Digiaika

09.03.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Digiaika

On saanut taas konsultin aivot kyytiä. Pakko tulostaa muutamia ajatuksia. Saattaa mennä hölinäksi. Kohtasin viime viikon aikana tyrmäävän tosiasian. Kukaan meistä ei ymmärrä kuinka paljon verkko muuttaa maailmaamme.

Olen tavannut parin viime viikon aikana taas kymmeniä vaikuttajia. Kehittynyttä markkinoinnin automaatiojärjestelmää pyörittävän markkinointijohtajan, mediatalon omistajan, konsultteja, mainosmiehiä ja muutoksen pyörteissä kelluvia asiakkaita. Olen nähnyt kuinka digitalisoitumisen markkina kuumenee.

Digitalisoitumisen merkitystä on tähän mennessä ensin yliarvioitu ja sitten aliarvioitu jo vuosia. Ennen kaikkea ei tahdota ymmärtää sen rakenteellisia muutoksia. Viestimisestä ei tarvitse maksaa, mainonnalla ei ehkä ole väliä, yritys voi aidosti muuttua asiakaslähtöiseksi, palvella verkon yli, kehittää ja kasvattaa kilpailuetua. Kysymys on täydellisestä uudelleen ajattelusta ja muutosjohtamisesta.

Muutosten johtaminen lienee sitä ihmistoiminnan haastavinta lajia. Kun kaikki menee uusiksi. Kaltaiselleni se on elämän eliksiiriä. Intohimoni syttyy vasta uusien asioiden edellä. Hymyilen toppuuttelijoille. Kyllä tämä tästä. Mutta jossain varmasti lymyilee vielä omistaja tai johtaja joka aidosti haluaa tehdä menestystarinan eikä vain puhua siitä. Valmiudet asennepuolella digitalisoitumiseen ovat vielä vaatimattomat.

En rehellisesti osaa sanoa mitä tämän digitsunamin kanssa pitäisi tehdä. Aika kyllä hoitaa tehtävänsä uuden sukupolven muodossa. Silti sydämeni sanoo, että historiallisia tuloksia voisi tehdä jo nyt, kun vaan asennepää saataisiin auki. Ihailen yrityksiä kuten Reaktor, Rovio, Supercell, Futurice jne. Erityisesti heidän yrityskulttuurinsa ja kehittyneen omistajastrategiansa ansiosta. Vaikea sanoa mikä on sattumaa ja mikä totta. Tuloksia näyttää syntyvän epäsuomalaisen kovaa tahtia. Samaan aikaan valtaosa yrityksissä tahkoo paikallaan.

Yritetäänpä vähän avata konkretiaa ajatusten Tonavan rinnalle.

Maailmassa on jo useita merkittäviä digitaalisia ekosysteemejä joita suomalaiset tuntevat huonosti. Google, Apple, Nike, Amazon jne.  Me suomalaiset tankkaamme Nokiaa, emmekä vaivaudu perehtymään kansainvälisiin huippuihin.

Verkkokaupassa elämme keskiaikaa. Yrityksillä on erilliset verkkokaupat, sovellukset, organisaatiot, toimintamallit ja rahoitukset asialle, jonka tulisi olla kaiken keskiössä. Typerimmältä näyttää Stockmann, joka ei näytä ymmärtävän oman toimialansa kehittymistä ollenkaan. Olisi palavan lautan viestin aika.

Teollisuusyritykset pohtivat ison kysymyksen edellä. Pitäisikö opetella markkinointia? Suomessa on samaan aikaan hyviä digitaalisia ekosysteemejä ja markkinoinnin automaatiota viljeleviä ja 80-lukua kotisivuineen eläviä omasta mielestään hyviä markkinointia tekeviä hölmöläisiä. Rinta rinnan. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Hyvä kommentti yhdeltä asiakkaalta: ”Tekivät kotisivu-uudistuksessa palvelun jossa ei voi tehdä mitään.” Eräs konsultti kertoi kymmenien työvuosien valuvan sovellusten käytön opettamiseen. Miten yritys voi johtaa digimurrosta, jos aika kuluu atk-tunnilla?

