”Asiantuntemus”

01.02.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

”Asiantuntemus”

Olen huvikseni tutkinut suomalaisten konsulttien, some-toimijoiden, mainostoimistojen ja mediatoimistojen omaa käyttäytymistä verkossa. Google-markkinointia, Slidesharea, Pinterestiä, Facebookin, Twitterin ja omien kanavien käyttöä. Tulokset ovat aika tyrmääviä.

Voisi kuvitella että vaikka omia asiakkaita olisi pieni määrä, osaamista haluttaisiin näyttää ja pitää jonkinlaista testilaboratorioita yllä vaikkapa työnäytteenä. Muuttuvassa maailmassa on hyvä olla mukana markkinassa jos siitä meinaa konsultoida.

Pohdin mistähän ne vankat mielipiteet ja ”osaaminen” ponnistavat kun itse ei asiaan perehdytä ollenkaan? Miten voi tietää että Tv toimii parhaiten, printtiä kannattaa tehdä tai Google-mainonta on turhaa? Maailmahan muuttuu koko ajan ja sähköiset mediat kasvavat. En ainakaan itse tiedä yhtään tapaa mitata omien, ansaittujen, pr:n ja markkinoinnin yhteisvaikutusta muuta kuin rahassa. Mutta paljonko jää vanhalla tekemisellä saamatta?

Jos itse olisin ostamassa kysyisin kyllä omakohtaista näyttöä tai kokemusta asioiden toteuttamisesta. Muuten taidetaan ostaa ja myydä sitä mitä ennenkin tai muuten vaan tuttuja ja turvallisia juttuja.

Vai onko vastaus niin yksinkertainen että myydään mitä osataan riippumatta siitä mitä asiakas aidosti tarvitsisi?

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Pekka Viikari (@pviikari)
2013-02-02 00:17:55

Tällä viikolla on kyllä harvinaisen hyvin osuneet nämä kirjoitukset yhteen omien ajatusten kanssa. Jos olisin päättävässä asemassa niin ainakin neuvottelukutsu olisi jo Villelle lähtenyt.

Juuri viimeksi tänään pohdin näiden markkinointifirmojen toimintaa. Kyllähän siinä tarjonnassa on tosiaan aika vähän ollut konkretiaa ja tämän lisäksi tehtäisiin täysin kyseenalaistamatta juuri se mitä asikas haluaa. Onneksi joukossa kuitenkin on myös niitä, jotka oikeasti perehtyvät asikkaan ongelmiin ja esittävät konkreettisia ehdotuksia liiketoiminnan kehittämiseksi. Aika harvan asikkaan liiketoimintatavoitteena on kuitenkaan saada viittätuhatta tykkääjää FB-sivulleen. Pienen oman otannan perusteella kuitenkin sanoisin, että tällä digitaalisella alueella on melkeinpä helpompi löytää todellisia osaajia ns. softatalojen sisältä, kuin näistä perinteisistä mainostoimistoista. Tämä ehkä vähän yleistäen, mutta sekin kuulunee tämän blogin henkeen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-02 06:29:41

Kiitos pekka! Lienemme samalla agendalla. Pohdiskelen maailman mutttumista ja ihmettelen reaktioita ääneen... Vain avoin sparraaminen voi kehittää asioita! Kiitoss osallistumisesta ja hyvää viikonloppua! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

jannenyyssonen
2013-02-02 10:01:32

Nyt tulee ruma yleistys ja olettama, mutta kertoisiko se siitä kuinka ulalla eri toimistot ja yritykset ovat kaiken tämän uuden teknologian kanssa? Suurin osa yrityksistä tuntuu olevan siinä vaiheessa, että ihmetellään uutta hienoa teknologiaa ja testaillaan sen ominaisuuksia. Siinä ollaan vielä kaukana siitä, että se olisi niin syvällä yrityksen toiminnoissa, että se tuottaisi euroja yrityksen kassaan. Asiat etenevät niin nopeasti, ettei tästä kaikesta vielä ole kunnollista tieteellistä tutkimusta. Sen puuttuessa pitäisi olla omaa tutkittua dataa, jolla asiakkaalle pystytään osoittaa toimivimmat ratkaisut.

