Yritystohtori Tolvasen liikeideat

02.11.2012 | Liiketoiminnan kasvattaminen | Ville Tolvanen

Yritystohtori Tolvasen liikeideat

Olen ollut perustamassa yli kymmentä yritystä, jotka kaikki vielä toimivat. Todennäköisesti juuri sen takia, että olen viipyillyt mukana niissä vuodesta viiteen. Olen enemmän arkkitehti kuin rakennusmestari. Hyvässä ja pahassa.

Minulla on hyvää kokemusta mm. Q.P.R. Finlandin, Intervision, Marchitectsin, Darwinin, Terve Median, Verkossa Median, Coronarian, Mectalentin, Pro Kaupantekijöiden, Haastavan, Specsavers Finlandin ja monen muun yrityksen rakentamisesta. Taitavat olla kaikki palveluyrityksiä. Eräs Rooman perustamisen keskeinen idea oli luoda uusia kasvuyrityksiä. Kuvittelin että yhdistämällä hyvä yrittäjä, kasvustrategia, ohjaus ja riittävät puitteet pystymme nopeasti luomaan lisää menestystarinoita.

Yllätyin, kuinka vaikeaa on saada suomalaisia ryhtymään kasvuyrittäjiksi. Ymmärrän että kokemusta itse tekemisestä on liian vähän, yrittäjiksi päätyy uppiniskaisia ihmisiä, jotka pelkäävät liikaa tai tietävät kaikesta kaiken. Huonot tilastot eivät koske heitä, he ovat niitä muita osaavampia tai onnekkaampia. Suurimmalle osalle riittää vähemmän, edes se, että ollaan olemassa ja selvitään.

On olemassa hyviä ideoita, mutta vielä tärkeämpää on hyvät yrittäjät. Ja aidosti Hyvä Yritys. Melkein mistä tahansa liiketoiminnasta saa kannattaa panostamalla siihen riittävästi. Monet eivät ymmärrä mitä menestyminen  todellisuudessa vaatii. Huomio on omassa tekemisessä eikä siinä mitä pitäisi olla tekemisessä. Usein voimavarat eivät riitä ison kuvan kehittämiseen arjen ohella.

Ohessa muutamia ajatuksia joita ainakin minä voisin olla kehittämässä…

 

  1. Helsinki Homes & Holidays. Kaikki kiinteistövälittäjät ovat samanlaisia. Myyvät samaa tuotetta vähän eri provisioilla. Voisiko välittämiseen ottaa uuden näkökulman? Helsingissä vieraileva, viipyilevä, muuttava tai ulkomailta saapuva asiakas? Mitäs jos yhdistettäisiin airbnb -henkinen ”vuokraa mun kämppä” vuokra-asunnot ja kiinteistövälitys? Tehtäisiin verkkopalvelu ja konsepti joka palvelisi venäjäksi, suomeksi ja englanniksi? Helsinki H&H? Missä viipyy kiinteistövälityksen Highendstudio?
  2. Eläinlääkärien ongelmana on se että, kaikki potilaat haluavat tulla samaan aikaan, työajan jälkeen. Kuluttajan ongelmana on missä hoitaa lemmikkiään leikkauksen tai muun operaation aikana. Koirahotellit yleistyvät. Miksi ei yhdistettäisi molempia Helsinki-Vantaan Lentokentälle? Rakennetaan PetPalace- joka hemmottelee lemmikkiäsi kun itse makaat Thaimaan hiekoilla? Olisiko kiva saada joulukortti koiraltasi jouluaattona? Tilata tekstiviestillä lisää spa-hoitoja ja rapsutusta? Eikö olisi hienoa että kissasi toipuisi leikkauksesta hotellitason hoidossa?
  3. Yhdistetään yritysten kehittäminen, ajan- ja elämänhallinta. Rakennetaan valmennusyritys, joka saa hallituksen tai johtoryhmän hyvälle tuulelle. Unohdetaan kuntosalijargonit ja mennään metsään, kannolle, kiville tai vesille. Laitetaan samalla vuosisuunnitelma, strategia tai kommunikaatiomallit kuntoon. Kuka jaksaa istua neukkareissa? Hymyilevä yritysjohto saa enemmän aikaan paremmilla fiiliksillä. Kukahan onnistuisi yhdistämään hyvän olon ja yrityksen tuloksen? Tehdään Ikiliikkujat oy, tai vastaava.
  4. Etelä-Suomessa on valtava määrä tulevia ovi- ja ikkunaremontteja. Remontointi on ikkunavalmistajien hallussa, velttoa ja laiskaa toimintaa. Perustetaan Tehoikkunat Oy, remonttiliike joka toimii kuin ikkunaremonttien jäätelöauto. Markkinoidaan ja myydään rappu- ja taloyhtiö kerrallaan, ei vaihdeta ikkunapokia vaan nostetaan asuntojen arvoa tehokkailla energia-, valo- ja sisustusratkaisuilla. Myydään samalla verhot, kaihtimet ja muut sisustustuotteet. Tuodaan asentajat etelästä, kasvatetaan tehokas toimintamalli ja tunnettu brändi. Enemmin tai myöhemmin joku valmistajista haluaa kasvaa asentamisen markkinoille. Työ ei lopu kesken, sen voin luvata.
  5. Perustetaan isännöinnin rinnalle Talotoimarit oy. Tarjotaan Etelä-Suomen suurille taloyhtiöille kimppatoimaria. Yksi asiantuntija toimii 4-5 taloyhtiön palkattuna hallituksen puheenjohtajana, tai ”toimarina”. Tekee ostot, alihankinnat ja kehityssuunnitelmat. Samassa taloyhtiössä ei tietenkään isännöidä. Toisissa voidaan tehdä sitäkin. Varsinkin ikääntyvien kiinteistöjen investoinnit ovat jo sitä luokkaa että niiden vaalimiseen tarvittaisiin rakennusalan tai isännöinnin ammattilaisia. Monesti asukkaiden, hallituksen ja isännöinnin edut eroavat toisistaan. Siksi kannattaa perustaa erikseen ammattijohtaja arvokiinteistöihin. Brändi ja tuotteistetut toimintamallit ratkaisevat tässäkin.
  6. Rokkikoulu. Maailma on täynnä muusikkoja ja musiikinopettajia ilman töitä. Rakennetaan rokkikoulu verkkoon. Erilaisia tunteja eri tyylilajeista, soittimista ja oppituntimalleissa eri ikäisille. Suurille ikäluokille Claptonia, nuoremmille Metallicaa aivan innoissaan oleville Rihannaa. Verkon yli, videolla, livenä ja oppitunteina. Konserteista ja huippuhetkistä voidaan myydä vielä tallenteitakin. Kuka jättäisi lapsen joulukonsertti dvd:n ostamatta? Miksi kukaan ei tuotteista, brändää, rakenna selkeää varausjärjestelmää kuten Terveystalo ja tarjoa musiikinoppimisen palveluja tuotteistettuna? Yhdistä soittajia ja opettajia? Kiinnostavaksi tämän tekee myös palvelutuottajien freelance -pohja. Ei synny kiinteitä kuluja nimeksikään. Paikankin voi harkita tarpeen mukaan ja Kaupunki on varmasti mukana luomassa nuorille tekemistä iltapäiviin. Kuka unohti keski-ikäiset? Niissähän on Suomen tulevaisuus, valitettavasti.
  7. Palveleva autokoulu. Lähes jokainen ajaa ajokortin, mutta ei välttämättä aja. Monella menee vuosia ajamatta, muutto pääkaupunkiseudulle vie ajohalut tai lasten syntymän jälkeen mies on hoitanut ajamisen. Miksi kaikki autokoulut keskittyvät teineihin? Miksi kukaan ei tuotteista ajokursseja joiden yksinkertainen syy on harjoittelu? Talviautoilu, uudet maisemat, takaisin rattiin, seniorikuski … elämässä on paljon tilanteita, jolloin ajotaitojen täydennystä voisi ostaa asiantuntijalta. Miksi kukaan ei sitä tarjoile? Tai saahan sitä ostaa, mutta miksi ei palvella?