Markkinointiala muuttuu yhtä paljon kuin musiikkiteollisuus. Ihmettelen heidän haluaan roikkua vanhasssa. En tiedä onko arroganssi, ammattitaito vai itseriittoisuus, joka estää silmien avautumisen. Ymmärrän kyllä ahnetta konsulttia, joka ottaa rahat tyhmemmältäkin asiakkaalta. Joku sanoi kusetuksen näkyvän siinä että mainoskilpailut voitetaan printillä ja tv-mainoksilla. Ei siellä mitkään digikonseptit juhli. Toisaalta sehän on vain palvelua. Mutta itse en valheeseen pysty.

Sokerina pohjalla voisin väittää ettei yhdelläkään suomalaisella yrityksellä ole aitoa strategiaa digitaaliseen liiketoimintaan. Ei siten, että se vastaisi murroksen haasteeseen. Aika silmiä avaava kokemus oli Hesarin ”Di­gi­taa­li­nen lii­ke­toi­min­ta on ver­rat­ta­vis­sa jo­pa teol­li­seen val­lan­ku­mouk­seen ja säh­kö­voi­man käy­tön yleis­ty­mi­seen 1900-lu­vun alus­sa, sa­noo Aal­to-yli­opis­ton ta­lous­tie­teen pro­fes­so­rin Matti Pohjola. Hän esit­te­li las­kel­miaan tors­tai­na di­gi­taa­li­sen lii­ke­toi­min­nan Di­ViA-foo­ru­mis­sa.” Koita siinä nyt sitten taputtaa kun joku kertoo sosiaalisen median strategiaksi Facebookin käytön. Hittohemmetti.

Pohdin mitä pitäisi tehdä. Tekisi niin mieli antaa periksi ja palata asiaan vuosikymmenen päästä. Toisaalta aika on ehkä kiinnostavampi kuin koskaan. Mieleni hakeutuu jo aiemmin kertomaani ajatukseen. Jossain on varmasti joku joka ottaa asian vakavasti. Kun kohtaatte niin kertokaa Villestä. Täällä minä piipitän verkossa. Valmiina melkein mihin tahansa. Kunhan tavoitteena on taloushistoria.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ari Huttunen
2013-03-09 07:59:41

Kun aamulla herää auringonnousuun ja aloittaa aamutoimet tekemällä jäähän reiän, kantamalla vettä ja puita, tekemällä tulen on elämä toisenlaista tai ainakin tuntuu siltä - Suosittelen.

Toisaalta kun takan palaessa menee nettiin ja lukee päivän Tolvasen ja digiajasta sekä sen haasteista herää ajattelemaan kaikenlaista. Entä jos nämä yhdistäisi? Mitenhän se toimisi? Vanha-aika ja tämähetki - nyt yhdessä, ajatus koukuttaa.

"Sokerina pohjalla voisin väittää ettei yhdelläkään suomalaisella yrityksellä ole aitoa strategiaa digitaaliseen liiketoimintaan"

Toisaalta kuinka moini meistä on ajatellut miten haluaa elää ja toteuttaa itseään ja omia intohimojaan, luonnossa, työssä, netissä.

Niin... Kannattaisi ehkä ajatella. Nyt on oikea hetki. Kiitos Ville inspiroivan kontrastin tarjoamisesta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kristina Sternberg (@eldgosKS)
2013-03-09 09:08:41

Tässä ajatus, jota kannatan lämpimästi. "Villasukkaelämän" ja digielämän toimivaa fuusiota. Usein tuntuu, että kerrallaan saa olla vain yksi totuus ja yksi tapa toimia. Uskon kuitenkin uuden ja vanhan, hitaan ja nopean, sellaisen ja tällaisen uutta luoviin yhdistelmiin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 15:35:52

pidän villasukkaelämästä! kirjoitin näin https://www.villetolvanen.com/2012/10/24/mita-digitalisoituminen-merkitsee/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Kiviluoma
2013-03-09 12:12:40

