Paketoi asiasi

11.03.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Paketoi asiasi

Viestejä on jo aivan liikaa. Digiaika räjäyttää viestien määrän. Mediatalot raportoivat laskevista tilaus- ja mainosmääristä, mutta todellisuudessa sisältöjen määrät räjähtävät. Ei teksti, kuva, video, asia ja vaikuttaminen ole menossa mihinkään. Päinvastoin, sen määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Kanavat ovat avoimia ja viestijöitä paljon.

Miten saat äänesi kuuluviin? Tutkimalla kuinka moni näkee asiasi, kuinka moni toimii, moniko innostuu jakamaan ja kuinka monta uutta asiakasta muodostuu. Vastaus löytyy viestien ja viestinnän paketoimisesta.

Mainostoimistot ovat menettäneet paljon rahaa palvelumuotoiluun. Siksi usealla mainostoimistolla on palvelumuotoilu myös omassa tarjonnassaan. Palvelumuotoilu -otsikon alla voidaan valitettavasti myydä mitä tahansa. Itse puhun yritysmuotoilusta. Jos asiakkaani olisi VR, miettisin käyttöasteen nostoa ja keskimääräisen liikevaihdon kasvua matkan aikana. Vaikea sanoa mitä palvelumuotoiljat tarjoavat ratkaisuiksi. Usein palvelumuotoilu on viestien ja viestinnän paketointia.

Uuden aikakauden haasteet ovat ensimmäisenä haistaneet julkinen sektori ja viestintätoimistot. Pakettia pukkaa. On Taivas+Helvetti, Ajattelun Viikko, Camp Berlin, Dialogia, Fight Club ja 925 työelämän uudelleenmuotoilua. Itse taisin olla jotenkin mukana Tulevaisuus 2030.fi paketissa. En ole ihan varma.

Hyviä hankkeita kaikki. Tarve julkisessa vaikuttamisessa on ilmeinen. Viestejä, viestijöitä, kanavia ja hankkeita on liikaa. Kilpaillaan huomiosta. Jostain pitäisi saada vallanpitäjät innostumaan. Homma menee seuraavasti. Keksitään hankkeelle hauska tai oivaltava nimi ja sille verkko-osoite. Pohditaan asian elinkaari ja mietitään siihen sopivat etapit. Keskustelua, tapaamisia, tapahtumia ja julkaisuja eri kanavissa, verkossa, somessa ja livenä. Sitten etsitään hankkeelle sopivat tukijat. Saadaan viestintätyötä myytyä ja paketoitua. Helposti iso paketti kuullostaa isolta vaikutukselta. Rahaakin irtoaa tavallista enemmän.

Työelämän 925 oli loistava esimerkki konsulttityön paketoinnista. Lanseerataan valtava missio, kerätään osallistujat, konsultoidaan, kirjataan, jaetaan ja lopuksi pidetään hieno seminaari. Tapahtuman videot ovat esimerkki kenelle tahansa yritysvideoita pohtiville. Ainoa kysymys on, että miten homma jatkuu, nyt kun jengi on vasta vähän herännyt. Ensimmäisellä kierroksella odotukset taidettiin vetää osallistujilta tappiin. Aihe on globaali, tarve kansainvälinen. Mielenkiintoista nähdä mihin ajattelu venyy, toivottavasti tuotantoyhtiö ei ole aiheeseen kyllästynyt. Jotenkin hassua on, että työelämän vallankumouksena lanseerattu asia typistyy yrityksen verkkosaitilla ”925 design jatkaa siitä mihin hanke jäi.”

Paketointi toimii. Itse lähtisin integroimaan vieläkin laajempia paketteja yrityksen markkinoinnin ja viestinnän vuosikelloon. Iso TED-henkinen tapahtuma joka vuosi? Kuukausikirjeitä klubilaisille ja jatkuvaa vuorovaikutusta livenä, verkossa, viestien ja vaikuttajien. Markkinoinnista tulisi palvelua. Mallia voisi ottaa vaikka Management Eventsiltä, toisaalta ME voisi rakentaa Euroopan laajuisen asiantuntijoiden verkoston ja samalla lisätarttumapintaa markkinoijille. Integroidun viestintäpaketin arvoa aliarvioidaan varmasti. Samalla ymmärretään huonosti kuinka tarpeetonta ja arvotonta kertakäyttöviestintä on. Terveystalo ei tartu vaikka kuinka huutaisi.

