Huonot ideat verkossa & Yhdysvaltojen tuleva Presidentti

06.11.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Huonot ideat verkossa & Yhdysvaltojen tuleva Presidentti

Oletko huomannut yritysten sisältöideoiden surkeuden verkossa? Mainoksia, tiedotteita ja surkuhupaisia yrityksiä ostaa painalluksia. Ei nyt mainita nimiä, että ei tarvitse kuunnella tuittuilua. Tiedätte kyllä itse. Verkon saastuttajat.

Menestyvän sisältöstrategian luominen verkkoon vaatii oikeasti hyviä ideoita. Ymmärrystä siitä, miten sosiaaliset mediat käyttäytyvät, millainen on hyvää sisältöä ja miten se leviää? Menestyksen salaisuus ovat ns. ”solmukohdat” Kiinnostava ja levityskelpoinen sisältö saattaa osua hermopisteeseen, josta se jaetaan tuhansia kertoja. Olen testaillut paljon erilaisen sisällön käyttäytymistä indeksoitumisessa, näkyvyydessä, leviämisessä somessa jne. Minulle on matkalla syntynyt aika hyvä käsitys mitä yrityksen tulisi tehdä, miten se luo kokoaan suuremman näkyvyyden verkossa. Sisällöt ja niiden oikea levittäminen ratkaisevat.

Levityskelpoinen sisältö on joko aidosti hyvääsubstanssia jostain kiinnostavasta asiasta, tai kiva juttu, jota on hyvä peukuttaa. ”Tekee hyvää, tai maistuu hyvältä” lienee helpoin tapa tunnistaa leviävä sisältö. Maslowin tarvehierarkia toimii tässäkin. Käyttäjät varovat leimautuvansa mielipiteisiin, vahvempiin purkauksiin tai kannanottoihin. Sen sijaan ”tryffelit saapuivat Stockmannille” on ”uutinen” joka hyvin kuvitettuna leviää mukavasti.

Olen ihmetellyt yritysten vaikeuksia johtaa markkinointiaan. Osa pärjää Somessa mainiosti mutta tekee täysin käsittämäntöntä mainontaa. Jotkut osaavat mainonnan ostamisen mutta eivät sisältömarkkinointia. Ylipäätään markkinoinnista puuttuu yhä edelleen liiketoimintaosaaminen. Se näkyy kaikessa tekemisessä. Tehdään kuten on aina tehty, ei niinkuin pitäisi tehdä, ei niinkuin omaa yritystä johdettaisiin.

Ammatti nimeltä markkinointi on murroksessa. Ennen riitti kyky hoitaa projektia ja ostaa palveluita mainos-, media- ja viestintätoimistoilta. Asioida vähän mediassa. Digiaika vaatii toisenlaisia taitoja. Yrityksen liiketoiminnan tuntemusta, kokemusta asiakasrajapinnasta, asiakkaiden ja kilpailijoiden ymmärrystä. Kuullostaako strategialta? Niin kuullostaakin. Monessa liiketoiminnassa markkinoinnin tehtävä ”avata markkinoita,” strategian tehtävä ”johtaa tulevia taistoja ja vaalia kilpailukykyä,” sekä liiketoiminnan tehtävä kehittää uutta yhdistyvät. Tässäpä haaste meille kaikille.

Parasta sisältömarkkinointia, mainetta ja ”brändijournalismia” yritys tekee tallentamalla, raportoimalla ja dokumentoimalla enemmän yrityksen toimintaa.(vrt. corporate cross media). Avautumalla ja julkaisemalla rohkeammin saadaan enemmän näkyvyyttä ja vaikutuksia. Johtamalla älykkäästi ja luomalla IDEOITA saadaan vaikutuksia.

Onnea Yhdysvaltojen uudelle presidentille (Obama) jonka parempi sisältötyö sittenkin voitti?

ps. Rakensin Slidehareen yksinkertaisen kuvauksen hyvän sisältöstrategian luomisesta verkkoon linkki tästä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne Nyyssönen
2012-11-09 22:17:16

Tällä hetkellä sosiaalisen median markkinoinnista ainakin 90% on push-markkinointia. Push, push, push niin kuin viimeiset 50 vuotta on tehty. Ainoa vain, että tänä päivänä asiakas itse päättää mitä sallii itselleen markkinoitavan. Hyvin todennäköisesti häntä ei kiinnosta yrityksesi lehtimainos, tai TV-spotti, tai hieno vilkkuva banneri.

Facebookin 'tykkää ja voita'-markinointi on typeryyden huipentuma. Tykkäyksiä ja uusia seuraajia tulee varmasti kasoittain, mutta kuinka moni näistä ihmisistä tulee koskaan sinulta ostamaan tuotetta? 1%? 0,1%? 0,001%?

Kuten Ville sanoit hyvä sisältö on kuningas, mutta konteksti on se, joka todellisuudessa pitää valtaa. Konteksti on se, joka luo suhteen yrityksen, arvon ja asiakkaan välille. Kontekstin puute johtaa emotion puutteeseen, jota ilman sisältö haihtuu siihen harmaaseen massaan kaiken muun markkinoinnin kanssa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.