Virginin tulevaisuusfantasiassa on tällainen villasukkaelämä - digielämä -skenaario yhdistettynä. Minua ainakin viehättää.

http://kiviluoma.typepad.com/tutka/2012/09/generation-interactive-year-2025.html

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 15:36:15

Ari! näin se menee. vanha & uusi yhdessä. https://www.villetolvanen.com/2012/10/24/mita-digitalisoituminen-merkitsee/

rock! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Viikari (@pviikari)
2013-03-09 08:00:36

Onneksi Ville sentään ymmärtää ehkä vähän enemmän tästä muutoksesta, kuin moni muu meistä ennen 90-lukua syntyneistä. Itse ymmärrän sen, että maailma muuttuu ja jotakin pitää tehdä. Ei olisi kiva olla se kaveri joka uppoavan laivan perässä viimeisenä huutaa: "minähän sanoin!".

Tällä viikolla on taas mietitty kuvastojen uudistamista, ehdotettu uutta yritystä verkkoliiketoiminnalle ja ryyppäjäisien järjestämistä bisness-asiakkaille sekä ihmetelty myyntiedellytysten kartoittamiskyselyssä ilmennyttä suurta tarvetta some-näkyvyyteen. Yritäppä siinä sitten kertoa digiajan muutoksesta.

Toivottavasti tuo kaveri, joka ottaa asiat vakavasti, löytyy mahdollisimman pian. Muuten nämä digiajan kasvatit omine yrityksineen kiitävät ohi sekä vasemmalta että oikelta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Nina
2013-03-09 08:35:09

Yhdyn tähän piipittämiseen! Nythän on niin, että jos meitä vaikeroivia piipittäjiä löytyy tarpeeksi ja jos osaamme yhdistää voimammme, niin saamme muutosta aikaan. Se vaatii paitsi rohkeutta, niin myös röyhkeyttä, peräänantamattomuutta ja uskoa. Päätä pitää jaksaa hakata seinään. Pitää jaksaa toistaa samaa mantraa päivästä toiseen. Mitä taas tuohon Stockmanniin tulee, niin onhan se ihmeellistä ja säälittävää. Lähdetäänkö sinne töihin? :) Hyvä piipitys, kiitos Ville!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-09 09:34:10

Mr. Burns sends greetings to Ville: "Excellent".

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marko Orenius
2013-03-09 10:01:25

No nyt on hyva aamunavaus! Tasta saat kirjasi johdanto-osan. Niin totta ja samalla herkullista juuri tuon tekemattoman tyon edessa. Meidan sukupolven kutsumus. Samalla taytyy myontaa ettei taalla Lontoo-Lund-Tokio akselilla osata oikeasti sen paremmin digitalisoitua, viela. Kuitenkin johto puhuu tasta paivittain joten suunta on selva. Toihin siis. Ja tsemppia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 15:33:28

Pitäis löytää joku ammattikirjoittaja joka toimittais kirjan mun kanssa. ei musta taida oolla siihen. Rock! nähdään pian. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Rainio
2013-03-09 10:01:57

Päätä todellakin pitää jaksaa hakata seinään, vaikka seinä joskus onkin seisonut paikallaan pitkään ja vakaasti ja sillä perusteella uskoo seisovansa paikallaan jatkossakin ihan millaisissa tuulissa tahansa. Eipähän tartte sitte joskus surra, ettei tullut yritettyä -kuhmuista huolimatta.

Eri asia on sitten onnistuuko saamaan muutosta aikaan. Näissä asioissa elämme varmaan taas kerran sitä murrosvaihetta, jossa toiset oivaltavat ja toiset eivät. Ja usein niiden hiukan kevyemmille perustuksille rakennettujen seinien on helpompi siirtyä, kuin kovin kauan paikallaan olleiden. Surullista on se, että muutoksen tuulissa helposti liian kauan paikallaan pysyvät rakenteet heräävät vasta kun on myöhäistä. Tuolloin jo ne pienet uudella tavalla paremmin rakennetut seinät ovatkin menneet oikealta ja vasemmalta ohi ja jättäneet vanhat rakenteet varjoonsa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 15:32:52

Tämäkin on totta. pohdin kovasti kannataako toimia jäänmurtajana. tai saako muutosta aidosti aikaiseksi. Toisaalta näen tämänkin työn helpottava minuakin löytämään oman paikkani.