Tällaiset yksinkertaiset, selkeästi verkostosta ja verkosta ponnistavat palveluyritykset ovat mielestäni hankkeita joita Suomessa tarvitaan. Suomalaisen yrittämisen tulevaisuus. Miksi kerron ideani ”julkisesti?” Koska ideaa tärkeämpää on maailmanluokan toteutus. Ilman erittäin hyvää brändiä, tiimiä, organisoitumista ja strategiaa et pötki pitkälle. Yritys jää vuoden kahden jälkeen polkemaan paikalleen. Tarvitaan kykyä ja kokemusta eri kasvuvaiheissa olevien yritysten johtamisesta menestystarinan rakentamiseksi. Alle miljoonan projekti on aivan eri asia kuin kymmenen miljoonan organisaatio. Senkin voi tehdä kolmessa vuodessa, joskus jopa nopeammin. Mihin sinä menet seuraavan tuhannen päivän aikana? Asetatko itse omat rajasi?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Antti I.
2012-11-02 18:16:27

Ville, ainakin kohta 6 on jo tehty, http://www.rockway.fi/ . Voisivat kyllä tarvita vähän sparrausta myynnissä ja strategiassa, mutta ainakin idea on hyvä. En tosin tiedä, opettavatko livenä ollenkaan, netissä ainakin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-11-03 08:26:32

moi, tsekkasin palvelun.. "ihan ok" musta live tapahtuma on aika keskeinen musiikissa... segmentoisin soittajat myös iän, kokemuksen, osaamisen & genren mukaan.. "soita creamia andy maccoyn kanssa" ja hinnoittelu tietty...

jatketaan! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anni Aaltonen
2013-03-09 20:29:11

Komppaan kaikkia kohtia. Mutta kohta 7 osui ja upposi. Niin miksi ei ole? Minä olen hyvä esimerkki siitä joka tarvitsisi lisätunteja rutattuani iki ihanan punaisen kuplavolkkarini vuosimallia 1963. Jälki oli aika karua. Peräänkuulutan autokoulua jossa olisi ymmärrystä myös niitä kohtaan jotka ovat läpikäyneet vakavan kolarin. Ajotaitoa voisi nykyään mun kohdallani verrata polkuautolla ajamiseen. Pitäähän nyt herranjestas autokouluilla olla senverran inhimillisyyttä että huomioisivat myös minun tyyppiset henkilötkin. Minulle ei tarvi tulla sanomaan " lähdet ajamaan vaan kyllä se siitä luonnistuu" ja taksa on 100€.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katja M
2016-11-03 13:55:46

Mietin tuossa ajellessa, että rekrytointimenetelmiäkin voisi muuttaa. Aivan kuten yritysten palaverikäytäntöjä. Miten hyvän kuvan haastattelussa saa ihmisestä, joka istuu pöydän toisella puolella, työhistoria kansiossa edessään? Selkä suorana. Ja haastattelija yrittää päteä. Eikö tilanteen voisi viedä tekemisen pariin ja keskustella siinä? Joko sinne luontoon tai työpaikan arkeen ja todellisuuteen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.