Onko suomalainen ruoka tabu?

14.02.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Onko suomalainen ruoka tabu?

Olen huolestunut keskustelusta suomalaisesta hyvinvoinnista. Samaan aikaan kun keskustelu on avoimempaa ja ehkä vilkkaampaa kuin koskaan, keksin useampiakin asioita, joista jostain syystä vaietaan. Yksi niistä on suomalaisen elintarvikkeen alkuperä.

Mistä ruoka tulee? Olen äärimmäisen huolestunut vaikenemisesta, jota ainakin ruokatalot kuten Hk, Atria ja Saarioinen tuntuvat harrastavan. Osa lapsista ei tunnista jauhelihan tulevan eläimestä, tuotantoeläinten käsittelystä ja kuljetuksista vaietaan, eikä annosten virittelystä haluta viestiä. Onko vaikeneminen vaihtoehto digiaikana?

Ymmärrän asioiden hankaluuden. Voi olla, että suomalainen ruokatuotanto on jonkinlaisessa kriisissä. Hinnat nousevat ja arvoketjun osapuolet syyttävät luonnollisesti toisiaan. Keskusliikkeiden luoma hintapaine ja kilpailu ”pakottavat” veden, suolan, makeutusaineiden ja erilaisten temppujen lisäämiseen ruokaamme. Taustalla lienee myös huono ymmärrys kuluttajan tarpeista nyt ja tulevaisuudessa. Kuvitellaan kaikkien haluavan eineksiä paremman tiedon ja näkyvien mielenosoitusten puuttuessa.

Ruoan koostumuksesta tai alkuperästä vaikeneminen on vaarallista. Vaikeneminen antaa vallan ulkopuolisten käsiin. Vaikeneminen jättää tyhjän tilan, jonka kuka tahansa voi täyttää. Ruoka, turvallisuus ja teollisuus ovat vaarallinen yhdistelmä. Pienikin epäilys toiminnan eettisyydestä voi käydä lompakolle kalliiksi. Paljonkohan Findus myy tällä viikolla? Kysymys ei ole faktoista vaan mielikuvista. Oltiinko kuluttajille aivan rehellisiä?

Minulta on joskus kysytty, miten verkkoa voisi hyödyntää osana aktivismia. Olen hypoteettisesti pohtinut asiaa. Jos haluaisin muuttaa jonkin yrityksen käyttäytymistä tai vaikuttaa toimialan käyttäytymiseen, toimisin seuraavalla tavalla. Otetaan esimerkiksi Atria. Jos haluaisin heidän viestivän avoimemmin ruoan alkuperästä, toimisin seuraavalla tavalla. Varaisin peilikuva-domainin yrityksen nimestä. Esimerkiksi www.airta.fi Kuvaisin sivustolle mahdollisimman paljon yrityksen toimintaa ja epäkohdista kertovia lehtikirjoituksia. Kuvaisin itse eläinkuljetuksia, lastauksia jne. sateisena päivänä ABC-asemilla. Epäilyksen verho on aika helppo luoda mille tahansa asialle. Oli faktat sitten aidosti miten tahansa. Painostussivuston rakentaminen olisi helppoa, erityisesti mikäli lehdistö tai muut solmukohdat verkossa asiaa edistäisivät. Terveiset osoitteeseen VRLeaks.

En tietenkään toivo yhdellekään yritykselle pahaa. Totean vain, että oma pääty kannattaa pitää avoimen puhtaana, koska digiaikana epäkohdista jää kiinni. Sana leviää ja tuhot voivat olla mittavat.  Ottakaa mallia Storaensosta. Toimitusjohtajan mukaan kuka tahansa, milloin tahansa ja missä tahansa voi tulla tarkkailemaan heidän toimintaansa. Hyvä lupaus. Harva jaksaa lähteä tarkastusmatkalle, mutta avoimuuden periaate toimii.

Maineenhallinta on haastavampaa kuin koskaan aikaisemmin. Vaikeneminen ei ole mielestäni vaihtoehto. Luotan suomalaisen ruoan olevan hyvää ja terveellistä. Olen silti rekisteröinyt kasvavan vastarinnan manipulointia, e-koodeja ja prosessoitua ruokaa kohtaa. En varmasti ole yksin. Tuottajan olisi hyvä olla yhden askeleen kuluttajaa edellä. Siksi hatunnosto herra Snellmanille, joka on ymmärtänyt olla aito ja perinteinen lihatalo. Puhuu periaatteista ja ruoan alkuperästä. Tulee hyvä mieli kun huolet torpataan hyvissä ajoin ennen kassajonoa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne Nyyssönen
2013-02-14 06:33:35

