Median tulevaisuus

14.10.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Median tulevaisuus

Almalla, Ylellä, Allerilla ja Sanomilla on kaikki, mitä menestymiseen digitaalisessa toimintaympäristössä tarvitaan. Sisältöjä, kanavia, brändejä ja käyttäjiä. Ongelma syntyy ainoastaan siitä, etteivät analogisen maailman suljettujen kanavien liiketoimintamallit toimi verkossa.

Verkossa iso määrä sisältöjä ja käyttäjiä tuottavat suoramarkkinoinnin tavoin toimintaa. Arvo syntyy vuorovaikutuksesta ja vain vastauksilla, toiminnalla ja aktivoinneilla on arvoa. Google hallitsee verkkomainontaa, ja se tarjoaa näyttöjä ilmaiseksi. Miten mtv3.fi tai Hesari voivat kuvitella heidän näyttönsä olevan arvokkaampia kuin Googlen? Se että mainos on artikkelin kyljessä ei tee siitä yhtään arvokkaampaa kuin suoraan asialla haettuna ”liiketoiminta 2020” tulokset? Veikkaisin jopa pelkistetynkin kohdistamisen toimivan tarkemmin kuin hakuammunta.  Jos vuodessa myydään 100 Alfa Romeota, miksi niitä ihmisiä pitää etsiä haulikolla? Jokainen Alfa kuski tunnistaa itsensä, kaverinsa ja seuraa yrityksen toimintaa. Turha siitä on sanomalehdissä tai televisiossa vouhkata. Vai onko miljoonat mediassa varattu niille kymmenelle uudelle asiakkaalle? Aika kalliita uusia asiakkaita.

Medioiden on nopeasti purettava sisäiset raja-aitansa ja ryhdyttävä kohderyhmäkeskeiseen portfolio-ajatteluun. Montako kaupunkilaista naista Allerin mediat tavoittavat? Kuinka monta päättäjää Alma saa vaikutuspiiriinsä? Display arvosta ja arvostuksesta on luovuttava ja ryhdyttävä ”kylvämään” näkyvyyttä toiminnan aikaansaamiseksi. Voiko Seiskalla myydä ipad:jä ja liittymiä? Voisiko Otavamedia hoitaa jonkun automerkin lanseerauksen? Etsiä Alfalle tuhat koeajoa? Sellaista on uuden talouden mediatoiminta. Välitetään kontakteja, kauppaa ja asiakkaita eri toimijoille? Sitähän sana mediakin tarkoittaa, kanavaa. Sähköinen media on myyntikanava, ei näyteikkuna.

Media jos joku tarvitsee nollapalavereita (lue lisää tästä.) Haaveilen johtoryhmien tai hallitusten työpajoista, joissa on mukana kärkiviisikko. Lasketaan yhteen brändit, kanavat ja käyttäjät, uudistetaan liiketoimintamalleja. Lasketaan paljonko yhdestä aktivoinnista on saatava liiketoiminnan muuttamiseksi kannattavaksi. Pohditaan paljonko peittoa on annettava Pöllölaakson ekosysteemissä yhden koeajon tai omakotitalorakentajan koukuttamisesta, ryhdytään Lumenen jälleenmyyjäksi verkossa. Myydään liittymiä ja vakuutuksia. Toimitaan myyntikanavana, mediana, liiketoiminnan edistäjänä ja kasvattajana. Katsotaan rohkeasti eteenpäin, luovutaan ajattelusta, joka ei enää kanna. Toivon kaikkea hyvää suomalaisille mediayhtiöille, tervehdys erityisesti sinä, joka uudistut ja uudistat ensimmäisenä. Teet palveluksen itsellesi, meille kaikille ja tulevaisuudelle.

Suomalaisena toivoisin Yleisradion näyttävän latua.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2012-10-14 07:29:16

Ah... Unohdin tietenkin mainita, että yhden yksittäisen mediakanvan omistaminenhan on aika pöljää. Sillä saa pienen näkyvyyden Digiversumissa ja huonoja tuloksia. Ne jotka kuvittelevat "siirtävänsä" asiakkaansa digikanaviin, siirtävät itsensä historiaan. Onkohan mediahistoria jo suosittu aihe?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ari J. Huttunen
2012-10-14 07:33:38

Tulevaisuus on kumppanimedioissa ja niiden hyödyntämissuunnitelmissa, ennenkaikkea siinä
Mitä merkityksellistä tehdään yhdessä yhteisten tavoitteiden eteen...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-14 09:35:29

Ari, Hiihtokin on ekosysteemi, myös mediassa... mikä olisi paras tapa kapitalisoida se? pohditaanko lenkillä? mitä jos hiihdon kaikki sisällöt olisivat yhdessä "NHL" portaalissa? Ylen kanssa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ketonen
2012-10-14 10:24:29

Sinänsä hyvää pohdintaa liiketoimintamalleista. 'Engagement' on avainsana eli se miten mediasisältö osallistaa ja saa lukijat jakamaan sisältöä ja suosituksia vaikuttaa myös kaupallisten viestien ja kampanjoiden menesteykseen. Eli syntyykö jakamisesta ja suosituksesta auton koe-ajoja, käyntejä verkkosivuilla ja ostoja verkkokaupassa.

