Kulttuuristrategia

13.10.2012 | Kasvu | Ville Tolvanen

Kulttuuristrategia

Viime viikkoina on puhuttu paljon yritysten arvosta, tuottavuudesta, johtamisesta ja yrityskulttuurista. Nämä kaikki kietoutuvat kiehtovalla tavalla toisiinsa. Rakentamalla vetovoimaisemman yrityksen, johtamalla sitä paremmin ja viestimällä älykkäästi, rakennat myös toimialasi arvokkaimman brändin.

Ymmärtämällä avoimuutta, vuorovaikutusta ja ”ihmisbisnestä” saat joukkosi paremmin mukaan, tekemään enemmän ja venymään vaativimmissakin markkinatilanteissa. Hyvä johtaminen ja kulttuurityö synnyttävät yritystä suojaavaa ”mainepääomaa” joka päivä. Hyvä kulttuurityö päivittäin on loistava investointi. Se lisää yrityksen arvoa, haluttavuutta ostokohteena ja parantaa tulevaisuuden näkymiä kaikilla osa-alueilla.

”Suomi on rakennettu tuotantotaloudelle. Tuotantotalouden aika alkaa olla ohi. Tarvitsemme Suomen, joka yhdistää aivonsa käsiparien sijaan.”

Novetos haastatteli Villeä kesällä. Lue juttu aiheesta http://www.novetos.fi/hyva_yrityskulttuuri_samalla.html

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Susanna - Chief Experience Officer @emineland
2013-03-26 20:04:30

Koen velvoitetta kommentoida tätä jotenkin, mutta Ville. Päivän Tolvanen oli liian kiltti ja pehmoinen. Ympäripyöreä ja latteuksia lennättävä. Vähän niinkuin perus suomalainen (en halua kirjoittaa noita yhteen mistään hinnasta) yrityskulttuuri, joka esimerkiksi työpaikkailmoituksista ilmenee. Don't get me wrong, minä jos joku olen samaa mieltä kanssasi tästä asiasta, mutta ne terävät, ponnekkaat, potkivat päivän Tolvaset ovat herkullisempia! Mikset kirjoittanut tästä rakastamastani aiheesta yhtä seksikästä ja tunteita ravisuttavaa tolvasta??

Kulttuuristrategia on keskeinen palikka menestyvän yrityksen strategiaa. Kuten hubspottilaiset toteavat tässä inspiroivassa manifestossaan: http://www.slideshare.net/HubSpot/the-hubspot-culture-code-creating-a-company-we-love?utm_source=slideshow&utm_medium=ssemail&utm_campaign=weekly_digest "Kulttuuri on rekrytoinnille sama kuin tuote markkinoinnille."

Kulttuurin rakentamisen ongelmana on se, että sitä lähdetään rakentamaan illuusiokärjellä paikallisen mainostoimiston kanssa. Yrityskulttuuria ei voi lähtökohtaisesta rakentaa kuin legotaloa. Yrityskulttuuria kultivoidaan. Sen siemeniä hyväillään, ruokitaan, kehutaan, suudellaan, pidetään hellästi hyvänä. Eräänä kauniina päivänä sato on korjattavissa, kuten Reaktor, Futurice tai rakas ex-työpaikkani Management Events ovat sen hienosti tehneet. Toisaalta, jos huippuhetkenä hyvänä pito unohdetaan, käy niin kuin Rantasen orkidealle. Jäljelle jää kuiva tikku, joka ei enää synnytä intohimoa saati kukkasta.

Eilisessä Kauppalehdessä Lipsanen hehkutti asiakaslupausta ja sen lunastamista. Hän mainitsi, että lupauksen lunastamisen edellytyksenä on sen jalkauttaminen työntekijöille. Kulttuuristrategia varmistaa aika monta juttua yrityksen menestyksen tiellä. Lupaukset jalkautuvat vähän kuin itsestään organisaatioon ja niiden lunastamisen vauhdista ja laatutasosta suorastaan kilpaillaan. Sanomatta selvää, että se joka katsoo viivan alle näkee todennäköisesti pumpuliunia.

Semmoisia mietteitä illan Rantaselta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-26 22:43:21

Oletko Susanna lukenut tuon artikkelin lopussa olevan kirjoituksen? Siinä mennään mielestäni riittävällä syvyydellä. Itselleni tuo linkin artikkeli kolisi kuin häkä ja totta joka sana. Tämä kirjoitus oli uskoakseni enemmän ohjaus/referaatti kuin oma artikkeli. Am I right...?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-27 17:53:58

Hienoa saada kommentointia johon on paneuduttu? Luitko linkistä varsinaisen haastattelun? V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-03 05:24:37

Ihanaa kun joku kokee "velvoitetta" intohimoa siis aiheeseen. Mahtavaa - kiitos jo siitäkin.

Pahoittelen jos jokainen Tolvanen ei ole napakymppi. Siis aivan jokaiselle. Aina ei voi onnistua. Mutta itse asiaan.

Toimin itse sekä kasvuyrityksten että perinteisten teollisuuden pörssiyritysten kanssa. Koen olevani jonkinlainen muutoksen apostoli, ukkosenjohdatin molempiin suuntiin. Joudun jatkuvasti pohtimaan puhunko Sakari Tammiselle vai Panu Luukalle päivän tolvasissa. Heidän maailmansa ovat kovin erilaisia.

Yrityskulttuurit ovat uusi musta.

