Ei strategiaa ilman tarinaa

12.02.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Ei strategiaa ilman tarinaa

Sain hyvää palautetta korporaatioiden kuolemaa käsittelevästä kirjoituksesta. Ajattelin syventää käsitystäni modernista johtamisesta. Etsin seuraa yrityksistä, jotka haluavat luoda enemmän ja parempaa, vähemmällä. Parempi johtaminen luo kasvua, kehittää yrityksen toimintaa ja suojaa parhaiten markkinamuutoksilta. Hyvä strategia on toimitusjohtajan uran paras henkivakuutus.

Olen tyytyväinen lisääntyvästä kritiikistä numerojohtamiseen. Numeroilla johtaminen on tuotantotalouden jäänne, kieli jota aniharvat puhuvat ja ”ilkeä” tapa johtaa sisäpiirissä. Numerot ovat kieli jota aidosti ymmärtävät aniharvat. Tarvitaan enemmän kuin numerot sisäisten ja ulkoisten haasteiden voittamiseksi. Tarvitaan paljon paljon enemmän yksittäisen osaajan motivoitumiseen.

Elämä on tarina. Olen kirjoittanut hyvän elämän olevan teos. Ihmisellä on pitkä historia tarinankerronnassa. Tarinat toimivat, tarina muistuvat ja hyvä tarina on inhimillinen tapa jakaa asioita ryhmissä. Siksi myös jokaisen yrityksen on otava tarina. Jokaisen yrityksen strategian on löydettävä tarinan muoto. Tarinaa on kerrottava kerta toisensa jälkeen. Tarinan on tallennuttava. Tarina on oltava löydettävissä milloin ja missä tahansa. Tarinaa on vahvistettava kokemuksilla, jotka piirtämällä muistijälkia auttavat ostamaan itse tarinan sisällön. ”Muistatko kun…”

Ennen tarinoita, viestejä ja viihdykkeitä oli paljon vähemmän. Viestejä oli vähemmän ja kerta sanomisen päälle riitti mainiosti. Valitettavan moni kuvittelee strategian valmistuvan sanomisella. Numerot on arvottu, tavoitteet on kerrottu, ja ei kun ladulle. Strategiassa pätee sama kuin kaikessa muussakin. Sen minkä taakseen jättää, edestään löytää. Huonosti tai kertaluontoisesti viestitty strategia on kuin yhden illan romanssi. Houkutteleva ajatus ilman hyvää lopputulosta.

Ei strategiaa ilman tarinaa, ei tarinaa ilman kokemusta. Ei ole sattumaa, että valtaosa väestöstä istuu iltaa televisiota katsoen. Ei ole sattumaa myöskään, ettei kotona katsella Powerpoint-presentaatioita. Kotona viihdytään hyvin käsinkirjoitettujen ja toteutettujen tarinoiden parissa. Siksi olisi naiivia odottaa että sanoma välittyy perille pelkkien kalvojen ja kertomisen avulla. Tarvitaanko paljon lisää kokemuksellisuutta tarinoiden kertomiseen. Välitä, kun sanominen ei riitä. Älä jätä mitään sattuman varaan.

Hyvä strategia saa tarinan ja kokemuksen muodon. Hyvä tarina elää jokaisessa kohtaamisessa ja ihmistyy toimitusjohtajan hahmoon. Hyvää strategiaa voi seurata kerta toisensa jälkeen missä ja milloin haluaa. Hyvään strategiaan palataan kerta toisensa jälkeen. Hyvä strategia ei huku vaan kasvattaa yrityksestä ilmiön. Hyvä strategia on tarina joka erottelee yrityksen muista. On selkeästi parempien strategioiden, tarinoiden ja kokemusten aika.

Liitteenä asiasta kiinostuneille Solitan strategian tarina.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-02-12 08:37:29

Hyvä Ville, olen iloinen että olen löytänyt blogisi. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä että yrityksen tehtävänä on viedä toimintaansa/tuotteitaan/palveluaan eteenpäin hyvällä tarinalla, koska se on ainoita tapoja erottua markkinoilla jotka ovat jo täynnä samanlaisia toimijoita. Muutenkin useimmat strategiat ja ns. koulutukset perustuvat sotien jälkeiseen teolliseen toimintaan, siihen on vain lisätty IT ja muutama muu sana jotka ovat muodikkaita ilmiöitä kuten koutsaaminen

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-12 08:58:52

Kiitos!!! Ja tervetuloa kommentoimaan/keskustelemaan lisääkin...V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-02-12 09:03:47

Voit joutua vielä katumaan tuota Kommentointi/keskustelupyyntöä...;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-12 14:38:49

lisää!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pasi Sillanpää
2013-02-12 13:07:32

Hei Ville!