Terkut ja kiitos hyvästä kommentista. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-03-09 10:14:41

Tässä lienee sellainenkin ongelma että merkittävien yritysten johdossa on sen ikäpolven kavereita jotka eivät ole syntyneet ipadi kainalossa ja on nähty muutamat huonot ajat, jolloin kun et lähde ryysimään jokaisen uuden idean perässä, niin et tee suuria virheliikkeitä. Sitäpaitsi on pelottavaa siirtää bisneksensä maailmaan jossa voit nostaa hypen 2 sekunnissa, mutta voit menettää sen sekunnissa, digimaailma on kuten mustanaamio paha pahoille ja kova koville. Ei edelläkävijöitä juuri koskaan ole taputeltu, tai sitten taputtelut on olleet liiankin kovakouraisia. Kun suurin osa ei ymmärrä mitä puhut, olet oikealla asialla ja joudut ehkä hieman peruuttamaan jotta saat sanomasi kerrottua näille hitaammille kanssamatkustajille

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Rainio
2013-03-09 10:41:20

Piirimyyjän kanssa samaa mieltä. Aina ei tartte mennä läpi betoniseinän, jos on ovet ja ikkunat edes hiukkasen raollaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 15:31:50

Totta. hyvin analysoitu! tämä on yksi suurimpia syitä blogaamiseen. Avataan latua ja löydetään ne jotka ymmärtävät. Jätetään rauhaan ne jotka eivät halua ymmärtää!!!

Kiitos - jatketaan aktiivista keskustelua. tervetuloa kirjoittamaan Tolvaseen!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2013-03-09 11:16:45

Digitalisaatio. Mahdollisuus tai uhka, riippuen miltä kannalta katsoo. Rovio on hyvä esimerkki digitalisaation luomista mahdollisuuksista ja niiden hyvästä kapitalisoinnista. Olisiko Rovion temppu nousta nykyiseen asempaan ollut mahdollista 10 vuotta sitten? Ei, koska ei ollut olemassa sopivaa teknologiaa, markkinoita, myyntikanavia, kulutustottumuksia, ja somen luomaa WOM:a. Pitää ymmärtää, että digitalisaatio on osaltaan kulttuurivallankumous, teknologiavallankumous ja kuluttajavallankumous. Jotta ymmärtää muutoksen kokonaisvaltaisuuden, täytyy osata katsoa tarpeeksi laajasti. Muutoksessa aina tarvitaan Villen kaltaisia 'jääräpäitä' näyttämään tietä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 15:30:37

vallankumous 3 kertaa! hyvää ajattelua. lainaan vielä tästä! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jaakko Hallavo
2013-03-09 11:17:11

Hyvä kirjoitus Ville ja digitsunami kyllä terminä kuvaa muutoksen laajuutta.

(Huomiona muille lukijoille, että LinkedIn:ssä on pystyssä "Verkkokaupan rautaisannos 2013" -ryhmä, jossa keskitymme nimenomaan monikanavaiseen kauppaan. Liity ryhmään: http://linkd.in/XLW1m8 tai lue lisää konseptista: http://www.rautaisannos.fi/. Ja jotta ei pakotettaisi kaikkia tsekkaamaan tuota LinkedIn:iä, niin tässä kommenttini sieltä kopioituna)

Rautaisannoksen ensimmäisessä osassa puhutaan samoista asioista, mutta ei kyllä näin viihdyttävästi.

Jos haluaisin raflaavasti asiaa kuvata, niin sanoisin että "Multichannel commerce is not about creating competitive advantage. It's about survival."

