Tiukkapipot

22.01.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Tiukkapipot

Taidan olla ahdasmielinen. Ajattelen nimittäin yrityksen mission, strategian ja vision velvoittavan yrityksen toimimaan ja viestimään asetettujen lupausten mukaisesti. Ymmärrän strategian olevan sotasuunnitelma jolla toiminta erottuu kilpailijoista, kasvaa paranevan asiakastyytyväisyyden mukana ja tähtää jatkuvaan toiminnan parantamiseen.

Jos yrityksen missio tai visio puhuu intohimosta, johtajuudesta tai ratkaisemisesta, olettaisin toiminnan heijastuvan myös yrityksen viestintään. Tutkimalla suomalaisten yritysten ideoita, toimintaa ja raportointia hahmottuu kuva ajastaan jäljessä olevista korporaatioita, joita strategisten tavoitteiden tekeminen tai uuden luominen ei tunnu kiinnostavan. Jos olen väärässä, luulisin lukevani asiasta niin yrityksen tarinasta, strategiasta, viestinnästä tai tavoitteista innostuneesta lehdistöstä.

Mikä on suomalaisen johtamisen henkinen tila 2013? Onko keväällä 2008 alkaneet vaikeudet nujertaneet sukupolven johtajia, jotka ovat oppineet säästämään ja varomaan virheitä. Ainakaan rohkeita ajatuksia merkittävästä kasvusta, innovaatioista tai uuden luomisesta saa hakea. Tai sitten ne jäävät jostain syystä kertomatta. Onko yrityksen viestintä vieläkin lapsen kengissä? Eikö tarinan voimaa tajuta lukuisista henkilöityvistä menestystarinoista huolimatta? Eikö suomalainen johtaja ymmärrä että tarina on jopa todentuvia tuloksia tärkeämpää? On yritettävä kaikkensa ja kerrottava se, vaikkei onnistumisesta olekaan varmuutta.

Yritys tarvitsee merkittävän tehtävän tai innostavan vision. Mieluiten molemmat. Visiosta johdettu kasvustrategia konkretisoi tulevia haasteita, antaa tehtävälistan henkilöstölle ja luo puitteet yrityksen toiminnan tavoitteilla. Hyvä missio saa ihmiset panostamaan yritykseen. Kiinnostava kokonaisuus tekee yrityksestä haluttavan niin sijoittajille, kumppaneille kuin asiakkaillekin. Millainen on haluttava yritys vuonna 2013? Vastaan mielelläni.

Aloite. Tehdään ”unohdetuista” alue- ja tehtaanjohtajista henkilöstön valmentajia, . Paikallisia kasvoja, henkilöstömestareita ja yrityksen strategian vauhdittajia. Siirtyminen tuotantotalouden malleista matriiseihin ja portfolioihin on tehnyt kansallisista päällysmiehistä, entisistä mahtimiehisistä paikallisia virkamiehiä joille ei tunnu selkeää paikka yrityksen strategiasta löytyvän. Johtoryhmät vetävät. Miksi jättää nämä arvokkaat kasvot ja osaajat hyödyntämättä? Miksi ei valmennettaisi paikallisista yritystarinan takuumiehiä?

Voisin kirjoittaa tähän mielipiteeseen lukuisia esimerkkejä. Jätän ne kuitenkin mielummin kahdenvälisiin keskusteluihin. Kritiikin rinnalle on tuotava ratkaisuja. Elääkö yrityksesi strategia ja tarina vuotta 2013? Katso mitä Google, lehdistö tai yhteisöt toiminnastasi kertovat.  Pohdi sitten oletko valjastanut yrityksesi tavoitteet ja strategian hyötykäyttöön?