Miten tällä uudella teknologialla edes saadaan tuottoa? Sen yhtälön kanssa moni on ongelmissa varsinkin, kun asiaa lähestytään teknologisesta näkökulmasta, eikä nähdä riittävän suurta kokonaisuutta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-03 09:33:20

Hyvin pistetty janne, jälleen. Voisit milloin tahansa ryhtyä terapeutikseni. Kiitos!!! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio
2013-02-02 15:40:09

Niin enpä tiedä onko maailmalla usealla toimistolla asia sen paremmin. Kun liittyy esim. Linkedinnissä johonkin sosiaalisen median ryhmään niin kylläpä alkaa spämmäys erilaisilta toimistoilta - niin ko. keskustelupalstoilla kuin s-postina.

Viestinä kyseisillä toimistoilla on että "osaamme kohdennetun viestinnän, asiakasdialogin, some -vaikuttamisen, yms." ja samaan aikaan samat toimistot spämmäävät että "osta meiltä".

Osta siinä sitten osaamista näiltä toimistoilta. Tällä hetkellä itse pohdin miten toteuttaisin maailmanlaajuisen kampanjan, erityisesti online -painotteisena, mutta tuntuu että täytyy itse suunnitella kaikki ja löytää sitten vain käsiä toteutukseen

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-02 19:05:36

Mikko,

Kiitos jälleen kontribuutiostasi. Arvostan sitä. Hyvä huomio, täytynee mennä aika ylös ja kalliiksi että alkaa tapahtua. Itse seuraan pääasiassa toimintaa New Yorkissa.

Siellä mm. R/GA kyllä esittää nauhoja, esimerkkejä ja ajattelua hyvin avoimesti. Kalvot löytyvät slidesharesta jne. Näin toimii myös ainakin Ogilvy...

terkut, http://www.rga.com/about/featured/cannes-2012-nike-and-rga

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kirsi Kommonen
2013-02-02 20:59:15

Palvelujen osto-osaaminen on suomalaisissa yrityksissä vielä lapsenkengissä - siksi myös niiden myyminen. Tai päinvastoin, miten tämä muna-kana -asetelma sitten lieneekään. Joka tapauksessa palvelukentässä on helppo erottautua, jos vaivautuu aidosti paneutumaan asiakkaan liiketoimintaan. Toisaalta se on usein turhaa, koska asiakas ei halua sellaista palvelua ostaa. Saati, että asiakas haluaisi ostaa palvelua, joka kyseenalaistaa asiakkaan liiketoiminnan ja toimintamallit. Siinäpä haastetta!

Olen ollut useampaan otteeseen aidan molemmilla puolilla, nyt taas palvelijana ja kyseenalaistajana. Oman valintani olen tehnyt siksi, että asioiden läpivieminen isommassa organisaatiossa on niin hidasta, että oma pitkäjänteisyyteni loppuu kesken moneen kertaan matkan varrella. Mutta toisella puolella toimiminen on opettanut sen, että hyvästä ajatuksesta toteutukseen on pitkä pitkä matka. Ja vain näytöt toki puhuvat puolestaan.

Suomalaiseen kulttuuriin ei oma kehu kuulu, ja kunnia sopii antaa lopulta asiakkaalle. Kun he suosittelevat eteenpäin, alkaa tapahtua.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-03 09:30:23

Kiitos Kirsi! tämä lohduttaa ja olen kanssasi samaa mieltä. Olen itsekin kiertänyt koko korttelin ympäri. Asiakkaana (Radiolinja), mediassa (Intervisio), mainostoimistossa (useita) ja konsulttina ..

Viihdyn myöskin yrittäjänä koska en jaksaisi organisaatioiden poliitikointia jne. Yrittäjyydellä on vahvempi merkitys.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Saarikko (@saarikko)
2013-02-03 00:48:06

Hauska kirjoitus, joka ei ole aivan väärillä raiteilla.

Itse olen viimeaikoina miettinyt paljon sitä, että ostaja-myyjä-suhde pitäisi pystyä hävittämään kokonaan tässä uudenlaisessa maailmassa. Innostuneelle osaajalle kauhein asia on se, kun "päättäjä" ei osaa antaa tehdä asiaa oikein vaan päättää ratkaisun rikkinäiseksi jo ennenkuin sitä edes ehditään toteuttamaan.

Olenkin pohtinut ihan tosissaan sitä, että pitäisi alkaa aina tutustumisen alussa kysyä asiakkaalta hänen henkilökohtaista intohimoa kyseistä asiakokonaisuutta, omaa positioitaan ja omaa organisaatiotaan kohtaan. Sillä jos ne eivät ole kunnossa, ei tuloksesta tule kovinkaan helposti mitään erinomaista.

