Muuttuuko suomalainen media?

28.02.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Muuttuuko suomalainen media?

Tänään muotoilemme suomalaisen mediayhtiön tulevaisuutta, vihdoinkin. Aihe on selvästi yksi mielenkiintoisimpia digitalisoitumisessa. Media-ala kuuluu musiikin, pelien, ja muiden sisältöjen ohella voimakkaimmin murroksellisimpiin toimialoihin. Silti median rakentaminen on kiinnostavampaa kuin koskaan. Painopisteet vain muuttuvat. Nyt tarvitaan rohkeutta, ketteryyttä ja aidosti hyviä ideoita. Mistä tietää millainen on hyvä idea? Täytyy koittaa useampia ajatuksia. Ennakkoon ei voi tietää edes kyynisin tieteen tekijä. Hullut ideat tunnistaa tietenkin jo kaukaa. Mutta nyt tarvitaan niitäkin. Täysin uudenlaista ajattelua. Jippii!

Olen ollut mukana median digitalisoimisessa sisällöntuottajana (intervisio), mediayhtiössä (Alma Media), mainostoimistossa (TBWA, Darwin), konsulttina ja yrittäjänä (terve.fi, verkossa media). Voisi sanoa että kaikista näkökulmista olen asiaa pohtinut.

Mediaan liittyy paljon intohimoja. Kanavat ovat olleet suljettuja, yksisuuntaisia, suosittuja ja niillä on tehty paljon rahaa. Kaikki synnit siis mitä kapitalismista voidaan keksiä. Yksikään edellä mainittu ei pidä enää paikkaansa. Radio+some tekee lähetyksestä lähes avoimen ja yhteisen, kaikki kaksisuuntaiset mediat kuten gsm, chätit, sähköposti, jne. Ovat erittäin suosittuja ja ainakin uusien mediayhtöiden valuaatiot hipovat pilviä. Mitä tekevät perinteiset mediatalot? hmm…

Mediaa kannattaa pohtia sen alkuperäisen merkityksen kautta. Kanava, väline, välittäjä, medium. Eikö verkottuneessa taloudessa tarvita välittäjiä enemmän kuin koskaan? Kyllä tarvitaan, kuraattoreita, yhteisön pitäjiä, innostajia, vallankäyttäjiä ja mielipiteensä kertovia. Sisällöntuottajia yhteen tai useampaan kanavaan. Mutta tarvitaanko joustamattomia yksisuuntaisia broadcastereita? Aika näyttää. Ainoa varma asia on muutos. Siitä ei onneksi tarvitse enää kiistellä. Mediataloilla meni ainakin vuosikymmen hyväksyä ilmeinen. Digitalisaatio muuttaa perinteistä toimialaa pysyvästi.

Kaipaan media-alalle enemmän kokeiluja ja irtiottoa. Kirjoitin aiemmin kirjoituksessa https://www.villetolvanen.com/2012/10/14/median-tulevaisuus/ että mediayhtöillä on kaikki mitä menestykseen tarvitaan. Nyt olisi vain rohkeiden kokeilujen aika.

Jos sinulla on brändi, asiakkaita ja sisällöntuotantoa, kysymys kuuluu mitä voit vanhoille asiakkaille myydä lisää? Miksi Hesari ei aidosti subventoi isolla rahalla ipad levikkiä ja 36kk tilaussopimusta? Sehän rakentaisi sillan digiaikaan varmistaen Hesarin pysymisen kyydissä? Miksei mainostilan sijaan ansaintamalli voisi olla koeajot? tai tapaamiset vakuutusyhtiössä? Voidaanko luvata enemmän kun mediatilaa on pilvin pimein? Tiedän, pelottaa.

Radioilla on paljon voitettavaa. Lyhyet, pitkät, yhteiset ja kuratoidut ääniohjelmat ovat aivan alussa. Somen avulla radiostakin voi tulla avoin, jaettu, yhteinen ja kiinnostava. Missä uinuu radioiden tuotekehitys? Miksi radiot kokeilevat niin vähän ja ”tietävät” kaiken kaupallisesta radiosta? Tarvitaanko tähänkin Ylen vetoapua? Herätys.

Kysyin kerran media-alan keskusliitosta median määritelmää Suomeksi. He vastasivat vähän niin kuin ”heidän jäsenlistansa, ne aidot ja vakavastiotettavat ovat medioita.” Ajatus lähtee siitä että media-alalla pitää olla vanha toimija ja siitä pitää saada paljon rahaa. Sehän ei pidä paikkaansa. Media palaa juurilleen. Mikä tahansa, kuka tahansa voi olla media. Digiaikana kuluttajat ovat medioita. He välittävät viestisi toisilleen. Oli se sitten kaupallinen, toimituksellinen tai uskonnollinen. Jokainen yritys on media. Idea tai tuote on media. mahtavaa.