Itselle Snellman oli ennen näitä uusia mainoskampanjoita ruokataloista inhokki, koska yhdistin Snellmanin inhoamaani maksamakkaraan. Nyt ostan ensisijaisesti Snellmanin tuotteita, koska he ovat avoimia mistä tuotteet tehdään ja muutoksia on tehty asiakkaiden parasta ajatellen. Avoimmuus 2013 = uskollinen uusi asiakas.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jani Muhonen
2013-02-14 08:19:04

Avoimuus versus vaikeneminen on kyllä valtavan tärkeä pointti. Meidän tytöt iltaisin aina haluavat valvoa vielä hetken, että kirja ei jää kesken jännittävässä kohdassa. Sillä sen mitä ei ehdi lukemaan ennen valojen sammuttamista, mielikuvitus kyllä täyttää kun sitä jo valmiiksi on ruokittu sopivaan suuntaan. Ja tottahan toki mielikuvitus yltää hurjempiin ja pelottavampiin vaihtoehtoihin kuin kirjoitettu tarina.

Ei todellakaan ole kauhean vaikea kuvitella kuinka atriahksaarioisten työntekijät hakkaavat eläimiä ahtaessaan niitä rekkoihin ja sieltä pois. Helppoa tämä on juuri siksi, että ei ole olemassa vertailukuvaa, jonka aivoistansa hakisi. Siksipä mielikuvitus saa vapaasti jyllätä. Kun sitä jo valmiiksi on ruokittu sopivaan suuntaan - vaikenemalla ja luomalla hämärän verho alan ympärille.

Tämä on ihan sama asia kuin miksi olemme laittaneet meidän perheen tytöt ensin lukemaan ne Potterit, sitten vasta katsomaan leffat. Kun luet näkemättä vertailukuvaa, oma luovuus on vapaasti valloillaan määrittämässä hahmot. Heti kun leffa on nähty, muisti hakee nämä visualisoinnit kirjankin tarinan tueksi.

Eli kyllä Atriankin pitäisi kuvittaa hyvä toimintansa. Niihin kuviin olisi vaivatonta palata kun näkee sen karja-auton liikenteessä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-02-14 14:04:55

Suosittelen lämpimästi lukemaan kannesta kanteen Tieto-Finlandialla palkitun Syötäväksi kasvatetut -kirjan, jonka on kirjoittanut toimittaja Elina Lappalainen. Siitä oppii mm. sen, että suomalainen broilerituotanto on ketjun alusta loppuun niin puhdas, että ainoana maailmassa ei tarvita antibiootteja.
Ja jos haluaa syödä suomalaista lihaa, kannattaa aina tarkistaa pakkauksesta lihan alkuperämaa. Lupaan, että saatatte kokea yllätyksiä. Mainonta kun ei aina anna ihan tarkkaa kuvaa tästä asiasta.
Itse kysyn nykyään ravintolassa aina, onko broileri suomalaista vai ei. Hämmentyineitä vastauksia olen saanut. Joku kysynyt miksi. Valaisin asiaa.
Lisäksi kannustan miettimään, voisiko suomalainen kauppa ottaa riskin siitä, että suomalainen lihateollisuus kohtelisi eläimiä huonosti? Tai teollisuusyritys itse? Mainekriisin uhka on nykyään niin suuri, että tuskin voisi. Lihateollisuus on joutunut vastaamaan viime vuosina etenkin joidenkin välinpitämättömien kasvattajien vääristä teoista, vaikka teollisuuden oma prosessi on todella viimeisen päälle hienosti suunniteltu, hoidettu ja valvottu. Ja se prosessi on todella, todella suuri. Ihan mikä tahansa hartikainen&sörsselsson ei sellaista pyörittäisi.
Ja kyllä, minäkin toivon, että näistä asioista keskusteltaisiin avoimemmin. Harmi vaan, että usein tästä teollisuudenalasta keskusteleminen johtaa kiihkoiluun ja äänen korottamiseen. Ihan turhaan.
Ihan viimeisenä kannustan myös ostamaan suomalaisia brändituotteita. Maailmanparantajana minulla on taipumus uskoa, että suomalainen brändi = suomalainen työ. Koko ajan kovemmaksi käyvä hintakilpailu ja valikoimien kaventuminen kaupan omien merkkien vallatessa hyllyt ovat kuluttajien valinta. Jokainen ostos kirjautuu tarkasti analysoitaviin tietojärjestelmiin, joita käytetään päätöksenteon ja neuvottelujen välineenä. Syyttäkää naiiviksi, mutta mun ruokakaupan laskuni on juuri siksi edelleen suuri, että valitsen poikkeuksetta aina brändituotteen private labelien kustannuksella. Ugh.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sami Siurola
2013-02-14 17:14:39