Jotta saisimme debattia aikaan, koitan vähän laittaa toisen suuntaista kommenttia.

On totta, että osassa organisaatioita on vielä pää pensaassa tai kuvitellaan muutoksen olevan pientä aaltoilua liiketoiminnan meressä. Samaan aikaan tapaan kuitenkin viikoittain myös erittäin valveutuneita tiimejä ja organisaatioita, joilla on jo näkemys etenemisen suunnasta.

Miksi sitten vaikuttaa, että koko Suomi elää verkkobisneksen kivikautta? Miksi näkemyksellisetkin organisaatiot kehittyvät hitaasti?

Muutama syy:

* Nykyinen "online-maailmaa voimakkaasti hyödyntämätön" bisnes saattaa kasvaa kohtuullisin numeroin. Rahoituskriisi laski liikevaihtoa monella alalla ja kun nyt ollaan palaamassa takaisin 2008 lukuihin, saattaa vaikuttaa että bisnes kasvaa ja voi hyvin. Kuvittelemme, että nykyinen bisnes ja bisnesmalli on kasvutrendissä vaikka kyseessä voikin olla vain kuopasta nousu.

* Organisaatioista on otettu viime vuosina löysät pois. Myynti kasvaa ja kaikilla on kiire. Investoinnut prosesseihin ja tietojärjestelmiin saattavat siis keskittyä nykyisten mallien ja prosessien tehostamiseen, ei uusien toimintapajen luomiseen. On niin kiire juosta, että ei ehditä hypätä pyörän selkään.

* Organisaatioissa vasta osa on ajattelultaan diginatiiveja ja heistä vielä pienempi osa a) kykenee kuvaamaan muutoksen myös liiketoimintajohdon termein ja b) ovat sellaisessa asemassa että heitä kuunnellaan. Vaikka siis konsultit jauhavat ja muutos on monella alalla ilmiselvää, osassa yrityksissä muutosta ajaa vasta pienempi porukka - ei koko johto. Visio ei ole selvä ja siksi myös panostukset eivät ole riittäviä.

* Vaikka Visio olisi selvä, aito monikanavaisuus edellyttää peruskyvykkyyksien (esim. "Kuinka hallitsemme tuotetietoa", "Miten ohjaamme monikanavaista kuluttajalogistiikkaa" ja "kuinka kehitämme globaalia varaosabisnestämme jatkossa") rakentamista. Vain tällöin toiminta on muutakin kuin vain uusien siilojen ja näennäisen monikanavaisuuden rakentamista. Tämä (liiketoimintakonsepti -> prosessit & osaaminen -> IT-ratkaisut) vie valitettavasti aikaa myös hyviltä organisaatioilta.

* Ja tietenkin lopuksi normaalit kaikkiin muutoksiin liittyvät hidastavat syyt: nykyisen liiketoiminnan organisaatiorakenteet, nykyiset prosessit ja osaaminen, palkitsemismallit, muutosvastarinta. Tämän tyyppiset asiat hidastavat vaikka muutoksen takana olisivat kaikki.

Henkilökohtaisesti en siis olisi huolissani näkemyksen puutteesta. Hyvät organisaatiot ovat kautta aikain kyenneet muuttumaan. Halu kehittyä ja kasvaa on rakennettu organisaatiokulttuuriin sisälle.

Mutta olen huolissani kehityksen hitaudesta. Oli kyse sitten teollisuudesta tai kaupasta, jokaisen yrityksen tulee löytää oma paikkansa tulevaisuuden arvoketjussa, ymmärtää mitä se vaatii heiltä ja sitten lähteä muuttumaan ketterästi jokaisella tasolla.