Digiaikana menestyksen ratkaisee miten saat mölypilvessä äänesi kuuluviin, viestisi leviämään. Isokaan raha ei auta jos yleisö ei ole kuulolla. Siihen tarvitaan luovuutta, kokeiluja ja osaamista. Kokemus auttaa, mutta ei ratkaise. Kiinnostavaa nähdä keneltä löytyy rohkeutta luoda digitaalisen aikakauden menestyksiä mediassa. Perinteisesti medialla on ollut hyvin vähän tuotekehitystä tai osaamista siihen. Kehittäminen ei ole kuulunut kanavien toimintaan vaan valmiiden sisältöjen jakelu ja markkinointi. Nyt siis tarvitaan jotain mitä ei perinteisesti ole osattu ollenkaan. Siksi monella on hiki isommissa mediataloissa. Kaikki numerot osoittavat kaakkoon. Älä huolestu, digiaikana rohkeimmille mahdollisuuksia on rajattomasti. Kuka tahansa pystyy luomaan melkein mitä tahansa. Kysymys on vain uskaltamisesta, nollapalaverista ja ketterästä kehittämisestä.  No niin, aletaanko hommiin?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne Nyyssonen
2013-02-28 07:07:51

Miltä näyttää tulevaisuuden media? Onko nykyisen median edustajat parhaat rakentamaan tulevaisuuden medioita? Tulevaisuuden menestyjän täytyy nähdä kuinka kuluttajien tapa kuluttaa mediaa muuttuu seuraavan 5 vuoden aikana. Tai kuten Ville sen sanoisi, mediakulutus 2020.

Itse olin varma, että nykymuotoinen TV 'kuolee' muutaman vuoden sisällä ihmisten siirtyessä kuluttamaan sisältöä nettiin ja palveluihin, joissa he voivat katsoa sitä milloin haluavat, missä haluavat ja millä haluavat. Ilmeisesti 2nd ja 3rd screen kulttuuri yhdessä Twitterin ja muiden sosiaalisen median palveluiden kanssa antoi TV:lle jatkoaikaa.

Mikä voi olla TV:n yksi tulevaisuuden muoto? Jos kerta kohta puolet TV:tä katselevista näprää samalla jotain toista laitetta, älypuhelinta tai tablettia. Miksi näitä ihmisiä ei voida laittaa ostamaan TV-sarjassa tai elokuvassa näkyviä tuotteita? Katselin viikonloppuna uuden Bondin ja mietin, että hemmetti, että Bondilla on tyylikäs puku. Mistäköhän semmoisen saisi ostettua? Miksi TV-yhtiö ei voisi olla verkkokauppa ja samalla, kun sarjassa vilisee tuotteita ohi, tulisi ne tarjolle katsojan 2nd screen laitteeseen. Impulssiostamista parhaimmillaan. Miksi häiritä kuluttajaa mainoksilla, jotka vain antavat syyn lähteä jääkaapille tai Facebookkiin, kun heille voi myydä mukavamminkin?

Minkälainen voisi olla tulevaisuuden verkkomedia? Itselle tulee tulevaisuuden verkkomediasta mieleen www.Politico.com kaltaiset palvelut, jossa fokusoidutaan tiettyyn aihealueeseen ja tarjotaan kuluttajille laadukasta mediaa heitä kiinnostavasta aiheesta. Mikä oikeasti estää rekrytoimasta parhaita politiikan toimittajia, tarjoamalla heille mahdollisuuden rakentaa jotain aivan uutta ja perustaa vallanvahtikoirat.fi mediaa? Modernin mediatalon kulut tänä päivänä on käsittämättömän pienet, jos verrataan menneeseen aikaan. Ei tarvitse olla lasista tehtyä linnaa Helsingin ydinkeskustassa, Ei tarvitse suurta punatiilista painotaloa Vantaalla painamaan päivän lehteä. Riittää, että on pieni toimisto jossain missä tavataan ja jokaiselle läppärit.

Mediamaailma on täynnä mahdollisuuksia. Tarvitaan vain ne rohkeat, jotka uskaltaa toteuttaa ne.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-28 16:16:50

Kiitos Janne!!! jälleen kerran. hyvää kamaa. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko
2013-02-28 10:20:43

Lyhyt on kaunista. Media on viestin välittäjä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jyri Paavilainen
2013-02-28 13:07:09

Miksei media voisi olla myös keskustelun aloittaja? Kaipaisin itse vähemmän kiireellä tuotettuja uutisia (koska näennäisesti vain ensimmäisellä on merkitystä) ja enemmän pureskeltua ja pohdittua uutisten ja ilmiöiden käsittelyä. Mitä jonkin asian taustalla on? Miksi se on merkityksellistä?

