Maalaa maailmasi

13.03.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Maalaa maailmasi

Miltä yrityksesi näyttää? Onko yritysilmeesi kunnossa? Suomalaisten yritysten ilmeet rapistuvat kovaa tahtia. Viime vuosina näkyvimpiä muutoksia on tehty lähinnä julkisella rahalla tai jonkinasteisina kasvojen kohotuksina. Suomalaiset yritykset ovat suttuisia, sekavia ja kiinni jossain vuosikymmenen toisen puolen ajassa. Ihan oikeasti.

Yritysten ulkoasu jäi jonnekin edellisen nousukauden pyörteisiin. On toki ymmärrettävää, ettei viimeisen viiden vuoden aikana ole ollut paljon aihetta ilmeeseen investoida. Toisaalta kovaa vauhtia happaneva yritys näyttää huonolta ajatukselta niin sijoittajalle, asiantuntijalle, rekrytoivalle kuin asiakkaallekin. On syytä elää ajassa tai hieman jopa sitä edellä.

Pahimmassa jamassa kyntävät yritysten valokuvat. Onko sinun yritykselläsi keskinkertaisia malleja kuvattuna pääkonttorissa tai omaa henkilökuntaa työn touhussa? Mitä korporaatiokliseiden kuvaaminen oikein viestii? Että mekin seisomme lentokentillä vedettävine kasseineen kaikkien muiden myyntimiesten joukossa? Mitä Turon puku, harjatut hampaat ja meikatut kasvot Technopoliksen aulassa viestivät? Muovia, epäuskoa, ahneutta ja ajatusten köyhyyttä. Suomalaisen yrityskulttuurin suurimmat viholliset ovat ”Technopoliksen” tylsät aulat, neukkareiden ikävät toimistokalusteet ja Amica-Fazerin etova ruokapöytä.

Ikävää on huomata ideoiden vähyys kuvienkin valinnassa. Muuten kovinkin dynaaminen Kone esittää kivirakennuksia verkkosivustollaan. Eikö Koneen liiketoiminnassa ole nimenomaan kysymys liikkeestä, toiminnasta ja edistyksestä? Yllättävän seisahtaneen saa menestyvästäkin yrityksestä kuvittamalla kivitaloilla. Voisi kuvitella että ”People Flow” herättäisi vahvempaakin visuaalista kipinöintiä kuin kivitalot, huoltoautot ja sinnepäin piirretyt strategiakuvat.

Suomalaisten visualisoinnin perisynti on ilmeisten asioiden alleviivaaminen. Koska olemme muka alan johtava ratkaisutoimittaja, kuvitamme asiaa muovisilla ihmisillä pääkonttorissa. Yhtä aitoa kuin huippu-urheilu ilman kiellettyjä aineita. Eihän minkäänlaista kokemusta synny laittamalla kuvaan samaa asiaa kuin mitä ollaan viestimässä. Kokemuksia syntyy oivaltamalla kontrasteja, yhdistämällä rohkeasti ja rinnastamalla ristiriitaisiakin asioita. Katsokaa missä ja miten Italialaiset keittiöt kuvataan tai miten luodaan fiiliksiä Financial Timesin ”How to spend itissä.” Monoclen, Fast Companyn tai Netflixin taittoa unohtamatta.

Hyvä kuvitus tai yritysilme ei ole sama asia kuin makea ja ajankohtainen suunnittelu. Aika moni menestyvä brändi kuten Burton, Morgan Stanley tai American Express ovat yllättävänkin konservatiivisia. Ideana ei ole luoda suunnittelijan elämään ja ajatusmaailmaan sopivaa hipsteri-ilmettä, vaan visiota, strategiaa ja toimintaa relevantisti vahvistava kokonaisuus. ”Ei strategiaa ilman tarinaa, ei tarinaa ilman kokemusta.” Ovat käteni syyhyävät liiketoimintastrategioita kuvaavien yritysvideoiden rakentamiseen. Olisipa hienoa nähdä missioon perustuva lyhytelokuva ensimmäisessä kohtaamisessa.

Suunnittelijat sanovat ilmeiden olevan väärä paikka säästää rahaa. Kuten monessa muussakaan, kallis ei välttämättä ole paras, eikä huonoin välttämättä edullisin. Silti jonkinlaisen ajatuksen saa vertaamalla yrityksiä toimialojen sisällä. Pienien suomalaisten pankkien ilmeet ovat myös ydinvoimaisesti toimialan heikoimpia. Asiaa voi tutkia laittamalla kymmenien pankkien logoja vierekkäin. Kyllä se on vihertävä koivunlehti joka sieltä ensimmäisenä kellahtaa.