Sinänsä hyvä kirjoitus siitä, että on oleellisempaa puhua siitä maailmasta mihin mennään, kuin luvuista joita on ollut. Pieni kritiikin sana kuitenkin.

Nyt kirjoituksestasi saa sen käsityksen, että lukujen kanssa pelaaminen on turhaa. Se tapa miten lukuja on tähän saakka käytetty, on huono. Se ei kumoa sitä, että luvut ovat ensiarvoisen tärkeitä strategioita luodessa.

Olemme tottuneet käyttäämään lukuja niin, että ennustamme tulevaa katsomalla taakse.Se ei ole tuntunut toimivalta, koska maailma on muutunut tavalla, jota emme ole osanneet ennakoida. Ennakointi ei kuitenkaan ole johtunut lukujen käytöstä, vaan niiden käytön osaamattomuudesta.

Tulevaisuuden huippumenenestyjä käyttää enemmän lukuja kuin suomalaisyritykset ovat tottuneet käyttämään. Lukuja käytetään kuitenkin älykkäämmin. Pelkkä numeerinen arvo on hyödytön, mutta lukujen ja sanojen yhdistäminen ja niiden analysointi on tulevaisuuden kovaa osaamista.

Jos joku osaaminen, niin analytiikka, tulee olemaan kalliisti maksettavaa. Analytiikkaa tarvitaan ja siitä ollaan valmiita maksamaan, koska sen avulla pystytään paremmin arvioimaan eri ratkaisujen vaikutuksia. Esimerkiksi varsin suuri osa suomalaisyrityksistä ei ole vielä oppinut käyttämään laadukasta analyysiä suunnittelunsa pohjaksi. Mainontaa ja markkinontia on suunniteltu melkoisen paljon perustuen mutu tietoon Osittain tästä syystä johtuen, strategioilta on puutunut terä..

Tarinat ovat innostamisessa tärkeitä. Tarina ei kuitenkaan kestä, ellei sitä ole punnittu etukäteen eri kulmista. Siksi luvuilla johtaminen tulee olemaan strategiatyön ydintä. Luvut tulevat olemaan entistä tärkeämpiä. Ne elävät kuitenkin yhä usemmin taustalla ja ihmisille kerrotaan tarinoita, joilla saadaan innostus ja palo.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-12 14:34:56

Moi!

hyvä kommentti. Olen numeroiden ja analytiikan ystävä. en vain ymmärrä toimintaa jossa pelkät numerot ovat koko totuus. Usein tälläisissä repäisyissä asiat valuvat mustavalkoisiksi. sitähän ne eivät ole ;)

Aloitin balanced scorecard konsulttina. jokunen numero on siis itsekkin tullut lusittua ;)

Arvostan osallistumistasi! Kiitos hyvästä kommentista. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-02-12 16:05:25

Kyllä minä olen nähnyt monta yritystä joihin on tuotu analyysiä ja matematiikkaa ja moni niistä on aika metsään joutunut. Jos yrityksiä voitaisiin johtaa vain analyysillä olisi meillä Suomessa maailman parhaat yritykset jotka olisivat kaikki kansanivälisiä menestystarinoita. Matematiikka on helppoa, mutta jos osaat johtaa ihmisiä ja motivoida joukkojasi niin olet kuningas. Taidettiin Nokiallakin unohtaa tämä jossain vaiheessa

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-12 16:15:42

Totta! juuri kiukuttelin tästä aiheesta. miksi käyttää numeroita jos kukaan ei ymmärrä niiden merkityksiä ja suhteita...Hyvä kommentti! ps. ja kaikki lukemaan piirimyyjän blogia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pasi Sillanpää
2013-02-15 23:31:47

Olen toiminut kansainvälisten asiakkaiden kanssa ja voin sen kokemuksen perusteella sanoa, että keskimäärin suomalainen numero-osaaminen markkinoinnissa on aika köykäistä. Meillä ei käytetä lähellekään niin paljon resursseja tasokkaaseen analysointiin kuin kilpailijamaissa.