Etenkin printtimedian on mahdotonta pysyä verkon vauhdissa mukana. Miksei hidastettaisi ihan tarkoituksella?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-28 16:15:43

olet oikealla asialla! live, nopea, hetkessä, tänään, tällä viikolla, ajassa, tässä maailmassa ja tarinat tullisi tarkemmin erottaa. ja se mihin kukin todella pyrkii?

kiitos Jyri, nähdään myös pian :)

V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-28 16:16:12

ah. kaunista :) terkut! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ensio
2013-02-28 11:03:38

Yleensä lopetan kirjoituksen lukemisen, kun kirjoittaja alkaa käymään läpi omaa cv:tään. #vinkki #kompensaatio

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-28 16:15:56

Hienoa kuulla. mitä muuta osaat?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-02-28 20:05:13

Hyvät veljet, olisiko median ongelma myös perinteikäs toimittaja-armeija joita koulusta työnnetään enemmän kuin on työpaikkoja. Kilpailun vuoksi kaikki haluavat tehdä elämää suuremman uutisen ja siksi tuubasta tulee mitä sattuu. Sitten tätä soppaa on tullut sekoittamaan digiaika jolloin ollaan online ja jää entistä vähemmän aikaa tuottaa laadukasta tavaraa. IT- osasto tekee omiaan, toimitus omiaan, johto omiaan...mitä suuremmoista siitä saadaan aikaiseksi? Ihmisenkin pitäisi kehittyä samalla kun välineet kehittyvät, silti meitä viedään kuin pässiä narusta vanhoilla opeilla, olisiko aika kehittää ihmistä jo ala-asteelta lähtien omaksumaan uuden tavan ajatella, kehittyä ja rakentaa kehittyviä organisaatiota lokero-organisaatioden tilalle ja purkaa bulevardin toimistot. ( voi olla että meni aiheen vierestä kun en ole tässä niin viisas kuin te muut)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Satu Tuominen
2013-02-28 20:57:29

Lähtökohtaisesti näen ongelmaksi, varsinkin iltapäivälehtien osalta sen, että uutisoinnissa ja sisällöissä on viime vuosina menty liian populistiseen muottiin: uskotaan ja luotetaan siihen, suuri osa ihmisistä haluaa nopeita ja helppoja uutisia? Juttuja joita on helppo jakaa. Tarpeeksi raflaavin otsikoin.

Ja aivan varmasti haluaakin. Aina on ollut porukka, joka ei sanomalehteen - edes nettiversioon- koske, ja jonka kiinnostus ympäröivään maailmaan keskittyy suurelta osin hömppäsisältöihin ja 'julkkisjuoruihin'. Nämä joko kasvavat isoiksi, tai jotkut aikuisiksi, ja alkavat sitä kautta kiinnostua hieman syvällisemmistäkin sisällöistä.

Toinen puoli janoaa tietoa ja taustoja. Samaa, mitä tässäkin keskustelussa on kaivattu: monipuolista ja monikanavaista hyvää, relevanttia sisältöä aiheesta ja vaikka vähän sen vierestäkin. Vuorovaikutusta ja laajempaa näkemysten vaihtoa. Mahdollisuutta vaikuttaa sisältöön, reaaliajassa. - Ja tietoa siitä Bondin puvusta ;)

Nettiversioissa uutisoinnin ja viihteen sekaan heitetään mahdollisimman vilkkuvat ja paukkuvat 'bannerit', jotta ne erottuvat toisista vilkkuvista ja paukkuvista 'bannereista'. Tai tarpeeksi lupauksia ja paljasta pintaa.

Tämä trendi oli kuumimmillaan joku aika sitten. Nyt tuntuu, että ip-lehdistäkin alkaa löytyä jo hieman enemmän hyvän journalismin arvostusta. Taustoituksiakin? - Ainakin jos aihe on tarpeeksi 'peukutettu' ja kaupallinen.

Television osalta lopetin itse muiden kuin ajankohtaisohjelmien katsomisen lähes täysin, kun uusi amerikkalaistyylinen mainosajan jakamisformaatti rantautui Suomeen. Vaikka mediatalot väittävät, ettei mainoksiin kuluva aika ole ohjelman sisällä kasvanut, niin ainakin katsojista tuntuu, että mainontaa tulee jo enemmän kuin itse ohjelmaa. Jos katsojalla on tällainen tunne, on sitä turha 'faktoilla selittää pois'.