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jani Muhonen
2013-01-22 07:43:37

Niin kauan kuin menee riittävän hyvin, ei ole tarvetta uudistua. Niin kauan kuin osa toiminnoista vetää, ei uskalleta koko pakettia möyhäistä vaan aletaan leikkaamaan epäolennaisuuksista. Niin kauan ollaan muuttumatta kun ei ole pakko. Eikä nähdä että olisi ollut jo ajat sitten. Toivottavasti näemme vielä isoja kaatumisia, jotka toivottavasti herättävät ympärillä olijatkin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

mikkoanttila
2013-01-22 08:47:31

Yritin kerran kaksitoista kuukautta muuttaa erään yrityksen suuntaa ja pinttyneitä tapoja. Projektiin liittyi myös sukupolvenvaihdos, jolla turvattaisiin uusien ideoiden varttuminen ja tartuttaminen yrityksen toimintaan. Tällä kertaa työ alkoi kirjaimellisesti käärimällä hihat, toteuttamalla yrityksen lattiasta kattoon ulottuva siivous. Työpöydillä ei voinut enää työskennellä, koska paperia oli kertynyt pinoiksi katonrajaan asti.

Valitettavasti vanhempi yrittäjäpariskunta ei ymmärtänyt "poistua" työpaikalta, vaan jäi katsomaan miten homma hoituu. Heittäessäni vuoden -92 paikallislehden mainossivuja keräykseen, patruuna nappasi kädestäni kiinni ja kysyi "mitäs se Poika kuvittelee oikein tekevänsä?"...

Jos asenne on tämä, tulokset ovat sen mukaiset. Vaikka liiketoimintasuunnitelma olisi Kymmenen käskyä, se ei vaan uppoa. Olenkin miettinyt, että mihin yritykset tarvitsevat liiketoimintasuunnittelua? Olen tehnyt useita suunnitelmia, mutta useimmissa yhtiöissä tarkoin valittu "yhteinen linja" murtuu 15 minuutin keskustelulla, kun yritys päättääkin alkaa myymään appelsiinien sijaan banaaneja.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Ryhänen (@Pecuman_)
2013-01-22 16:22:44

Hyvä kirjoitus. Hyvä kommentti myös Mikolta, olen itse ollut vastaavanlaisessa tilanteessa. Pölyttynyt ja pysähtynyt yrityskulttuuri, jossa yrittäjät pyörivät hämmentämässä soppaa ja vesittämässä muutoshanketta. "Joo kiva, tehdään vaan uudistuksia voidaan tehdä, mutta mitään riskejä ei saa ottaa", toteavat omistajat.

Väitän myös, että suurella (suurimmalla?) osalla henkilöistä, jotka istuvat yritysten hallituksissa ainoastaan omistuspohjalta, ei ole pienintäkään käsitystä siitä, mihin suuntaan yritystä pitäisi kehittää.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-22 17:09:53

Kiitos Pekka! onpa hienoa kun jengi osallistuu. Kiitos.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-22 23:33:05

Tälläistä tämä on... Hyvä esimerkki! Voimia V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ari Mäkinen
2013-01-22 09:27:34

Olin eilen tutustumassa erääseen yritykseen ajatuksena miten voisimme heitä auttaa. Yrityksen kärkihenkilöt kertoivat auliisti toimialasta, yrityksestä ja sen historiasta. Tapaamisen aikana tuntui, että "hei tästähän syntyy keskustelua". Olin jopa hieman innossani, koska refelistallamme on hyvin samantyyppisiä asiakkaita, joten väitän tuntevani sitä henkistä maailmaa missä tämä yritys sisäisesti toimii. Tiedän myös jotain perusperiaatteita joiden kautta heidän toimialallansa operoidaan.

Mielestäni lähtökohdat ovat siis hyvät.

Lähtiessämme yrityksestä jäi sellainen tunne, että meidät sinänsä otettiin hyvin vastaan ja keskustelimme kyllä yrityksestä, toimialasta ihan laajastikin. Saimme tehtäväksemme toimittaa viikossa ehdotuksen yrityksen haasteen ratkaisemiseksi. Hyvä niin.

Lähdettyämme jäin hieman pohtimaan, onkohan tässä yrityksessä kykyä ottaa vastaan uusia-ajatuksia?

Epäilykseni alkaa vahvistumaan tänä aamua. Saimme nimittäin asiakkaalta meilitse yhteenvedon tapaamisestamme. Ajattelin, että hei ja wau. Nyt tehdään töitä proaktiivisesti ja yhdessä. Selvästi asiakas haluaa meidän olevan täsmällisesti samalla viivalla.