Orastava nousukausi tuo myös isot ilmehankkeet maailmankartalle. Toivottavasti ei lähdetä teippien vaihtoon vaan strategian jalkauttamiseen visuaalisen ajattelun avulla. Tehtävään tarvitaan visualisoinnin rinnalle luovaa strategista osaamista.

Fiksuimmat ostajat tutkivat samalla digitaalisen maailman 2015 mahdollisuudet. Paljonko hyvä video maksaa, mitä kuvalla voi tehdä, miten kuvista voi rakentaa kokemuksia ja mistä kokonaisuudesta syntyy kiinnostava paketti tarinan kertomiseen. Lähes kaiken voi tehdä yhdellä puhelimella tai yhteistyökumppaneiden armeijalla. Tärkeintä on ensin saada hyvä käsitys mitä ollaan tekemässä. Jos hetkikään pohditaan mitä halutaan sanoa, ei hymyilevät nuket ole kenenkään visualisoinnin vaihtoehto.

Ps. Eräs uniikki suunnittelija antoi hyvän vihjeen oman identiteetin metsästykseen. Mene Akateemiseen ja vietä tunti etsien itseäsi kuvaavaa aikakausilehteä. Pura kokonaisuus taitoksi, kuviksi ja tyyliksi. Mieti miksi se sinuun vetoaa. Pyydä sitten heti ammattiapua.

ps2. Seuraan itse lähinnä kansainvälisiä lehtiä, suuryrityksiä sekä New Yorkin digitoimistoja. Behance palveluna toimii aina. Olen keräillyt jotain mikä on omaan silmään osunut. Subjektiivista siis. Villen Clever Design Pinterestissä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Mikko Anttila
2013-03-13 06:47:36

Ah uh kun viiltää: 'Suomalaisten visualisoinnin perisynti on ilmeisten asioiden alleviivaaminen'. Näin, tulostin ja kehystin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-13 06:52:03

Kiitos. Olitpas nopea. Kanavalla siis. Kiitos. Täähän herättää kysymyksen, mikä on hyvää? Liian vaikea vastata blogissa. Ehkäpä keskuteluohjelma tms. Sehän on subjektiiviinen asia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-13 06:58:44

Hyvä löytyy vain ajattelemalla, työllä ja vaivannäöllä. Ja tietysti sillä että on munaa antaa kehitykselle riittävästi tilaa, uusiutumiselle virtaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Koivusaari
2013-03-13 08:22:09

Insinöörit rakastavat faktoja. Lukuja, listoja, kaavioita. Kovaa, varmaa, kiistatonta. Helppoa. Siltä Suomi näyttää. Insinöörikin on ihminen. Päätös tehdään tunteella. Sydämmen saa sykkimään tarinoilla, ei faktoilla. Tarinat syntyvät ihmisistä, yllätyksistä, vastakkainasettelusta, tarkoituksesta. Tarinaa hehkutetaan kuvilla, väreillä, piirroksilla. Tarttuvin on elokuva, lyhyt tai pitkä. Yritys on miltä se näyttää. Yritys voi olla tarina.

"Yksi minuutti videota vastaa vaikutukseltaan 1,8 miljoonaa kirjoitettua sanaa."
Lähde: Dr. James McQuivery, Forrester Research

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-13 09:52:27

jes! hyvin pistetty... millä 2v. saadaan rauhoittumaan? videolla. ihmisen aivot rakastavat elävää kuvaa, tarinoita ja draamaa. Sitä on yritystenkin tarjottava.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-13 09:53:06

Huvittavaksi asian tekee sen, että insinöörityritykset ovat täynnä omega, gant, audi jne. miehiä ja "markkinoinnilla ei voi vaikuttaa - tuote ratkaisee"

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

anssimustonen
2013-03-14 01:04:02

Vielä kun audijohtajat, teollisuusparonit ja vastaavatkin saadaan ymmärtämään että heidän yrityksen insinööriPekka joka sai kunniamaininnan osuuspankinpiirrustuskilpailusta alasteella (nimi ja titteli muutettu;) ei ole ehkä se oikea taho tekemään huippu muotoilua ja tuotekehitystä.

