Vastustan henkilöbrändäystä

20.01.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Vastustan henkilöbrändäystä

Käsitteenä henkilöbrändäys on karmea. Ajatus sisältää ainakin viitteitä manipuloinnista, ohjausta, leikittelyä ja ”jonkin esittämistä.” Ainakin kaikille, joille asia tuntuu vieraalta. Aivot kertovat heti, että ”tuo on kyllä varmaan väärin.” Nyt minua viedään, vaikka niin tehdään itse asiassa joka päivä.

Jos rakennusmies, leipuri, maalari, insinööri tai taiteilija nousee työnsä ja persoonansa kautta hyvään maineeseen, pidän onnistumista erinomaisena. Ja onnistuminen ei tapahdu itsestään, eikä vahingossa. Jokainen riittävän kunniahimoinen ”artisti” tekee riittävästi myös viestintää päästäkseen pinnalle, tullakseen asiallaan esille, tunnetuksi. Monille muusikoille, kirjailijoille tai arkkitehdeille se tarkoittaa vuosikymmenen puuduttavaa työtä kellareissa, hanttihommissa tai alan klubeissa. MUSEn nousua kymmenessä vuodessa stadion -luokkaan pidetään ihmeenä.

Itse ihailen mm. Dave Grohlin tapaa yrittää ja luoda koko ajan. Jatkuvaa uudistumista ja toisaalta oman brändinsä tietoista luomista. Tämän päivän Rock-jumala. Äidille ja tyttärille. Mietinkin mikä on se Dave Grohl -design, jolla myydään nyt myös elokuvia. SoundCityä kovasti odotellessa.

Olen vuosia tutkinut vaikuttamista verkostoissa. Olen pohtinut olisiko kokemuksistani kukaan muun kiinnostunut? Harkitsen jonkinlaisen päiväseminaarin tai aamukahvin järjestämistä aiheesta jos löydän yli 10 sitoutuvaa osallistujaa. Tällöin saadaan riittävän iso porukka haastamaan ja keskustelemaan aiheesta. Veloituksetta tietenkin.

Kiinnostaako sinua henkilökohtainen vaikuttaminen verkossa? Jos vastaus on kyllä, ilmianna itsesi minulle.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

jannenyyssonen
2013-01-20 11:51:54

Henkilöbrändäys on hieno asia. On hienoa, että ihmiset uskaltavat laittaa oman itsensä, ajatuksensa, arvonsa ja luonteensa muiden nähtäväksi. Totta kai henkilöbrändäys on manipulointia, tietynlaisen kuvan antamista itsestään, mutta niinhän meidän ihmisten kanssakäyminen on aina. Tietynlaisen kuvan antamista itsestä. Ihmisten kanssakäynti ei perustu faktoihin, vaan tunteeseen, joka toisesta välittyy itselle. Faktat eivät luo ihmissuhteita, inhimillisyys luo ihmissuhteita.

Suomessa on ihan tarpeeksi kasvottomia, tylsiä asiantuntijoita. Tervetuloa kaikki avoimet henkilöbrändit!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-20 19:07:11

julkinen sana on aina "hallittua todellisuutta" siinä janne on oikeassa. suurin osa meistä on "hyvällä tuulella somessa." valitaan mitä kerrotaan.

kyllä mielikuvat ratkaisevat "perceived value"

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Olli Hyyppa
2013-01-20 13:26:57

Olen samaa mieltä. Olet joko aidosti hyvä jossain (...tai huono). Tuollaisella meikkauksella rakennetulla johtajuudella ei kyllä saa mitään muutosta aikaiseksi.
Ajatuksesi verkoistossa vaikuttamisesta ja kokemuksen jakamisesta on hyvä. Olen kiinnostunut.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-20 13:40:27

Kiitos! Mielstäni on tärkeimpiä asioita tunnistaa että vaikuttaminen ei ota kantaa ammatin sisältöön.. Jokaisella alalla on omat huippunsa. Huipputekeminen henkilöityy nääkyvyyden ja tulosten kautta. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ari Huttunen
2013-01-20 14:03:37

Kiinnostunut.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jani Muhonen
2013-01-20 18:57:37

Kyllä kiinnostaa, ilmianto tulee tässä. Ja koska eilen juuri sain vision alkaa bisnestrubaduuriksi :), allekirjoitan senkin puolesta ajankohtaisesti ajatuksiasi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-20 19:05:50

aika hyvä visio! sovittiin toissaalla Tuukan kanssa että yritetään rakentaa hänen studiolleen kokoontumisajo. Kiinnostava toi trubis = bisnestrubaduuuuuuri.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Miisa Mink
2013-01-20 22:18:28

Henkilöbrandääminen ei olennaisesti eroa busineksen, tuotteen tai palvelun brandäämisestä. Liiketoiminnan tärkein tarkoitus, edut asiakkalle tai arvot saavat muodon tekojen, sanojen ja kuvien kautta. Tyhjännaurattajat paljastuvat eikä manipulointi kanna kovin pitkään. Toisaalta jos henkilö kirkastaa itselleen oman unelmansa ja tarkoituksensa tämän maan päällä (missio), ja kertoo siitä muille brandin kautta, eli selkeästi ja toistuvasti, on todennäköisempää, että hänen unelmansa lopulta toteutuu.