Silti en ole yhdessäkään keskutelussa toimitusjohtajan kanssa ikinä kuullut asian käsittelyä toisen osapuolen aloiteesta. En ole nähnyt edes parhaiden pörssiyritysten strategioissa sanallakaan mainintaa yrityskulttuurin kehittämisestä. En ole ikinä nähnyt asiaa osana yhdenkään miljardiyrityksen virallisella agendalla. Olenko sokea? Vai onko niin että etujoukko vetää asiaa joka alkaa vasta puhuttamaan isommassa mittakaavassa?! molempi parempi.

En osallistu koskaan HR-tapahtumiin. En ole nähnyt vahvoja HR-johtajia pörssiyrityksissä. En tiedä mistä HR keskustelee. Mutta haluan välittää sanomaa paremmasta johtamisesta, paremmista yrityksisistä.

Näen Panu Luukan loistavana asian apostolina. Silti suurin osa asiakkasitani ei ole mukana GPTW-mittauksesta. Heille asia on aivan outo. Tarve osallistua sellaiseen utopiaa. Se harmittaa minuakin.

Yritän tuoda yrityskulttuurista keskustelua perinteiseen suomalaiseen johtamiseen ja strategiatyöhön, en parantaa valmiiksi suomen parhaita. No välillä niitäkin. Uusista asioista tarvitaan mielestä keskustelua sekä aloittelijoille että hifistelijöille. Olen siis erittäin tyytyväinen että kaltaisesti edelläkävijä osallistuu myös päivän tolvaseen.... Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Panu Luukka (@panuluukka)
2013-04-03 21:54:23

Kiitos Ville kauniista sanoistasi ja ennen kaikkea kiitos siitä, että jaksat paasta yrityskulttuurin ja kulttuuristrategian merkityksestä yrityksissä. Kiitos myös Susannalle siitä työstä, jota hän tekee yrityskulttuurien kultivoinnin saralla.

No niin, nyt kun on kiitelty ihan imelyyteen asti takaisin aiheeseen. Kuten Mikko alla kommentoi, on yrityskulttuuri suomalaiselle insinöörijohtajalle liian höttöinen asia. Kaiken lisäksi se taipuu, vahvasti HR:ään, joka valitettavasti täällä meillä taipuu kukkahattutätien TyKy-päiväpuuhasteluksi.

Yrityskulttuurista puhutaan, mutta sitä ei johdeta, sen vain annetaan tapahtua ja sitten ihmettellään miksi organisaation tavoitteet tai strategiat eivät toteudu. Miksi emme saa rekryoitua parhaita? Tai miksi parhaat lähtevät meiltä jne. jne. Helvetti.

Kuinka moni suomalainen orgaisaatio on oikeasti pysähtynyt miettimään minkälainen heidän kulttuurinsa a) on ja b) minkälainen sen pitäisi olla, jotta yrityksen missiot ja visiot ja muut liirum laarumit voisivat OIKEASTI toteutua? Koska tätä ei monessakaan organisaatiossa ole tehty, ei siellä ole voitu myöskään miettiä sitä, miten rakneteet, prosessit ja toimintamallit tukevat tai tuhoavat tavoitekulttuuria.

Ja mitä tulee suomalaiseen HR:ään. Tehdäänpä ihan vaan mielenkiinnosta some-testi? Kaikki ne suomalaisten pörssiyritysten henkilöstöjohtajat, jotka ovat läsnä somessa ja kontribuoivat jotain suomalaiseen työelämä / johtamiskeskusteluun, nostakaa käsi ylös!

Aika hiljaista on! Ja tämän jengin pitäisi rakentaa niitä tulevaisuuden yrityskulttuureja ja kilpailukykyä. Jep, jep.

Rakas maamme tarvitsee kulttuurikumouksen. Mulla on bensa, kuka tuo stidit?!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-04 16:26:57

Ugh. Päällikkö on puhunut. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna - Chief Experience Officer @emineland
2013-04-04 17:33:17

Panu rakas, mulla on ne stidit! Liekit leimuaa jo ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-04 18:00:33

Yeah! #punk #rock #hardcore #asenne. #luukka

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Panu Luukka (@panuluukka)
2013-04-05 07:16:50

Mä luotin sinuun Susanna! Tämä olkoon Kulttuurivallankumouksemme (toiselta nimeltään Tuottavuuden vallankumous) teemabiisi: http://www.youtube.com/watch?v=wmin5WkOuPw

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio (@MikkoMarsio)
2013-03-26 21:35:37

Yrityskulttuuri on monelle hömppää - yrityksethän toteuttavat konemaisesti strategioita ja menestyksellistä liiketoimintaa. Jos ei niin vika on markkinoissa. Harva katsoo itseään peiliin - tuulipukumieshän saattaa katsoa sieltä takaisin. Silti jotkut yritykset menestyvät ja ihmiset haluavat maanantaina töhin, ja toisissa maanantai on joka viikonpäivä.

Yrityksillä on aina olemassa jokin syvin identiteetti joka joko mahdollistaa tai estää tulevaisuuden menestymistä. Silti harva yritys pohtii omaa syvintä olemustaan "keitä olemme, mihin pystymme ihan oikeasti tai mitä olisi muutettava että hieno tulevaisuus toteutuisi". Taitaa olla liian vaikean tuntuista kun strategia on parin powerpointin päässä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-03 05:32:50

Mikko, olet jälleen oikeassa. Kannattaa muuten lukea mikko marsion blogia! paljon asiaa jo useilta vuosilta.

Ihanasti kiteytetty tuo...loppu!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.