Esimerkkejä on paljon! Tässä yksi harmittava sellainen jossa hyvä idea ja ajatus ryssitty EI muotoilulla. Jos tämän olisi tehty oikein olisi tämä varmasti jokaisessa alanjulkaisussa esillä ja designfoorumeilla. Nyt oikein suututtaa kun näkee mitä tästäkin olisi voitu luoda kun se olisi annettu oikeisiin käsiin. Olisin mielelläni auttanut asiassa :) Mitä olette mieltä. Onnistunut? http://www.powercobikeconcept.com/bicycle.html

Ajatuksia Ville? ilosanoman levitystä pitäisi saada tehokkaammaksi myös tuotekehityksen ja muotoilun puolella ja ymmärrystä niiden kaaliin joiden se pitäisi ymmärtää.. nykyisillä eväillä ja ymmärryksellä mikä useilla tuotteistavilla yrityksillä vielä on ei vaan kuuhun mennä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-14 07:01:56

Saittikin on surkea. en tiedä mitä pitäisi tehdä. asiakkaita tulisi kouluttaa, mutta se on kallista. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-03-13 08:22:31

Piru vie Ville, hengästyttävää tämä sun ajattelusi. Haluaisin vastustaa ja haastaa, muuta kun ei useinkaan voi, kun olet asiaa selvästi jo pitkään ajatellut etkä vain roiskaissut ajatuksiasi meidän muiden ahdistukseksi. painan piikin heti varpaaseesi kun ajatuksesi tilaisuuden antaa, siihen asti keep up good thinking!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jani Muhonen (@janimuhonen)
2013-03-13 09:21:28

Ja täältä kompataan piirimyyjää. Villellä on mahtava taito pukea sanoiksi se, mitä me muut ehkä jossain mielemme sopukoissa havaitsemme, mutta se ei vaan tule sieltä tiedostetusti ja kirkkaasti esiin.

Hieman kuin rokkikeikalla kun yleisö vaistoaa jos miksaus ei toimi, mutta ei osaa täsmentää missä on vika. Vasta kun viimeisen päälle osaava ja motivoitunut ammattilainen vääntää namikat oikeisiin suuntiin, selkeytyy kokonaisuus ja ummikotkin tajuavat eron. Sinä Ville olet tällainen bisnesmiksaaja - homma balanssiin ja vielä lisäksi selkeä näky siitä mitä bändin pitäisi lavallakin tehdä.

Joo, meni nyt Villen kehumiseksi tämä kommentti, mutta olet sen ansainnut! Kyllä näitä tolvasia paljon mieluummin lukee ja näistä paljon enemmän irti saa kuin entisajan aamiaisen sanomalehdistä. Eikun ne onkin nykyajan sanomalehtiä.

Sen verran vielä itse juttuun, että visuaalisuudessa harvemmin on vastakkainasettelun aika ohi. Toisiaan korostavat kontrastit - niin konkreettiset kuin mielikuvallisetkin - rakentavat kokonaisuuden. Ihan niin kuin valon ja varjon tanssi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-13 09:50:31

Hyvin puettu Jani! ja kiitos kehuista. tuo miksaaja on juuri se "ammattilainen" mies joka soittaa bändiä. Jatketaan! Voimia!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-13 09:51:25

Vastusta, kiekuttele, harmittle. ;) veri virtaa kun juttu luistaa. olet oikeasssa. paljon on vanhoja ajatuksia ja 10v. kokemusta. silti niitä saa ja pitää haastaa! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-03-13 15:34:25

Mun oli pakko tehdä allaoleva ihan Ville sun kiusaksi ettei tämä mene aivan selkääntaputteluksi
http://piirimyyja.wordpress.com/2013/03/13/twitter-sukupolvi-forbi-vai-kaiken-eturintamassa/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-13 20:58:05

Kiitos! Hieno juttu :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Miisa Mink
2013-03-13 17:00:28

Voitaisiinko keksiä joku muu sana tolle 'yritysilmeelle'? Se jo sanana kertoo että se on siinä 'päällä', niinkuin jonkun ilmeen olet vetänyt naamallesi!! Ei suomessa ymmärretä että kaikki mitä asiakas/potentiaalinen asiakas NÄKEE yrityksestä ja sen tuotteista/palveluista on visuaalista viestintää ja erittäin tärkeä osa kokemusta. Siis IHAN KAIKKI. Kokemus luo mielikuvia ja mielikuvat tekevät brandin johon kaikki arvo lopulta tallentuu. On aivan sama 'viilataanko logoa' aina kymmenen vuoden välein jos sydän ei syki ja posket hehku ja naamalla on sama yrmeä 'ilme'!

