinen @antti_karppinen
2013-03-14 18:32:07

Olihan se huima reissu Tallinnaan! Aikaa siitä on kohta vuosi kun muotoiltiin omaa ja muiden yrityksiä yhdessä keskustellen. Lähtisin vastaavalle reissulle heti uudelleen, sen verran paljon jäi lapaseen.

Omat ajatukset, toiveet, tavoitteet eivät edenneet ihan siinä tahdissa kun alkuun ajattelin. Monenlaista on ollut matkan varrella, mutta upeita välietappeja on kuitenkin tehty. Yksi ajatus, tavoite, mitä Tallinnassa muotoiltiin saanee lähipäivinä päivänvalon, eli Imagine Anything. Nuo kaksi sanaa kertoo melkein kaiken mistä on kyse, kun kyseessä on minun erikoisala, eli kuvien, teoksien ja tarinoiden luominen. Paljon sitä ollaan Villen kanssa sparrattu .. pian nähdään millainen on vastaanotto :D

Kasvuyrittäjän arki on täynnä päätöksiä, rohkeutta tarvitaan, varsinkin kun etunojaa ei ole. Kaikki ottaa aikansa, Kiitos Ville kutsusta tuolle reissulle .. oli hieno olla osallisena ensimmäisellä Next big thing is You keikalla!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.