Viestintäpakettien ainoa vika on joskus niiden hengettömyys. Tuotantokone haisee niistä läpi. Koska tarve on tuottaa sisältöä, interaktiivisuudessa on usein parannettavaa, todellista keskustelua ei synny. Kuuntelu jää olemattomaksi. Hyvä suoritus on jo toimittajien kiinnostuksen herättäminen. Tämä onnistuu parhailta. Itse olen yrittänyt osallistua hankkeisiin keskustelemalla, mutta harvoin järjestäjältä on vastakaikua herunut. Taidetaan olla liian hätäisesti seuraavissa versioissa. Lopulta sponsoriraha ratkaisee. Kun se on kulutettu, aiheellakaan ei ole enää niin väliä.

Suomalaiset yritykset ovat yleistäen surkeita integroimaan viestintäänsä. Hymy korvissa tehdään silppua eri kanaviin ymmärtämättä digitalisaation nimenomaan integroivan vaikuttamista. Osaamista johtamiseen, organisointiin, suunnitteluun ja toteutuksiin tarvitaan aivan eri tavalla. Lähtökohtana tulee olla markkinatilanne, strategia ja aidosti hyvä idea. Voi olla että juuri entistäkin tiukempi paketointi on vastaus vaikuttamiseen verkossa. Turha mainostaa kun ketään ei kiinnosta.

ps. Senja ”super” Larsenin loistava esimerkki Kauppakamarin integroidusta viestintämallista. Huomaa omien, ansaittujen ja ilmaisten kanavien käyttö. Näyttää hyvältä ja ennenkaikkea verkosto mahdollistaa ”stunttien” sijaan jatkuvan vuorovaikutuksen eri kanavissa sanan, äänen ja videonkin avulla. http://www.slideshare.net/K3FIN/kauppakamarien-viestintuudistus-16254086

ps2. Tolvanen luettu 123 456 kertaa 18kk aikana. Ekosysteemissä yli 200 teur osumaa. Mitenkäs teillä?

ps3. Suomalaiset tviittaavat SXSW konferenssista Ameriikasta, että täällä on mahtavaa! Paikalliset serkut tekevät lähes livenä yhteenvetoja ja jakavat ne asiakkailleen Slidesharessa. http://www.wundermanreports.com/making-long-stories-short

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jussi Koivusaari
2013-03-11 09:41:35

Hyvää viestintää Ville! Monikanavaista, keskustelevaa, kantaaottavaa, säännöllistä. Tarinoissasi on usein hyvä vs. paha asetelma, inspiroiva visio, tunnetut päähenkilöt ( yrityksiä nimillä ) ja kanava lukijoiden osallistumiselle. Samaistumisen lisäksi lukija voi toimia hyvän asian edistämiseksi. Kommentoida ja jakaa viestiä. Hyvän asian edistäminen tuntuu mahtavalta. Viesti leviää. Yhteisö kasvaa. Kuraakin mahtuu joukkoon. Pitääkin, koska silloin on yritetty miellyttämisen sijaan. Eihän sen hyvän viestinnän pusertaminen nyt niin mahdotonta pitäisi olla.

Perinteinen viestinnän ( tai markkinoinnin, sama asia ) projekti lähtee liikkeelle yhden asian, tuotteen tai palvelun tarpeesta kommunikoida kohderyhmälle. Selvitellään kohderyhmää, tavoitteita, aikataulua ja budjettia. Vielä ollaan nenä pinnan yläpuolella. Puhutaan minuuteista, merkkimääristä, euroista, kanavista. Sitten on tarinan vuoro. Mihin tunteen ohjaamaan johtopäätökseen viestin vastaanottajan tuli päätyä? Millä eväillä tunne saadaan aikaan? Tässä vaiheessa yrityksellä ja sen tuotteilla tulisi olla jokin tarkoitus, missio, visio, mistä tarinan aineiksia kasataan. Mitä hyötyä tuotteista on? Miten ne auttavat ostajaansa? Miksi koko yritys on olemassa? Nyt onkin sitten helpompi peruuttaa tuotteen ominaisuuksien listaamiseen. Unohdetaan se tarina.

Viestintä on vaikea laji koska se kouraisee yritystä pintaa syvemmältä. Tyhjien adjektiivien huutelulla, tuotteen ominaisuuksien listaamisella tai oman asiantuntijuuden paukuttelulla ei sotaa voiteta. Hyvä viestintä syntyy yrityksen ytimestä. Hyvä viestintä liikuttaa vastaaottajaa. Hyvää viestintää on hauskaa tehdä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.