Miksi näin peräkylässä. Minulla on kaksi teoriaa tähän:

1) Rumat ne vaatteilla koreilee. Mennäänpä taas takaisin sinne ala-asteen kokemuksiin ja siihen mitä opimme kotona. Jos visuaalisuus ja kauneus ei ole arvo lapsesta pitäen on sitä vaikea pakkosyöttää myöhemmin. Käydellä on tässäkin tapauksessa mahdoton työntää.

2) Jatkumona edellisestä. Suomalaiset ovat ansainneet 'rumuutensa'. Ei kukaan halua erottua joukosta koska ehkäpä arvioidaan että ostaja tykkää myös vähän enemmän hieman rupistuneesta ja keskitasoisesta tavarasta. Sellaisesta joka sopii jokaisen huonolle itsetunnolle. Jos kaikki ympärilläsi on kurjaa ja ikäväää, mitä siinä sitten laatua rupeaisikaan ostamaan. 'Kyllähän meille tämmöinen keskinkertaisuus kelpaa.. eihän me paljoa vaadita. Älä nyt suotta yritä liikaa siinä kotkottaa.' Keskinkertainen haluaa keskinkertaista. Ei ole kunnon hinkua laatuun, myös visuaalisuudessa. Koita siinä sitten lähteä maailmaa valloittamaan.

Ja sitten hieman siitä yhdestä kuvasta ja tuhannesta sanasta. Katsokaapa huviksenne Table Crowdin kotisivu. Ei jätä kylmäksi. Eikä tarviset vääntää konseptia rautalangasta!! http://www.tablecrowd.com/

Että tällaista tänään. Tuulta päin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-03-13 17:38:34

Erinomaisesti kiteytetty Miisa. Juntille Junttia on ollut toimiva konsepti Suomessa ja aina muodissa. Mainostoimisto on ainoita paikkoja jossa halutaan tehdä jotain tosi hienoa mainontaa hienoille ihmisille.
"kohderyhmänä koulutetut 25-25 vuotiaat hyvän toimeentulon omaavat pääkaupunkiseudulla asuvat".
Jää vain 5 miljoonaa kohderyhmän ulkopuolelle, on siinä vaikea saada kotimarkkinoilta fyrkkaa muualle kuin mainostoimiston tilille

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-03-13 17:52:37

Miisa on tässä täysin jäljillä. Toi keskitien kulkeminen joka asiassa vaivaa meitä. Lisäksi varotaan viimeiseen asti riskejä. "Ei ne kuitenkaan osta noin kalliilla." "Ei me voida tarjota, kun ei kilpailijatkaan tarjoa." "Antaa ensin muiden koittaa." Harmaa on paras bisnesväri, kun kukaan ei huomaa sitä. Perkele!

Ja kuvapankkien valmiit kuvat...

Mun mielestä kaikki lähtee siitä, että yritys ymmärtää miksi he ovat olemassa, mitä arvoja he edustavat ja keitä he oikeasti olevat. Kun nämä perusasiat on kunnossa, on paljon helpompi lähteä miettimään ja rakentamaan yrityksen visuaalista ilmettä.

Aattelin minäkin, että vihdoin pääsen väittämään Villelle vastaan, mutta kun ei niin ei.

Hauska palvelu toi Tablecrowd!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne
2013-03-13 21:50:46

On ollut ilo ja kunnia selata tänäkin vuonna muutamaa aivan käsittämättömän hyvää graafista ohjeistoa, joiden lukemisen jälkeen ei kenellekään jää epäselväksi että miksi kyseinen yritys on olemassa ja millä tavalla se aina viestii. Sen kiteyttäminen ja dokumentointi on tärkeää jotta viestiä voidaan jakaa sidosryhmille. Briefin antaminen on helpompaa kun yritys pystyy kertomaan helposti tarinansa ja tahtotilansa, jolloin jokainen suunnittelija tekee yhtenäisempää lopputulosta jokaiseen kanavaan.

En innostu kuvista jotka eivät tarkoita mitään. Yhtä huonoja on kuvat jotka alleviivaavat liikaa. Kaipaan selkeää linjaa, tarinaa ja toistettavuutta.

Monella isolla brändillä on helppo pelata tuotekuvilla. Apple on nostanut tuotteensa aina isosti esille. Nike näyttää isoja tuotekuvia ja käyttötilanteita. Sitten on vaikka Finnair joka ei ainakaan sivuillaan saa minua lentofiilikseen sitten millään. Kuvista puuttuu henki ja persoona.

