Lopetetaan markkinointi

25.10.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Lopetetaan markkinointi

Tapasin toimitusjohtajan. Hän halusi minun arvioivan miten markkinointia tulisi organisoida, johtaa, kehittää ja mitata. Sanoin, että anna viikko niin palaan asiaan suositusten kanssa. Olisi tehnyt mieli sanoa heti alussa, että unohda koko juttu, tämä firma ei markkinoimalla parane.

Nyt kun olen päässyt kunnolla nollapalaverien makuun, on hienoa kun työpöydällä on samanaikaisesti yrityksen tavoitteet, strategia, johtaminen, myynti, viestintä ja markkinointi. Päästään aidosti arvioimaan eri osapuolien panostuksia ja roolia kokonaisuudessa. Päästään tohtoroimaan yritystä sieltä missä vika on.

Olisi typerää arvioida pelkkiä mainoksia tai markkinointiviestintää ilman yrityksen johtamisen, yrityskulttuurin ja tavoitteiden läsnäoloa. Miten yritystohtori voi auttaa jos annetaan pelkkä käsi tutkittavaksi? Ei mitenkään. Ilman kokonaisnäkemystä ei voi synnyttää kokonaisuutta parantavaa uutta. Tästähän suomalaisissa yrityksissä kärsitään laajalti, osaoptimoinnista.

Takaisin tohtorointiin. Sen sanon vielä, että on hienoa kun kysymyksessä on oma blogi, niin ajatuksissaankin voi harhailla ihan niin paljon kuin haluaa… Takaisin menestysyritykseen. Näin heti että yrityksen myynti ei toimi. Yritys on kasvanut, kasvaa ja menestyy, markkinointi on mutinaa tuulessa, mutta myynti ei toimi. Asiakaskohtaamisia, account managementia, liidejä, toimintaa, naama-aikaa, ihan sitä olennaista perustyötä on liian vähän.

Miksi siis markkinoida jos tuote, palvelut, strategia ja myynti eivät ole kunnossa? Ei kannata, älä markkinoi. On turha tehdä ”one-to-many” investointeja jos jalkamiehet eivät ole asemissa, toimituskyky kunnossa tai maine moitteeton. Miksi yritykset tekevät kaikkea edellä mainittua vaikka selvästikin yhden asian tekeminen kunnolla ei riitä?

Olen kantapään kautta oppinut olemaan tohtoroimatta yrityksiä, joiden johto ei ole aidosti sitoutunut kehittämään yritystä. Olen oppinut (toivottavasti) väistämään vallanpitäjiä, jotka tietävät kaiken kaikesta vaikka kärpäset surraavat heti korvien yläpuolella. Olen oppimassa enemmän ja enemmän panos-tuotos suhteen hyödyntämisestä. Älä panosta, jos odotettavissa ei ole tuotosta. Tuoton tuleminen vaatii onnistumista koko joukkueelta. Yksittäiset investoinnit valuvat harakoille.

Voitaisiin pitää Suomessa viikko ilman markkinointia. Katsotaan mitä tekemistä ei oikeasti tarvita. Ne joiden myynti laskee, saavat jatkaa. Ne joiden myynti pysyy ennallaan, tulevat yritystohtorille. Laitetaan hommat kuntoon ja yritykset kasvuun.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

janne gylling
2012-10-25 07:17:14

Itsessään markkinoinnissa ei ole mitään vikaa, eikä sitä tule lopettaa. Kysymys on siitä että mitä ne toimenpiteet ovat joita sen sisällä tehdään. Kaikki mitä teet tai jätät tekemättä, on markkinointia.

Kun kaikki digitalisoituu, silloin korostuu henkilökohtaiset tapaamiset ja niiden merkitys.

Yksittäiseen myyjään vaikuttaa se mitä koko yritys tekee. Hyvä tv-spotti voi saada myyjän kasvamaan sen tarvittavan mitan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-31 07:31:52

Ajatus olikin pohtia miksi tehdään kaikkea tehotonta... jos oltais välillä ilman niin voitais tehdä entistäkin paremmin ?! eller

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Tuominen
2012-10-26 04:44:39

Hyvä Ville! Jos sinä olet Jyrkifani niin minä olen Yle Puheen fani. Usein hyvää sisältöä fiksusta toimitettuna. Viime tiistaina oli jääkiekkoilta ja vieraana oli Jypin pelaajakordinaattori eli "skautti" Jukka Holtari. Häneltä kysyttiin viime kauden pelaajahankinnoista. Holtari sanoi, että paras hankinta oli se mitä ei tehty. Muut joukkueet kohkas ympärillä ja joku saattoi tehdä turhan hätäisiä liikkeitä ympärillä, mutta Jypi uskoi olemassa olevaan, antoi sen kasvaa ja lopussa kiitos seisoi. Oltiin rohkeita peilin edessä ja keskityttiin olennaiseen. Suurimmat haasteet löytyvät yrityksen tekemisestä ja olemisesta, harvoin markkinoinnista. Markkinointi pitäisi lopettaa niiltä osin kuin se hivelee jonkun päättäjän egoa eikä yrityksen liiketoimintaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-26 12:42:16

Hyvä kiteytys Pekka. EI markkinoida markkinoinnin takia!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.