Henkilöbrandin kautta on myös mahdollisuus luoda sellaista kassavirtaa joka muutoin saattaisi jäädä saamatta. Varsinkin jos on aktiivisesti vaikuttanut verkossa ja kuulijakunta on laajentunut. Sinullakin Ville on varmasti mahdollisuus tuotteistaa yhtä sun toista, brandisi kautta :).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-21 07:21:47

Miisa,

Olet 100% oikeassa ja tiedän että olemme asiasta samaa mieltä. Hyvin kiteytetty koko ajatusmalli. Suomessa ei vaan saa puhua aiheesta tuollaisella termillä koska "brändiä" ei ymmärretä. Muusikot muka vahingossa ovat hyviä ja kiinnostavia, poliitikot lahjakkaita ja johtajat viisaita. tää on todellinen ajattelun pohjois-korea.

terkut! :) V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Eka Ruola
2013-01-20 22:33:05

Kiinnostaa, kiitos.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-21 07:19:47

hienoa! Järjestetään.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna (Kulmala) Lähteenmäki / Sonera
2013-01-21 10:13:53

Minua kiinnostaa myös henkilökohtainen vaikuttaminen verkossa, osallistun mielelläni. Asiantuntijoiden vahva verkkonäkyvyys ja osallistuminen on mielestäni merkittävä osa yrityksen asiantuntijuuden vahvistamista.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-21 21:46:15

Hienoa! Palaamme pikimmiten (kevään aikana) asiaan. Seuraile. blogiani. Kiitos viestistä! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Miisa Mink
2013-01-21 22:46:37

Joo mä tuun kanssa jos osuu aikatauluun :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Antti Koskinen
2013-01-22 11:40:37

Olisi kyllä kiinnostavaa kuulla, minkälaisia kokemuksia vaikuttamisesta sinulle on kertynyt vuosien saatossa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-22 14:25:59

Seuraa blogia! ilmoitamme kokoontumisesta asap. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Teppo Toivonen
2013-02-11 00:01:41

Verkostoituminen, vaikuttaminen verkossa ja henkilöbrändidialogi, kiehtovia aiheita, voin järjestää puitteet tapaamisen intellen officella jos kiinnostusta löytyy, aikataulusta kiinni. Aamusemmat toimii paremmin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-11 07:00:14

Kiitos Teppo! Meidän pitäisikin tavata. Katsotaan jos saatais joku isompi järjestäjä innostumaan tästä henkilövaikuttamisesta... palaamme! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heli Sirkiä
2013-02-21 12:45:41

Hei kaikki - toisin tähän henkilökohtaisen vaikuttamisen keskusteluun vielä vähän erilaisen, täydentävän näkökulman: miten voidaan henkilön ja yrityksen identiteetit nivoa yhteen optimaalisella tavalla? Tämä sivuaa Susannan kommenttia yrityksen asiantuntijuuden vahvistamisesta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-21 16:05:44

Kiitos Heli! tätähän se tulevaisuus on. profiloituvat työntekijät osana työpaikan brändiä ja toisinpäin. Halusimmepa tai emme, "kaikista" tulee jonkinlainen persoona, henkilöbrändi!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-02-25 09:07:08

Mielestäni henkilöbrändäys on yrityksille jopa välttämätöntä. Meillä on musta aukko ihmisistä jotka yritys voi laittaa "näytille" kun persoonallisuus ei tahdo riittää, vai onko se vain se että kulttuuriimme ei tahdo kuulua esilletulo vaan tietonsa ja taitonsa olisi syytä pitää piilossa. Masayardsilla oli töissä tyytyväisiä hitsareita kun IsoMasa oli yhtiön keulakuvana. Persoonallisuudet ovat tulevaisuuden menestystekijöitä, tasapaksu yritys ja ihmiset eivät erotu, vaan luova hulluus kunniaan ja menestyksen marjat taskuun.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-25 09:54:26

olet aivan oikeassa! olen täysin samaa mieltä ...odottelen tässä ilmapiirin lämpenemistä ja sitten aiheesta enemmän. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heli Sirkiä
2013-02-25 13:59:52

Tuo "näytille" laittaminen ei tosiaan ihan ole meidän suomalaisen työkulttuurin ydintä. Mutta toisaalta siitä voi olla selkeää hyötyä, jos asiaa katsoo toiselta kantilta: a) asiakaspalvelussa persoonien esiintuominen vahvistaa kokemusta esim. verkossa (joko valokuva tai videokuva) tai b) asiantuntijaorganisaatiossa se tukee yrityskuvaa ja todennäköisesti alentaa myynnin kustannuksia tuomalla osaamista ja persoonaa paremmin esiin. Ihmisten kanssahan sitä asiakassuhteet syntyvät, ei osaamisten;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-25 16:08:38

täsmälleen samaa mieltä. erityisesti kaikki asiantuntia-alat tarvitsevat kasvoja. kaikki menestystarinat ja yritykset aina henkilöityvät. väkisinkin!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.