Kuvapankkeja on monenlaisia. Ne ovat leimattu turhan yleisesti huonoiksi. Esimerkiksi Veer.com on tarjoillut valikoimassaan useita loistavia ruutuja käytettäväksi projekteissa vuosien varrella.

Sitten on se, joka sanoo että logo on vain logo. Hyvänkin ilmeen tuhoaa työntekijä joka ei ymmärrä työnantajansa missiota. Mitä niille voisi tehdä? Viedä saunan taakse, kuten sanotaan.. Miisan kommentti oli tältä osin asian ytimessä. Customer Experience muodostuu kokonaisuudesta.

Kommentissani piti olla joku ajatus mutta nyt sekin hukkui. Mennään kaikki hetkeksi katsomaan hyvää taidetta. Koetaan ikimuistoisia elämyksiä ja tallennetaan ne mieliimme. Sen jälkeen pyritään tuottamaan asiakkaillemme samoja fiiliksiä yritysesitteemme parissa.

Joskus hyvä on outoa ja erilaista. Sellaista joka syöpyy mieleen. http://www.damienhirst.com/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

anssimustonen
2013-03-13 23:46:48

Ihan loistavaa Ville. Ei tähän juuri lisätä tarvisi mutta pikkasen raapasen.

Tulee mieleen Kummelin sketsin oravaraukka jossa tämä "epäonninen" kurre on tarrautunu Terpin antenniin kiinni eikä vauhdin kasvaessa pystyny enää päästämään irti. Sen verran oli kyyti kylmää että jäätyä jämähti raukka "..kato millä ilimeellä kaveri vettää vielä tänäkipäivänä" Niinpä. Näitä jäätyneitä ilmeitä on nimennotkot ja saarelmat täynnä pohjolassamme.

Olen viimeaikoina miettinyt miksi nämä Villen esiin nostamat asiat ovat edelleen monille niin vieraita, väheksytäviä ja jopa turhuutta. Tällasta vertausta olen itse käyttänyt muunmuassa kun tarvinnut rautalangasta vääntää.
Voisiko kääntää hetkeksi ajatuksen pois sanasta yritys/liiketoiminta ja ajatellaan sen tilalle ihminen. Mietitään hetki millainen on ihminen? Yksilö, persoona, uniikki ja ainutlaatuinen jne.
Kullakin on omat syntymässä saadut geeninsä ja persoonalliset ominaispiirteensä ja se millaisiksi olemme muokkautuneet tai/ja muokanneet itsemme..nämä tekee meistä ainutlaatusia ja uniikkeja?
Tätä persoonallisuutta ja ainutlaatuisuutta me sitten viestimme ulospäin itsestämme monilla eri tavoilla joiden pohjalta kohtaamamme ihmiset meidät määrittelevät ja luovat oman käsityksensä.
Miten on, voidaanko tähän siis vaikuttaa kuinka meidät määritellään?
Vaikuttaako se miltä näytän ja mitä viestin olemuksellani, puheillani, pukeutumisellani, käytökselläni jne. siihen millaisena muut minut näkevät ja millainen mielikuvan minusta välittyy? Esivaikutelman tärkeyttä tuskin kukaan kiistää. Ei ainakaan perinteisessä ja totutussa yhteydessä missä kaksi ihmistä kohtaa. Miksi tämä usein muuttuu kun käännetään sama yritystoimintaan.

Otetaan esimerkisi ihanat treffit. Olen liikkeellä tositarkoituksella mutta Menen paikanpäälle vastoin tyyliäni vahat kuluneet ja jopa pesemättömät vaatteet päällä, hiukset parturoimatta ja sekaisin, hampaat pesemättä jne. Tai vastakohtana ammun todella yli, kaikki on täydellisen sliipattua, kiillotettua, jäykkää joka ei heijasta sitä mitä aidosti olen, ei lämpöä, persoonaani kuuluvaa rosoani, ei leikkisyyttä yms. Tai muuten vain otan toisen ilmeen ja roolin kuin mitä aidosti olen. Kolahtaako ja mikä on ensivaikutelma? Millaisen kuvan annan itsestäni ja onko tämä kuva sellainen mitä aidosti olen ja mitä tahdon viestiä treffikumppanilleni?

Käänetään nyt tämä sama asia takaisin liikemaailmaan. Eihän nämä kaksi maailmaa olekkaan niin kaukan toisistaan?
Okeanlaisella "Ilmeellä" siis taitaa ollakin väliä?
Ihmisiä kun on vastapuolellakin niin samojen tunteiden ja jossain sisimmässämme tapahtuvien kemiaaliste tms. reaktioiden pohjalta me arvotamme ja päätämme asioita.