Juuri tänään luin esimerkiksi artikkelia, jossa kerrottiin siitä, miten Barak Obaman vaaliorganisaatio analysoi 69 miljoonaa äänestäjää ennen vaaleja ja teki sen perusteella päätökset kampanjasta. Ja miten siinä sitten kävikään...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-16 09:45:33

olen samaa mieltä kanssasi. Ja analytiikka on markkinoinnin tulevaisuutta. analyytikot ovat markkinoinnin tulevaisuuden supertähtiä. yritän vähän kärjistää eri kirjoituksissa ettei tulisi ihan vetelää velliä.... V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Soili Jarvela
2013-02-15 23:06:28

Numerot, nuo ystävämme ja vihollisemme! Minusta ne ovat tuiki tarpeellisia strategian muodostamisessa, toiminnan ymmärtämisessa ja strategian onnistumisen seurannassa. En voi kuvitellakaan business-toimintaa ilman numeroiden syvällistä ymmärtämistä! Mitä parempi numeroiden taju ja Business Controller yhteistyökumppanina, sitä parempi! Strategia ilman numeroiden hyödyntämistä on haaveilua. Hyvät strategit ovat tarinankertojia ja sitä tarvitaan. Päivittäinen business, eli strategian toteuttaminen, vaatii soliidin numerotiedon. Siis ei joko - tai vaan sekä - että. Business Controllerit eivät saa ohjata businesta, vaan heitä tulee käyttää tukena ja apuna siten kuin numeroita ymmärtävä strategi tarvitsee.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-16 09:47:39

Hienosti kiteytty! Numerot ovat todellakin ystäviä ja vihollisia. Ehkä enemmänkin ystäviä mutta pääosin historian kuvausta. Näen paljon strategioita jotka ovat pelkkiä numeroita, arvauksia ja toiveita. se ei mielestäni ole strategia.

Suomi - strategisen ajattelun kehitysmaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Soili Jarvela
2013-02-17 23:11:37

Olen ollut pitkään strategioiden luoja ja toteuttaja ja käyttänyt numeroita sekä menneen että tulevaisuuden skenaarioiden analysoinnissa. Jokainen investointi vaatii kalkyylit takaisinmaksuajasta, net present valuesta, rahoitustarpeesta jne. jne. Siis numerotkin katsovat tulevaisuuteen. Jos Strategi ei hallitse näitä, on aika vaihtaa Strategi! Sitten on vielä vietävä strategia läpi organisaatiossa ja saatava muut mukaan toteutukseen. Se on se tarinan kerronta. Molempia tarvitaan samanaiakaisesti!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-18 07:51:14

Hyvin pistetty! olen kanssasi samaa mieltä... tähän kun lisätään vielä tiedolla johtaminen. jutussa "hämmennys" niin saadaa jo kunnon soppa! Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Pirhonen
2013-02-16 10:29:08

Kiitos tästä keskustelusta - vai tarinoinnista? Onko niin, että rakennamme ihan kaikesta omaan mieleen tarinan? Jos joku näyttää excelin täynnä numeroita ilman eheää tarinaa, täytämme aukot omilla tulkinnoillamme. Yksi tulkinta on tarina, jossa johtajat on kylmiä paskiaisia eivätkä näe muuta kuin numerot. Toinen tarina voisi olla, että onpas hyvä johto meillä - ne välittää meistä ja asiakkaista niin paljon, että ovat tarkistaneet ja laskeneet tarkkaan ihan kaiken... minä kyllä teen kaikkeni tämän porukan eteen, autan fiilistarinoilla nuo luvut lentoon.

Itse olen kokenut tarinoiden voiman ja olen samoilla linjoilla - ihmiset keskiöön, luvut mukaan kuvaan mutta laitamille. 1+1=2, mutta mitä se merkitsee ja haluaisimmeko sen olevan 3... se on tarina, ja vasta elävä tarina saa aikaan liikettä.

Miten muutetaan organisaation kulttuuri kuivasta numeroanalysaattorista tulevaisuutta avaavia tarinoita sylkeväksi suhteiden, dialogin ja yhdessä oivaltamisen leikkikentäksi?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Iivo Turunen
2014-01-31 09:36:15

Eikös se ollut niin, että ihminen muistaa keskimäärin 15% luokkahuoneesta ja 75% tarinasta? Ellei ihminen muista, se ei vaikuta hänen käyttäytymiseensä. Ei osto-, johtamis-, tai suunnittelukäyttäytymiseen. Visiot, missiot ja arvot ovat turhia, ellei niitä muista. Joten olen ymmärtävinäni, että kun visiot, missio, arvot ja strategia liittyvät yhteen unohtumattomaksi yritystarinaksi ja asiakkaan saama hyödyn mielikuva brändi-tarinaksi tai sloganiksi, myynti voikin yllättäen helpottua.

Lisäksi haluaisin lainata Peter Druckeriä "Yritys ennustaa tulevaisuutta on kuin yritys ajaa maaseudulla yöllä valoitta katsoen peräpeiliin". Jos ajatellaan, että muutosnopeus kiihtyy, eli myyntiennuste (hinta x todennäköisyys) voi mennä helposti täysin pieleen.

Siksi yritystarina ja siihen sisältyvä identiteetti; visio, tarkoitus, säännöt ja prioriteetit voivat kertoa suositusta, ketterästä ja tulevaisuuden kestävästä yrityksestä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.