Elopin puheista Nokiassa voi olla montaa mieltä, mutta jotenkin toivoisin, että jokaisessa yrityksessä kirjotettaisiin palava lautta -kirje, jotta muutokseen saataisiin vauhtia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Markus
2013-03-09 11:52:19

Hyvää ajatustenjuoksua kirjoituksessa, mutta aina nämä tiettyjen yritysten mollaamisen hieman aiheuttavat vastareaktiota ja haastankin tässä nyt Villeä kertomaan verkkokaupan osalta enemmän referensseistään ja siitä mihin menestyshankkeisiin hän on osallistunut Suomessa tain kansainvälisesti (sisäpiirin tietoa tuntuu olevan siitä miten maailmalla menestytään). Arvostellaanko tässä nyt yrityksiä niiden näyteikkunan perusteella, oletko koskaan astunut sisälle, kuinka pitkälle ulko-ovesta? Yritin tavata Rooman referenssejä ja en tunnistanut yhtään menestyjää sieltä. Miten menestystä edes mitataan, mihin vertaat näitä verkkokauppoja? Toki tällaisten kirjoitusten tarkoitus on haastaa ja sen ymmärrän oikein hyvin. Hyvä konsultti kuitenkin vastaa myös itse esittämiinsä haasteisiin ja kysymyksiin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 15:27:30

Kiva kun haastat. Mutta sovitaanko että esiinnyt omalla nimelläsi kuten muutkin? eli kerrotko nimesi ja taustasi niin jatketaan. Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 15:52:23

tässä lisää Stockmannista...

https://www.villetolvanen.com/2011/09/27/onko-stockmann-suomen-huonoin-verkkokauppa/

https://www.villetolvanen.com/2012/03/20/stockmannin-digiajan-markkinointistrategia/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Markus
2013-03-09 17:27:21

Konsultti vastaa aina kysymykseen kysymyksellä. Et vastannut haasteeseen? En tiedä onko kyseinenkään yritys tehnyt kuitenkaan asioita niin väärin koska kyseessä on kuitenkin top 3 verkkokauppiaasta Suomessa liikevaihdolla mitattuna. Tuliko yllätyksenä? Paljon tuntuu että Suomessa kehutaan hienoja konsepteja tietämättä niiden todellista liikevaihtoa saatika sitä paljonko kyseinen kauppa tuottaa voittoa.

Haastan vain vielä kertomaan hieman enemmän taustastasi ja saavutuksista verkkokaupan alalla. Kun tällaisen kirjoituksen kirjoittaa, silloin vastuu substanssin esittämisestä lankeaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 18:40:01

Konsultti tekee mitä haluaa ;) Varsinkin omassa mediassaan. Lue ajatuksiani stockmannista. tarjosin korjaavia liikkeitä. Tarkkiksen paras? ei riitä.

Minulla on julkinen linkedin profiili, lisäksi olen kirjoittanut asiakkaistani. Sieltä näkyy että olen tehnyt työtä alma mediassa, radiolinjalla, phs;llä jne.

Kerron kyllä mielelläni kenen neuvonantajana toimin. Heti kun kerrot nimesi ja numerosi jotta tiedän kenelle tieto menee.

Terkut! ja mukavaa lauantai-iltaa.
V

ps. tuo vastuu substanssin esittämisestä lankeaa on kyllä kummallinen veto. vaaditko HS päätoimittajaltakin perusteita mielipiteisiisi. perusta oma media niin voit päättää säännöt siellä. täällä päätän minä ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Kiviluoma
2013-03-09 12:05:03

Viime aikoina olen useammin ilahtunut puolivirallisten organisaatioiden tai viranomaisten toiminnasta digimurroksen hyödyntämisessä kuin yksityisen puolen toimijoiden tekemisistä. Ei niin, että digiedistys olisi huumaavaa, vaan oikean ajattelutavan löytämisestä. Näyttää siltä, että rahoituksen vähenemisen uhka ei riitä, pitää oikeasti vähentää ennenkuin mitään tapahtuu.

