Tulin uskoon

14.01.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Tulin uskoon

Ymmärrän vihdoin miksi et usko minua. Ainakaan ihan joka kerta kun kohdataan. Eihän se itseasiassa ole tarkoituskaan. Olen vain usein pohtinut uskaltamistasi, rohkeuttasi ja kunnianhimoasi yrityksesi kehittämiseen. Mikä päätöksenteossa liittyy haluun, motivaatioon, uskaltamiseen, osaamiseen, venymiseen ja valintoihin? Miksi asiat tahtovat mennä kuten menevät?

Olen pohtinut vuosia miksi suomalaiset yritykset useinmiten tyytyvät kohtaloonsa, vertaavat itseään muihin samanlaisiin ja tekevät sitä mitä ovat tottuneet tekemään. Miksi uuden luominen on meille niin vaikeaa? Jouluna oivalsin, miksi yritysjohto toimii pääosin näin.

Satuin kuuleman radio-ohjelman aivoista. Asiantuntija kertoi kuinka hieno järjestelmä aivot ovat. ”Aivot on rakennettu suojelemaan ihmistä vaaroilta. Lähtökohtaisesti jokainen muutos ja uusi asia ovat aivoille potentiaalinen vaara, riski.” Aivot työstävät tilannetta ja pohtivat kannattaako ärsykkeeseen reagoida.

Heureka! Olen siis kävelevä pommi. Ehdotan uusia ajatuksia, parempaa ajattelua ja toiminnan tehostamista. Vain masokisti kuuntelee Tolvasta. Nyt ymmärrän paremmin epäuskoasi.

Ymmärrän että olet raskaan ja merkittävän tankkilaivan kapteeni. Riskit ja monimutkaisuuden aste ovat korkealla. Haluat johtaa toimintaasi menestyksellä ja pysyä pinnalla. Tolvasen helikopterilla tuomat terveiset ovat kuin sukkapuikkoja sielun sopukoissa. On helpompaa katsoa kun ajatukset häviävät taivaanrantaan kuin ryhtyä muutokseen. Siksi kompromissit voittava lähes joka kerta.

Me olemme erilaisia. Olen vuosikymmenen pomppinut tankkerilta toiselle. Nähnyt riskejä, virheitä ja epäonnistumisia. Olen vastuullinen kaikessa siinä, mitä sinulle ehdotan. Olen valmis henkilökohtaiseen vastuuseen. Olen nähnyt kymmeniä kertoja miten rohkeus ja uskaltaminen synnyttävät positiivisen kierteen, siivittävät yrityksen kasvuun ja parantavat asiakkaiden ja henkilöstön arviota yrityksen toiminnasta. Tiedän että se toimii. Tiedän miten se synnytetään vastuullisesti, tiedän miten ihmiset lähtevät mukaan. Tiedän myös miten suunnitelma ei onnistu. En ole täydellinen, mutta asiassani poikkeuksellisen kokenut.

Haluaisin saada sinut uskomaan. En jaksa inttää mutta lupaan piirtää, näyttää, verrata ja osoitta lukuja. Lupaan kertoa parhaan mahdollisen arvion vaatimuksista ja vaikutuksista. Edessä on paljon parempaa tekemistä. Miten ihmeessä saisin sinutkin uskomaan?

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.