Hittohemmetti

24.01.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Hittohemmetti

Tunnen jostain syytä aivan valtavaa riittämättömyyttä. Anna hetki niin selitän.

Opiskelen vaikuttamista joka päivä. Näen, koen, jaan ja pohdin asioita. Janoan yhteisöä ja hetkiä joissa keskustella asioista ja opeista. Töitäkin on riittävästi. Olen kiitollinen aika monen halusta tuta Rooman apuja.

Tunnen silti, että en oikein saa sanomaani läpi. Ehdotan asiakkailleni suunnitelmallisuutta, rohkeutta, kokeilemista ja oppimista matkan varrella. Yleensä aloitan nollapalaverista tai hyvän suunnitelman tekemisestä. Suunnitelmat eivät oikein tunnu asiakkaita kiinnostavan, työpajat ovat rahastusta ja niiden sisältö halutaan nähdä etukäteen. Jos nimikin sanoo työpaja, miten tulokset voisivat olla tiedossa etukäteen? Eihän se ole työtä, vaan teatteripalaveria. Kutsuisin työtä kyllä teatteriksi, jos se sitä vaatisi.

Osa-optimoinnin tulokset näkyvät. Yritykset adoptoivat osan ajatuksistani huonoilla lopputuloksissa. 46 seuraajaa videokanavassa, tyhjä Twitter-tili tai hajanaisia mainoksia naamakirjassa. Puhumattakaan yritysblogeista ilman kirjoittajan henkeä tai ääntä. Mutinaa tuulessa, tekemisiä joilla tuloksia ei voi syntyä. Vaikuttamisen synonyymi on monelle ”laitetaan sisältöjä sinne naamakirjaan” Hittohemmetti!

Olenko vain lyhytjänteinen? Miksi kokemukseni huutaa korvassa, että eihän tästä näin voi mitään tulla? Ristiriitaisin mielin pohdin pitäisikö itse hypätä riviin, jatkaa huutamista vai hiljentyä verkon pimeään.

Ehkä täytyy vielä koittaa kerta toisin. Kieltäytyä yhden päivän sparrauksista, välttää isojen kokonaisuuksien myyntiä ilman implementointia, sanoa suorempaan mikä toimii ja mitä tulee tapahtumaan.

Elämme ihmeellistä aikaa. Yrityksissä on suhteellisesti paljon resursseja markkinointiin, myyntiin, viestintään ja vaikuttamiseen. Silti saadaan uskomattoman vähän aikaiseksi. Kello käy ja kulut juoksevat. Ennustan tyyntä myrskyn edellä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jussi-Pekka Erkkola
2013-01-24 17:06:21

Oganisaatioissa kyse on kulttuurin muutoksesta, joka kestää sen 3-5 vuotta. Vanhasta ajattelusta on opittava pois ja osaamiseen on panostettava. Hommien muuttaminen on organisaatioiden sisälläkin vähintään haastavaa. Ulkopuolelta se on vielä vaikeampaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-24 19:27:05

Hyvin lausuttu! kiitos siitä. Itse koen että liiketoiminta-analyysit päätösten pohjalla ovat vain tosi heikkoja. Ehkä niiihin voisi panostaa enemmänkin. Arvostan osallistumistasi!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2013-01-24 20:03:18

Näkeekö yritykset vaikuttamisen samana kuin markkinoinnin/mainonnan? Vaikuttaminen on enemmän kuin kasa markkinointitemppuja. Vaikuttaminen on arvon ja suhteiden luomista.

Onko tämmöisissä puolivillaisissa osakokeiluissa mitään järkeä? Toinen jalka on laivassa ja toinen laiturilla. Mitä siitä seuraa? Ei ainakaan hyvää.
Mun mielestä palveluntarjoajalla on velvollisuus ja oikeus vaatia, että asiakas on mukana toiminnassa täysillä. Muuten tuhlataan vain kaikkien aikaa ja rahaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Häksä
2013-01-24 22:18:21

Nyt alkaa olla sellaista juttua, että menee samalla sisällöllä Talsaan ja Parnassoon!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Miisa Mink
2013-01-25 00:20:13

No siperia sitten lopulta opettaa. Nyt syntyy koko ajan yrityksiä, joilla on jo syntyessään jokin tavaroiden myyntiä suurempi tarkoitus, ideologia, eli tehtävä maailmassa. Sen mukana tulee vimmattu halu viestiä ja saada joukot mukaan viemään sanaa eteenpäin. Nämä uudet yritykset ovat myös yrittäjävetoisia ja sisältä henkilöstöään innostavia, jolloin niissä on vähemmän 'mä olen vaan töissä täällä' asennetta, ja sitä surkeaa viestintää. Koko porukka kun on sisäistänyt yrityksen olemassa olon tarkoituksen. Kyllä mainospaikka-viestijät on pian kitketty pois markkinoilta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Vilma Mutka
2013-02-18 10:22:06

"Ehkä täytyy vielä koittaa kerta toisin. Kieltäytyä yhden päivän sparrauksista, välttää isojen kokonaisuuksien myyntiä ilman implementointia, sanoa suorempaan mikä toimii ja mitä tulee tapahtumaan."

