Omistajan moraali

27.10.2012 | strategia | Ville Tolvanen

Omistajan moraali

Luin juuri muutamasta 25-vuotiaasta ja heidän ajatuksistaan Hesarin NYT-liitteessä. Sitten huomasin taas Sanomalehtiyhtiö Kalevan yt:t ja monen muun yrityksen kurjuuden. Mieleeni palautui Kalevan harjoittama arroganssi ja internetin sisältöjen vähättely ainoastaan 14kk sitten. Ohessa Kirjoitukseni aiheesta 

Olen pohtinut löytyykö suomalaisiin yrityksiin uudistajia, muutoksen johtajia, ja ennen kaikkea, taipuvatko omistajat ja nykyjohto tarvittaville uudistuksille? Onko veneellä killuminen sittenkin mukavampaa kuin vastuun kantaminen? Miksi yritysten kilpailuedut, kilpailukyky ja pahimmillaan arvo pitää nollata ennenkuin nöyrrytään muutosjohtamiseen? Miksi internet tulee väkisinkin housuun, vaikka aikaa muuttua on ollut kohta 20 vuotta?

Olen pohtinut pidempään omistajien moraalista vastuuta tulevaisuudesta. Suurten ikäluokan yritysten rakentajilla tuntuu olevan päällä ajattelu: ”jos elämäntyöstäni ei tule miljoonia, vien sen mukanani.” Kuinka itsekäs omistaja voi olla? Eikö olisi fiksumpaa tehdä Kuten Hartwallit, Ingmannit ja Ehrnroothit ja myydä hyvän sään aikana? Investoida jonkin uuden arvon rakentamiseen? Antaa seuraaville sukupolville mahdollisuus?

Suomi on täynnä yrittäjätarinoita, joissa ”faija dokas rahat” tai hukkasi yrityksen toiminnan. Perheyritysten epäonnistuminen saattaa alueellisesti johtaa massatyöttömyyteen. Miten vaikea on taipua johtamaan jatkuvaa muutosta? Onko pakko tuijottaa peräpeiliin ja todeta että ei tarvi kun tälläkin pärjätään? Eikö egoa voisi kasvattaa sanomalla, että minä aloitin tarvittavat muutokset, pelastin yrityksen katastrofilta. Miksi aina pitää mennä vaikeimman kautta? Kuinka monta ”yrityksen tulevaisuuden” tuhoajaa istuu vallankahvassa. Jätetään jotain seuraavillekin, tunnustetaan ettei uutta osata, hyväksytään muutoksen tarve, laitetaan sireenit päälle ja aloitetaan muutos. Varmistetaan, että hautakiveen ei tarvitse kirjoittaa ”tuhosi yrityksen tulevaisuuden.”

ps. samanlaista ”moraalittomuutta” nähdään perheyritysten lisäksi kaupan ja palvelualan yrityksissä, teollisuudessa ja kaikissa yrityksissä, jotka eivät suostu ymmärtämään digitalisoitumisen muuttavan yrityksen toimintaa lopullisesti.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2012-10-27 07:25:08

Olisipa hienoa lukea tästä kommenttisi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-27 07:36:01

Ja yksinpuhelun liiteeksi linkki http://mediaviikko.fi/kaikki/uutinen/kommentti-manrolandin-konkurssi-iskee-kipeasti.html miten fiksua voi olla tilata painokoneita jos valmistaja menee konkurssiin?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

comments for this post are closed