Yhdellekin julkisesti rahoitetulle asiakkaalleni löysimme digitaalisen vision teemaksi siirtymisen 2010-luvullle. He olivat aikanaan 1990-luvulla edelläkävijöitä internetin silloisten mahdollisuuksien hyödyntämiusessä, mutta sitten menikin viitisentoista vuotta. Nyt oikeasti ja innostuneesti mietitään esimerkiksi asiakaspalvelun automatisoinnin mahdollisuuksia, ydintoiminnan vaikuttavuuden lisäämistä digimarkkinoinnin avulla ja yhdessä toimimisen syntyjä syviä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 15:26:50

Kiitos! en ole edes huomannut blogaavasi - kannattaa spämmätä juttuja. tämä oli hyvä!!! kirjoita jotain Tolvaseenkin? kö?
terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Kiviluoma
2013-03-09 19:25:04

Sopinee. Mä mietin sopivaa aihetta. Tosin kaupungilla digistrategian kehittämistä kaupatessa tulee vastaan lähinnä horroria.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 19:50:29

hinenoa!!! mä tiedän. vaikeaa. siksi en jaksa itsekkkään niitä myydä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne
2013-03-09 12:29:19

Suuret organisaatiot ovat tehneet teknologiavalinnat sinä aikana, kun ei vielä ymmärretty että mitä se verkkokauppa pitäisi olla. Nyt ei sitten saada rahaa, jotta voitaisiin korjata silloin tehtyjä virheitä.

Maailma ei ole aina niin musta-valkoinen. Kun on katsonut lähempää täälläkin mainittujen yritysten konehuonetta, voi melkein jopa todeta että monella on asiat yllättävän hyvin jos miettii minkälaisilla järjestelmillä he joutuvat vastaamaan muutokseen. Ei kukaan osannut kertoa heille kymmenen vuotta sitten että mihin tulisi varautua. Eikä meistä kukaan osaa tarkalleen sanoa että missä asennossa maailma makaa seuraavan kymmenen vuoden kuluttua.

Palvelut tulisikin rakentaa huomattavasti nykyistä ketterämmin, jotta suurtenkin muutosten tekeminen onnistuisi jatkossa helpommin.

"Vuonna 2012 Stockmann-konsernin tilikauden liikevaihto kasvoi 5,5 prosenttia ja oli 2 116,4 miljoonaa euroa. Molemmat liiketoimintayksiköt ja kaikki markkina-alueet paransivat liikevaihtoaan. Suhteellinen myyntikate oli 49,5 prosenttia."
- Eli vaikka Stockmann laahaa jäljessä verkkomaailmassa, tekee se silti ihan kohtalaista tulosta. Näyttää siellä kivijalassakin väki käyvän edelleen.

"Tilikauden 2013 investointien arvioidaan olevan noin 60 miljoonaa euroa. Useimmat investoinnit liittyvät
tavaratalojen uudistamiseen ja myymäläverkoston laajentamiseen. Lisäksi investoidaan
tietojärjestelmähankkeisiin, jotka liittyvät toiminnanohjaus- ja talousjärjestelmien uudistamiseen
sekä verkkokauppojen kehittämiseen."
- Tämä tarkoittanee että rahaa löytyy siis myös sähköisten palveluiden kehittämiseen. Hyvä niin.

Lähde: http://www.stockmanngroup.fi/tilinpaatokset-ja-osavuosikatsaukset

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 15:25:39

Janne,

Kiitos hyvästä avautumisesta. Tunnen isojen talojen problematiikkaa ja alustojen yms. osalta olet varmasti oikeassa. Ja nämähän ovat tietysti ongelmia jotka osittain aiheutuvat matalasta investoinneista digitalisoitumiseen.

Katsotaanpa strategiaa eikä tilinpäätöstä

http://www.stockmanngroup.fi/cmd Vaikuttaako tämä yritys tunnistavan olevan digitaalisen murroksen keskellä?

muutama huomio:

1. SM kasvaa mutta tuottaa suhteellisesti huonommin, tämä trendi on jatkunut jo 10 vuotta
2. uudet tavarataloinvestoinnit tuottavat huonosti
3. yrityksellä on verkkkauppa jossa yrityksen vahvuudet - palvelukokemus - ei todennu millään tavalla.