Jaan tuskasi. Ja kärsimättömyytesi. Antakoon ylemmät voimat pitkää pinnaa - sitä vaikuttavan muutoksen tekeminen vaatii. Koita vielä toinenkin kerta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-18 11:08:04

Kiitos! Kuten 925 opettaa: "tuntuuko hankalalta, yritetään silti" jotain siihen suuntaan...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Christoffer Nordberg
2014-01-25 11:12:34

Ne jotka on palkkatöissä, ei niiden ole pakko mitään tehdä. Kuhan nyt jotain tekee siitä' mitä paasaat niin hyvä niin. Yrittäjän, ja sen jonka elanton riippuu jokaisesta myyntikäynnistä, tehdystä markkinointiponnistuksesta jne on pakko. Elät (kuten minä) eri maailmassa kun ne jotka ovat korporaation suojissa. Mutta kyllä ne asiat sielläkin pikkuhiljaa tapahtuuu...patience my friend :-)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-01-25 11:49:42

Totta! Kiitos Tästä. Täytyy muistaa että kenen lauluja laulat sen leipää syöt vai miten se män :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tuukka Palokangas
2014-01-25 11:26:47

Ville, tuntumani on se, että yrityksillä ei riitä pitkäjänteisyys katsoa sinällään hyvän some-paasauksen tuloksia. Kun ensimmäisen mainoksen tai viiden tilapäivityksen jälkeen ei olekaan 1500 seuraajaa tai x:n verran lisää kauppaa, alkuinnostus lopahtaa.

Uskon kulttuurin tältä osin muuttuvan ajan myötä - onneksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-01-25 11:50:26

Tuukka, tämä on totta! Suomessa perinteisesti yritetään markkinoida kun myynti ei enää toimi. Eli aivan väärään aikaan... V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Olli Manninen
2014-01-25 11:54:18

Tää kirjoitus todella pysähdytti, tai oikeastaan sen ajoitus. Äijä on just vetänyt huikean Digitalist Network Forumin ja sitten tulee tällainen turhautuneisuuden ja kyynisyyden ärähdys. Ehkä syntynyt tapahtuman hybriksen ja oman arkityön ristiriidasta. Kun voisi tehdä niin paljon, mutta vanha maailma ei vaan taivu. Pitkän elinkaaren yritykset ovat historiansa vankeja eivätkä suostu muuttumaan vaikka pitäisi. Sun pitää Ville nyt poimia niistä organisaatioista esiin ne muutosagentit, jotka aktiivisesti sitoutuvat viemään sitä muutosta eteenpäin. Ja muista sen pitkäjänteisyys, ei asiat muutu hetkessä, vaikka niin haluaisi. Ei mulla muuta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-01-25 16:41:54

Olli! Tässä oli koira haudattuna ;) Juttu on tasan vuoden takaa 23.1. 2013 ... nyt asiat pal-jon paremmin... mutta aina voi marista ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jouni Weckman
2014-01-25 14:37:29

Yritysten kulttuuria on muutettava pala kerrallaan - älä Ville luovuta! Itse näen silloin tällöin positiivista muutosta, kun ihan perinteiseen mainoskampanjaan liittyy yrityksen oma aktiivisuus omissa kanavissa. Puhuimme vastakkainasettelun lopettamisesta. Mä näen mahdollisuuden parempaan, jos yritys onnistuu käyttämään omia mainoskampanjoitaan pysyvän sisäisen kulttuurin muutoksen keppihevosena. Mainonnan ja markkinoinnin tekijöillä, kun on yleensä isompi budjetti, enemmän resursseja ja kohtuullisen usein myös keinot jalkauttaa projekti firman sisällä. Uutta osaamista tarvitaankin piirtämään pidempi kaari kampanjoiden välille ja antamaan ymmärrettävästi tavoitteet usein aika mainostoimistovetoiselle suunnittelulle. Poikkikulttuuriselle ajattelulle on tarvetta enemmän kuin koskaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-01-25 16:53:07

Jouni! Erinomainen kommentti. Kiitos siitä! olet oikeassa ja malttiakin tarvitaan. Palataan hommiin asap! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Terhi Majasalmi (@TerhiMajasalmi)
2014-01-25 17:00:37

Mä sain yksi päivä törkeen hyvän kiksit, kun kuulin, että ajatukset, jotka jaoin yhdeksän vuotta sitten, tuottivat nyt tulosta. Tämä tapahtuma vahvisti omaa uskomustani, että oma työ kannattaa tehdä aina hyvin. Kulttuurin muuttaminen on hidasta työtä, mutta jokainen siemen voi olla se, mistä kasvaa mieletön omenatarha, siksi kannattaa pysyä itselleen uskollisena. Ville, jos on edes yksi, se on todiste, että voi olla muitakin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-01-26 07:48:51

Tämä on totta. On pidettävä mielessä että "matka on määränpää" eikä lopussa taida odottaa yhtään mitään. Myös muistettava että käärinliinoissa ei ole taskuja eikä yhtään päivää kannata jättää elämättä täysillä. Valoa kohti!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.