Hämmennys

16.02.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Hämmennys

Valtasi mieleni jälleen. Kerron kahdesta eri ärsykkeestä, jotka synnyttivät päässäni ajatuksen.  Voi olla että näistä ajatuksista on johdettavissa jonkinlainen idea. Yritän olla mahdollisimman selkeä. Yritän kirjoittaa kuin konekivääri.

Puhuin alkuviikosta toimittajan kanssa digitalisoitumisen vaikutuksista työelämään. Aikajänteenä oli sopiva vuosikymmen ja kävimme keskustelua katsomalla vuosikymmenen taaksepäin, eteenpäin ja pohtimalla diginatiivien asenteita oppimiseen, pelaamiseen, sosiaalisuuteen jne. Tavoitteena  oli luoda hypoteesi työelämästä vuonna 2020.

Olen puhunut aiheesta usein. Aloitan aina puheenvuoroni kertomalla työelämän vielä päätyvän ”laiturin nokkaan.” Tarkoitan sillä sitä, että digitalisoituminen muuttaa ennen kaikkea työtä ja yrityskulttuureja. Työssä käymisen sijaan pystymme purkamaan pelien tavoin työsuoritukset eri henkilöiden tai ryhmien tekemiksi suoritteiksi tai tavoitteiksi joita päivän, viikon, kuukauden tai vuoden aikana on tehtävä. Tavoitteet voimme visualisoida prosenteiksi tai erilaisiksi mittareiksi. Siitä missä, miten, ja kenen kanssa tuottavuus synnytetään tulee epärelevanttia. Pääsemme osin irti turhista palavereista, konttoreista, istumisesta, liikenneruuhkista ja saatamme pelastaa maaseudun tulevaisuuden. Näin uskon ja toivon.

Toinen ärsyke. Olin keskiviikkona Älykäs Talousjohtaminen 2013 – seminaarin paneelissa. Vähän oman ydinosaamiseni ulkokehällä, mutta historiasta löytyy balanced scorecard –konsultointia jne. Ja lähes joka päivähän tässä puhutaan yritysten kasvusta, johtamisesta ja strategioista digiaikana. Siitä mistä tämäkin blogi pauhaa.

Keskustelimme talousfunktion tulevaisuudesta ja kysyin millainen olisi unelmien tapa hoitaa taloutta? Vastauksissa puhuttiin mallintamisesta, liiketoimintojen johtamisesta, ennustamisesta ja tiedon kytkemisestä päätöksentekoon. Nojaamiseen tulevaan eikä historiatietoon. No hemmetti.

Jonain yönä tajusin olevamme merkittävän rakennemuutoksen reunalla. Digitalisoituminen purkaa yrityskulttuureihin liittyviä maneereja. Tapaamisia on fyysisesti vähemmän, mutta ne ovat entistäkin arvokkaampia. Samalla nykyiset mallit rakentaa organisaatiota, toimitiloja, resuresseja jne. joutavat romukoppaan. Helvetti! Mehän rakennamme nyt yrityksissä kiinteitä kustannuksia, organisaatioita ja toimintamalleja, vaikka tehtävänä olisi kuvata lisäarvoa asiakkaille, arvontuotantoa ja mahdollisimman joustavia verkostoja.

Maailmani ei ole enää entisensä. Katson tapaamme organisoida työtä pelottavana muumiona, joka lähettää terveisensä sadan vuoden taakse, sotatalouksiin ja tuotantoteollisuuteen. Pohdin henkistä vallankumousta. Voi olla että se kestää 30-vuotta. Mutta tulee taatusti. Diginatiivien maailma ei ole tuotantoteollisuuden maailma. Älykkyys tulee kaikkialle. Tekisi mieli heti irtisanoa kaikki kiinteät kustannukset yrityksestä ja aloittaa alusta. Todellinen nollapalaverin paikka. Mitä jos kasvuyrityksen rakentaisi älykkääseen johtamisjärjestelmään, maailmanluokan yrityskulttuurin ja brändiin, joka avoimmuudellaan ja osaamisellaan rakentaisi ilmiön. Olen liekeissä. Kaihtimet kiinni ja pohtimaan parempaa maailmaa. Tätä tunnetta eivät narisijat saa pilata.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-02-16 08:35:43

Juuri näin, meidän yritysmallit juontavat juurensa teollisuudesta eivätkä juuri ole muuttuneet sotien jälkeen. Voittaja on se joka lähtee omassa yrityksessään ajoissa purkamaan turhia kiinteitä kuluja. Kuka tarvitsee toimistoa bulevardilla? Ison osan töistä voi hoitaa kotona, tarvittaisiin vain kokoontumispaikka yrityksille joissa voidaan tavata asiakkaita ja työtovereita. Mikä valtava säästö ja tehokkuuden lisääminen

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-16 09:44:37

Kyllä! tutuistuin ajatteluusi ja yrityksiisi. hyvä esimerkki?! markkinoinnissa voisi tehdä enemmänkin, jopa ilman kustannuksia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-02-16 10:13:41

Ei me voida lakutehdasta ulkoistaa tai digitalisoida, kun siellä tehdään nykytrendin vastaisesti oikeasti oikeita tuotteita oikeilla koneilla ja ihmisillä, mutta itseni olen mobilisoinut olemaan toimistossa siellä missä olen, olen kesät laiturinnokassa, kunhan sähköposti ja puhelin toimii. Ja jos nämä yritykset ja on valmiita jonain päivänä, myyn ne heti;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sari pauninsalo
2013-02-16 09:50:07