Nyt en sitten tiedäkään mitä ajatella. Luin nimittäin tuon muistion. Siinä on lueteltuna asiakkaan omat totuudet, otsikolla: "tähänhän me päädymme". Hassua asiassa on mielestäni se, että emme edes ole vielä siinä vaiheessa kun esitämme mitään. Keskustelimme vain taustoista. Noo, jokaisella on toki oma käsityksensä asioiden etenemisjärjestyksestä, ja yhteenvedot ja muistio sinänsä ovat ok. Ongelmaksi koin sen, että yhteenvedossa ei ollut yhtään asiakasnäkökulmaa. Kaikki listatut asiat olivat yrityksen sisäisiä vahvuuksia, mutta ne eivät sisältäneet mitään lupausta tai suoraan arvoa loppuasiakkaalle.

Olen törmännyt asiakaskentässä aikaisemminkin päätöskiireeseen. On kova kiire määritellä miten asiat ovat tai jopa miten jokin juttu toteutetaan. Siinä jää sitten ratekiat pohtimatta sekä tehdyn päätöksen muut seuraukset.

Tähänkö asiantuntijoita nykyisin käytetään, vahvistamaan oman porukan oikeassa olemisen tunnetta?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

MikkoSeppa
2013-01-22 10:51:45

Hyvä kirjoitus Ville!

Yksi iso ongelma on mainitsemasi litania; yrityksen missio, visio ja strategia. Kun kysyt näistä keskivertotyöntekijältä, huomaat alta nanosekunnin että joko missio, visio & strategia eivät ole tarpeeksi konkreettisia tai oikein jalkautettuja. Keskivertotyöntekijälle missiot sun muut näyttäytyvät johdon korulauseina ilman konkretiaa.

Miksi näin?

Jos ohitetaan se ikävä tosiasia, että suurin osa yrityksistä ei ole päivittänyt liiketoimintasuunnitelmaansa perustamisen jälkeen, niin toinen merkittävä syy löytyy helposti.

Kun näitä edellä mainittuja asioita työstetään, syyllistytään usein aivan liian vaikeaan kieleen. Mikäli mission tai vision pääsisältö ei aukea yhdellä lukemalla, on jotain pahasti pielessä. Eihän mission tai vision ymmärtämiseen pitäisi konsulttia tarvita?

Blogistani löytyy linkki ( http://www.mikkoseppa.net/blogi/miksi/ ) Simon Sinekin mahtavaan TED-talkiin liittyen tähän aiheeseen, kannattaa käydä katsomassa ja miettiä sen jälkeen olisiko Sinekin esittämässä tavassa tehdä asioita jotain itua.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-22 14:44:43

Kiitos! Hyvä kommentti ja hieno linkitys. Kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

jannenyyssonen
2013-01-22 16:00:29

Hemmetin hyvin kirjoitettu Mikko!

Itse lisäisin vielä tohon, että se mitä visiosta, missiosta ja strategiasta tulisi välittyä selkokielisenä lukijalle on yrityksen arvot (miksi). Jos yrityksen arvot ei kohtaa sekä sisäisesti työntekijöille ja ulkoisesti asiakkaille, ollaan ongelmissa.

Tiivistetysti voisi sanoa, että ihmisiä kiinnostaa se miksi teet, ei se mitä teet.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-22 16:15:10

mikko kirjoitta hyvin ja asiaa. täytyy lisätä seurattaviin! hyvä mikko! kannattaa tsekata myös jannen jutut. miehen kiteytyskyky on ihan timanttia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Miisa Mink
2013-01-22 11:51:27

Ja sitten on niitä yrityksiä jotka pitävät kynsin hampain kiinni missiostaan eivätkä viitsi vilkaista ikkunasta ulos. Täällä UK:ssa on juuri mennyt pari merkittävää brandiä - HMV ja Blockbusters - nurin. Johto ei suostunut uskomaan, että kuluttajien ostokäyttäytyminen on radikaalisti ja pysyvästi muuttunut. Olikohan se Sarasvuo, joka sanoi, että johdon tärkein tehtävä on konkurssin lykkääminen tuonnemmaksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-22 14:55:46

Kiitos Miisa! näinkin on. Ja onhan jarilla ollut hetkensä...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-01-22 17:51:53

"Mutta miten paljon me myymme lisää tarinoita kertomalla?"