Eli kuunnelkaa mitä Ville sanoo. Olkaa rohkeasti persoonallisia ja omia itsejänne yrityksenä. Pois kliseet ja kiiltokuvat ja omaa sielua, tarinaa että henkeä kuvittamaan. Persoonallista sisältöä tilalle ja antakaa sen elää. Elämä ei ole pysähtyneisyyttä vaan tarina elää ja kasvaa?
Ettei vain käy kuin tarinan oravalle ja painaa samalla ilimeellä vielä sinäkin päivänä.
Me rakastamme tarinoita ja ainutlaatuisuutta.

ps. Suutarinki tarvii välillä tarkistaa lestinsä joten kiitos Ville tästä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-14 07:03:20

hyvä puheenvuoro! erinomainen. kiitos siitä ja rohkeudesta dokumentoida se tänne. Rooma työstää itseään. Vitsistä on kasvanut ammatti joten on syytä laittaa disain kuntoon.

:) V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-03-14 12:59:05

Perhatti, laittamattomasti kirjoitettu, persoonallisuus kunniaan. Annoitkin kirjoittamisen aihetta vähän enemmänkin. Ottakaa ihmiset opiksi näiden hienojen ihmisten ajatuksista

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Viikari (@pviikari)
2013-03-14 11:47:04

Hieno juttu ja jälleen monipuolista kommentointia.

Kentällä näkee, että tuo "yritysilme" on vaikea asia. Tilataan konsultilta imagon nostatusta isolla rahalla. Osaava konsultti ottaa kaikki (tai ainakin melkein kaikki) mahdolliset näkökulmat huomioon ja tekee hienon toimintasuunnitelman yritysimagon kohottamiseksi. Suunnitelmassa on mukana mm. yritysilme, mainonta, markkinointimateriaali, verkkoilme, myymäläkokemus jne. Suunnilleen ainoa asia joka tästä toteutetaan on juuri se logojen ja myymälälakanoiden vaihto. Mikä mättää? Miksi näitä ei saada toteutukseen asti? Mistähän löytyisi se toteutuskonsultti tuohon ideakonsultin ja yrityksen väliin?

Jotenkin tästä keskustelusta sai myös sellaisen kuvan, että ainoa oikea ilme on sellainen jonka löytää design tuotteita myyviltä tahoilta. Vaikka lähiökerrotaloasukas haavelisikin italialaisesta design-keittiöstä veden ympäröivänä, niin kuitenkin se ostaa ihan tavallisen keittiön ihan tavalliseen kerrotaloasuntoon.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Tuominen
2013-03-15 17:03:03

Hienoa keskustelua, mahtavaa seurattavaa.

Usein sanotaan, että lanseeraus tai markkinoille tullaan vain yhden kerran. Silloin mietitään, suunnitellaan tarkasti yksityiskohtia, viilataan, käännetään ja väännetään, uskoa koetellaan. Usein päädytään turvallisiin ratkaisuihin ja tulos on monesti tylsää harmaata.

Persoonaan viittaus on oivaltava ja looginen. Eikä persoona ole koskaan valmis, se kehittyy, se vain on.

Mitä jos lähtisi liikkeelle sillä ajatuksella, että tämä on startti ja tällä lähdetään liikkeelle. Jostain pitää aloittaa. Pitää tehdä asioita. Yritysilme kehittyy, samoin kulttuuri. Hyväksytään vaillinaisuus. Osoitetaan itselle ja yleisölle aktiivisuudella ja halulla kehittyä eteenpäin. Ollaan rehellisiä, uskotaan oikeasti tekemiseen.

Täydellisyyteen pyrkiminen lamauttaa, parhaan mahdollisen tilan tavoittelu motivoi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Ruokolainen
2013-03-26 10:14:45

Erittäin asiaa. Kuten kirjoitat, yritysilme on strategian jalkauttamista, siksi se ei voi olla päälleliimattua pintaa. Tai ei saisi olla. Harva sen on ymmärtänyt. Haastattelin kymmenen pk-yrityksen toimitusjohtajaa ja yhden markkinointijohtajan pk-seudulta, miten he näkevät brändin roolin. Kaikki kyllä ymmärsivät sen tärkeyden, kahdella se oli jonkinlaisessa kunnossa. Töitä riittää...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.