Ota Dallasin mallia mediasuunnitteluun

13.12.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Ota Dallasin mallia mediasuunnitteluun

Haluan luonehtia tämän hetken mediavalintoja sanoilla käsittämätön, epäuskottava, outo, kummallinen ja ajattelematon. Niin pahalta tuntuu seurata puuhastelua sivusta. Nyt ei riitä pelkkä pieni pintaremontti.

Mieti yrityksesi medianäkyvyyttä. Mitä HS kirjoittaa, miten Facebook kulkee, suosittelevatko asiakkaat toisilleen ja mihin rahasi valuvat? Ummista sitten hetkeksi silmäsi, pohditaan yhdessä miten asioiden tulisi olla.

Leikitään Dallasia. Minä olen maksakirroosissa kitisevä JR, sinä voit olla valintasi mukaan Bob, Linda tai Sue Ellen. Omistamme perheyrityksen. Keskustelemme tulevan vuoden markkinoinnista.

”Olemmeko niin heikkoja, että joudumme mainostamaan tuotetta?” Kysyn palaverin alussa. Huoneeseen laskeutuu kireä ja vaivautunut tunnelma. Alat ehdottamaan, että jotakin olisi kuitenkin syytä tehdä kilpailukyvyn vaalimiseksi. No onhan meillä omat kanavat kunnossa? Kysyn koko ryhmältä? Kannattaako meidän laittaa senttiäkään Southforkin ulkopuolelle ennen kuin tuotteet, palvelut ja jakelu ovat kunnossa? Onko syytä lähteä kalastamaan jos omat kanavat eivät toimi? Jankutat kilpailijoiden tekemisistä. ”Käytetään omien kanavien ohella ilmaista näkyvyyttä, tokaisen. Tehdään jotain niin kiinnostavaa että julkisuuskin siitä innostuu? Aloitetaan kunnon YT:t, kerrotaan, että luomme tulevana vuonna lisää työpaikkoja. Yritetään laittaa naamari lehden kanteen.

Tunnelma on vaivautunut, haluat päättää palaverin.  Koska tunnen olevani ryypyn tarpeessa, totean lopuksi. ”Ehkä voidaan jotakin rahaa käyttää, mutta vasta sitten, jos tarvitsee, kun omat ja nämä ilmaiset mediat on huolella hyödynnetty.” Keräät suuttuneena tavarasi ja lähdet itkemään työpisteellesi. Ajan myötä annat kuitenkin periksi ja tiedät olleeni oikeassa. Rahaa ilotulituksiin on turha käyttää jos tekemisessä ei ole syytä juhlia.

Mediaympäristö on muuttunut pysyvästi. Olen huolestunut kun alan julkaisu Markkinointi & Mainonta kirjoittaa Valion uuden markkinointijohtajan otsikoksi jotakuinkin ”Ei luvassa nopeita muutoksia.” Odottaisin Valioltakin nimenomaan tämän päivän ja huomisenkin ajattelua tekemiseensä.

Viimeisen vuosikymmenen mediatoimistojargon kontaktointi, tavoittaminen, näkyvyys jne. ovat termeinä  tiensä päässä. Terpit ja Pertit eivät ole vaikuttamista. Ne ovat mainosnäkyvyyttä, jonka arvo inflatoituu lähelle nollaa. Yksisuuntaista tuputusta ilman ajattelua, vuorovaikutusta ja osallistumista. Tarvitaan sellaista asiakkaiden huomioimista, jolla syntyy tuloksia niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Kestävää brändityötä digiaikana. Avainsanoja ovat omat kanavat, ansaittu media, yhteisöt, palvelumuotoilu ja strateginen markkinointi.

Toivottavasti et luettuasi ajatellut, että helppohan se on vänkyttää, mutta mistä toimivat esimerkit? Käytä tunti ja tutustu Niken, Coca Colan, Applen, Googlen tai muun massamarkkinojien tuoreisiin markkinointistrategioihin. Soveltamiseen tarvitsetkin varmasti ammattiapua. Se tässä uudessa maailmassa tuntuu olevan kaikkein vaikeinta. Ymmärtää että se mikä tuntuu, huomiselta tapahtui jo eilen ja on tämän päivän arkea.

Lue myös tämä. http://econsultancy.com/fi/blog/11316-the-2013-cmo-challenge-content-digital-and-organisational-attribution

Ja Tässä villen ajatus mitä pitäisi ajatella. http://www.slideshare.net/VilleTolvanen/2013-morebetterless-15567020

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.