"Ei tässä ehdi mitään somepäivityksiä tehdä, kun pitää tehdä tuotekehitystä ja saada vienti vetämään."

"Kyllä meidän hakukonemainonta on hyvin hoidettu."

Viimeisten parin viikon aikana kuultua.

Kiitos Ville tästä tekstistä!

Pari väitettäni tähän alustukseksi: tarinat ja uutiset ovat ihmisyyden ytimessä. Ei niiden tarve ole mihinkään kadonnut. Eikä katoa. Nuotiopiirit ja savumerkit ovat vanhoja kanavia, yritysten uudet ovat ansaitussa ja omissa medioissa.

Se suomalainen yritys, joka on panostanut tarinankerrontaan eniten, on kasvattanut pörssiarvoaan jo - mediaa lainatakseni - "huolestuttavan suuriin" lukuihin. Puhun Koneesta, joka keräsi aikanaan lontoolaisten tarinamaakareiden avulla yrityksen henkilökunnan keskuudesta suuret määrät sankaritarinoita, ja alkoi käyttää niitä niin sisäisessä kuin ulkoisessakin maine- ja myyntityössään.

Olin menneellä vuosituhannella vuoden verran mukana Poika ja ilves -elokuvaprojektissa. Esittelimme leffaa etukäteen lapsiperheille Korkeasaaren pimeässä syysillassa, Kissojen yössä. Tutustuin kansainvälisiin rahoittajiin kuvausvaiheessa Korouomassa ja taisin jättää tunnejäljen muistoksi kippaamalla äijäporukassa lämmikkeeksi yhden jaloviinan. Keskellä hyytävän kylmää pakkaspäivää. Katsoimme toimittajien kanssa vieressä, kun Jarmo Mäkisen näyttelemä pahis ampui rakkaan susikoiransa. Tai näytteli sitä. Tapasin noita toimittajia vuosien jälkeen, ja aina he muistelivat yhteistä kokemustamme.

Leffabisneksestä opin, että vetoava tarina ja elämyksellinen viestintä ovat aivan killeriyhdistelmä. Sitä oppia olen sitten vuosien aikana saanut aika monen asiakkaan mainetyössä käyttää heidän hyväkseen.

Hajuton, mauton ja harmaa yritys ei vetoa asiakkaisiin, parhaisiin työntekijöihin eikä huikeimpiin kumppaneihin. Onneksi yhä useampi - kuten sinä Villekin - on nyt alkanut puhua tarinankerronnan voimasta. Rohkeutta ja ajankäytön uudelleen ajattelua tarvitaan paljon, ennen kuin tarinat alkavat elää.

Puhumattakaan Koneen kaltaisista loistavista esimerkeistä ja kärsivällisyydestä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-22 18:35:53

Kiitos itsellesi! Go!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ari Huttunen
2013-01-22 20:35:00

Tarinoissa on ollut aina voimaa ja on edelleen. Niitä kerrotaan poikaporukoissa, tyttöporukoissa, työporukoisssa. Vanhemmat kertovat niitä lapsilleen ja ystävilleen.
Tarina elää. Jos vanha tarina ei toimi, pitäisikö kertoa uusi parempi - ei menneisyydestä vaan paremmasta huomisesta. Vastaus on jokaisen itse löydettävissä. Yrityksissä ja yhteisöissä se on hieman haastavampaa, koska kokemus menneestä on jokaisella erilainen, toisaalta voisiko tulevaisuussuuntautuneessa tarinassa olla yhteinen näky - visio. Voisiko tarina innostaa ja kannustaa vaikeinakin hetkinä vastaamalla kysymykseen miksi. Miksi teen mitä teen, miksi me teemme tätä. Minusta voisi - lähtisitkö mukaan rakentamaan parempaa tarinaa.? Itsellesi, yhteisöllesi, meille suomalaisille... Millainen se tarina olisi. Voisitko olla sen tarinan kertoja - olisitko mieluummin se, josta tarina kerrotaan?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-22 22:55:57

loistava kommentti Ari! kiitos. kaipaan kävelyjämme.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ari Huttunen
2013-01-24 12:20:10

Kiitos Ville, aloitetaan maaliskuussa kun kelit lämpenee ja aamulla on taas valoisaa. Valoa kohti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.