Jos mainokset olisivat hyviä ja itsessään viihdyttäviä, liittyisivät oleellisesti kulutettavaan sisältöön, voisi tilanne olla vielä hieman toinen. Mutta se, että ensin odotat ohjelman alkamista (jos et ole tallentanut sitä) ja sen jälkeen suurin osa varaamastasi ajasta menee sellaisten mainosten katseluun, jotka eivät edes aiheena kiinnosta, ei vain ole enää tätä päivää.

Formaatti kaipaa muutosta. Kuten kaipaa myös mainonta: mediataloilla pitäisi olla valtava intressi varmistaa, että heidän kanavastaan ulos tuleva mainonta on hyvää, viihdyttävää, informatiivista, relevanttia tai muulla tavalla katsojia/lukijoita innostavaa. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Vuorovaikuttavaa? Viime aikoina TV mainoksina ovat taas lisääntyneet Power Point -moodiin tehdyt setit. Keitä ne palvelevat?

Hyvä ja huono mainonta on toki monesti subjektiivinen näkemys. Mutta ei aina. Mediataloilla on valtavasti tietoa ja kokemusta hyvistä mainoksista, toimivista konsepteista ja tulevaisuuden trendeistä. Mediamyynnin roolin pitäisikin olla entistä enemmän kouluttavaa ja palvelevaa. Yhdessä asiakkaan kanssa hyvää, monikanavaista kokonaissisältöä rakentavaa. Siitä hyötyvät pitkässä juoksussa sekä media että mainostaja. Rohkeutta uusiutumiseen pitää olla myös toisella puolella.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Satu Tuominen
2013-03-01 06:03:46

Etten puhuisi vain lämpimälseni, teimme yhden mediatalon kanssa tämän tyyppistä kokeilua pari vuotta sitten. Monikanavaisesti. Maailma ei sillon ollut vielä valmis. Eikä välineetkään. Mutta tuotimme todistetusti erinomaisessa yhteistyössä kiinnostavaa sisältöä ja pyrimme parantamaan samalla myös omaa mainontaamme. Hanke oli hyvin vahvasti myyntitiimi-veroinen, joka katsoi alusta alkaen 'out of the box'. (Tämä oli aiemman työnantajani palvelukaessa)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio
2013-02-28 22:10:03

Jees Ville - hieman komppausta...

Media-alalla on sama haaste kuin muillakin toimialoilla, esim. paperilla (sehän on yksi muoto mediasta...). Kun vanha liiketoimintamalli tuo miljardin ja uusi miljoonan, niin hyppääminen uuteen on vaikeaa. Osaamisetkin kun ovat lähinnä siitä vanhasta. Ennemmin ajetaan miljardi 10 vuodessa kaakkoon kuin uskalletaan hypätä uuteen. Tähän olisi tietenkin vastaus omata uusia kymmenen tai kymmeniä miljoonan busineksiä... mutta kun ne maksavat ja kukaan ei tykkää kustannuksista. On oltava kannattava.

Vanha miljardi kituu hitaasti heikommaksi, kannattavuus luodaan karsimalla. Sankariteot koetaan edelleen tehtävän vanhassa miljardissa, onhan se paljon rahaa. On kuitenkin niin ankeaa. Miten jotkut webbisivut voisivat tätä pelastaa, nehän on omattu iäisyys ja ei sieltä ole mitään miljardeja tullut vaikka niin luvattiin 10 vuotta sitten.

Maailma on mahdollisuuksia täynnä. Kaikki tutkimukset osoittavat, että digitaalisuus kannattaa ja luo uusia mahdollisuuksia. Tässä taas yksi: http://www.capgemini.com/insights-and-resources/by-publication/the-digital-advantage-how-digital-leaders-outperform-their-peers-in-every-industry/ (on muuten MIT:n eli Aallon yhden esikuvan selvitys)

Mahdollisuudet näkee jos uskaltaa ja osaa nähdä. Ja tietenkin pitää osata tehdä näitä muutoksia. Miljardi tulee sattumaan joka tapauksessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-01 06:51:48

Mikko,

Ihan kuin olisit ollut eilisessä työpajassa. Ajatuksemme kohtaavat! tämä on juuri se haaste. Vaikeus on muutosjohtaminen, usko tulevaan ja vanhasta luopuminen 9/10 kertaa helpompaa jättää tekemättä kuin tehdän jotain aivan uutta. Rohkeat erottuvat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.