Sen sijaan tässä ei otettu lainkaan kantaa sisällön journalistiseen laatuun. Miten käy uudessa ajassa yllätyksellisen tiedon löytymisen ja kenties jopa yleissivistyksen, jos me kaikki jaamme tietoa samanhenkisten kanssa. Siksi itse luen hyvin toimitettuja juttuja esim. The Economista ja NYT:issä ja miksei esim. Hesarin Kuukausiliitteessä. Laatujournalismi tuo monesti esille uuden näkökulman tai jopa asian jota et olisi osannut edes etsiä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-14 11:26:12

Timo,

Hyvä kommentti! Keskityin tässä juuri liiketoimintamalleihin... kirjoitin aiemmin sisällöistä. https://www.villetolvanen.com/2012/10/09/sisallot-ratkaisevat/

Olen kanssasi 100% samaa mieltä. Tarvitaan entistäkin kiinnostavampaa journalismia jota ihmiset haluavat kuluttajaa & levittää. Näinhän käy usein esim. Hesarin artikkeleille...

Terkut,

Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-14 09:30:32

Kiteytetysti: kun kauppa digitalisoituu, et voi väittää olevasi kaupantekijä laittamalla myyjän puolesta ilmoitusta mediaan. Sinun on yhdistettä asiakas & kauppais.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aslak de Silva
2012-10-15 14:43:40

Hyvää pohdintaa Ville! Mediatalojen tulisi todellakin pohtia näitä asioita huolella ja valmistautua tulevaisuuteen.

Mainostajan näkökulmasta varmasti moni haluaisikin maksaa pelkistä tuloksista. On kuitenkin vaikea olla ohittamatta mainonnan muuta vaikuttamista kuin pelkkää suoraa kiinnostusta tavaran ostamiseen.

Jos vaikka vertaa ehdottamaasi mallia perinteiseen kauppakeskukseen. Mikä saa asiakkaan tulemaan tiettyyn kauppakeskukseen? Miksi hän menee juuri tiettyyn liikkeeseen ja ostaa tietyn tuotteen? Jos hän kohtaa myyjän, onko ostos täysin myyjän ansioita? Voiko joissain tilanteissa myyjä vaikuttaa epäsuorasti ostamiseen (jolloin myyjä ei voisi kirjata kauppaa myynnikseen, mutta on todellisuudessa suurin vaikuttaja ostopäätökseen)? Pitäisikö myyjän ansioksi laskea kaikki myynnit vai vain sellaiset, josta hän voi osoittaa olevansa suurin vaikuttaja?

Mainonnan rooli mediassa on moninainen. Kaikki toki tähtää kaupallisuuteen ja myymiseen, mutta ei pidä unohtaa myöskään niitä perinteisiä portaita. Luulen että eilisen Felixin uroteon jälkeen laskuvarjohyppykurssit täyttyvät. Vaikkei se kohdistukaan tiettyyn tarjoajaan, niin kaikki tuosta hyötyvät. Nyt vaan pitää sitten saada massan tietoon, keneltä kursseja voi ostaa. Tällä kertaa vaikutus tulee "ilmaisen median" puolelta, mutta voisi ihan yhtä hyvin olla maksettua mainontaa. Medioiden tulisi tarjota ratkaisuja molempiin ja muistittaa mainostajia monimutkaisesta päätöksentekoprosessista. Jos hyppykursseja olisi mainostanut kuukausi sitten, tulokset olisivat todennäköisesti olleet huonommat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-15 15:05:17

hyvä kommentti! ainoa asia joka mietitytti... eikö felix ollut sisältöä/journalismia? eihän se ollut mainontaa. Redbull on mestari liittämään itsensä sisältöihin jota muutkin arvostavat?

näin sen ainakin itse näen... eilinen oli sisällön ja sponsoroinnin juhlaa!!!

vai?

ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Mattinen
2012-10-15 20:08:44

Wilbert, me ollaan kummatkin haaveiltu edellinen vuosikymmen toimivista liiketoimintamalleista. B2b-puolelle se syntyi silmäyksessä - mainontaa eri muodoissa. Mutta B2c vielä etsii tekijäänsä. Spotify, booxtv ja kohta paljon-paljon enemmän tarvitaan, että voidaan puhua toimivista malleista. Miksen voi ladata matkakorttiani netissä, toisiko kauppais mulle 10 lirtaa joka viikko, veisikö vakuutusyhtiö mun auton kerran vuodessa katsastukseen jne. Mä haaveilen näistä pienistä ja parista suuremmasta toiveesta.... Nollapalaveria odotellessa....

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-15 20:12:08

mikko! tämä kaikki on totta, ja täyttynee meidän vielä eläessä. Pidetään paljon nollia. saadaan vaikka mitä aikaiseksi.
V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.