Pelkään yrityksen johdon olevan unessa ja hallituksen toimintakyvytön. toivottavasti olen väärässä.

verratkaapa vaikkapa Tescon strategiaan http://www.tescoplc.com/index.asp?pageid=12

Jatketaan! eteenpäin! kiitos! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Markku Tuomola
2013-03-10 10:20:29

Jatketaan pöytystä. Se synnyttää elämää, joka on vastaansanomatonta. Caseja, joista voi kertoa sitten positiivisia esimerkkejä.
Miten saamme nämä voimakkaat sanat ja tämän vahvan yhteishengen jalkautettua teoiksi. Miten organisaatioiden sisällä uskallettaisiin murtaa jäätä ja alkaa tölviä? Konsultilla tai ilman. Kun elämä alkaa muuttua teoiksi ja syntyy pieniä ja isompia pilotteja, jotka edustavat uuden ajan aloitteita, ne edustavat elämää, joka leviää sisäisesti ja ulkopuolelle. Todellista transformaatiota, joka ulottuu toimialojen ja ekosysteemien herättelyyn. Miten löydämme oikeat pilotit, jotka ovat tarpeeksi vahvoja levittämään elämää? Mitä apua ne tarvitsevat rohkaistumisessa ja miten uuden linnake pitää varustaa, jotta se kestää vanhan bisnesmallin ja struktuurin jyräyksen "lapsuutensa ajan ennen tuloaan sukukypsäksi itse?" Tätä pohdin nyt työkseni ja harrasteenakin. Niin mielenkiintoista tämä on.
Annetaan pöllytä. Pölytys on meneillään ja kohta sanat taas jossain tulevat lihaksi - yhdessä. Kätilöidään, kasvatetaan ja vapautetaan lisääntymään. Jotain tällaista on transformaatio, joka muuttaa maailman. Pelkkä pölyttäminenkin on kivaa, mutta lapsen kantaminen ja kasvatus se vasta onkin palkitsevaa. Eteenpäin ja kiitos. Jakaminen on todella vahvaa ja vastaanottaminen erityisesti avainjuttu.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-10 10:48:23

Kiitos Markku,

Kuten yleensä, pohdimme asioita samalla tavalla. Mietin kovasti miten vastata huutooni. Kasvatusmallit, esimerkit ja ajattelu löytyy, pohdin omaa rooliani tekemisessä. Maalaisapostolin tehtävässä on puolensa, suu käy mutta varsinaiset projektit jäävät raapausuiksi. Toisaalta tiennäyttäjiä tarvitaan varmasti enemmän kuin koskaan.

On tartuttava yhteen isompaan hankkeeseen, tai tuotteistettavat palvelut vieläkin selvemmin. Digitalistia tarvittaneen.

Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jyri Paavilainen
2013-03-11 00:14:48

"Markkinointiala muuttuu yhtä paljon kuin musiikkiteollisuus. Ihmettelen heidän haluaan roikkua vanhasssa. En tiedä onko arroganssi, ammattitaito vai itseriittoisuus, joka estää silmien avautumisen."
Näitäkin tärkeämpi muutoksen estäjä lienee pelko. Epävarmuuden pelko, muutoksen pelko, ja pelko siitä että jos selvitetään, mitä markkinointi saa aikaan, lähtee oma palli alta.
Ihminen on säilynyt lajina hengissä osittain sen takia, ettei olla kokeiltu mitään tyhmänrohkeaa. Kaikki uusi on pelottavaa, koska se saattaa johtaa kuolemaan. (Jos Seth Godinin Linchpin on vielä lukematta, suosittelen lämpimästi.) Ennen muinoin olikin niin, että uteliaat ihmiset kuolivat pois, ja jäljelle jäi enimmäkseen varovaisia yksilöitä.
Mieleen tulee kuitenkin internet-hahmo Fake Grimlockin ajatelma: "DISRUPTION: ALL HOUSES WILL BURN. INNOVATION: LIGHT YOURS FIRST." Samaa sanoo myös Godin: "The safe thing is no longer safe."

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.