Luulen, että lukuisat "pettymykset" tällaisissa tilanteissa pistävät luovat osaajat ja toimijat kyynistymään tekemisensä suhteen.

Silloin tuosta asiakkuuden tekemisestä ja näytöistä tulee helposti vain pakkopullaa ja yleiskehumista, sillä suurin osa asiakkaista tai potentiaalisista sellaisista ei kuitenkaan ole kiinnostunut....

Tähän kirjoitukseen on kuitenkin aivan pakko todeta lopuksi se, että yksikään konsultti ei ole juuri koskaan kokenut tai perehtynyt sitä asiakkaan keissiä. Tai jos on, perehtyminen on vain pinnallista.

Uudessa maailmassa kaikki on kaikille eri mutta sama. :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-03 09:32:04

Kiitos Janne! Hieno kommentti ja kiitos että osallistuit. Kaipaan ajatuksiasi jatkossakin! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Suvituuli Tuukkanen
2013-02-03 17:15:51

En voinut välttää pientä provosoitumista ☺ Et varmasti ole hakoteillä tuossa, että useimmissa markkinointiasiantuntemusta myyvissä yrityksissä oma markkinointi tulee prioriteettilistan häntäpäässä – näin vaikka mainitsemasi mediat todennäköisesti hyvinkin olisivat potentiaalisten asiakkaiden seurannassa. Joskin positiivisiakin poikkeuksia löytyy ihan koto-Suomestakin.
Samoin olen samaa mieltä näistä ”vankoista mielipiteistä”: Miten tosiaankaan voisi tietää mikä markkinoinnin kanavista toimii parhaiten ja mikä on kanavien – tai pikemminkin tekemisten - yhteisvaikutus, ellei kaikkea tekemistä mitata, seurata ja analysoida parhaimmillaan jopa reaaliajassa? Ja vielä: mittaaminenhan on likipitäen turhaa, elleivät johtopäätökset ole oikeita. Ja tässä en nyt puhu perstuntumasta ja mielipiteistä. Tästä aiheesta voisin jatkaa paljon pidempäänkin!
Sen sijaan tuota testilaboratio-ajatusta kyseenalaistaisin: Se mitä asiantuntijaorganisaatio tekee omassa markkinoinnissaan voisi toimia referenssinä tai benchmarkkina vain toisella asiantuntijaorganisaatiolle, joka taistelisi samanlaisten haasteiden ja liiketoiminnan tavoitteiden kanssa. Muuten suhtautuisin siihen tietyllä skeptisyydellä: otoshan olisi kuitenkin vain n=1 ☺

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-03 17:21:01

Kiitos... Loistavaa analyysiä kuten odotinkin! Kiitos vaivautumisesta ja hyvästä tykityksestä. v

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Gylling
2013-02-12 09:34:34

Kävin lukemassa kirjoituksen julkaisupäivänä ja ajattelin kirjoittaa täysin samalla tavalla kuin sinä Suvituuli. Se, että yksi yritys on tehnyt asiat tietyllä tavalla, ei tarkoita että se sama logiikka toimisi kaikkialla. Eri kohderyhmät, eri toimialat, eri kilpailutilanne, eri tunnettuus.. Jokainen case on kuitenkin yksilö ja sitä on lähdettävä rakentamaan niistä lähtökohdista joita on annettu. Ja kai tässä on se ikuinen "suutarin lasten kengät". Silloin kun kauppa käy, ei ole aikaa keskittyä omaan tekemiseensä. En löytänyt tarvelähtöisillä hakusanoilla Googlettamalla Applea, Nikea enkä Red Bullia. Silti tiedän että he kaikki tekevät toimenpiteitä verkossa.. On siis vaikeaa kommentoida suoraa toisen omaa verkkonäkyvyyttä kun emme tiedä taustoja ja koko totuutta. Kohdentaminen on parhaimmillaan silloin, kun sitä ei edes huomaa..

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-12 14:37:05

Hyvä pointti tämäkin...nää "kenen vastuulla menestys on" jutut ovat varmasti ikuisuuskysymyksiä... en oikein keksi missä homma toimisi. It-puolella ei ainakaan ;)

Jutun "asiantuntemus" pointti oli pohtia mistä "näkemys syntyy" ei vaatia mainostoimistoja Twitteriin.

terkut! ja kiitos osallistumisesti...

V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.