Juuri näin. Tämä on ollut nähtävissä jo useamman vuoden ajan, digi on vain nopeuttanut kehitystä. Esteenä ovat jälleen asenteet, turhat pelot ja epäluottamus: ei uskota siihen, että työntekijän ei tarvitse olla minkään tietyn fyysisen paikan sisällä vahdittuna tehdäkseen töitä firman tai julkisyhteisön eteen. Paremminkin päinvastoin. Ideoinnin ja kahleista vapaan innovoinnin mahdollistaa ihmisten, työntekijöiden, pomojen, vapaus fyysisistä rajoitteista.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-16 10:11:32

Talouskriisin runtelemissa yrityksissä piileksii joukko aliravittuja jotka ovat unohtaneet mitä kehittäminen on, pelkäävät tulevaa ja piilottelevat vastuilta ... Toiminnan keskiössä on lounaiden, viikonloppujen ja lomien odotus?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Toni Keskinen
2013-02-16 11:11:19

Juuri näin :) Haasteena on se, että kokonaisvaltainen ajattelutavan muutos tuntuu tolkuttoman isolta ajatukselta ja rikkoo kaikkia rakenteita, vastuita ja sitä helppoa oman tontin ajattelua vastaan. Epämukavuus on ilmeistä ja kaikilla ei ole sitä poltetta, jonka muutos vaatii.

Nyky-tavoitetila projektit tuntuu tomivan tämän muutoksen mahdollistamisen välineenä varsin hyvin. Jos itse toimii yritykselle inspiroijana ja liekittää organisaation yhteiseen vision toteuttamisen intoon yhdessä luomisen kautta ja saa kaikki osapuolet näkemään ne mahdollisuudet jota muutos mahdollistaa, syntyy liikevoimaa. Liikevoiman ohjaaminen vaatii kuitenkin norsun syömisen paloittain - selkeän prosessin jolla tavoitteeseen päästään: 1) edellytykset kuntoon 2) synergiat todeksi 3) skaalaus, automaatio ja optimointi.

Konsultoinnista tulee "temppi työtä" - katalysointia jossa työ tehdään yhdistämällä sisäinen maailma ulkoisen maailman muutokseen ja mahdollisuuksiin. Tällaisen transformaation yksi merkittävä itsetarkoituksellinen asia on muuttaa organisaatiota elastisemmaksi, mahdollistaa jatkuvan muutoksen kulttuuri. Iso hyväksyttävä asia on sekin, että valmista ei tule koskaan. Moni yritys on tottunut siihen, että projektit alkavat ja päättyvät.. eikä näin enää ihan entisen merkityksen tyyppisesti ole.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-16 12:01:55

Hyvää analyysia ja vähän vastauksiakin! Hyvä että resonoi. Joutuuhan tuota itsekin pohtimaan haluaako aidosti asioita ihmetellä, konsultoida tehdä vai ohittaa... kiitos & terkut! Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Karhu
2013-02-16 22:08:40

Suurimmat esteet muutokselle ovat korvien välissä. Mutta silti jaksan uskoa siihen, että asenteet ja ajatukset muuttuvat - kun paine nousee riittävän korkeaksi - sillä se muutos ei maksa mitään. Nollainvestointi välittömällä tuotolla.
Rukoilen, että ennusteidesi toteutuminen ei kestä 30 vuotta. Toivon, että myös meidän sukupolvemme saa nauttia älykkäistä johtamisjärjestelmistä, maailmanluokan yrityskulttuurista ja brändistä, joka avoimmuudellaan ja osaamisellaan rakentaa sen ilmiön. Jos ei sitä muuten synny, tehdään sellainen itse.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Rainio
2013-02-17 19:29:52

Jaan hämmennyksen. Sen sijaan mietin miksi vanhan fyysisen ja uuden virtuaalisemman maailman täytyy aina poissulkea toisensa. Jonkin verran vanhan maailman (lähinnä teollisuuden ja siihen liittyvän tuotannon kehittämisen) kanssa työtä tekevänä väittäisin, että tuossa maailmassa fyysinen puoli on hiottu loppuun saakka. Lastu irtoaa ja koneita kokoonpannaan viimeisen päälle kehitetyillä prosesseilla. Suunnittelukin sujuu. Sen sijaan rajapinnoissa (suunnittelu - tuotanto - myynti - osto - koulutus - jne - jne) sekä organisaatioiden sisällä että erityisesti erilaisissa arvoverkoissa olisi usein paljon tekemistä. Mutta tätä kehitystä ei voi tehdä irroittaen fyysinen tekeminen ja uudenlaiset tekemistä tehostavat työn teon tavat toisistaan. Sillä silloin katoaa yhteys konkreettiseen käsin kosketeltavaan ja oikeasti olemassa olevaan, johon uusi virtuaalisempi maailmakin uskoisin pohjimmiltaan lopulta aina kytkeytyy.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-18 07:49:21

Tästä aiheesta on aika hyvää juttua slidesharessa... hae hakusanalla "Melt" ihan suomalaista jutskaa. vähän pintapuolista muttalupaa parempaa...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.