Itse olen miettinyt koska suurten ketjujen "valta" alkaa murenemaan. Onhan se helppoa käydä perjantaina hakemassa viikonlopun ruokakassi saman katon alta. Monelta jää todellakin ruoan alkuperät epäselviksi, nykyajan lapset/nuoriso ei välttämättä tiedä mistä liha tulee (paitsi kaupasta suojakaasupaketista). Se palvelu mitä pientuottajilta, kauppahalleista yms saa on jotain mitä ei nykyään ei ole edes totuttu.
Itse koitan mahdollisimman paljon käyttää lähiruokaa, joka on ostettu muualta kuin superhyper-marketeista. Tokihan se alkuun vähän vaivaa vaatii, että selvittelee mistä muualta ruokansa saa haettua. Mutta mielestäni palkitsee jälkikäteen. Monet perustelee lähiruokaa sillä että on maukkaampaa yms. Oma mielipiteeni on taas siinä että tietää sen rahan jäävän sille pienellä paikalliselle tuottajalle ja myyjälle. Ongelma on vain siinä että esimerkiksi Luomulaatikko Tampereella tai mikään muukaan vastaava ei juurikaan mainosta missään! Joulun alla heiltä tuli viestiä, että toimitusmäärät on tippunut tasaisesti. Kyselin jälkikäteen miten tuo viesti vaikutti ja vastaus oli että aikamoinen piikki tuli toimitusmäärään kun asiakkaat alkoi sosiaalisen median kautta viestittään kavereilleen et käykää kurkkaamassa, tämmönenkin paikka on olemassa! Yllättäen sen jälkeen ei ole mitään markkinointia tehty ja taas on menty hitaasti alaspäin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Nella Samu
2013-02-14 17:50:04

Tässä tekstissä oli monta hyvää pointtia maineenhallinnasta ja luottamuksen herättämisestä.

Snellman on oikeasti hyvä esimerkki. Minä en katso telkkaria, mutta kuuntelen sujuvasti. Ohjelmat, jotka kiinnostaa tulee katsottua pitkälti netistä ja joskus missaan ne täysin vahingossa. Jostain syystä Snellmanin mainokset saa aina huomion kiinnittymään siihen, mitä nyt tapahtuu. Aamulla tämän luettuani päässä pyöri pitkään kohtaus, jossa pojat lukevat taulun seinältä "Viimeinen sammuttaa valot!", "Eikun se toinen taulu." On ihan selvää, että "pelkoja" ennakkoon poistamalla asiakkaan kynnys ostaa tietty tuote madaltuu merkittävästi.

Kautta aikojen ihmiset on puhuneet toisilleen luottamuksellisia asioita tyyliin: "älä kerro kenellekään, mutta..." ja tämä on jatkunut, kunnes kaikki tietävät, mutta kukaan ei puhu siitä keskenään ääneen, kun on se vaitiolovelvollisuuskin. Netin ja somen kautta nämä luottamukselliset tiedot leviää entistä nopeammin, jolloin ei pitäisi olla vaikeaa valita avoimuuden ja vaikenemisen välillä. Vaikeneminen edustaa nykyään yhä enemmän ja enemmän epäluotettavuutta ja kuten sanoit, ennemmin tai myöhemmin ne asiat kuitenkin tulee esille jotain kautta.

Näkisin tämän myös johtamisen ongelmana. Hyvin pitkään on ollut niin, että esimerkiksi työntekijöitä on pidetty jotenkin tyhminä ja vieläpä epäluotettavina, jolloin moni tärkeäkin asia on jätetty kokonaan kertomatta. Sellainen kyräily ja ihmisten ymmärryksen väheksyminen on omiaan aiheuttamaan tyytymättömyyttä, joka vuotaa varmasti jotain reittiä muualle maailmaan. Pelkästään seuraamalla Facebook-kavereitani, tiedän monta yritystä, joihin en ikipäivänä edes harkitsisi meneväni töihin, koska niissä ei luoteta eikä arvosteta.

Kiteytettynä tarkoituksena oli sanoa, että luottamus todellakin syntyy vain avoimuudesta. Eikä se avoimuus saa rajoittua tiettyihin piireihin vaan ihan kaikkiin sidosryhmiin. Mokia voi sattua kaikille, mutta avoimuuden kautta synnytetty luottamus on voimavara, jonka avulla on mahdollista selvitä tiukastakin mainekriisistä kohtuullisin kolhuin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.